Sök
Ali Khaldi – en passionerad fystränare
Ronnie Rönnkvist
ÖVRIGT

"Ungdomstränare ser inte det här som något viktigt"

Hur förbereds hockeyungdomar för spel på seniornivå? Hur stor kunskap har dagens ledare och spelare inom träningslära? Hur ska man bli bättre?  Det är några av frågorna förre spelaren och numera fystränaren Ali Khaldi jobbar med att lära ut.
— Har du en fystränare som har bristande kunskaper i träningslära kan det innebära ett livslångt skadebekymmer, säger Khaldi till hockeysverige.se

SOLLENTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ali Khaldi slutade själv som hockeyspelare vid 22-års ålder efter att han varit med om att ta upp Väsby till Elitserien. Han önskar att han redan i unga år hade styrts bättre när han utbildade sig som hockeyspelare. 

Idag jobbar han som personlig tränare och har sett vilka bristande kunskaper det på vissa håll finns inom träningsläran hos ungdomsspelare och ledare.

– Jag kände att jag ville lägga av med hockeyn eftersom jag satt så mycket på bänken den säsongen och kände att jag inte nådde dit jag hade som mål att nå, berättar Ali Khaldi då vi ses för en intervju på ett hotell i Sollentuna centrum.
– Jag hade drivit på allt väldigt hårt. Dels för att jag hade sett mig själv upp till TV-pucksåldern att det var helt omöjligt att jag inte skulle bli en vass elitseriespelare. Det var verkligen så det var.


– Andra säsongen i Väsby, när vi gick upp, hade jag det tufft och satt mycket på bänken. Jag hade gett mig fan på att den säsongen skulle det smälla annars kunde jag lika gärna skita i det. 

Khaldi gav allt han hade för att som 21-åring ta en plats i Väsby som då spelade i Division 1, alltså motsvarande dagens HockeyAllsvenskan.

– Jag tränade stenhårt. Bland annat tog jag jobb som brevbärare för att få ett par timmars extra träning på morgonen, cykling och dessutom löpning i trapporna, hem, käka för att sedan dra till gymmet och efter det till Vilunda (Väsbys hemmahall).

– Så där höll jag på och självklart fick jag inga resultat av det. Det fanns ingen återhämtning utan bara hårdare och hårdare träning.  

– Jag slutade med hockeyn efter den säsongen, jag slutade för att jag ville köra ännu hårdare i gymmet där jag var sex dagar i veckan. Sedan har jag hållit på med kampsporter, Thaiboxning en del och Mix Do Budo. 

Hur ser ditt träningsliv ut idag?

– Jag tränar varje dag. Dels jobbar jag som PT och fys-tränare, jag är nordisk distributör för RAD, en produktserie för Self Myofascial Release (triggerpunktsmassage) men också med kosttillskott och ett par andra projekt som jag tittar på just nu, allt inom träning och hälsa.
– Jag kliver upp halv fyra, är på gymmet fyra. Är klar där halv sex och halv sju kör jag igång med mina första PT-klienter.


ali-khaldi-7-1569223819.JPG03:30 ingen match för Khaldi att kliva upp. Foto:Ronnie Rönnkvist


När går du då och lägger dig på kvällarna?
– Halv tio, tio, skrattar Khaldi som brinner för just den här biten med rätt träning och förberedelser för ungdomar.
– Jag går ofta tillbaka till mig själv. Jag ville verkligen träna började köra på egen hand då jag var tolv bast. Det var min farsa, vilket man kan säga vad man vill om, han hade börjat förstå lite hockey eftersom han insåg att jag var bra. Annars var det boxning som han själv hållit på med som gällde för honom.
– Vi hade varit nere hos släktingar i Frankrike den sommaren och jag var smällfet. ”Ali, tror du att det är bra att vara tjock och spela ishockey, jag tror inte det?” Han sprang fem dagar i veckan och sa då till mig att vi skulle mötas på idrottsplatsen i ”Sumpan” (Sundbyberg) måndag, onsdag och fredag. Därifrån började jag sedan träna själv. Jag har också varit villig att göra det jämt, jämt jämt…
– I fall någon då hade sagt åt mig ”Ali, att du är på gymmet är bra eftersom du blir stark, men löpningen där håller du nästan landslagsklass i medeldistans, det där behöver du inte bli bättre i eftersom hockeyn är explosiv”.

RÖRLIGHETEN VIKTIG 

Vad hade du velat höra?
– Att träna power. Alltså den delen. Jag vill inte se ungdomar som brinner för framförallt sin hockey, men även andra idrotter, gå miste om de här delarna.
– Jag vill verkligen att de som vill göra grejer ska få möjligheten att göra rätt grejer så de verkligen kan nå hela vägen fram. Jag säger inte att jag skulle nått hela vägen till mitt mål bara för att, men det här är vad jag idag verkligen brinner för.
– Jag blir så ledsen när jag ser unga killar som är i gymet dagligen och inte är medvetna om vad de bör göra, det är inte deras fel, de behöver hjälp. De vill ju uppenbarligen något. Nu har jag ingen aning om hur de är i hockey, men de är där och vill. Det här tycker jag är en väldigt viktig del och här kan man verkligen göra nytta.
– Nu jobbar jag med en gammal barndomspolare till mig, Micke Björkung. Han har en mentorsverksamhet, 365 Hockey Development. Där kör jag fysen. I den här verksamheten gör vi scanningar och screeningar. Här syns det väldigt tydligt. Det kommer dit killar som är 12, 13, 14, 15 bast och är duktiga i hockey men är ordentligt begränsade i det grundfunktionella; rörlighet, stabilitet, balans och koordination.
– Fångar vi inte upp det där så betyder det att de killarna aldrig kommer att nå sin fulla potential och de kommer att åka på en mängd helt onödiga förslitnings– och överbelastningsskador.

Kan du utveckla det?

– De saknar bl.a rörligheten. Sedan har killarna ledare som står och skriker ”kom ner i sittet”, vilket är helt omöjligt för killarna eftersom de saknar egenskaperna för det. Du kan skrika hur mycket du vill, men det enda du kommer få är en böjd rygg.
– Det här brinner jag verkligen för och för killarna som verkligen vill. De här små detaljerna kan vara helt avgörande. Vi vet att det inte alltid är den som gör tio mål per fajt som pojklagsspelare som blir stjärna, utan det är de som är villiga att jobba sig till framgången. Då måste vi skapa rätt förutsättningar för dem också.
– Fortfarande är det så att hockey, fotbollstränare ja ungdomstränare generellt inte ser de här bitarna som något viktigt medan jag vet att det är svinviktigt. När killarna går in i puberteten ska vi inte lära dom att träna. Då ska de vara färdiglärda, de grundfunktionella egenskaperna skall sitta och det ska bara explodera i deras träning.

collage-1569223767.jpgRätt träning viktig från grunden enligt Khaldi. Foto: Bildbyrån

Vad har du för råd till tränare och ledare när det gäller just att förbereda nästa generation hockeyspelare för träning?
— Att från tidig ålder, sju, åtta, implementera träning i rörlighet, stabilitet, balans och koordination, gör detta synonymt med att spela hockey och framförallt gör detta grundligt! Utmaningen med detta är att om man som tränare inte helt förstår vart denna lågintensiva träning skall leda så ”vågar” man inte vara konsekvent och fullfölja, du behöver som tränare förstå att dessa ”små” detaljer är helt avgörande för att kunna optimera sin hockey men ännu viktigare; det är helt avgörande för att hålla sig skadefri!
– Jag brukar säga att om jag har en hockeytränare som är begränsad i sin hockeykunskap är det ”bad luck” för mig som inte ges möjlighet att optimera min hockey, men har du en fystränare som har bristande kunskaper i träningslära så kan det innebära ett livslångt skadebekymmer. Jag tror att det finns en del gamla lirare som kan skriva under på det, som idag inte kan lira tennis, åka skidor eller golfa som de skulle önska pga, av trista förslitnings– och överbelastningsskador…
– Det är en större utmaning att börja jobba med dessa grundfunktionella lågintensiva delarna i tonåren när man är van att träning alltid är ”fullt tryck”, då skall du som tränare få dessa killar att ”backa” i sin träning, det är en jätteutmaning. Bättre då att när de går in i puberteten kunna höja intensiteten tack vare att man nött in grundfunktionen i tidig ålder och skapat förutsättningar för att hållas sig skadefri och att optimera sin hockey, avslutar Ali Khaldi

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten