Alexander Deilert
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Jag känner igen mig i Deilerts situation
ANNONS

"Det är det smutsiga spelet som måste bort från rinkarna, inte nord/syd-tacklingar med ärliga intentioner". Det skriver Joakim Englund som den uppmärksammade avstängningen på Alexander Deilert.

Jag har, precis som många andra, inte kunnat undgå Alexander Deilerts straff efter huvudtacklingen på Västeråsspelaren Marcus Bergman  Efterspelet har heller inte passerat obemärkt förbi. Har ni missat det kan ni läsa det här - och tacklingen kan ni se här.

Jag känner igen mig väldigt mycket i Deilerts situation där han tycker sig bli väldigt hårt straffad för en tackling som hade bra och ärliga intentioner men som kanske tog lite olyckligt. Liknande situation hamnade nämligen jag i säsongen 16/17 efter en tackling på Martin Fehérváry som då spelade i Oskarshamn. Fyra matcher fick jag där en omvandlades till böter.

Att Alexander skulle få en avstängning var nog de flesta överens om, även han själv. Att det skulle bli hela NIO matcher varav tre omvandlades till böter var det nog få som trodde. Det hårdaste straffet utdömt i Sverige den här säsongen.

Ett kännbart straff på många sätt där Alexander tvingas böta hela 25 875:-. Enligt Johan ”MrMadhawk” Svensson tjänar Deilert 60 000:- vilket innebär att nästan en skattad månadslön måste betalas in.

"GÅR IN FÖR ATT KOMMA FÖRST TILL PUCKEN"

Inte nog med det, avstängningen på hela sex matcher innebar förmodligen att Björklöven var tvungen att handla tidigare än man kanske ville eller faktiskt var i behov av. Då klubben tappat Hjelm till SSK samt har Hellström långtidsskadad skyndade avstängningen av Deilert förmodligen på rekryteringen av säsongslånet från Färjestad, Gustav Bouramman.

Jag ska återkomma till varför jag tycker straffet är hårt dömt men först och främst måste man skilja på smällar med goda intentioner och smällar med onda eller elaka avsikter.

Deilert går in i situationen för att initialt komma först till pucken. När han, kanske någon millisekund innan han är framme vid pucken, upptäcker att motståndaren Marcus Bergman kommer hinna först så har han ett enda mål med situationen. Målet är då att inte bli ”slagen” av sin motståndare. För att inte riskera att Bergman petar pucken och ”hoppar” förbi Deilert så sitter det liksom i ryggmärgen att en tackling i det läget är bästa sättet att inte förlora situationen mot sin motståndare. Dessa instruktioner har han fått av tränare Fagervall, det är jag fullständigt övertygad om. 

Bergman å sin sida har också tydliga instruktioner från tränare Paananen. Hans mål är att pucken ska ut ur den egna zonen till nästan vilket pris som helst. Svaret på om agerandet är dumdristigt, modigt eller laglojalt skiljer sig förmodligen på vem man frågar. Men att sträcka sig så för att få träff på pucken samtidigt som han bromsar innebär att huvudet försätts i en väldigt sårbar situation. Det är en nord-syd situation där Bergman är fullt medveten om att Deilert kommer. Han bromsar in och sträcker sig för att hugga ut pucken ur zonen, om det inte funnits någon motståndare där hade han agerat annorlunda och istället tagit med sig farten.

"MÅSTE FÅ LEVA KVAR"

Jag tror det är svårt att förekomma alla typer av huvudsmällar inom hockeyn, åtminstone så länge tacklingar är tillåtna. Det går inte att värja sig för allt och är det några tacklingar som måste få leva kvar så är det nord-syd tacklingarna där både spelarna är medveten om den andra.

I mitt tycke är det inte den typen av tacklingar vi vill ha bort från hockeyn utan det finns betydligt värre tilltag som inte finner något annat syfte än att skada/göra illa sin motståndare.

Alexander Deilert stängdes av.Alexander Deilert stängdes av.

Exempelvis tycker jag både tacklingen från MoDos Adam Tambellini och den tackling från AIK-kaptenen Jacob Dahlström delade ut på försäsongen är ett större problem inom hockeyn. Båda dessa tacklingar kommer från den blinda sidan vilket gör att mottagaren omöjligt kan försvara sig. Eller varför inte exemplet med Högström/Everberg-gate i SHL.

Så kallade ”sucker punch” eller tacklingar där motståndare inte alls är beredda eller ens kan se att smällen är på väg är i min värld betydligt mycket skadligare för sporten än en nord/syd-tackling där både tacklaren och mottagaren har ett ansvar.

"FÖRSTÅR DEILERTS FRUSTRATION"

Jag förstår Deilerts frustration över straffet och jag lider med honom. Oavsett vad han säger eller gör så kommer straffet med största sannolikhet att bestå. Det hade varit intressant att höra hur Fagervall ser på situationen. Jag tror att han innerst inne är nöjd med sin adepts agerande men tycker konsekvenserna och efterspelet blev tråkigt och olyckligt. På frågan om han ville att sin adept skulle agerat annorlunda tror jag svaret skulle låta något i stil med; med tanke på att laget blir enormt drabbad av frånvaron på hela sex matcher på vår skickligaste back så, ja absolut. Men min filosofi över hur hockey ska spelas så måste han fullfölja situationen och sätta stopp för spelaren.

Att sedan en av seriens skickligaste backar nu dessutom blir stämplad som en återfallsförbrytare i ämnet känns bara fel. Det är ingen spelare som spelar fult eller som jagar tacklingar á la Robin Jacobsso  2008/09 eller Oscar Engsund som för fem säsonger sedan var rejält oslipad och jagade tacklingar i stort sett varje byte.

"KÄNNS SÅ FEL"

Därför känns det bara så fel att proportionerna av straffet blir så enormt uppförstorade. Visst, han träffar huvudet och enligt gällande praxis skulle det kunna räcka med matchstraff och avstängning, fine. Men att dela ut säsongens största straff på en tackling som har goda intentioner är helt fel om ni frågar mig.

Det är det smutsiga spelet som måste bort från rinkarna, inte nord/syd-tacklingar med ärliga intentioner.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL