Robin Press njuter av hockeylivet i Finland.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Europa

”Det är mycket roligare att spela hockey idag”

ANNONS
Efter en säsong med en begränsad roll i Färjestad ville Robin Press testa något nytt. När 24-åringen fick möjligheten att spela i finska Lukko tvekade han inte länge. Nu gör Uppsalasonen succé i Finland – där han redan tangerat fjolårets poängskörd och har mest istid av samtliga spelare i ligan.
– Jag har aldrig tvekat på att jag kan hantera en sån här roll, säger Press till Hockeysverige.se.

Robin Press återvände inför förra säsongen till svensk hockey efter att ha spenderat en och en halv säsong i Chicago Blackhawks organisation. Han kom till ett Färjestad som hade en av ligans absolut bästa backbesättningar, något som begränsade 24-åringen till strax under tio minuters istid per match i genomsnitt.

När kontraktet så löpte ut med värmlänningarna i våras kände Press att det var dags att testa på något nytt. När finska Lukko hörde av sig kring den storvuxne backens tjänster nappade han således direkt.
– Jag ville prova på någonting nytt, helt enkelt. Jag vet inte om det bara är jag, men det känns som att vi i Sverige har rätt dålig koll på den finska ligan. Vi i Sverige tittar ju främst på SHL, Allsvenskan, NHL och även KHL till viss del. Finland känns som att man inte vet så mycket om, resonerar Press.
– Det tyckte jag var lite roligt, att få komma till ett blankt blad, eller vad man ska säga. Sen har jag fått en lite större roll och lite mer speltid här borta och det är klart att det var något som lockade också. Det kändes som en bra möjlighet för mig.

Robin Press.Robin Press.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

MEST ISTID AV ALLA I LIGAN

En ”lite större roll” är en underdrift å det grövsta. Från att ha allt som oftast varit sjundeback i Färjestad och snittat nio minuters istid – minst av alla ordinarie backar i laget – till att sluka 25 minuter per match i Lukko. Med den noteringen är Press den spelare som spelar allra mest i hela Liiga.
– Det är klart att det är jättekul att känna det här förtroendet och att tränarna stoppar in en i alla spelformer och tror mycket på mig. Det är istiden ett ganska tydligt tecken på, om inte annat.

Tränarna måste vara rätt nöjda med dig?
– (skratt) Vi har väl inte haft så mycket personliga möten och så, men istiden säger väl ganska mycket. Får man spela mycket powerplay och boxplay brukar det vara ett ganska tydligt bevis på att de är nöjda med vad man presterar därute.

I takt med att istiden ökat har frekvensen i poängproduktionen också gjort det. Efter 14 spelade matcher har Press redan tangerat fjolårets poängskörd i SHL på tio poäng. Tre mål och sju assist har det blivit från 24-åringens klubba den här säsongen.
– Vi har varit ganska heta som lag och våra special teams har fungerat väldigt bra. Sen har jag som sagt fått spela ganska mycket, då kommer poängen av sig själv, nästan. Det är svårt att göra poäng från bänken, skrattar Press.
– Nej, men så länge man får vara ute på isen så mycket som jag fått vara så kommer poängen. Det är klart att det är kul att man får utdelning också. Det lyfter ju självförtroendet lite.

"BEHÖVER INTE SITTA PÅ BÄNKEN OCH FUNDERA"

På ett halvår har alltså Robin Press hockeyliv förändrats som natt och dag. 24-åringen säger att fjolårssäsongen i Färjestad var rolig och lärorik på många sätt, men medger samtidigt att den begränsade istiden var frustrerande.
– Man vill alltid vara med och spela och bidra till lagets framgångar. Det är klart att har man så pass lite istid som jag hade, framförallt vissa matcher, så känner man en frustration.
– Sen var situationen i Färjestad lite annorlunda och det visste jag när jag kom dit också. Jag kom in som sista spelare i laget och var väl sjunde-, åttondeback från start. Det är svårt att klättra i hierarkin när man spelar i ett vinnande lag, även fast jag tycker att jag spelade väldigt bra i de matcher som jag fick spela lite mer. Då fick jag även göra lite poäng.

Press fick sitta mycket på bänken förra säsongen – nu är det annorlunda.Press fick sitta mycket på bänken förra säsongen – nu är det annorlunda.Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Skulle du säga att det är roligare att spela hockey idag?
– Ja, det är mycket roligare att spela hockey idag. Man har en bättre känsla i kroppen hela tiden och det blir lite lättare att spela när man är inne på top 6 och det bara rullar på. Man behöver inte sitta på bänken och fundera. Det är definitivt roligare och även lättare att spela, skulle jag säga.

TVILLINGBRORSORNA GÖR SVENSKT SÄLLSKAP

I Lukko är Press lagkamrat med tvillingarna Westerholm, Ponthus och Pathrik, som båda spelade i Frölunda förra säsongen. Att ha några svenska lagkamrater har hjälpt Uppsalasonen i omställningen till ett liv i vårt östra grannland.
– Det är alltid skönt att kunna prata sitt eget språk och man kan ha varandra att luta sig mot lite grann när allting är nytt i början. Då hjälper det definitivt att ha några andra svenskar i laget.

Förutom språket har det inte varit så mycket omställning, menar Press.
– Allt runtomkring hockeyn är väldigt likt det som vi har hemma i Sverige, det är väl bara språket som varit en stor omställning, man förstår inte speciellt mycket av vad de säger, säger Press med ett skratt.
– Jag pratar ingen finska alls, så jag får prata engelska. Men det är inga problem alls, det har jag gjort förut så det är inte något nytt direkt, heller.
– På isen är det klart att det är lite annorlunda när det kommer till detaljer i spelet och så där, men samma sak där. Det är inte någon natt och dag från Sverige, det tycker jag inte.

SHL LOCKAR: "EN LIGA JAG VILL SPELA I"

Hösten i Lukko har också blivit lite av en upprättelse för Robin Press. Den storvuxne backen har tidigare visat att han klarar av att ha en stor roll i ett lag, då han som 20-åring öste in 30 poäng på 51 matcher från sin backposition i hockeyallsvenska Södertälje säsongen 2014/15.
– Det är klart att man velat visa att man kan spela på en hög nivå och ha en stor roll i laget. Jag har aldrig tvekat på att jag kan hantera en sån här roll, utan så länge man får förtroende och får spela så fungerar det. Det är självklart skönt att det fungerat och att det trillat in några poäng. Det är kul för egen del att man känner lite stäm igen.

Kontraktet med Lukko sträcker sig säsongen ut med en option för laget att förlänga kontraktet med ytterligare en säsong. Just nu funderar Press inte speciellt mycket över sin hockeyframtid.
– Än så länge trivs jag jättebra här, så vi får väl se hur det går och hur de tycker. Men det känns lite tidigt att tänka i de banorna. Just nu får jag bara fokusera på nuet och spela bra, då brukar det lösa sig oftast.

24-åringen medger att en återkomst till SHL lockar. Men först ska han fortsätta visa framfötterna i Liiga.
– SHL är en extremt bra liga, så att spela i SHL är högt rankat både för mig och alla andra i hockeyvärlden. Det är definitivt en liga jag vill spela i, men som jag sade så känns det tidigt att börja spekulera. Jag har inga direkta planer på var jag vill vidare just nu, nu är det Lukko som gäller och spela så bra som möjligt här bara.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL