Kan Steven Stamkos och Tampa Bay Lightning lägga fjolårets fiasko bakom sig?
Foto: Aaron Doster-USA TODAY Sports
NHL

Tampa Bay Lightning: Bara Stanley Cup räknas

Tidernas mest uppseendeväckande skräll i NHL-sammanhang? Ja, Tampa Bay Lightnings kollaps mot Columbus Blue Jackets är fortfarande något som man kan skaka på huvudet åt. Fiaskot innebär att laget hamnat i samma sits som Washington Capitals befann sig i under många år. Det är bara en Stanley Cup-seger som kan ställa allt till rätta, konstaterar Uffe Bodin.

En av NHL-historiens mest dominanta grundserier följdes av en av NHL-historiens största fiaskon.

Tampa Bay Lightning spelade ihop 128 poäng under fjolårets grundserie och såg ut som en väloljad, ostoppbar maskin som svalde allt i sin väg. I alla fall tills Columbus Blue Jackets iklädde sig rollen som David och sänkte Goliat i en fyra matcher kort serie.

Hela hockeyvärlden stod vid sidan och gapade förvirrat åt det som just hade utspelat sig. Det Tampa som sett så starkt ut var plötsligt en vag skugga av sitt forna jag och eliminerades innan någon ens hunnit uttala Vasiljeskij.

Det som följt i spåren av fiaskot är en sommar av självrannsakan hos stjärnorna i laget. Klubbledningen med general managern Julien BriseBois i spetsen har hanterat nederlaget med ett välbehövligt lugn och gjort väldigt marginella förändringar. Det viktigaste var givetvis att få Brayden Point under nytt kontrakt – ett förbaskat lagvänligt kontrakt dessutom. Att få in Kevin Shattenkirk och Patrick Maroon till vrakpris skadar givetvis inte heller. 

Tampa är redo att försöka ta revansch, men som alla är medvetna om från och med nu spelar deras grundserie ingen större roll. Det är i slutspelet de måste skina.

Har de den mentala styrkan för det?

16-1-38041048-1562184335.jpegNikita Kutjerov.Foto: Derek Cain/Icon Sportswire

POÄNGKUNGEN

Nikita Kutjerov

Så fruktansvärt bra i grundserien – så totalt vilse i slutspelet. Tampa Bay Lightnings säsong gick på många sätt hand i hand med Kutjerovs. Efter att ha vunnit poängligan med sina 128 poäng – lika många poäng som Tampa spelade in som lag – gick allt snett för Kutjerov i slutspelet. En klumpig tackling på Columbus back Markus Nutivaara i den andra konferenskvartsfinalen resulterade i matchstraff och avstängning. På många sätt var det där och då som luften gick ur Lightning. Syndabock eller inte, Kutjerov är en av NHL:s absolut bästa spelare just nu. Han belönades med Hart Trophy efter säsongen och kommer säkerligen att ta en plats högt upp i poängligan även i år. Men precis som Lightning i stort är det hans uppträdande i slutspelet som kommer att avgöra hur hans säsong bedöms.

MÅLVAKTSETTAN

Andrej Vasiljevskij

Vinnare av Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt och belönad med ett nytt åttaårskontrakt värt 76 miljoner dollar. Vore det inte för slutspelsfiaskot skulle man kunna påstå att Vasiljevskij hade en perfekt sommar. Ryssen ger under alla omständigheter laget trygghet mellan stolparna under många år framöver. För honom handlar det nu också om att prestera bättre i slutspelet. 

BACKESSET

Victor Hedman

Efter en mycket fin grundserie, som gjorde att Hedman återigen nominerades till Norris Trophy, tog det roliga slut i slutspelet. En sen skada i grundserien bidrog till att förstöra hans eget slutspel. 28-åringen var ombytt i match ett och två mot Columbus, men såg ut att vara långt ifrån hundra procent. Det bidrog givetvis också till Lightnings förfall. Paradoxalt nog hade Jon Cooper minskat på svenskens speltid under säsongen för att han skulle vara fräschare inför slutspelet. Det är inte orimligt att vi får se samma sak utspela sig den här säsongen också.

GENOMBROTTSMANNEN

Anthony Cirelli

19 mål och 39 poäng under rookiesäsongen kan givetvis påstås vara ett genombrott. Men det är kanske framför allt i det defensiva spelet som Cirelli kommer att växa. I och med att han har både Steven Stamkos och Brayden Point framför sig i hierarkin är det i rollen som tredjecenter han kommer att fortsätta skolas. Det innebär att Jon Cooper lär fortsätta matcha honom i defensiva situationer mot motståndarnas bästa spelare och ge honom en hel del förtroende i numerära underlägen. Kanske ser vi här embryot till en framtida Selke Trophy-kandidat.

SVENSKEN

Victor Hedman

Se backesset

Övriga svenskar i organisationen:
-

DRAFTVALET

Nolan Foote

De hade redan draftat storebror Callan Foote, så varför inte gå efter lillebror Nolan också? Ungefär så verkade Tampa Bay Lightning resonera med sitt förstaval i sommarens draft. Till skillnad från storebror är den yngre av gamle backtuffingen Adam Footes söner forward. Han är storvuxen och spelar hockey med mycket kraft likt en klassisk powerforward. Fjolårssäsongen blev inte alls så lyckad som många hade förväntat sig, men han återvänder nu till Kelowna Rocket i WHL som en ledande spelare i jakt på en plats i det kanadensiska JVM-laget. 

COACHEN

Jon Cooper

Det finns få coacher i NHL som är lika respekterade som Jon Cooper. Men givetvis fick även det förtroendet sig en törn i och med vårens fiasko. Den allmänna åsikten är att Tampas defensiv blottades på ett oroväckande sätt i drabbningen med Columbus. Och kanske är det där Cooper har sin största utmaning nu. Att få alla offensivt begåvade spelare att lägga större fokus på det defensiva ansvaret. AV den anledningen blir det intressant att se om spelare som Stamkos, Kutjerov och Point tappar lite av sin produktivitet i utbyte mot ett bättre spel över hela isen. 

PROGNOSEN

Kommer ni ihåg alla frågetecken som kretsade kring Washington Capitals innan de slutligen lyckades vinna Stanley Cup 2018? Samma sorts frågetecknen finns nu hopade kring Tampa Bay Lightning.

Kärnan i det här laget har kommit nära ett par gånger. Inte minst 2015 när de tog sig till Stanley Cup-final mot Chicago Blackhawks. Men även 2018 när de hade 3–2 i matcher i konferensfinalen mot just Capitals innan de tappade bollen och fick se sig besegrade av de blivande mästarna.

Efter förlusten mot Columbus Blue Jackets i våras har allt fler röster börjat ifrågasätta om Tampa Bay Lightning som grupp har den mentala styrkan att gå hela vägen. 

Det är jag ganska säker på att de har. 

Det överflöd av skicklighet som finns i den här laguppställningen gör att det inte ska vara omöjligt att ta sig över en sådan tröskel. Det handlar mycket om att skapa sig rätt förutsättningar och lära sig av gamla misstag. Precis som Washington Capitals när de slutligen fick vinna sin efterlängtade Stanley Cup.

I Tampas fall kommer mycket att handla om att skaka av sig ryktet som "choker". Det är mycket möjligt att det inte är ett problem inom gruppen, men under säsongens gång kommer frågorna att komma gång på gång. Det gör att det är omöjligt att ducka. 

Talangen i laget gör att Tampa per automatik får ses som en av de stora, om inte den största Stanley Cup-favoriten i ligan. Men det är samtidigt ett moment 22 där man efter tidigare lärdomar inte riktigt kommer att våga tro på deras förmåga förrän de har visat att de kan hantera motgångar

Kanske är det precis den sortens bränsle som behövs för att elda i gång det här laget. Vårens förnedring finns kvar i laget likt ett ärr. Hur starkt det där ärret blir, om det läkt ordentligt eller om sårskorpan fortfarande gör det lite ömtåligt, avgör hur den här säsongen gestaltar sig.

7-71-1562230262.jpegVictor Hedman.Foto: Icon Sportswire

IN OCH UT   

Nyförvärv: Curtis McElhinney, mv, Carolina, Scott Wedgewood, mv, Buffalo, Mike Condon, mv, Ottawa, Luke Witkowski, b, Detroit, Luke Schenn, b, Vancouver, Kevin Shattenkirk, b, N Y Rangers, Chris Mueller, fw, Toronto, Patrick Maroon, fw, St. Louis, Gemel Smith, fw, Boston.

Förluster: Connor Ingram, mv, Nashville, Anton Strålman, b, Florida, Dan Girardi, b, slutat, J.T. Miller, fw, Vancouver, Ryan Callahan, fw, Ottawa, Adam Erne, fw, Detroit, Andy Andreoff, fw, Philadelphia, Gabriel Dumont, fw, Minnesota.

TAMPA BAY LIGHTNINGS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#35
Curtis McElhinney (G)361983London, ON, CAN18892L20/21$1,300,000
#88
Andrej Vasiljevskij (G)251994Tyumen, RUS19398L27/28$3,500,000
BACKAR
#81
Erik Cernak (D)221997Kosice, SVK193102R19/20$697,500
#55
Braydon Coburn (D)341985Calgary, AB, CAN196101L20/21$1,700,000
#77Victor Hedman (D)   “A”281990Örnsköldsvik, SWE198101L24/25$7,875,000
#27
Ryan McDonagh (D)301989St. Paul, MN, USA18597L25/26$6,750,000
#44
Jan Rutta (D)291990Pisek, CZE19091R19/20$1,300,000
#2
Luke Schenn (D)291989Saskatoon, SK, CAN188100R19/20$700,000
#98
Michail Sergatjev (D)211998Nizhnekamsk, RUS19098L19/20$894,166
#22
Kevin Shattenkirk (D)301989New Rochelle, NY, USA18391R19/20$1,750,000
#28
Luke Witkowski (D/RW)291990Holland, MI, USA18895R20/21$700,000
FORWARDS
#71
Anthony Cirelli (C)221997Woodbridge, ON, CAN18382L19/20$728,333
#37
Yanni Gourde (C/W)271991St-Narcisse-de-Beaurivage, QC, CAN17578L24/25$5,166,666
#9
Tyler Johnson (C/W)291990Spokane, WA, USA17383R23/24$5,000,000
#7
Mathieu Joseph (RW/LW)221997Laval, QC, CAN18586L19/20$728,333
#17
Alex Killorn (LW)301989Halifax, NS, CAN18589L22/23$4,450,000
#86
Nikita Kutjerov (RW)261993Maikop, RUS18181L26/27$9,500,000
#14
Patrick Maroon (LW)311988St. Louis, MO, USA191102L19/20$900,000
#62
Danick Martel (LW)241994Drummondville, QC, CAN17380L19/20$700,000
#18
Ondrej Palat (LW)281991Frydek-Mistek, CZE18385L21/22$5,300,000
#13
Cédric Paquette (C)261993Gaspé, QC, CAN18590L20/21$1,650,000
#21
Brayden Point (C)231996Calgary, AB, CAN17875R21/22$6,750,000
#91
Steven Stamkos (C/W)   “C”291990Markham, ON, CAN18588R23/24$8,500,000
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten