Robin Press njuter av hockeylivet i Finland.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Europa

”Det är mycket roligare att spela hockey idag”

Efter en säsong med en begränsad roll i Färjestad ville Robin Press testa något nytt. När 24-åringen fick möjligheten att spela i finska Lukko tvekade han inte länge. Nu gör Uppsalasonen succé i Finland – där han redan tangerat fjolårets poängskörd och har mest istid av samtliga spelare i ligan.
– Jag har aldrig tvekat på att jag kan hantera en sån här roll, säger Press till Hockeysverige.se.

Robin Press återvände inför förra säsongen till svensk hockey efter att ha spenderat en och en halv säsong i Chicago Blackhawks organisation. Han kom till ett Färjestad som hade en av ligans absolut bästa backbesättningar, något som begränsade 24-åringen till strax under tio minuters istid per match i genomsnitt.

När kontraktet så löpte ut med värmlänningarna i våras kände Press att det var dags att testa på något nytt. När finska Lukko hörde av sig kring den storvuxne backens tjänster nappade han således direkt.
– Jag ville prova på någonting nytt, helt enkelt. Jag vet inte om det bara är jag, men det känns som att vi i Sverige har rätt dålig koll på den finska ligan. Vi i Sverige tittar ju främst på SHL, Allsvenskan, NHL och även KHL till viss del. Finland känns som att man inte vet så mycket om, resonerar Press.
– Det tyckte jag var lite roligt, att få komma till ett blankt blad, eller vad man ska säga. Sen har jag fått en lite större roll och lite mer speltid här borta och det är klart att det var något som lockade också. Det kändes som en bra möjlighet för mig.

Robin Press.Robin Press.Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

MEST ISTID AV ALLA I LIGAN

En ”lite större roll” är en underdrift å det grövsta. Från att ha allt som oftast varit sjundeback i Färjestad och snittat nio minuters istid – minst av alla ordinarie backar i laget – till att sluka 25 minuter per match i Lukko. Med den noteringen är Press den spelare som spelar allra mest i hela Liiga.
– Det är klart att det är jättekul att känna det här förtroendet och att tränarna stoppar in en i alla spelformer och tror mycket på mig. Det är istiden ett ganska tydligt tecken på, om inte annat.

Tränarna måste vara rätt nöjda med dig?
– (skratt) Vi har väl inte haft så mycket personliga möten och så, men istiden säger väl ganska mycket. Får man spela mycket powerplay och boxplay brukar det vara ett ganska tydligt bevis på att de är nöjda med vad man presterar därute.

I takt med att istiden ökat har frekvensen i poängproduktionen också gjort det. Efter 14 spelade matcher har Press redan tangerat fjolårets poängskörd i SHL på tio poäng. Tre mål och sju assist har det blivit från 24-åringens klubba den här säsongen.
– Vi har varit ganska heta som lag och våra special teams har fungerat väldigt bra. Sen har jag som sagt fått spela ganska mycket, då kommer poängen av sig själv, nästan. Det är svårt att göra poäng från bänken, skrattar Press.
– Nej, men så länge man får vara ute på isen så mycket som jag fått vara så kommer poängen. Det är klart att det är kul att man får utdelning också. Det lyfter ju självförtroendet lite.

"BEHÖVER INTE SITTA PÅ BÄNKEN OCH FUNDERA"

På ett halvår har alltså Robin Press hockeyliv förändrats som natt och dag. 24-åringen säger att fjolårssäsongen i Färjestad var rolig och lärorik på många sätt, men medger samtidigt att den begränsade istiden var frustrerande.
– Man vill alltid vara med och spela och bidra till lagets framgångar. Det är klart att har man så pass lite istid som jag hade, framförallt vissa matcher, så känner man en frustration.
– Sen var situationen i Färjestad lite annorlunda och det visste jag när jag kom dit också. Jag kom in som sista spelare i laget och var väl sjunde-, åttondeback från start. Det är svårt att klättra i hierarkin när man spelar i ett vinnande lag, även fast jag tycker att jag spelade väldigt bra i de matcher som jag fick spela lite mer. Då fick jag även göra lite poäng.

Press fick sitta mycket på bänken förra säsongen – nu är det annorlunda.Press fick sitta mycket på bänken förra säsongen – nu är det annorlunda.Foto: Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Skulle du säga att det är roligare att spela hockey idag?
– Ja, det är mycket roligare att spela hockey idag. Man har en bättre känsla i kroppen hela tiden och det blir lite lättare att spela när man är inne på top 6 och det bara rullar på. Man behöver inte sitta på bänken och fundera. Det är definitivt roligare och även lättare att spela, skulle jag säga.

TVILLINGBRORSORNA GÖR SVENSKT SÄLLSKAP

I Lukko är Press lagkamrat med tvillingarna Westerholm, Ponthus och Pathrik, som båda spelade i Frölunda förra säsongen. Att ha några svenska lagkamrater har hjälpt Uppsalasonen i omställningen till ett liv i vårt östra grannland.
– Det är alltid skönt att kunna prata sitt eget språk och man kan ha varandra att luta sig mot lite grann när allting är nytt i början. Då hjälper det definitivt att ha några andra svenskar i laget.

Förutom språket har det inte varit så mycket omställning, menar Press.
– Allt runtomkring hockeyn är väldigt likt det som vi har hemma i Sverige, det är väl bara språket som varit en stor omställning, man förstår inte speciellt mycket av vad de säger, säger Press med ett skratt.
– Jag pratar ingen finska alls, så jag får prata engelska. Men det är inga problem alls, det har jag gjort förut så det är inte något nytt direkt, heller.
– På isen är det klart att det är lite annorlunda när det kommer till detaljer i spelet och så där, men samma sak där. Det är inte någon natt och dag från Sverige, det tycker jag inte.

SHL LOCKAR: "EN LIGA JAG VILL SPELA I"

Hösten i Lukko har också blivit lite av en upprättelse för Robin Press. Den storvuxne backen har tidigare visat att han klarar av att ha en stor roll i ett lag, då han som 20-åring öste in 30 poäng på 51 matcher från sin backposition i hockeyallsvenska Södertälje säsongen 2014/15.
– Det är klart att man velat visa att man kan spela på en hög nivå och ha en stor roll i laget. Jag har aldrig tvekat på att jag kan hantera en sån här roll, utan så länge man får förtroende och får spela så fungerar det. Det är självklart skönt att det fungerat och att det trillat in några poäng. Det är kul för egen del att man känner lite stäm igen.

Kontraktet med Lukko sträcker sig säsongen ut med en option för laget att förlänga kontraktet med ytterligare en säsong. Just nu funderar Press inte speciellt mycket över sin hockeyframtid.
– Än så länge trivs jag jättebra här, så vi får väl se hur det går och hur de tycker. Men det känns lite tidigt att tänka i de banorna. Just nu får jag bara fokusera på nuet och spela bra, då brukar det lösa sig oftast.

24-åringen medger att en återkomst till SHL lockar. Men först ska han fortsätta visa framfötterna i Liiga.
– SHL är en extremt bra liga, så att spela i SHL är högt rankat både för mig och alla andra i hockeyvärlden. Det är definitivt en liga jag vill spela i, men som jag sade så känns det tidigt att börja spekulera. Jag har inga direkta planer på var jag vill vidare just nu, nu är det Lukko som gäller och spela så bra som möjligt här bara.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 24 maj
11:20 Tyskland - Schweiz VM
11:20 Sverige - Lettland VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM
01:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 25 maj
03:30 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
01:00 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
torsdag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
15:20 Tyskland - Tjeckien VM
19:20 Schweiz - USA VM
19:20 Finland - Slovakien VM
01:00 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten