Edmonton Oilers har fått en strålande start på säsongen.
Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports
NHL
SIBNER: Har det vänt nu, Oilers?
Riktigt ännu tänker jag inte sätta på mig dumstruten, men två veckor in på NHL-säsongen ser det ut som om jag och många med mig hade fel om Edmonton Oilers.

Åtta matcher, sju segrar och Connor McDavid på poängligans tron med Leon Draisaitl i släptåg. Det har onekligen varit en smakstart på säsongen för en klubb vars fans tillhör de mest passionerade i världen, men i tre decennier och snart två generationer mestadels svetsats samman av gråt och tandagnisslan. 

Jag har en kompis i Edmonton, vi kan kalla honom The Nation Dan, som under de senaste säsongerna haft ett stående löfte om att promenera tio kilometer för varje match Oilers ligger under .500 i vinstprocent. Låt oss även föra till protokollet att Dan alltid går klädd i shorts och att en långpromenad i Edmonton i januari inte är att leka med ens i full stridsmundering. 

Dan har promenerat en del på sistone. Och frusit.

EN LITEN HISTORIALEKTION

Mina barn påminner mig ofta om att alla inte var med på 90-talet, även kallat Stenåldern. Historiska referenser landar inte alltid väl. Så vi drar en snabb recap, inklusive videolänkar för de allra yngsta kidsen.

Efter Stanley Cup-segern 1990, den femte på sju år, var Edmonton Oilers NHL:s främsta dynasti. Men när den gyllene generationen splittrades i spåren av Wayne Gretzky-affären tvingades klubben ta ett steg tillbaka och hamnade utanför slutspelet i flera säsonger. Under sena 90-talet vädrades ny morgonluft med spelare som Ryan Smyth och Doug Weight i spetsen, men de räckte aldrig till för att leda laget ända fram till riktig utmanarstatus. 2006 tog sig Oilers mycket överraskande till Stanley Cup-final, men förlorade den naturligtvis på allra mest hjärtskärande vis i en sjunde och avgörande match

Sedan väntade en lång, lång ökenvandring som en av ligans slagpåsar. Under de här åren lyckades de dessutom förvalta sina många draftval på sämsta sätt och misslyckades i princip med alla försök till ombyggnad. I vintras skrev jag en längre pjäs om det på engelska för EP Rinkside. För fyra år sedan draftade de den här generationens bästa spelare och även om det förvisso resulterade i klubbens första slutspel på elva år så har de också missat slutspelet tre av de fyra säsonger som Connor McDavid spelat i klubben. Trots att han vunnit två Art Ross, två Ted Lindsay och en Hart Trophy längs vägen.

Flera sparkade tränare. En sparkad GM. Klubbikonen Gretzkys lillebrorsa som tillfällig GM. Märkliga trejder och knepiga kontrakt. Ordförande som hänger ut spelare i fjärdekedjan. Ja, vanskötseln har förefallit mer eller mindre cementerad i väggarna i nya, flashiga Rogers Place. 

Wayne Gretzky och Jari Kurri när det begav sig.Wayne Gretzky och Jari Kurri när det begav sig.Foto: Arkiv

ALLA FRÅGETECKEN KVARSTOD

Inför den här säsongen kvarstod nästan alla frågetecken och de flesta tips jag läst, inklusive mitt eget, placerade Edmonton utanför slutspel i år igen. Klubben ställde upp utan namnkunniga nyförvärv, en ny GM som ärligt talat inte har lyckats särskilt väl på sistone och en tränare som inte varit i slutspel sedan 2012. Jag har till och med hört poddar och läst krönikor som handlat om hur klubben eventuellt skulle kunna bära sig åt för att göra en Quebec Nordiques och bygga en slagkraftig utmanare genom att använda McDavid som lockbete för en massiv tillbakakaka. Här erbjuder jag ingen länk, utan ber yngre läsare googla ”Eric Lindros trade”.

Så här långt sju matcher, sex segrar och McDavid i beast mode. Visst, det är en liten sample size och laget har också fått det perfekta spelschemat. Två inledande segrar mot förväntade bottenkonkurrenter, en framgångsrik road trip med tre vinster på fyra försök mot lag som mestadels tippats utanför slutspel och även om 6-3 mot Philadelphia imponerar så har de ännu inte mött ett enda lag som förväntas tillhöra ligans övre tredjedel. Faktum är att de under oktober månad bara möter ett förväntat topplag: Washington Capitals. 

Det bäddar för en bra start. Och en sådan start kan räcka långt, särskilt för en klubb med kroniskt uselt självförtroende. 

OFFENSIVA STJÄRNOR - MEN BACKARNA ÄR NYCKELN

Connor McDavid är fortsatt ligans bästa spelare och Leon Draisaitl manifesterar sin plats i det skikt av superstjärnor som finns just under honom. Men det är inget nytt och i fjol räckte det till en sjundeplats i ligans svagaste division. Det som istället gör att jag får en känsla av hopp för Oilers är hur deras spelidé anpassats till materialet och hur ett par små, oansenliga pusselbitar kan bli mer än summan av dess delar.

Backuppsättningen är nyckeln. Dess avsaknad av djup och färg har varit ett sänke i flera säsonger, men den är betydligt mer vital i år och bjuder på en helt annan konkurrens. Oilers tar sig ur egen zon med fart och fantasi på ett helt annat sätt i de fyra matcher jag hittills sett i år. Adam Larsson har gått skadad sedan första matchen, och under normala omständigheter hade det kunnat sänka Oilers hela säsong. Men inte nu. Det har aldrig varit något fel på trion KlefbomNurse och Larsson när de varit friska, men bakom dem slåss nu flera spelare med kreativ uppsida och spelskicklighet som främsta egenskap om istid. 

Joel Persson har haft otur med skador och går just nu igenom hjärnskakningsprotokoll, men han har ändå visat vad han på sikt kan bidra med i Oilers. I hans ställe kallas nu William Lagesson upp, och även han ser ut att vara redo för NHL. Ethan Bear har varit en frisk fläkt efter en fin försäsong, han har tagit för sig och gjort mål och ser mogen ut i egen zon. 

Matt Benning är en pålitlig pjäs i en defensiv roll och Kris Russell ser äntligen ut att få mer begränsade uppgifter, där det inte krävs för mycket av honom i offensiven. Caleb Jones är en annan som knackar på dörren. I Bakersfield får Evan Bouchard stå på tillväxt ytterligare ett tag, men även han finns med i den ekvation som gör att konkurrensen om platserna är på topp. 

Oscar Klefbom sprudlade av energi från första nedsläpp på försäsongen och är tillbaka på den höga nivå där vi hittade honom under våren 2017. Skulle jag ta ut ett svenskt World Cup-lag idag hade Klefbom utan tvekan varit med på sex backar med HedmanKarlssonKlingbergEkman Larsson och Ekholm

Oscar Klefbom har inlett säsongen strålande.Oscar Klefbom har inlett säsongen strålande.Foto: Tim Spyers/Icon Sportswire

HAR DET VÄNT? LÅT OSS HOPPAS DET

Framåt har det egentligen inte hänt särskilt mycket under sommaren, men när McDavid och Draisaitl finns på isen uppemot halva matcherna behöver man inte ha fyra kedjor med offensiv spets. Dave Tippetts spelidé verkar så här långt få ut det bästa av materialet. James Neal har pangat in fler mål på sju matcher än han gjorde på 63 i Calgary ifjol och ser ut att vara den renodlade målskytt med lagom svinaktig uppsyn i offensiv zon som Connor McDavid gått och suktat efter. Klossen Zack Kassian används på rätt sätt och det ska bli spännande att se vad Joakim Nygård kan uträtta när han blir frisk. Jag blir inte förvånad om Ryan Nugent-Hopkins putsar fjolårets fina produktion och gör sin bästa NHL-säsong. 

I natt, svensk tid, mötte Oilers ett Detroit som kom till matchen med tre raka storförluster efter en stark start. Och det är normalt sett en rätt grå post i kalendern, men det är precis sådana matcher Edmonton alltid lyckats hitta ett sätt att förlora under de senaste säsongerna. Just när man tror de fått upp farten så kommer en skräpförlust och skickar dem i en nedåtgående spiral.

I natt vann man den matchen med 2–1.

Kanske har det äntligen vänt? Låt oss hoppas det, för när Oilers och Connor McDavid går bra är hela NHL lite roligare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL
fredag 07 oktober
19:00 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Brynäs SDHL
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 08 oktober
12:00 Djurgården - Brynäs SDHL
13:00 Linköping - Leksand SDHL
15:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
15:15 Frölunda - Luleå SHL
15:15 Timrå - Örebro SHL
15:15 Leksand - Malmö SHL
15:15 Oskarshamn - Färjestad SHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 HV 71 - Linköping SHL
18:00 Växjö - Rögle SHL
18:00 Brynäs - Skellefteå SHL
18:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
18:00 AIK - Luleå SDHL
18:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten