Alexander Deilert
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Jag känner igen mig i Deilerts situation

"Det är det smutsiga spelet som måste bort från rinkarna, inte nord/syd-tacklingar med ärliga intentioner". Det skriver Joakim Englund som den uppmärksammade avstängningen på Alexander Deilert.

Jag har, precis som många andra, inte kunnat undgå Alexander Deilerts straff efter huvudtacklingen på Västeråsspelaren Marcus Bergman  Efterspelet har heller inte passerat obemärkt förbi. Har ni missat det kan ni läsa det här - och tacklingen kan ni se här.

Jag känner igen mig väldigt mycket i Deilerts situation där han tycker sig bli väldigt hårt straffad för en tackling som hade bra och ärliga intentioner men som kanske tog lite olyckligt. Liknande situation hamnade nämligen jag i säsongen 16/17 efter en tackling på Martin Fehérváry som då spelade i Oskarshamn. Fyra matcher fick jag där en omvandlades till böter.

Att Alexander skulle få en avstängning var nog de flesta överens om, även han själv. Att det skulle bli hela NIO matcher varav tre omvandlades till böter var det nog få som trodde. Det hårdaste straffet utdömt i Sverige den här säsongen.

Ett kännbart straff på många sätt där Alexander tvingas böta hela 25 875:-. Enligt Johan ”MrMadhawk” Svensson tjänar Deilert 60 000:- vilket innebär att nästan en skattad månadslön måste betalas in.

"GÅR IN FÖR ATT KOMMA FÖRST TILL PUCKEN"

Inte nog med det, avstängningen på hela sex matcher innebar förmodligen att Björklöven var tvungen att handla tidigare än man kanske ville eller faktiskt var i behov av. Då klubben tappat Hjelm till SSK samt har Hellström långtidsskadad skyndade avstängningen av Deilert förmodligen på rekryteringen av säsongslånet från Färjestad, Gustav Bouramman.

Jag ska återkomma till varför jag tycker straffet är hårt dömt men först och främst måste man skilja på smällar med goda intentioner och smällar med onda eller elaka avsikter.

Deilert går in i situationen för att initialt komma först till pucken. När han, kanske någon millisekund innan han är framme vid pucken, upptäcker att motståndaren Marcus Bergman kommer hinna först så har han ett enda mål med situationen. Målet är då att inte bli ”slagen” av sin motståndare. För att inte riskera att Bergman petar pucken och ”hoppar” förbi Deilert så sitter det liksom i ryggmärgen att en tackling i det läget är bästa sättet att inte förlora situationen mot sin motståndare. Dessa instruktioner har han fått av tränare Fagervall, det är jag fullständigt övertygad om. 

Bergman å sin sida har också tydliga instruktioner från tränare Paananen. Hans mål är att pucken ska ut ur den egna zonen till nästan vilket pris som helst. Svaret på om agerandet är dumdristigt, modigt eller laglojalt skiljer sig förmodligen på vem man frågar. Men att sträcka sig så för att få träff på pucken samtidigt som han bromsar innebär att huvudet försätts i en väldigt sårbar situation. Det är en nord-syd situation där Bergman är fullt medveten om att Deilert kommer. Han bromsar in och sträcker sig för att hugga ut pucken ur zonen, om det inte funnits någon motståndare där hade han agerat annorlunda och istället tagit med sig farten.

"MÅSTE FÅ LEVA KVAR"

Jag tror det är svårt att förekomma alla typer av huvudsmällar inom hockeyn, åtminstone så länge tacklingar är tillåtna. Det går inte att värja sig för allt och är det några tacklingar som måste få leva kvar så är det nord-syd tacklingarna där både spelarna är medveten om den andra.

I mitt tycke är det inte den typen av tacklingar vi vill ha bort från hockeyn utan det finns betydligt värre tilltag som inte finner något annat syfte än att skada/göra illa sin motståndare.

Alexander Deilert stängdes av.Alexander Deilert stängdes av.

Exempelvis tycker jag både tacklingen från MoDos Adam Tambellini och den tackling från AIK-kaptenen Jacob Dahlström delade ut på försäsongen är ett större problem inom hockeyn. Båda dessa tacklingar kommer från den blinda sidan vilket gör att mottagaren omöjligt kan försvara sig. Eller varför inte exemplet med Högström/Everberg-gate i SHL.

Så kallade ”sucker punch” eller tacklingar där motståndare inte alls är beredda eller ens kan se att smällen är på väg är i min värld betydligt mycket skadligare för sporten än en nord/syd-tackling där både tacklaren och mottagaren har ett ansvar.

"FÖRSTÅR DEILERTS FRUSTRATION"

Jag förstår Deilerts frustration över straffet och jag lider med honom. Oavsett vad han säger eller gör så kommer straffet med största sannolikhet att bestå. Det hade varit intressant att höra hur Fagervall ser på situationen. Jag tror att han innerst inne är nöjd med sin adepts agerande men tycker konsekvenserna och efterspelet blev tråkigt och olyckligt. På frågan om han ville att sin adept skulle agerat annorlunda tror jag svaret skulle låta något i stil med; med tanke på att laget blir enormt drabbad av frånvaron på hela sex matcher på vår skickligaste back så, ja absolut. Men min filosofi över hur hockey ska spelas så måste han fullfölja situationen och sätta stopp för spelaren.

Att sedan en av seriens skickligaste backar nu dessutom blir stämplad som en återfallsförbrytare i ämnet känns bara fel. Det är ingen spelare som spelar fult eller som jagar tacklingar á la Robin Jacobsso  2008/09 eller Oscar Engsund som för fem säsonger sedan var rejält oslipad och jagade tacklingar i stort sett varje byte.

"KÄNNS SÅ FEL"

Därför känns det bara så fel att proportionerna av straffet blir så enormt uppförstorade. Visst, han träffar huvudet och enligt gällande praxis skulle det kunna räcka med matchstraff och avstängning, fine. Men att dela ut säsongens största straff på en tackling som har goda intentioner är helt fel om ni frågar mig.

Det är det smutsiga spelet som måste bort från rinkarna, inte nord/syd-tacklingar med ärliga intentioner.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten