Sök
Sebastian Ohlsson har äntligen börjat hitta rätt.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

”Ingen växer upp och drömmer om att bli en fjärdekedjegnuggare”

Sebastian Ohlsson visste att han hade mer hockey i sig än det han fick visa i Skellefteå. I Timrå har 22-åringen efter en motig debutsäsong i Medelpad nu börjat hitta tillbaka till den producerande forwarden han vet att han kan vara. För Hockeysverige.se berättar Åselesonen om valet att lämna Skellefteå, det tunga fjolåret, den nytända offensiva lågan – och sitt stora skrivintresse.
– Jag skulle säkert kunna sätta mig ner och sitta flera dagar i rad och skriva och bara låta fantasin flöda, säger Ohlsson.

När Sebastian Ohlsson kom upp genom Skellefteås juniorled i tonåren var det en offensivt skicklig spelare som inte var rädd för att få lite smuts under naglarna. När han började slå sig in i a-lagstruppen på allvar var det dock som en utpräglad defensiv spelare – en roll som han sedan fick finna sig i under sina tre säsonger i a-laget.

Men Ohlsson visste att det fanns mer att hämta ur honom. En till dimension i sin hockeyrepertoar. Viljan att visa den dimensionen förde honom till Timrå inför fjolårssäsongen.
– När jag kom hit ville jag hitta tillbaka till den där spelaren jag var i junioråldern, där jag bidrog i båda ändarna av isen, om man säger så. Jag hade några säsonger där i junioråldern där jag gjorde en hel del poäng och just offensiven kände jag att jag tappade lite när jag kom upp i Skellefteå. Jag kände att jag fastande i en viss roll där jag kanske inte fick ut det mesta av mitt spel. Jag spelade mestadels boxplay och i en fjärdekedja. Även fast jag fick spela en hel del så kände jag ändå någonstans att jag inte fick ut det jag visste att jag hade i mig, berättar Ohlsson.
– Det är väl också enkelt att det blir så, när man kommer upp från juniorlaget och spelar i en fjärdekedja.

”BLEV ABSOLUT INTE SOM JAG HADE TÄNKT MIG”

SHL-sejouren med Timrå blev dock inte alls vad varken laget eller Sebastian Ohlsson själv hade hoppats på. Laget åkte ur SHL efter en dramatisk matchserie mot Oskarshamn, medan Ohlsson inte alls fick ut det han visste att han hade i sig.
– Jag hade en riktigt tuff fjolårssäsong, den blev absolut inte som jag hade tänkt mig. Dels poängmässigt, där jag ville vara mer framträdande, men även utvecklingsmässigt. Det hade väl lite olika anledningar att jag kände att jag stod lite stilla ifjol, då jag dels inledde säsongen med en skada och dels var avstängd där under några matcher. Det blev inget flyt under hela säsongen, egentligen.

Fjolårssäsongen blev tung för Sebastian Ohlsson.Fjolårssäsongen blev tung för Sebastian Ohlsson.Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Trots degraderingen till Hockeyallsvenskan valde Ohlsson att stanna i Timrå. Drivkraften att göra sejouren i Medelpad till något positivt var för stark för att lämna efter bara en säsong.
– Det kändes inte bra någonstans, varken mot mig själv eller mot klubben och supportrarna, om jag hade lämnat efter bara en säsong. Jag kände ganska snabbt att jag ville stanna kvar och göra något bra av det här. Jag visste att jag skulle få en större roll här och det är det jag behöver i det skede jag är i karriären just nu.
– Förtroende och speltid är det jag behöver för att utvecklas. Både för mig personligen, men även utåt sett, så kändes det bäst att stanna kvar här. Det kan lätt bli så att man får panik när man åker ur SHL med en klubb och att man börjar leta sig om efter ny klubb för att hålla sig kvar på den nivån man spelat på tidigare. Men jag kände aldrig att jag ville börja om på en ny kula, jag ville göra någonting bra av min tid här i Timrå och försöka ge tillbaka någonting till klubben och supportrarna. 

”BÖRJAT HITTA MIG SJÄLV SOM SPELARE IGEN”

Skillnaden i Ohlssons spel den här säsongen har nästan varit som dag och natt. 

22-åringen har fått en betydligt större roll i Kent "Nubben" Norbergs lagbygge – något som inte minst visat sig i poängprotokollet. Redan efter 14 matcher har forwarden slagit sin poängbästa notering under seniorkarriären, då han skrapat ihop elva poäng (5+6) under säsongsinledningen.
– Inledningsvis har det känts så bra som jag hade hoppats att den här säsongen skulle bli, säger Ohlsson.
– Jag känner att jag börjat hitta mig själv som spelare igen. Jag tror att alla tycker att det är absolut roligast att spela hockey när man får bidra framåt med mål och assist, jag tror ingen växer upp och drömmer om att bli en fjärdekedjegnuggare. På det sättet känner jag att jag börjar hitta tillbaka till den spelare som jag vet att jag kan vara, även på seniornivå.


DRÖMDE OM ATT BLI FÖRFATTARE

Något som Ohlsson däremot växte upp och drömde om att bli som liten grabb var att bli författare. Eller tja, det är väl en sanning med viss modifikation. Att bli hockeyproffs var alltid det han drömde om, men bakom det var skrivandet det stort intresse under uppväxten hemma i Åsele, det lilla samhället i Västerbottens inland beläget drygt 16 mil väster om Umeå.
– Att bli författare var något jag drömde om främst när jag var yngre. Jag minns när vi hade skrivuppgifter på svensklektionerna i skolan. Då tyckte jag alltid att det var hur roligt som helst att bara få grotta ner mig i skrivandet. Jag älskade att skriva berättelser och det var något som jag tyckte var otroligt roligt. Jag var en sån som inte tyckte om skolan speciellt mycket, men just att få skriva berättelser och släppa lös fantasin var något jag tyckte var otroligt roligt.
– Jag läste väldigt mycket hockeyböcker som liten. Jag vet inte om du är bekant med Gunnar Nordströms bokserier ”Stjärnskott” och ”Rookie”?

Jodå, de har jag koll på.
– Då vet du att ”Stjärnskott” handlade om målvakten Adam Wallgren i det påhittade NHL-laget Seattle Wonders, medan ”Rookie” handlade om en kille som kommer från Åsele, precis som jag. Jag tror att det var där jag hittade intresset för berättandet. Jag ville göra något liknande själv.

Har du några ambitioner med skrivandet i framtiden eller?
– Man vet aldrig, skrattar Ohlsson.
– Det blir ju lite så när man är hockeyspelare, det är svårt att hitta tid för andra intressen. Jag har ingen aning om vad jag vill syssla med efter karriären, men att skriva i någon utsträckning? Ja, absolut, varför inte? Vi får se, helt enkelt.

Foto: Pär Olert/Bildbyrån

"SKA INTE BLI NÖJD"

Innan det är blir tal om någon potentiell författarkarriär har Sebastian Ohlsson förhoppningsvis många, många år framför sig som hockeyspelare. Säsongen har som sagt börjat lovande för 22-åringen, som varit en av medelpadingarnas främsta spelare bakom superkedjan med Jens LöökeJonathan Dahlén och Albin Lundin

Efter 14 spelade matcher ligger Timrå på en tredjeplats i den Hockeyallsvenska tabellen, sju poäng bakom serieledaren Björklöven.
– Tabellmässigt ser det ju rätt bra ut, även om vi förlorat några matcher här på slutet. Vi ligger i toppen och har tagit många vinster men där många av segrarna kanske har kommit utan att vi förtjänat det rent spelmässigt. Både jag och hela laget tycker väl att spelet inte riktigt börjat sätta sig ännu, vi har vunnit många matcher tack vare special teams.
– Sen är det klart att det är bra att vi kan luta oss tillbaka på det, men samtidigt måste vi bli betydligt bättre i fem-mot-fem-spelet. Men vi är bara i början av säsongen, så det är många matcher kvar av säsongen. Om vi ska fortsätta ta de här segrarna måste dock spelet i fem-mot-fem upp, så enkelt är det.

När oktober snart slår över till november så har Ohlsson som sagt redan slagit sin personliga poängrekord på seniornivå. 22-åringen har dock inga som helst planer på att luta sig tillbaka och slå sig för bröstet.
– Jag ska inte bli nöjd, utan jag vill visa att jag kan hålla den här nivån över tid. Jag vill vara en producerande spelare, samtidigt som jag vill vara en spelare som medspelarna och tränarna kan lita på i alla situationer på isen. Jag vill användas överallt och inte hamna i det där facket där jag bara används i defensiva situationer. Jag kan mer än så.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten