Sök
Marek Hrivík.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

"Var väldigt besviken på en del personer som jag litade på"

Marek Hrivík har visat sig vara en succévärvning av Leksand. Den tidigare NHL-forwarden har inlett väldigt starkt i SHL. För hockeysverige.se berättar slovaken nu om flytten till Leksand, att få spela med Henrik Lundqvist samt det smärtsamma uppbrottet med sin KHL-klubb.
– Jag var väldigt besviken på en del personer som jag litade på och som lovade att fixa några saker men aldrig gjorde så, säger Hrivík.

 LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför årets säsong var det nog inte många av ”hockeyallmänheten” som hade jättebra koll på vem Marek Hrivík är. Han har sedan tidigare spelat ett VM och drygt 20 NHL-matcher, men tillbringade förra säsongen i KHL där han spelade för Vityaz Podolsk. Inför den här säsongen plockade Leksands sportchef, Thomas Johansson, upp slovaken och tog honom till Leksand. Där har han gjort succé. På inledande åtta matcherna har han svarat för två mål och totalt sex poäng. Men när han växte upp hemma i Slovakien visste han inte mycket om Sverige.
– Ska jag vara uppriktig så visste jag inte någonting alls om hur det är i Sverige innan jag kom hit. Jag hade mitt fokus på Nordamerika och att komma till NHL, berättar Marek Hrivík för hockeysverige.se när vi träffar honom för en intervju i Tegera Arena.

Hrívík är född i Cadca, men uppväxt i Zilina där han också spelade under junioråren hemma i Slovakien.
– Det finns en fin hockeyhistoria där, men jag skulle ändå inte säga att det är en ”crazy hockeytown”.
– Varför jag började spela hockey? Jag tror att det var så att min pappa hade en vän som spelade hockey. Då fick jag frågan om jag också ville spela, så jag tänkte ”varför inte prova”? Jag spelade både fotboll och hockey, men har alltid känt extra för hockey.

Hade du några idoler hemma i Slovakien då du växte upp?
– Jag hade såklart idoler som (Jevgenij) Malkin, (Sidney) Crosby och så vidare när jag växte upp eftersom dom var stora spelarna då och sådana som jag såg upp till. Men när jag växte upp hade jag mest fokus på att själv bli så bra som möjligt. 

"DET ÄR STOR SKILLNAD PÅ SPELET"

Varför valde du att lämna Slovakien så pass tidigt, när du är 18 år, för att flytta till USA?
– Jag vet inte om jag var så ung. Faktiskt tycker jag att jag flyttade dit lite sent. Nu är det här tio år sedan och idag flyttar killar från Europa över dit lite senare än vad det var då jag åkte över. Då var det vanligare att man åkte över redan 16-17-årsåldern medan jag då var 18 år.
– Jag åkte över året efter draften. Många andra spelare spelade redan där borta när dom blev draftade.

Hrivík inledde sin tid i Nordamerika med spel för Moncton Wildcats i QMJHL där han blev kvar i tre säsonger och stortrivdes.
– Det var riktigt bra där. Vi hade en bra ägare, bra organisation. Vi hade verkligen allt vi behövde och lite till. Jämfört med andra lag var vår ägare fantastiskt och det sättet han drev och fortfarande driver laget. Han gav oss allt vi behövde för att lyckas och vi vann också ligan första säsongen.
– Efter säsongen lämnade många spelare laget för att fortsätta utvecklas, spela i AHL och bli proffs. Säsongerna efter det tog vi oss till playoff, men åkte ur i första omgången.
– Jag har idag många fina minnen där ifrån och det var ett bra val för mig att spela där. 

bb190907jl117-1570463433.jpgPå de första åtta matcherna i Leksand har Marek Hrivík gjort sex poäng. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Slovaken upplever också att det är en ganska stor skillnad att spela på små rinkarna jämfört med våra stora isar i Europa.
– Det är som ett helt annat spel och en väldigt stor skillnad. Du har alltid en i ryggen på små rinkarna. Allt är så nära samtidigt som du måste spela mer korta passningar.
– Får du en puck här då du har yta så kan du ta mycket mer fart. På så vis är det skillnad, men även ”BP” (boxplay) är annorlunda. Där borta är alla nära målet så alla skott blir farliga. Här måste du spela dig fram till ett bra skottläge. Du måste försöka spela dig in i boxen och ta skott därifrån. Annars kommer du för långt ifrån. Du måste in och skymma för målvakterna är för bra för att göra mål på utan skymning. Det är stor skillnad, men jag börjar vänja vid det nu. 

"ALDRIG SETT NÅGON JOBBA SÅ HÅRT SOM HENKE"

Säsongen 2015/16 fick Marek Hrivík debutera i NHL och när vi frågar om hur han ser tillbaka på den dagen spricker han upp i ett stort leende.
– Den matchen minns jag väl. Det var mot Detroit. Jag var nere i Hartford och spelade fredag och lördag. Efter andra matchen på två dagar med Hartford berättade coachen att jag skulle spela dagen efter också. Det skulle bli min tredje match på tre dagar, skrattar Hrivík och fortsätter:
– Det var bara att åka till New York. Givetvis var det tufft, men just där och då spelade det ingen roll. Jag hade kunnat göra vad som helst för att få spela den matchen.

Hur upplevde du matchen?
– Det här var i slutat av säsongen. Vi var redan i playoff, men jag skulle ändå inte säga att coachen ville vila spelare före playoff. Han spelade mig runt 20 minuter i den matchen. Det var knappt att jag kunde åka skridskor i slutet av matcher, säger slovaken med ett leende och fortsätter:
– Jag tror Detroit skulle missa playoff för första gången på 25 år eller liknande om dom hade förlorat den matchen. Det var antagligen deras viktigaste match den säsongen.
– Även om det var tufft med mycket matcher var jag så glad över att få åka ut där på isen. 

collage-lundqvist-hrivik-1570462912.jpgHrivík hyllar sin tidigare lagkamrat Henrik Lundqvist: "Var en inspiration att se hur hårt han jobbade varje dag"Foto: Joel Marklund/Bildbyrån & Gavin Baker/Icon Sportswire
I New York Rangers kasse stod Henrik Lundqvist, en spelare och person som Hrivík är imponerad av.
– Nu är han målvakt, men det var ändå en inspiration att se hur hårt han jobbade varje dag. Jag tror aldrig jag sett någon annan målvakt jobba så hårt på träningen och jag kommer antagligen aldrig få se det igen. Han följer upp alla returer… Efter träningarna står han kvar och låter killarna slå minst 40 straffar på honom.
– Det här är också anledningen till att han är där han är, att han jobbar så hårt. Han har talangen och lägger man till hårt jobb så blir man framgångsrik.
– Dessutom är han en väldigt bra kille och alla gillar honom. Det är en stark och bra personlighet att ha i sitt lag.

STORA BESVIKELSEN MOT KHL-KLUBBEN

Förra säsongen tillbringade Hrivík i Vityaz Podolsk. Där svarade han för åtta mål och totalt 15 poäng på 26 matcher under en skadefylld säsong. Under sommaren valde han sedan att bryta kontrakten med KHL-klubben.
 Jag hade problem med mitt kontrakt i Ryssland. Jag vill inte tänka på det där eftersom jag lagt det bakom mig, men jag var väldigt besviken på en del personer som jag litade på och som lovade att fixa några saker men aldrig gjorde så.
– I juli bröt jag med klubben i Ryssland, Jag började leta efter en ny klubb med tanke på omständigheterna som varit innan. Så var det och nu är jag här.
– Leksand hörde av sig och var väldigt seriösa med att man ville att jag skulle spela här. Leksand är en ort med en fin hockeyhistoria och med höga målsättningar, så jag hade ingen anledning att säga att jag inte skulle komma hit. 

Hur har första tiden här varit?
– Stan är liten, det är en stark gemenskap och lite annorlunda mot vad jag är van med sedan tidigare. Det har tagit ett tag att lära mig vart jag ska gå och äta, handla eller hitta. Nu har jag varit här ett tag och jag trivs bra. Nu kan jag bara fokusera på hockeyn och det trivs jag bra med.

Vad är så här långt det bästa med att bo i Leksand?
– Jag skulle säga att det inte är någon stress och jag kan koppla av. Det är ingen trafik om jag ska åka till rinken…
– Som jag sa så är det bästa att jag kan ha fokus på hockeyn, koncentrera mig på att spela bra och inte bli störd av något utifrån. Jag kan inte säga något negativt utan jag trivs med det lugna livet som är här, säger slovaken med ett leende.

Är målet att en dag komma tillbaka till NHL?
– Det är lite tidigt att svara på det. Jag vill inte bränna den bron, men för två säsonger sedan lämnade jag NHL för Ryssland eftersom jag kände att det var rätt väg för mig att ta mig tillbaka.
– Man vet aldrig, kommer det ett bra kontraktsförslag och intresse därifrån… Jag skulle inte säga att det är en garanti för att jag skulle åka tillbaka dit eftersom jag vet att det är svårt att komma dit och ta en plats eftersom dom flesta lagen i NHL helst ger platserna till dom yngre spelarna.
– Jag skulle inte säga att jag är gammal (skratt), men jag är inte jätte ung. Jag måste känna att det är rätt tillfälle att och säker på att det är rätt sak att göra om jag ska åka över.
– Nu är jag här i Leksand och det är allt jag har fokus på nu. Vi har bara spelat åtta matcher och det är lite för tidigt att tänka på nästa säsong och fundera över NHL. Vi får se hur det går den här säsongen. Sedan får vi ta det därifrån.  

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten