Christian "Fimpen" Eklund nobbades till TV-pucken som ung.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
TV-pucken

”Kommer ihåg att jag grät när jag inte kom med i TV-pucken”

Hur ska man resonera när man inte lyckas slå sig in i TV-pucken? Hockeysverige.se satte sig ned med Djurgårdsikonerna Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson för att prata om att hantera besvikelse och stress som uppstår när man inte tar plats bland eliten som 15-åring. Det är nämligen något båda två har erfarenhet av.
– Jag tyckte det var skittråkigt när jag inte kom med för då var att komma med det viktigaste som fanns för mig, säger "Fimpen".

En längre intervju med Christian "Fimpen" Eklund kommer att publiceras på Hockeysverige.se under helgen.

HANINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur viktigt är det för karriären är det att spela TV-pucken? Åsikterna går isär kring det. Genom åren har vi sett åtskilliga exempel på spelare som fått riktigt fina karriärer trots att de inte lyckades ta plats i respektive regions lag. 
Exempel på det är Niklas Persson, Lukas Bengtsson, Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson.

Just dom två sistnämnda slog sig ner kring runda bordet i Torvalla Ishall i Haninge tillsammans med hockeysverige.se. Detta för att ge sin syn på vad det innebär att inte få vara med och spela i TV-pucken.
– Vårt lag i Djurgården var bra vid den här tiden och jag var med vid uttagningarna till TV-pucken. Jag tror att vi hade 14 eller 15 man som kom med. På träningarna efter uttagningarna kunde vi vara tre, fyra stycken när dom andra var iväg, vilket kunde vara lite surt, berättar Christian Eklund och fortsätter:
– Jag kommer ihåg att jag grät för jag tyckte det var skittråkigt när jag inte kom med för då var att komma med det viktigaste som fanns för mig. På den tiden fick jag hem ett brev där det stod att jag inte kom med vilket innebar att jag kunde sörja på kammaren. När jag sedan kom till träningen kunde jag utåt sett visa att ”jag skiter i det där”.

”FANNS INGET VÄRDE ATT VARA MED I TV-PUCKEN LÅNGSIKTIGT”

Ottosson:
– Jag var nog med till någon av dom sista uttagningarna för den nivån höll jag. När jag inte kom med grinade jag, men efter några veckor hade jag släppt det där. Samtidigt tänkte inte jag heller på att jag inte skulle komma in på hockeygymnasiet om jag inte var med i TV-pucken. Den stressen och pressen fanns inte. Det fanns inget värde i att vara med i TV-pucken långsiktigt.

NOBBADES. Varken Christian Eklund eller Kristofer Ottosson slog sig in i TV-pucken. Nu ger de råd kring hur man ska agera om man inte kommer med.
NOBBADES. Varken Christian Eklund eller Kristofer Ottosson slog sig in i TV-pucken. Nu ger de råd kring hur man ska agera om man inte kommer med. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Christian, kände du att komma med i TV-pucken var det viktigaste i din karriär just då?
– Det var först året då det var dags för mig att få chansen att spela i TV-pucken som jag tyckte att det var världens grej. Jag tror att det här blivit värre med åren.
– I dag är det många som är rädda för att inte komma in på hockeygymnasium om man inte har spelat TV-pucken. Det här fanns inte då jag var aktuell. Då var det mer ”Jag kom inte med i TV-pucken, okej”. Året efter var det ingen som brydde sig om det. Nu kan killarna och tjejerna lida lite utav det då det handlar om uttagningen till hockeygymnasiet. Där tror jag att det blivit en större press på ungarna.
– Jag har en son (William Eklund) som var med i TV-pucken. För hans generation är det viktigare att komma med tack vare det här med hockeygymnasium och hela den biten. ”Vad kommer det här betyda för mig i framtiden?” Så här var det inte förut.

Ottosson:
– TV-pucken i sig är fantastisk. Kul och spännande, men det för med sig så mycket annat också. I år är det 03:orna som spela. Bland 04:orna börjar ungarna redan nu byta lag för att komma med i TV-pucken nästa år. Det spiller ner i åldrarna och 05:orna tänker redan nu på vilket som är rätt lag att spela i för att komma med i TV-pucken. Samtidigt selekterar det bort vissa unga i en känslig ålder.

Eklund:
– Egentligen kanske det inte bara handlar om ungarna för dom blir avbilder av oss föräldrar.

”DU KOMMER DIT DU FÖRTJÄNAR”

Ottosson:
– Många föräldrar tror att bara för att deras son spelar i ett visst lag och är med på camperna så blir han automatiskt ett hockeyproffs. Det är inte dom yttre faktorerna som är viktiga utan det är vad grabben eller tjejen gör när dom är på träning. Alltså, det egna intresset för hockeyn är det avgörande. Om du inte är genuint intresserad av hockey och tycker att det är skitkul så kommer du inte lägga ner jobbet som krävs oavsett vilket lag du spelar i, vilka camper du går på eller hur mycket du som förälder plöjer in. Allt faller ändå över på det egna drivet. Du kommer dit du förtjänar utefter hur hårt jobb du lagt ner nästan oavsett vilken väg det är.

Eklund:
– En annan sak är att det verkar som nästan ingen är nöjd om man inte blir NHL-proffs. Fokuset ligger så långt borta. Förut låg fokuset på att se hur långt man kommer. Elitserien var nästan ouppnåeligt. Att vi sedan kom dit är nästan helt sjukt. I dag när killarna tror att dom inte ska komma med dit lägger dom i stället av.

Ottosson:
– Junioråldern är fantastiskt rolig. Man har den här gemenskapen i J18 och J20 med bra kompisar. Det är den absolut roligaste åldern med resor och allt det här. Slutar du innan bara för att man du draftats eller inte fått vara med i TV-pucken då missar du allt det roliga. Glädjen är viktig.

LÄS ÄVEN: Så vill förbundet råda bot på hetsen kring TV-pucken

Fungerar det så att hockeygymnasierna tittar på om spelaren ifråga spelat TV-pucken eller inte?
Eklund:
– Ja, absolut. Jag tror att det finns i första kolumnen då du söker in till hockeygymnasium en fråga om du spelat TV-pucken eller inte, ja/nej. Sedan vet jag att klubbar som exempelvis Djurgården, som jag vet mest om, även tittar på andra grejer.
– Man ska komma ihåg att TV-pucken är här och nu. Du kan ha en kille med som var puberterad för två år sedan och redan har skägg. Klart att han ska vara med, men kommer han bli en bättre hockeyspelare då killarna är vuxna?

Hur tänker du kring att det fungerar så här?
– Hade jag fått välja hade jag lagt TV-pucken på våren efter att gymnasiet tagit ut sina killar. Då hade dom inte kunnat ta hjälp av TV-pucken.
– Sedan vet jag såklart att klubbarna även tittar på andra saker också. Jag tror att det är mer stressande för spelarna eftersom många av dom tror att det kört om dom inte kommer med i TV-pucken. Så är det inte och det här tycker jag borde kommuniceras ut ännu bättre.


Kristofer Ottosson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”DE KAN GÅ DÄR MED SINA TV-PUCKJACKOR”

Trots att Christian ”Fimpen” Eklund och Kristofer Ottosson inte fick spela TV-pucken hade båda väldigt fina karriärer inom hockeyn.
– Först fick jag bryta ihop, tycka allting var trist och att tränaren var knäpp, säger Christian Eklund med ett leende och fortsätter:
– När jag väl landat i det där. Det gick inte att gå och tänka på att jag inte kom med. Det skulle vara som att ta gift och hoppas på att någon annan ska dö, alltså väldigt korkat. Jag bestämde mig för att varje gång dom var i väg på TV-pucksläger skulle jag ligga i gymmet eller vara på isen. Det var inte så att jag gjorde det för att jag skulle visa dom.
– Dom killarna var ganska nöjda efter att ha varit iväg på sina läger, vilket gav mig en morot att vara på isen och träna stenhårt när dom var borta. Dom kan gå där med sina TV-puckjackor…

LÄS ÄVEN: Lång väg till SHL-framgång – ”TV-pucken betydde inte något alls”

Märkte du av att du blev en starkare och bättre hockeyspelare av att träna själv medan TV-puck-killarna var på läger?
– Det första var att jag hamnade i ett underläge mentalt. Någon hade sagt att ”Ni är bäst och ni är sämst”. Jag fick börja med att ta mig ur det där. Ju längre tiden gick, jag kunde alltid jobba mig uppåt medan killarna som var med i TV-pucken redan var på toppen. Jag hade alltid något att kriga emot och jag visste att hårt jobb skulle löna sig.

Det var aldrig så att funderade på att sluta spela?
– Nej, inte i den åldern. Det var, som jag sa, jobbigt den här månaden som uttagningen var. Sedan släppte det där och jag kände aldrig någon stress över att inte varit med i TV-pucken.
– Självklart är det så idag att kommer du inte med till TV-pucken så kommer vägen bli lite längre. Det är ändå då du är 23, 24 år som du ska vara som bäst, men att få en femtonåring att förstå att han får ta den långa vägen… Det är tufft.

Vilka råd kan ni ge till en kille eller tjej som inte kommer med i TV-pucken.
– Det är så enkelt att säga – ge inte upp, säger Christian Eklund och fortsätter:
– Som vi sa så är det vid 24, 25 du ska vara som bäst om du gör en satsning. Rådet jag har är att när dom andra är iväg med TV-pucken och du vill fortsätta spela så träna extra.
– Man måste se det lite mer uppifrån, här och nu, vilka är med i TV-pucken. Det är en enskild händelse och bara en turnering. Tränaren tar ut dom han tycker bäst just nu och inte vilka som har bäst potential att bli hockeyspelare.

”MAN HAR TAGIT HAND OM DEM SOM INTE KOMMIT MED”

Ottosson:
– Jag håller med till hundra procent. Det är den svåraste åldern att göra selekteringen. Det sker så mycket olika i killarna och tjejernas utveckling. Tränarens uppgift är att ta ut det bästa laget just nu och det är oftast, inte alltid, att ta ut dom som är mest pubertala. Det är ofta en stor fördel att ha med spelare med styrka, storlek, fart och kraft.

Eklund:
– Någonting jag tycker att man gjort bra här i Stockholm är att man tagit hand om dom som inte kommit med och då varit väldigt ledsna. Ledarna har då förmedlat ut till killarna att även om dom inte blev uttagna just nu så är dom ändå svinbra spelare. Man har försökt skicka med en positiv feedback.

Ottosson:
– Det är åren efter TV-pucken som det börjar på riktigt både för TV-puckarna och dom som inte kom med. För att orka med att träna så pass mycket handlar det om att hitta ett sätt som gör att det är roligt. Det kan vara bra polare eller bra träningsformer. Det är annars svårt att orka göra något som det är så mycket av, oavsett om det är hockey eller vad där, för att bli tillräckligt bra. Det måste finnas en glädje i grunden.

Fotnot: En lång intervju med Christian "Fimpen" Eklund kommer att publiceras på Hockeysverige.se på söndag. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten