Sök
Emil Alengård.
Foto: Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

Isländske VM-spelaren kliver in i AIK-båset: "Ska ta tag i det här"

Efter en tung start på säsongen valde AIK att slänga om på tränarsidan, där sportchefen Anders Gozzi lämnade tränarbåset för att istället ge plats åt juniortränaren Emil Alengård. Nu ska den förre isländska landslagsmannen lyfta huvudstadslaget från den hockeyallsvenska källaren.
– Jag ska vara mig själv så mycket det bara går och inte gå upp hit och gömma mig på något sätt. Jag ska ta tag i det här för att hjälpa Jussi och grabbarna. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
AIK har inte, så här långt, uppfyllt förväntningarna och ligger sist i Hockeyallsvenskan. Förra säsongen var det klassiska laget bara några mål ifrån att utmana om en plats i SHL. Rockader har hänt i truppen under sommaren, men även under veckan som gått. 

Anders Gozzi lät meddela att han kliver åt sidan som assisterande tränare och lägger all sin fokus på jobbet som sportchef. In som assisterande tränare till Jussi Salo kommer relativt okände Emil Alengård. Han lyfts upp från klubbens juniorverksamhet. 

Antagligen är han den första, eller en av dom första, elittränare i Sverige som faktiskt spelat VM för Island.
– Jag har dubbla medborgarskap i och med att jag har en mamma som kommer från Island. Där är själva kopplingen, berättar AIK-tränaren då hockeysverige.se träffar honom för en intervju inne i AIK:s klubbrum på Hovet i Stockholm.
– Däremot har jag aldrig bott på Island. Jag har under hela mitt liv bott och spelat i Sverige. Kopplingen har ändå varit stark eftersom jag känner många på Island. Eftersom min mor är därifrån känner jag även en stark koppling dit. Jag känner mig mer som isländsk hockeyspelare än som människa.

Anders Gozzi lämnade uppdraget som assisterande tränare i AIK.Anders Gozzi lämnade uppdraget som assisterande tränare i AIK.Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

FOSTRADES I LINKÖPING

Sverige mot Island i fotboll, vart har du sympatierna då?
– Jag är neutral, skrattar Alengård som fostrades som hockeyspelare i Linköping.
– Jag har fått hela min skolning därifrån. Efter J20 i Linköping hamnade jag i Division 1, men klamrade mig aldrig upp ovanför där. När jag var i J18-åldern fick jag frågan från Island. Samtidigt kände jag att jag hade ganska bra förutsättningar för att komma in i svenska juniorlandslaget. Det hade jag som dröm, att som junior kunna gå hela vägen i Sverige.
– Det var alltså då jag fick frågan från Island. Det första jag fick höra var att vi skulle åka till Australien och spela VM. Första säsongen spelade jag tre VM, J18, J20 och A-landslaget.
– När jag en gång hade spelat i det isländska landslaget kunde jag inte återvända och spela i ett svenskt landslag. På den vägen var det. 

Det fanns också en del utmaningar med att spela i det isländska landslaget för en spelare som var skolad i den svenska skolan.
– Ishockeyn på Island är extremt speciell eftersom killarna där har helt andra förutsättningar jämfört med svenska spelarna.
– A-landslaget skulle jag säga att nivå håller ungefär mitten eller botten av Division 2 i Sverige. 

GIVET INSLAG I LANDSLAGET

Emil Alengård var ett givet inslag i Islands VM-lag mellan 2005 och 2016.
 Nu har jag inte exakt koll, men jag spelade tolv A-VM. Första två säsongerna gjorde jag sex VM i och med att jag spelade i A, J20 och J18-landslaget. Exakt hur många turneringar totalt det blev får ni nog kolla upp, skrattar AIK-tränaren. 

Vad ser du själv som det mest minnesvärda från alla dina VM-turneringar?
– Jag kände 
Tim Brithén sedan tidigare och rekommenderade vårt förbund att ta kontakt med honom eftersom han själv var ganska intresserad. När det var hemma-VM i Stockholm träffade jag Islands förbund rekommenderade jag Tim och på den vägen kom han in som förbundskapten.
– Han kom in med en väldig ambition om att lyfta vårt förbund, landslag och utvecklingen i isländsk hockey. Det tog jag mycket lärdom av. Jag och Tim blev dessutom ganska tajta. Där någonstans började hända något med oss som landslag, men även med hockeyn på Island. Den lyfte sig och det blev en annan seriositet.
– Även om inte kunnandet riktigt fanns där så var det en väldig passion för sporten. Den tog oss ganska långt. Vi hade ett VM i Serbien där vi spelade i en ganska tuff grupp. Där tog vi ett silver vilket var långt över våra förväntningar. Resan med grabbarna i det laget var minnesvärt även om det inte ledde till ett guld. Att vi ens tog silver var stort i sig. 

Emil Alengård (höger) återförenas med Jussi Salo (vänster).Emil Alengård (höger) återförenas med Jussi Salo (vänster).Foto: Ronnie Rönnkvist

VANN MED 50-0

Ett annat minne Emil Alengård delar med sig av är från Junior-VM 2006 i Litauen.
– Det här var då serien var ganska ojämn. Vi mötte Armenien och vann med 50-0. Klart att det är minnesvärt men…, säger förra isländska VM-spelaren och skakar på huvudet lite.

31-åringen från Linköping har även haft tränaruppdrag i isländska juniorlandslaget.
– Jag har en annan skolning än dom flesta där borta i och med att jag kommer från Linköpings system. Jag hade ganska bra pejl och var intresserad av det taktiska i spelet. Där fick jag också ta ett ganska stort ansvar mot spelare och tyckte det var kul att få vara en del av den processen.
– Under mina tolv år jag hade som spelare i landslaget tyckte jag också hela tiden att det var kul att försöka få mina lagkamrater att synka, att vi skulle tänka och snacka samma språk. På den vägen hittade jag glöden och kände att jag ville fortsätta.
– Först fick jag förfrågan från förbundet att hoppa på J20-landslaget. Där jobbade jag tillsammans med Magnus Blårand som idag är i Mora (J20-tränare). Han hade hand om Islands landslag under två säsonger. Bland annat hade vi då ett VM på Nya Zeeland med vårt J20-landslag. Säsongen efter fick jag ta huvudansvaret för J18-landslaget. När jag sedan började här i AIK fanns det inte tid för landslaget längre.

 

Du var även två säsonger i New England, hur har det påverkat ditt ledarskap?
– Jag gick på college där. Det är ett annat ledarskap där. Jag skulle säga att jag fick en förståelse för det här individuella ansvaret, det ställdes på sin spets. Alla spelare måste bidra med sin del för att det ska funka.
– Ett exempel på det är att man på college är väldigt hårda med det akademiska och inte bara det sportsliga. Om man inte håller ett visst betygsnitt får man inte heller spela hockey för skolan. Min idé med att komma dit var att spela och studera på samma ställe. Rent praktiskt var det jättebra för mig, plus att det var ett äventyr att bara få komma dit.
– En stor del som jag känner att jag fick med mig därifrån var att se till att spelarna känner en delaktighet och ett disciplinerat ansvar, att sköta sig själva, säger Emil Alengård samtidigt som AIK:s målvaktstränare, 
Christopher Heino Lindberg, kommer fram och hälsar. Samtidigt ramlar spelare efter spelare in genom dörren för att byta om till träning. Alla lägger sina mobiltelefoner i låda vid entrén och tar en kopp kaffe innan dom går in i omklädningsrummet. 

VIKTIG STÖTTNING HEMIFRÅN

Förra säsongen coachade Alengård AIK:s J20 tillsammans med nuvarande A-lagstränaren, Jussi Salo. 
– Vår kommunikation är väldigt förstående och rak. Till slut kommer vi alltid överens. Även om vi inte alltid har samma syn från början så hittar vi ett sätt tillsammans. Framförallt där känner jag att vi fungerar ihop. 
– Jussi är bra på att se människan och då även mig, att jag får känna ett ansvar tillsammans med honom. Det är också en stor del till att jag ville ta det här jobbet. 

Hur reagerade du då frågan kom upp?
– Först pratade jag med familjen. Jag har fru och en sjukmånaders pojke där hemma. Jag ville förankra det så jag inte skulle jobba i motvind hemifrån. Nu kände jag stöttningen därifrån så då var det bara att gasa.

Jussi Salo och Emil Alengård.Jussi Salo och Emil Alengård.Foto: Ronnie Rönnkvist

Har det varit en lång process?
– Jag fick frågan under förra veckan. Sedan dess har det gått väldigt fort och jag har haft många tankar i huvudet. Självklart var det så att fick jag bara med mig familjen så ville jag köra.
– Jag och Jussi jobbade på J20 förra säsongen. När vi fick vår grabb innan sommaren var det en ganska brokig förlossning. Då ville jag kliva ner på J18 eftersom jag ville ge mer support där hemma. Den delen var ganska känslig i framförallt början. Jag ville inte riskera att fastna i en massa resor just då eftersom det var lite tufft hemma då. Idag når vår son bra och det är inga problem.
– J18 har gått jättebra och har bara tappat två poäng på hela säsongen. Där har vi legat i toppen så nu byter jag toppen mot botten, skrattar förra J18-tränaren och fortsätter:
– Jag känner att jag kommer in med en bra känsla i och med att vi har gått bra under hela säsongen. Det kommer ge energi även till det här laget. 

"SKA VARA MIG SJÄLV SÅ MYCKET DET BARA GÅR"

Hur ser du på din roll i det här gänget?
– Först och främst kommer jag jobba med backarna och lite med våra defensiva delar, men även vårt boxplay. Det var exakt så jag och Jussi hade det förra säsongen, det vi känner oss bekväma med.
– Sedan har vi tillsammans en helhetssyn och pratar om alla delar. I slutändan är det Jussi som bestämmer. Jag har varit lojal med Jussi sedan vi träffades så vi förstår varandra på det sättet. 

Har du ambitionen att i framtiden kliva in som headcoach i något lag?
– Självklart. Min roll nu då jag kommer in efter att det gått 16 matcher är egentligen att först lära känna grabbarna, bygga relationer och komma in i allt.
– För min del är det bra att vi har match först om några dagar så jag får grotta ner mig i vårt spel och våra grabbar. Det viktigast för min del är att hitta min roll i det här. Jag ska vara mig själv så mycket det bara går och inte gå upp hit och gömma mig på något sätt. Jag ska ta tag i det här för att hjälpa Jussi och grabbarna. 

"DET ÄR EN PRESS, VILKET JAG ÄR MEDVETEN OM"  

Hur var det första dagen att kliva in i det här omklädningsrummet och möta ditt nya lag?

– Juniorerna har jag koll på sedan tidigare, men det hade jag inte med alla spelare. Vi hade individuella samtal med spelarna innan jag träffade hela laget.
– Det var speciellt och stort. Det här stort här inne, stort på Hovet eftersom jag kom från Ritorp, men jag har kommit in i det väldigt snabbt.
– Som jag sa är det viktigaste att jag är mig själv och det verkar ha fungerat tidigare. Jag ser inte varför det inte skulle fungera nu.

Det är en viss press att träna AIK…
– Det är en press, vilket jag är medveten om. Jag är inte ensam i det här. Jag känner att det jag gör har jag backning i, det Jussi gör har han backning i och det spelarna gör har dom backning i. I slutändan är det mitt och Jussis ansvar att få ut det här i en prestation och resultat. Det är viktigast.
– Jag har varit i den här världen och jobbat i sådan här press ganska länge. Dessutom har jag satt press på mig själv hela livet. Även om det varit på juniornivå är den pressen inte ny på något sätt. Självklart är det nu på en annan nivå, så är det.
– Jag är medveten om den här pressen och jag kommer älska den. Att få utmaningen att vända skeppet är en något som driver mig. Det är därför jag är här, avslutar Emil Alengård samtidigt som gotlänningen Kim Tallberg kommer fram och hälsar och Jussi Salo dyker upp med ett leende på läpparna redo för fotografering tillsammans med sin nygamle träningskollega. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten