Global Series en fest i NHL-anda
Peter Ekholm
Peter Ekholm
EKHOLM: Håll NHL-tummarna för 2021

Tre svenska NHL-fester är över. Nästa år tar Global Series ett uppehåll från den svenska publiken. Men låt oss hoppas att det är tillbaka redan 2021. Årets levde verkligen upp till hajpen. 

Det var uppdukat för hockeyfest av finaste sort i Globen förra veckan. Två lag som slogs om fyra viktiga poäng. Två toppbackar och flera andra svenskar som längtat efter att få komma till Sverige och spela NHL-hockey. Global Series, NHL:s matcher i Europa, lockade fullt hus till Globen två kvällar i rad. Det blev ett spektakel att minnas. Igen. 

Ögonblicken från ett event som det här är givetvis många. Markus Näslund och Niklas Kronwall som släppte puckar inför matcherna eller alla de hundratals frågor om svenska köttbullar... Ja, det finns en hel del att välja på. 

Mitt främsta ögonblick kommer dock från efter den andra matchen. Victor Hedman satt då lätt framåtlutad framför en mikrofon i det tillfälliga pressrummet. Den svenske världsbacken såg ut att le med hela kroppen när han svarade på frågor från både engelska och svenska journalister. 

Han älskade att vara i Sverige. Det syntes på honom hela veckan. Oavsett om han behövde svara på medias frågor, eller om han tvingades guida lagkamrater på stan, gjorde han det med ett leende. Han var dock noga med att poängtera att Stockholm inte är "hemma". Det är det Ö-vik som är. Att det här var en av de största stunderna i hans karriär är lätt att förstå så här i efterhand. Och då har han ändå spelat Stanley Cup-final och vunnit Norris Trophy som ligans bäste back.
– För mig har det här varit en av höjdpunkterna i min karriär; att få komma hem och spela i Sverige med det NHL-lag jag tillhört i mer än tio år, det slår det mesta, sa Victor Hedman. 

Victor Hedman var stor i GlobenVictor Hedman var stor i Globen Foto: Bildbyrån

Hedman tog uppdraget som Tampas ambassadör på största allvar. Och gjorde det med bravur. Samma gällde för Rasmus Dahlin och de andra svenskarna i Buffalo Sabres. För Dahlin, nio år yngre än Hedman, blev det rejält med tid i rampluset. Han har haft det tidigare, men den här gången var det på ett annat sätt. Nu ville alla vet allt om Sverige och om hur han skulle leda sitt lag på olika aktivitet utanför isen.

Aldrig någonsin har en 19-årig svensk varit så uppsnackad inför en NHL-match på hemmaplan. Det medför naturligtvis press, dessutom när han ställdes mot en av hans barndomsidoler, Hedman.
– När jag var tolv år träffade jag Victor Hedman här. Det var ett speciellt ögonblick, och nu är det en massa små fans som är här och tittar på mig. Det känns nästan lite konstigt, men samtidigt blir jag stolt över det" säger Dahlin till NHL.com/sv.

IDOLERNA

Minnet av Hedman som älskade varje sekund av veckan etsar sig kvar. Något annat som slog mig under veckan var att Dahlin och Hedman verkligen visade vilka stora  stjärnor de är. Av de ögon som tagit sig till Globen för att titta på den öppna träningen på torsdagen, eller de två matcherna, riktades flest blickar åt de två svenska backarna. Det var de som var idolerna, förebilderna. På samma sätt som Dahlin haft Hedman som idol när han var liten. De unga fansen bad om autografer, klubbor eller foton. Idolskapet påverkade dem knappast. Istället tog de det med ro, och uppskattade allt. Och sådant är minst lika roligt att se som ett slagskott i krysset. 


Rasmus Dahlin gladde fansen i Globen. FOTO: Bildbyrån.

När NHL nu intresserar som ett sätt det aldrig tidigare gjorts, tack vare Youtube, sociala medier och återkommande TV-sändningar har fler och fler blickar, från alla åldrar, kunnat riktas allt mer frekvent mot Nordamerika. Det märktes även i Globen där Jack EichelSteven Stamkos med flera både kändes igen och hejades på av svenska ungdomar.
– Ungarna och fansen känner ju naturligtvis till de svenska spelarna, så det var kul för oss andra att få visa upp oss också, säger Eichel till NHL.com/sv.

KOMMER HÅLLA TUMMARNA  

För mig var det fjärde gången jag var på ett Global Series. (2017: Colorado Avalanche mot Ottawa Senators i Globen, 2018: Edmonton Oilers mot New Jersey Devils i Scandinavium, Göteborg 2019: Chicago Blackhawks mot Philadelphia i Prag). Men det här var det bästa hittills. 

Dels berodde det på att matcherna spelades en bit in på säsongen. Dels var det för att viktiga poäng stod på spel. Dels för att det var två divisionslag som möttes och ville sätta ton inför fortsättningen av den här säsongen. 

Både matchen på fredagen och den som spelades på lördagen hade högt underhållningsvärde. Två utsålda Globen fick se Tampa vinna båda kamperna. Publiken fick se fysiskt spel, läckra mål och uppleva hur atmosfären kan vara under NHL-matcher. 

Och de fick se Hedman, Dahlin och de andra svenskarna visa genuin glädje över att vara på hemmaplan och visa upp sig. Bara det var värt halva entrépengen. 

Gary Bettman nobbar SverigeGary Bettman nobbar Sverige nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Men.
Nu dröjer det till nästa gång. 

På samma stol som Hedman satt efter lördagsmatchen, satt NHL:s kommissionär på fredagen. Spänt väntade alla journalister på offentliggörandet av nästa års Global Series. Det blev inte Sverige. Det blev Finland. Och det blev Prag. 

– Jag vill säga tack till människorna i Sverige. Speciellt tack till Stockholm för er gästvänlighet som varit otrolig. Vi känner oss verkligen välkomna här, sade kommissionären. 

På ett sätt är det synd. Det har ju varit ett hattrick i succéer som väckt ännu mer NHL-intresse hos de yngre generationernas och som på sikt kommer gynna hockeyn.

På ett sätt kan jag förstå och faktiskt tycka det är sunt att vi får vänta minst två år till på att nya matcher arrangeras på svensk mark. Tidigast 2021 kan det bli och jag lovar, jag kommer hålla mina tummar för att NHL väljer att lägga nya NHL-fester i Sverige.

Det är spektakel man inte vill missa. 


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten