Kan Elias Pettersson och Brock Boeser lyfta Vancouver ytterligare en nivå den här säsongen?
Foto: Marc DesRosiers-USA TODAY Sports
NHL

Vancouver Canucks: Hur långt kan Elias show bära?

ANNONS

Elias Petterssons explosiva rookiesäsong gjorde att optimismen återvände till Vancouver Canucks organisation. Nu står klubben inför en spännande säsong där det unga gardet är redo att lyfta laget en nivå till. Uffe Bodin undrar ändå om inte bristen på tålamod kommer att bita Canucks i svansen.

Två svenska legendarer kliver av – en annan svensk kommer in och axlar deras mantel. Tvillingarna Sedins avsked som följdes av Elias Petterssons magnifika inträde i NHL var som ett välskrivet manus. 

Pettersson var en omedelbar succé i Vancouver och skapade en hockeyfeber i staden som inte hade skådats sedan Sedinarnas fornstora dagar. Det räckte inte till slutspel, men optimismen som finns kring laget och deras unga spelare går inte att ta miste på.

För att ge Pettersson, Brock BoeserQuinn Hughes och de andra unga spelarna en bättre omgivning jobbade general managern Jim Benning hårt i somras för att förstärka laget. På free agent-marknaden plockade han bland annat upp backen Tyler Myers och forwarden Micheal Ferland. Och via en omdebatterad trejd med Tampa Bay Lightning hämtade han in J.T. Miller.

Det är värvningar som gör Canucks bättre här och nu, men är de tillräckligt bra för att det ska räcka hela vägen till slutspel?

16-209-1562230733.jpegJacob Markström.Foto: Icon Sportswire

POÄNGKUNGEN

Elias Pettersson

Vilken rookiesuccé det blev! Varje morgon efter att Vancouver Canucks hade spelat matcher inväntade man spänt de senaste highlightklippen med Elias Pettersson. Klipp som ofta ackompanjerades av gåshud. Nu är det givetvis med tillförsikt man ser fram emot vad ynglingen från Ånge ska ställa till med under sin andra NHL-säsong. Han har jobbat hårt på fysiken i sommar och har säkert en och annan läckerbit i rockärmen, redo för allmän beskådan lagom till säsongsstarten. Det är svårt att sia om vilken sorts produktion man ska förvänta sig. Men det är absolut inte orimligt att förvänta sig poäng-per-match-tempo.

MÅLVAKTSETTAN

Jacob Markström

Säsongen man har väntat på så länge kom till sist. Markström levererade sitt hittills bästa spel i NHL vid 29 års ålder och gav ett försvarssvagt Canucks ett målvaktsspel som höll dem kvar i matcher de inte borde ha varit kvar i. Med en säsong kvar på kontraktet skulle ännu en stark säsong sätta svensken i ett utmärkt förhandlingsläge inför nästa avtal. Antingen blir han kvar i Vancouver eller så tar han chansen på free agent-marknaden. I nuläget finns det ingen anledning till att Canucks inte skulle vilja behålla honom, men talangen Thatcher Demko lurar i vassen och kan vara redo att utmana Markström. 

BACKESSET

Alexander Edler

Efter drygt 800 matcher i Vancouver Canucks tröja såg det inför free agent-perioden ut som om Edler var på väg att lämna klubben. Men trots att det såg mörkt ut ett tag lyckades parterna komma överens om ett nytt tvåårskontrakt värt tolv miljoner dollar. Det gör att Canucks får behålla sin stabilaste backpjäs och ge talangfulle Quinn Hughes en alldeles utmärkt mentor. Edler har, i brist på andra alternativ, fått en hel del speltid i powerplay de sista åren. Med Hughes inträde i laget är det sannolikt att svensken får en mer defensiv roll än tidigare. Och i det här skedet av karriären är det kanske en roll som passar honom bättre.  

GENOMBROTTSMANNEN

Quinn Hughes

Hughes hann spela fem matcher med Canucks i slutet av förra säsongen efter att ha lämnat University of Michigan. 19-åringen hann plocka upp tre assist och såg väldigt trygg ut i NHL-kostymen. Därför kommer det knappast som någon överraskning om han kliver rakt in i den här säsongen och är en av Canucks ledande backar från första nedsläpp. Hans offensiva instinkter i kombination med den fina skridskoåkningen gör att det kommer att bli otroligt spännande att se vilken sorts kemi han kan bygga med Elias Pettersson. Inte minst i powerplay. Hughes får ses som en av de hetaste nykomlingarna i NHL inför säsongen. Kanske till och med en utmanare till Calder Trophy.

SVENSKARNA

Jacob Markström

Se målvaktsettan.

Alexander Edler

Se backesset.

Oscar Fantenberg

Efter att ha etablerat sig i NHL med Los Angeles Kings och trejdats till Calgary Flames förra säsongen får Fantenberg nu fortsätta sitt nordamerikanska äventyr med Canucks. Inleder säsongen på skadelistan efter att ha fått en ful smäll i en försäsongsmatch mot Ottawa Senators, men är rimligen lagets sjundeback när han väl är tillbaka i spel. Kommer att få slåss om speltiden med mer etablerade NHL-spelare, men skador uppstår som bekant alltid.

Elias Pettersson

Se poängkungen.

Loui Eriksson

Tiden i Vancouver har inte alls blivit vad Loui Eriksson hoppades på när han tecknade ett sexårskontrakt med Canucks sommaren 2016. Förra säsongen blev ett lågvattenmärke där han fick se sin istid krympa och vid något tillfälle ställdes han till och med utanför laget. Kommentaren om att han inte drog hundra procent jämnt med coachen Travis Green inför hockey-VM hjälpte bevisligen inte hans aktier med klubben. Canucks har aktivt försökt trejda svensken, men marknaden är svår för en spelare med en lönetaksträff på sex miljoner dollar som inte längre producerar i någon större utsträckning. Ett utköp efter den här säsongen är inte uteslutet om det inte lyfter för 34-åringen. 

Övriga svenskar i organisationen:
-

DRAFTVALET

Vasilij Podkolzin

Många förvånades över att den ryske bulldozern fortfarande fanns tillgänglig när Canucks valde som tionde lag. Det fanns scouter och experter som hade Podkolzin bland de fem första spelarna i draften, men som så ofta när det gäller ryska spelare finns det tvivel hos många NHL-klubbar. 18-åringen tillhör SKA Sankt Petersburg och är kontrakterad en säsong till efter den här. Det gör att Canucks troligtvis får vänta på hans ankomst till Nordamerika. Det behöver inte vara en nackdel då han lär få sina chanser att växa som spelare i KHL. Podkolzin är en aggressiv forward som kompletterar en vass tävlingsinstinkt med skicklighet. Har av vissa jämförts med Jevgenij Malkin tack vare kraftfullheten han visar upp på isen.

COACHEN

Travis Green

Efter att själv ha spelat närmare 1 000 NHL-matcher är Green nu på väg in på sin tredje säsong som huvudtränare för Vancouver Canucks. Han har visat att han är bra på att ge lagets unga spelare utrymme att utvecklas, men har inte haft tillräckligt bra lag för att man ska kunna begära slutspel från hans sida. Men med den satsning som klubben gör den här säsongen kommer kravbilden att förändras. Smekmånaden är över.

PROGNOSEN

Det råder delade meningar om vilken metod som fungerar bäst. Att låta ett lag växa organiskt med hjälp av draftval och unga spelare man han tillskansat sig via trejder. Eller genom att försöka snabba på processen med hjälp av free agent-spelare.

Sanningen ligger, som vanligt, någonstans mitt emellan alternativen.

Allt handlar givetvis om tillfälle och tajming. Är man New York Rangers och plötsligt får chansen att krydda en talangfull laguppställning med Artemij Panarin, då tackar man inte gärna nej till det. Men om man är Vancouver Canucks, är verkligen Tyler Myers, Micheal Ferland eller J.T. Miller spelare man plockar in för att ta nästa steg?

Jag förstår general managern Jim Bennings drag ur ett kortsiktigt perspektiv. Här och nu gör de här spelarna Canucks till ett bättre lag. Men det är viktigt att minnas att åtminstone Myers sitter på ett kontrakt som kan visa sig bli problematiskt över tid.

Canucks ska ha beröm för sin förmåga att välja rätt spelare i draften. Men samtidigt känns det som om klubben gör sig själva en otjänst genom att försöka stressa fram framgång via framför allt free agent-marknaden. Sommaren 2018 plockade man in Jay Beagle och Antoine Roussel, spelare som man verkligen kan ifrågasätta om det fanns ett behov för. Nu gör man samma sak igen och det kan få konsekvenser.

Det är bara två år kvar till dess att Elias Pettersson och Quinn Hughes ska förhandla fram sina nya kontrakt. Fortsätter de spelarna att utvecklas i väntad takt kommer notan att landa på mellan 17-20 miljoner dollar per säsong, bara för dessa herrar. Att då sitta med Myers lönetaksträff på sex miljoner dollar i ytterligare tre säsonger kan bli ödesdigert för utvecklingen av resten av laget.

Tålamodet är inte stort i Vancouver och jag tror att det kommer att stå dem dyrt en vacker dag.

När det gäller den här säsongen finns det en liten slutspelschans. Framför allt tack vare att Pacific Division är så pass svag just nu. Ska man lyckas kommer mycket att handla om vilken nivå Elias Pettersson kan lyfta laget till. Han tappade av förklarliga skäl fart under rookiesäsongen i fjol och hade det tuffare efter nyår. Om han kan hålla svackorna till ett minimum och ge Canucks en 90-poängssäsong samtidigt som Jacob Markström levererar mellan stolparna finns det en chans här.

Allt är med andra ord som vanligt i Vancouver – det är upp till svenskarna.

16-235-1562230446.jpegAlexander Edler. Foto: Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Jordie Benn, b, Montréal, Tyler Myers, b, Winnipeg, Oscar Fantenberg, b, Calgary, J.T. Miller, fw, Tampa, Micheal Ferland, fw, Carolina. 

Förluster: Luke Schenn, b, Tampa, Derrick Pouliot, b, St. Louis, Ben Hutton, b, Los Angeles, Ryan Spooner, fw, Lugano, Brendan Gaunce, fw, Boston, Tanner Kero, fw, Dallas, Markus Granlund, fw, Edmonton. 

VANCOUVER CANUCKS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#35


Thatcher Demko (G)231995San Diego, CA, USA19387L20/21$1,050,000
#25Jacob Markström (G)291990Gävle, SWE19789L19/20$3,666,667
BACKAR
#4
Jordie Benn (D)321987Victoria, BC, CAN18890L20/21$2,000,000
#55
Alex Biega (D)311988Montréal, QC, CAN17890R19/20$825,000
#23Alexander Edler (D)   “A”331986Östersund, SWE19296L20/21$6,000,000
#5Oscar Fantenberg (D)271991Ljungby, SWE18493L19/20$850,000
#43
Quinn Hughes (D)191999Orlando, FL, USA17877L20/21$916,667
#57


Tyler Myers (D)291990Houston, TX, USA203104R23/24$6,000,000
#51
Troy Stecher (D)251994Richmond, BC, CAN17884R19/20$2,325,000
#8
Christopher Tanev (D)   “A”291989East York, ON, CAN18889R20/21$4,450,000
FORWARDS
#83
Jay Beagle (C)331985Calgary, AB, CAN19095R21/22$3,000,000
#6
Brock Boeser (RW)221997Burnsville, MN, USA18594R21/22$5,875,000
#47
Sven Bärtschi (LW)261992Bern, SUI18086L20/21$3,366,666
#21Loui Eriksson (LW/RW)341985Göteborg, SWE18781L21/22$6,000,000
#79
Micheal Ferland (LW/RW)271992Swan River, MB, CAN18598L22/23$3,500,000
#88
Adam Gaudette (C)221996Braintree, MA, USA18577R19/20$916,667
#77
Nikolaj Goldobin (RW/LW)231995Moskva, RUS18289L19/20$900,000
#53
Bo Horvat (C)   “A”241995London, ON, CAN18398L22/23$5,500,000
#17
Josh Leivo (LW/RW)261993Innisfil, ON, CAN18887R19/20$1,500,000
#10
J.T. Miller (C/W)261993East Palestine, OH, USA18699L22/23$5,250,000
#64
Tyler Motte (C/W)241995Port Huron, MI, USA17887L19/20$975,000
#70
Tanner Pearson (LW)271992Kitchener, ON, CAN18591L20/21$3,750,000
#40Elias Pettersson (C)201998Sundsvall, SWE18880L20/21$925,000
#26


Antoine Roussel (LW)291989Roubaix, FRA18090L21/22$3,000,000
#59
Tim Schaller (C/W)281990Merrimack, NH, USA18893L19/20$1,900,000
#20


Brandon Sutter (C)   “A”301989Huntington, NY, USA19086R20/21$4,375,000
#18

Jake Virtanen (RW)231996New Westminster, BC, CAN186103R19/20$1,250,000
Den här artikeln handlar om: