Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Gabriella Johansson – talangen som gillar fart.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Gabriella Johansson

Född i Karlstad med svensk pappa och thailändsk mamma. Delvis uppvuxen i Ungern, bor i Bromma, spelar hockey för AIK – och har ett nytaget MC-kort. Backtalangen Gabriella Johansson har en intressant bakgrund som hockeysverige.se tittar närmare på i Framtidens Damkronor.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är inte alltid man möts av en spelare på MC när man bokar en intervju. Men det är precis vad som händer denna oktoberdag vid Ritorp i Solna. Den som sitter i sadeln är den 17-åriga backen Gabriella Johansson. När hon svänger in på parkeringen har bland andra Dick AxelssonValentina Lizana WallnerIsabella JordanssonEmmy Alasalmi och Danijela Rundqvist just avslutat ett pass lunchhockey inne i den iskalla ishallen. 

Vi tar plats i kafét på Ritorp för att, till att börja med, prata om Johanssons lite annorlunda bakgrund. För trots det typiskt svenska namnet har hon påbrå från Asien.
– Min mamma är från Thailand, men jag är precis som pappa född i Karlstad. Han jobbade som militär och var iväg mycket då jag var liten. Sedan var det något stort projekt i Ungern så då flyttade hela familjen dit, berättar hon. 
– Jag var inte ensam svensk utan det var en massa svenskar, norskor och många från andra ställen i Europa och Amerika där också. Jag gick i skola där under tre år och spelade även hockey. 

Var det i Ungern du började spela?
– Nej, jag började faktiskt här i AIK. Jag gick på hockeyskolan här då jag var fem år. Efter det flyttade jag till Ungern. När jag kom tillbaka ville jag hit igen och sedan dess har jag spelat här.

Hur bemöttes du som hockeytjej i Ungern?
– Jag var i Ungern mellan det jag var sju till nio år och spelade med killarna där. Det var även en annan tjej med i laget som var i samma ålder som jag. Jag tycker det var kul även om jag inte kunde språket, säger AIK-backen med ett skratt och fortsätter:
– Jag kände ändå gemenskapen samtidigt som jag förstod vad dom sa, men jag kunde inte svara. Nu däremot har jag glömt bort språket helt.

Gabriella Johansson.Gabriella Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

HÅLLER PÅ FÄRJESTAD

Värmland är ett landskap som betyder mycket för Gabriella Johansson. Hennes familj har dessutom landställe där.
– Nu är inte jag där så jätteofta. Det är mest mina föräldrar (Tommy och Surisa) som är där. När jag är där känns det som mitt riktiga hem även om jag bara bodde där till det jag var två år. Sedan flyttade jag hit till Stockholm.
– Stockholm är där jag uppfostrats, men Värmland är hemma och närmast hjärtat och det är Färjestad som gäller, säger hon med glimten i ögat.

AIK-backen har även flera syskon.
– Ja, jag har fem halvsyskon. Vi är faktiskt en ganska stor familj. Ingen av dom spelar hockey, men min pappa spelade då han var liten.
– Anledningen till att jag började med hockey var att på dagis hade jag två killkompisar som spelade. Dom bjöd med mig till någon träning. Jag tyckte det var kul och sedan fortsatte jag bara. 

Hela vägen fram till det att Gabriella Johansson klev upp i SDHL 2016 har hon, precis som dom flesta andra tjejer, spelat med killar.
– I Ungen spelade jag, som sagt var med killar. När jag sedan kom tillbaka hit spelade jag med 02:orna eftersom jag själv är 02:a. Det gjorde jag till halva säsongen i U15. Sedan blev Linnéa Bäckman skadad och då saknades det en back i SDHL-laget. Då flyttade dom upp mig dit.
– Jag har också gjort väldigt många matcher med damjuniorerna, men jag har aldrig tillhört det laget. Antingen tillhörde jag killarna eller SDHL. 

HADE ASSIST I DEBUTEN – SOM 14-ÅRING

Gabriella Johansson var bara 14 år då hon fick chansen att kliva in i AIK:s A-lag i SDHL. 
– Det var mot HV71 borta. Vi vann med 1-0 och jag gjorde assist till Lisa Johansson som gjorde målet. Det var väldigt mäktigt.
– Den matchen spelade jag med Emmy Alasalmi. Det fungerade jättebra och det tycker jag fortfarande att det gör. Just den matchen var det många i laget som var sjuka. Vi hade knappt några forwards så några av våra backar (Jessica Kollberg och Martina Brolin) fick spela forwards. Sedan körde vi på två backpar hela matchen. Den var jag, Emmy, Louise Nordberg Tenglin och Amanda Lundström.
– Jag fick med andra ord mycket istid i första matchen, vilket var kul men det var även jobbigt.  

Var det en stor omställning att kliva in i SDHL?
– Ja, jag tycker att det var en väldigt stor omställning. Det var mitt i säsongen så jag hann inte tänka så jättemycket. Det var ”Vi vill att du spelar här” ”ja, okej”, skrattar AIK-talangen och fortsätter:
– Jag tänkte nog mest att dom hade tagit upp mig av någon anledning och jag bara skulle ut och göra min grej.
– Den stora omställningen var snacket i omklädningsrummet. Det var en helt annan stämning från ett omklädningsrum fullt med pojkar till ett med vuxna människor som pratade om jobb och grejer.

Kände du dig bortkommen från början?
Ja, jag gjorde faktiskt det eftersom det inte var så många yngre i laget just den säsongen. Det tyckte jag var lite svårt då, men nu har jag kommit in i laget väldigt bra. 

Gabriella Johansson.Gabriella Johansson.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

VILL SPELA JVM IGEN

Gabriella Johansson har senaste säsongerna haft en utvecklingskurva som pekat rakt uppåt. Till stor del bottnar den i, enligt Johansson själv, hennes utveckling av spelförståelsen.
– Klart att vi hade en spelidé även med killarna, men då var det mycket mer fokus på teknik och skridskoåkning. Här är det mer hur vi ska spela taktiskt. Spelet är inte heller på samma sätt som med killarna.
– Jag tycker att jag kommit in i det på ett bra sätt och vet hur vi ska spela, men självklart kan jag göra saker annorlunda i vissa situationer.

Om du var lite mer tillbakadragen när du debuterade i A-laget, hur skulle du säga att din roll idag är vid sidan av sen?
– Jag är inte den som snackar mest i laget, men har jag något att säga så gör jag det. Jag känner mig absolut bekväm i gruppen.

Har du satt upp några personliga målbilder för säsongen?
– Jag vill att vårt lag ska komma så långt som möjligt. Personligen vill jag spela JVM eftersom det är mitt sista år. Det är absolut ett mål.

Hur ska du nå dit?
– Jag ska göra mitt bästa, ha bra fokus varje träning… Jag ska bara dit helt enkelt, säger Gabriella Johansson med ett stor leende innan hon blickat tillbaka på förra årets turnering.
– Klart att det var en häftig upplevelse. VM spelades i Japan och det var en helt ny miljö för mig och andra motståndare än jag mött tidigare. Dessutom fick jag spela med helt andra spelare även om jag redan innan hade koll på många av dom från tidigare camper. 

KONTAKT MED COLLEGEKLUBBAR

Ett av Gabriella Johanssons mål på lite längre sikt är att få chansen att gå på college i USA eller Kanada.
– Jag har faktiskt redan kontakt med ett par skolor och är intresserad, men jag har inte bestämt mig. Vi får se hur det blir, men intresset finns.

Vad är det som lockar med college?
– Hela upplevelsen, att få bo i ett annat land och spela hockey där. Nu spelar jag redan i SDHL och det finns inte så många andra alternativ här i Sverige. Det skulle vara kul att både plugga och spela hockey utomlands.

Hur viktig är skolan och utbildning för dig?
– Skolan är jätteviktig. Mina föräldrar och Jared (Ciparone, tränare i AIK) har hela tiden sagt att eftersom vi damer inte kan leva på just ishockeyn så måste skolan gå före. Hockeyn blir mer som en hobby även om jag har den som en livsstil. Jag lägger ner väldigt, väldigt mycket tid på den. Det är tråkigt att man inte kan leva på hockeyn.

Tror du möjligheten kommer att finnas för dig att spela hockey på heltid?
– Det har alltid varit en dröm för mig. När jag var lite och folk frågade vad jag skulle bli då svarade jag alltid att jag skulle bli hockeyproffs.
– Proffs kan man bli idag, men just nu måste man även ha något annat vid sidan av. Jag tror ändå att framtiden är ljus.

Hur ser du på förutsättningarna för tjejer jämfört med killar?
– Det är som natt och dag. Jag skulle säga att det knappt går att jämföra…

Hur ska vi förändra den bilden?
– Jag som enskild spelare kan inte göra så mycket. Det är mer de som sitter i maktposition som måste förändra.
Efter den här strejken upplever jag att det är på rätt väg. Det känns som vi har kommit någon vart i alla fall. Även om vi åkt ner i B-VM tror jag det har blivit som väckarklocka, avslutar Gabriella Johansson.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten