Sök
Jakob Forsbacka Karlsson tar ny sats i Växjö.
Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl
SHL

Avbröt NHL-äventyret – av familjeskäl: "Ska inte försöka vela för mycket"

Efter att ha spelat 28 NHL-matcher i fjol så Jakob Forsbacka Karlsson ut att vara på väg att etablera sig med Boston Bruins. Men i stället för att bygga vidare mot NHL valde han i somras att flytta hem till Sverige. Av familjeskäl. 
– Det är ett beslut jag har tagit och jag ska inte försöka vela för mycket om det, säger Växjös nyförvärv till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Blott 16 år gammal lämnade Jakob Forsbacka Karlsson Sverige. Ny destination efter en säsong av juniorhockey i Linköping blev Omaha i USA. Det blev början på en lång resa som tog honom hela vägen till Boston Bruins i NHL.

Efter att ha debuterat för Bruins under säsongen 2016/17 spelade han 28 matcher för klubben i fjol. Där svarade han för tre mål och totalt nio poäng och såg ut att vara på väg att etablera sig i världens bästa liga. 

Ödet ville annorlunda. Efter sex år i USA är 22-åringen tillbaka i Sverige och SHL av familjeskäl.

Men vi börjar från början. 2013 var året "JFK", som han kallades i USA, valde att flytta till USA och spela juniorhockey i USHL. Hockeysverige.se träffade centern efter nya klubben Växjös vinstmatch mot Leksand i Tegera Arena för att söka svaret på varför han vid så ung ålder valde att lämna hemlandet.
– Dels var det kortsiktigt, att jag siktade på collegespel. Det var anledningen till att jag åkte över USHL och Omaha Lancers. USHL är just en collegeförberedande liga, berättar Jakob Forsbacka Karlsson och fortsätter:
– Självklart var drömmarna att ta mig vidare upp mot NHL. 

Hur var det att komma över till Omaha som 17-åring?
– Såklart var det en omställning. Jag bodde hos en otroligt fin familj som tog hand om mig. Dessutom hade jag bra rumskamrater och en väldigt bra ledning i laget. På så sätt hade jag en väldig tur och det här har hjälpt mig väldigt mycket. 

Kom du snabbt in i allting?
– Jag skulle säga att det tog ett par veckor, just det här med språket och dom bitarna. I och med att jag gick på skola blev det mycket engelska direkt, vilket i och för sig var bra. 
– Men när jag kom hem på kvällarna eller låg i sängen för att somna var jag trött i skallen för att jag pratat så mycket engelska första veckan. Å andra sidan ledde det till en snabb omställning så det var bra på så sätt. 

bb190920bb870-1-1570518213.jpgJake Randolph.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

VÄSTERVIKS AMERIKAN – LAGETS STJÄRNA

I Omaha spelade även Jake Randolph, numera i Västervik i Hockeyallsvenskan. Under deras gemensamma säsong i Omaha svarade Randolph för 26 mål och totalt 86 poäng på 60 matcher. Så här långt i Västervik har han ännu inte svarat för några poäng. 
– Han var ju grym. Om han inte var vår bästa spelare så var han en av dom i alla fall. Vi hade ett väldigt bra lag och jag kommer ihåg att han hade ett riktigt bra spelsinne. Då var han mer av en framspelare och hade väldigt många assist. 
– Sedan spelade han med en kille som heter Tyler Vesel och han gjorde väldigt många mål (33). Dom två var ett riktigt bra radarpar. 

Med tanke på hur skicklig Jake Randolph var i Omaha, förvånar det dig att han inte spelar i NHL eller SHL idag?
– Det kan jag inte säga mycket om. Det enda jag kan säga att han då var väldigt duktig och hade bra spelsinne. Dessutom är han en väldigt schysst kille också. 

Har du fortfarande kontakt med honom nu då han är i Sverige?
– Lite grann. Vi hann ses snabbt då han var och såg på en av våra försäsongsmatcher i Oskarshamn. 

I Omaha spelade även Niklas Folin som liksom Jake Randolph idag spelar för Västervik. 
– Det gjorde en jättestor skillnad för mig. Han hade varit där något år innan mig och kunde hjälpa mig om jag hade några frågor. Vi satt även bredvid varandra i omklädningsrummet. Jag hade mycket tur med laget jag kom till och han var en stor del till det. 

boston-ma-september-26-boston-bruins-center-jakob-forsbacka-karlsson-23-moves-in-for-a-face-of-1562183502.jpegJakob Forsbacka Karlsson i Bostons tröja.Foto: Fred Kfoury III/Icon Sportswire

"EN HÄFTIG UPPLEVELSE"

Under sommaren 2015 blev Jakob Forsbacka Karlsson draftad av Boston efter att ha gjort en väldigt stark säsong för Omaha där han svarat för 15 mål och totalt 53 matcher på 50 matcher. 
– Självklart var det en häftig upplevelse, säger Forsbacka Karlsson med ett leende när tiden med Bruins kommer på tal. 
– Jag spelade både i farmarlaget Providence och Boston i fjol. Det var en jättehäftig säsong och jag har med mig jättebra upplevelser därifrån, erfarenheter som jag kan ha otroligt bra nytta av i framtiden. 
– Boston är en idrottsstad och även en universitetsstad. Dom är riktigt bra i alla fyra sporter och det är otroligt häftigt att få uppleva en sådan stämning. 

Åkte du runt och kollade på olika andra sporter?
– Så mycket jag hann. Någon Red Sox-match och någon Celtic-match hann jag med i alla fall. 

Efter att ha gjort en väldigt fin inledning av sin NHL-karriär valde 22-åringen att vända hem till Sverige av familjeskäl.  
– Ja, precis, av familjeskäl som jag inte vill gå in på just nu. 

Känslomässigt, hur var det att ”behöva” lämna Boston då du var på väg att etablera dig i NHL?
– Det är ett beslut jag har tagit och jag ska inte försöka vela för mycket om det. 

Har du stängt dörren till NHL i framtiden?
– Nej, absolut inte, men nu har jag skrivit på för två säsonger här i Växjö. Jag ska göra det så bra jag kan här. Sedan får jag se vad som händer i framtiden. 

Boston har också valt att ha en fortsatt dialog med Jakob Forsbacka Karlsson om framtiden. 
– Dom vill såklart fortsätta hålla kontakten så det är absolut inte någon stängd dörr där. 

jakob-forsbacka-karlsson-1-1-1570518776.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

"SIKTAR PÅ ATT VI SKA VINNA"

22-åringen är stockholmare med Hammarby som moderklubb. Men när han skulle återvända till Sverige kom han alltså att hamna i Växjö. 
– Jag hade hört väldigt bra saker om organisationen. När jag sedan pratade med klubben hörde jag att dom har en väldigt hög ambitionsnivå. Jag har sett att Växjö även haft framgång tidigare. Det var också anledningen till att jag kom hit. Jag siktar på att vi ska vinna. 

Växjö har inte börjat SHL på något direkt övertygande sätt, men Forsbacka Karlsson ser ändå positivt på tillvaron i klubben och framtiden. 
– Självklart, det har gått lite tungt i början. Jag tycker att vi har fått lite studsar emot oss och så där. 
– Vi är ändå ett otroligt skönt gäng som visar att vi verkligen är mogna för den här utmaningen, att komma över och vända på det här. 

Finns även Tre Kronor med i tankarna nu då du är tillbaka i Sverige?
– Det är inget jag tänkt på allt för mycket utan jag fokuserar på att spela så bra som möjligt. Sedan får vi se hur långt det tar mig. 

Men om Johan Garpenlöv ringer så säger du inte nej eller?
– Absolut inte, avslutar Jakob Forsbacka Karlsson med ett leende. 

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten