Sök
Lovisa Berndtsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Damhockey

"Aldrig haft tanken på att sluta bara för att det varit tufft"

Förutsättningarna för de svenska damhockeyspelarna är tuffa. Många tvingas kombinera hockeyspelandet med antingen studier eller heltidsjobb för att få ekonomin att gå ihop. En av dessa är Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson, vars kärlek till sporten fått henne att fortsätta trots tuffa tider.
– Klart att det varit tufft. Det kanske låter konstigt men jag har aldrig haft tanken på att inte spela hockey bara för att det varit tufft, säger Berndtsson till Hockeysverige.se.

Idag fortsätter vi serien där vi tittar på svensk damhockeys positiva och negativa delar. Det brinnande punkten i hela serien bygger på hur vi ska få våra skickliga tjejer att fortsätta spela även då dom blivit lite äldre. Idag är fakta att för många slutar för tidigt. I vår första artikel i serien kunde ni bland annat ta del av att säsongen 2014/15, alltså bara för fem säsonger sedan, var det åtta lag i det som då hette Riksserien. Då spelade det 180 svenska spelare och 27 importer i ligan. 

Den genomgång av ligan som hockeysverige.se gjorde visade skrämmande siffror på utvecklingen sedan dess:
Under de senaste fyra åren har 102 av de svenska spelarna slutat medan 78 fortfarande är aktiva. Antalet importer har stigit från 27 stycken 2014/15 till drygt 90 2019/20. Då ska det förstås tilläggas att ligan utökats med två lag sedan Riksserien blev SDHL.


En spelare som valt att fortsätta satsa på hockeyn trots att förutsättningarna varit tuffa är Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson. Som 30-åring har hon klivit fram som en av svensk hockeys bästa målvakter. Men vad är det som drivit henne att prioritera hockeyn under en så pass lång tid och vad var det som en gång drev henne att en gång välja just hockey? 

SPELADE MED KILLAR LÄNGE

Hockeysverige.se fick en intervju med Berndtsson om dom bitarna.
– Jag spelade länge bara för att jag tyckte det var kul och utvecklas. När jag var yngre fanns till exempel inte Stålbucklan eller TV-pucken som det heter nu. Det fanns heller inga ungdomslandslag, berättar landslagsmålvakten och fortsätter:
– Det som då fanns var regionslaget. Tankarna på landslag kom ganska sent, inte förrän jag var runt 20 år. Det var inte riktigt samma förutsättningar som det är idag.

Hur skulle du säga att förutsättningarna var då?
– Jag spelade med killar länge och det fanns inte dom här enskilda dam- och flickdelarna att satsa emot. Det som fanns var Damkronorna. Mitt fokus var att spela med killarna och vara en bidragande spelare där.
– Det som fanns var, som sagt var, regionslaget vilket jag siktade på, men samtidigt var inte det speciellt stort då jämfört med vad TV-pucken är idag.

Vad var det som drev dig att fortsätta trots att det var ganska tuffa förutsättningar för tjejer att satsa på sin hockey fullt ut?
– Jag tror att det har varit, och är, att jag älskar att spela hockey, älskar att tävla och vara i ett lag. Det var mycket det som drev mig, att få syssla med det jag älskar.

Foto: Ronnie Rönnkvist

ALDRIG FUNDERAT PÅ ATT LÄGGA AV

Som ungdomsspelare brukar det i regel fungera att spela hockey och plugga samtidigt, men när det blir dags för seniorspel kommer ofta det vanliga yrkeslivet in även hos elitspelarna på damsidan. Så var det även för Lovisa Berndtsson.
– Sedan jag gått ur skolan har jag jobbat heltid. Klart att det varit tufft. Det kanske låter konstigt men jag har aldrig haft tanken på att inte spela hockey bara för att det varit tufft.

Landslagsmålvakten har under åren lagt många mil bakom sig för att komma till träningar och matcher då hon bott i Södertälje, men spelat i bland annat AIK, SDE Hockey och nu Djurgården.
– Nu har jag jobbat på Monkeysports i åtta år. Det har ändå fungerat bra eftersom jag haft en arbetsgivare som förstår vad det krävs.
– När jag behövt gå tidigare från jobbet har jag ofta börjat jobba tidigare. Jag har börjat jobba allt från sex till halv åtta på mornarna. Sedan har jag åkt direkt från jobbet i Södertälje till träning på Hovet, men det har även varit till Solna och Enebyberg. Det har varit mycket planering.

Har tankarna funnits att ”nu lägger jag av med hockeyn och satsar på något annat”?
– Nej, jag tror aldrig det varit så. Även om det är mycket att ha ett heltidsjobb samtidigt så känns det skönt att jag lyckats bygga upp en karriär vid sidan av hockeyn också. Den dagen jag faktiskt väljer att lägga skridskorna på hyllan så har jag en civil karriär att falla tillbaka på.
– Det hade kanske känts jobbigare om jag exempelvis bara suttit i kassan på ICA bara för att ha ett jobb som jag kunnat gå runt ekonomiskt med och den dagen man slutat inte vetat alls vad man ska göra.

Lovisa Berndtsson jobbar heltid.Lovisa Berndtsson jobbar heltid.Foto: Ronnie Rönnkvist

"RÄTTAR IN MIG I LEDET"

Många talar om att Lovisa Berndtsson är väl medveten om vad som krävs av en hockeyspelare på elitnivå. 
– Jag har ändå haft säsonger där jag spelat på en hög nivå, då vet jag vad jag behövt göra för att nå dit. Det har varit att träna hårt, men sedan är jag sådan att jag finner mig lite hur situationen är. Under åren har det varit diskussionen i landslaget om "Leffe" Boork, hit och dit, men jag rättar in mig i ledet och sköter mitt så jag kan prestera.
– Det har också hjälpt mig att fokusera på mitt eget än på allting som händer runtomkring.   

Kan du känna att det funnits spelare som åkt lite på en räkmacka och inte varit beredda på att lägga ner det jobb som krävs för att nå hela vägen?
– Jo, med det har det kanske funnits. Det har nog varit mer att vissa inte har förstått vad man behöver lägga ner för tid och jobb för att nå dit.
– När jag var yngre, 14-15 år, var jag aldrig någon stor talang. Jag har fått jobba väldigt hårt för att bli så bra som jag är idag. Ibland har jag känt att spelare som varit talanger som yngre inte har haft medvetenheten om hur hårt jobb man måste lägga ner.
– Det är en stor skillnad nu mot hur det var för ett antal år sedan. Nu måste du lägga ner det hårda jobbet för att hålla på den här nivån för ligan håller en så pass hög nivå idag. Varken landslagsspel eller seriespel är det samma som det var för exempelvis sex år sedan.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur reagerade du när du läste att runt 100 av 180 svenska spelare som spelade i SDHL för fem år sedan har slutat med hockeyn?
– Det är såklart sjukt tråkigt. Samtidigt är det fullt försåtligt med tanke på hur förutsättningarna ser ut. Man kanske vill satsa på annat i livet eller känner att man inte orkar lägga ner den tiden och jobbet som krävs.
– Jag tycker det är tråkigt att det ska behöva gå så långt att många behöver sluta för jag tror att majoriteten av dom som slutat gjort det för att förutsättningarna är som dom är. Det är bara att kolla på herrarna, hur länge dom spelar. 

Och det bottnar i att herrarna har hockeyn som yrke får vi anta?
– Ja, men också att vill man skaffa barn så går det givetvis att komma tillbaka, men det är väldigt svårt utifrån förutsättningarna vi har. Ska du ha ett jobb, familj och spela hockey på elitnivå, det är väldigt tufft.

Har du själv valt bort att skaffa barn i unga år för att satsa på hockeyn?
– Även om det kanske inte varit en möjlighet i och med att jag spelat har jag inte känt att det är något jag velat göra så pass tidigt heller.
– Jag känner att jag velat leva det livet som det innebär att spela hockey, resa och vara mer flexibel. Sedan kan vi skaffa familj senare i livet.

"SVÅRT SÅ LÄNGE MAN INTE HAR EN ERSÄTTNING"

En fråga inte papporna får är hur vi ska få tillbaka nyblivna föräldrar till hockeyn.
– Det är precis som du säger, att det inte alls är samma sak för killarna. Dom kan vara med om att få ett barn och sedan spela match dagen efter.
– Jag tror det blir svårt så länge man inte har en ersättning där man kan leva på hockey. Det blir tyvärr svårt att få ihop familjeliv, jobb och hockey. Det är i så fall förutsättningarna som måste bli bättre.

Hur ser ditt eget liv ut idag med hockeyn och jobb?
– Jag jobbar heltid, bor med min sambo på Mörkö utanför Södertälje. Under hockeysäsongen är det i princip bara jobb och hockey. Sedan får man passa på att leva ett vanligt liv under sommaren, skrattat Lovisa Berndtsson.
– Under säsongen, dagarna vi har ledigt blir det mest att umgås med Oskar, hans eller min familj. Det är vad jag hinner med och vill prioritera. Annars är det svårt att få tiden att räcka till något annat.


Hur länge planerar du att fortsätta spela?
– Jag vet inte, men mitt kontrakt går ut efter den här säsongen. Efter det får vi se vad som händer.
– Jag spelar en säsong i taget. Sedan får jag utvärdera efter hur jag känner. Det handlar både om mentalt och att allting runtomkring ska fungera, men även hur kroppen mår. Jag fokuserar på att spela bra den här säsongen. Sedan få vi se efter hur allt känns. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten