Erik Andersson har varit med och utvecklat den nya kylhjälmen.
Foto: Pressbild & Bildbyrån
SHL

"Jag brinner för att vända den här utvecklingen"

ANNONS
Han själv tvingades lägga skridskorna på hyllan till följd av hjärnskakningar. Nu har den tidigare Skellefteå- och Malmöbacken Erik Andersson varit med och tagit fram en helt ny behandlingsmetod som ska motverka hjärnskakningarnas effekter på spelarna.
– Det är en jätteviktig grej. Jag brinner för att vända den här utvecklingen och vara med att hitta lösningar och hjälpmedel för att dels höja spelarnas säkerhet och dels för att kunna hjälpa spelare som drabbats av hjärnskakningar, säger Andersson till hockeysverige.se.

Svensk ishockeys problematik med hjärnskakningar har aktualiserats allt mer de senaste åren. Förra säsongen diagnosticerades så mycket som 70 hjärnskakningar i SHL och så sent som förra veckan kom beskedet att Djurgårdens stjärncenter Andreas Engqvist tvingas lägga skridskorna på hyllan till följd av upprepade hjärnskakningar. De senaste åren har även ett flertalet spelare haft längre uppehåll till följd av smällar mot huvudet.

En av dessa är den tidigare Skellefteå- och Malmöbacken Erik Andersson, som förra hösten meddelade att han tvingats ta beslutet att lägga av till följderna av hjärnskakningar han ådragit sig under sin hockeykarriär.

bb170913pa005-1562185562.jpegErik Andersson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

UTBILDAD CIVILINGENJÖR

Efter att den aktiva karriären tog slut har Andersson engagerat sig för att andra spelare inte ska tvingas ta samma beslut som honom själv. Sedan nyår har 37-åringen, som under karriärens gång utbildade sig till civilingenjör inom teknisk fysik, arbetstränat på företaget PolarCool, där han är med i den fortsatta utvecklingen av produkten PolarCap – en slags kylhjälm vars främsta syfte är att sänka temperaturen i hjärnan vid en hjärnskakning eller smäll mot huvudet.

I våras meddelade SHL att man inlett ett samarbete med PolarCool och inför den här säsongen har varje lag tillhandahållits två stycken kylhjälmar, där både hemmalaget och bortalaget ska använda sig av hjälmen i samband med en hjärnskakning eller smäll mot huvudet.
– Det är ett portabelt system vars syfte är att genom selektiv kylning av hals och huvud sänka temperaturen i hjärnan. Anledningen till att man vill göra det är för att idrottsutövare som drabbas av hjärnskakning eller upprepade huvudsmällar har en förhöjd risk och är mer sårbara för hjärnskador, detta på grund av att hjärnans temperaturökning vid idrottande, förklarar Erik Andersson och fortsätter:
– En vanlig missuppfattning är att det bara är den fysiska aktiviteten i sig som gör att hjärnans temperatur höjs när man idrottar. Dock är det så att hjärnans temperatur tenderar att öka mer än kroppstemperaturen då själva idrottandet och alla moment som det innefattar kräver ytterligare kraft av hjärnan. Detta är anledningen till varför vi för idrottare förespråkar selektiv kylning av huvudet och halsen i samband med huvudskador.

”EN HELT NY BEHANDLINGSMETOD”

För lite drygt tre år sedan inleddes en pilotstudie där PolarCool i samarbete med ett antal lag från både SHL och Hockeyallsvenskan fick testa på den nya produkten.

Den framgångsrika pilotstudien lade sedan grunden till att Svenska hockeyligan (SHL) valde att ingå ett tvåårigt avtal med PolarCool, med stöd av Svensk Ishockeys Centralorganisation (SICO) och Svensk Ishockeymedicinsk Förening (SvIMF).
– Det har varit en ganska lång resa, vilket det alltid är när det kommer fram en helt ny behandlingsmetod. För så är det ju faktiskt, att det i dag inte finns någon annan riktig behandlingsmetod eller läkemedel som i det akuta skedet av en hjärnskakning effektivt kan minska de negativa skadeverkningarna, säger Andersson.

Själva hjälmen består av ett silikonhölje där det cirkulerar ett kylmedel som ska bidra till att sänka temperaturen i hjärnan. Utanpå det sitter ett hölje i neoprenmaterial, samma material som finns i bland annat våtdräkter, för att isolera kylan neråt in mot huvudet.
– Vid en diagnostiserad hjärnskakning är tanken att den drabbade spelaren direkt påbörjar en kylbehandling med PolarCap. Kylbehandlingen pågår mellan 45 till 60 minuter för att på så vis påskynda hjärnans naturliga nerkylning, som annars tar betydligt längre tid.

pressmaterial-polarcapmodel-1920-1569256394.jpg"Hjälmen" som sätts på i förstaläget.Foto: Polarcool

Hjärnans temperatur är starkt korrelerad med kroppstemperaturen vilket innebär att en förhöjd kroppstemperatur faktiskt kan ge en till två grader ännu högre temperatur i hjärnan, detta på grund av en förhöjd ämnesomsättning i hjärnan under idrottsutövande. 

Denna förhöjning av hjärnans temperatur gör blod-hjärnbarriären mer sårbar för skador såsom från en hjärnskakning. Blod-hjärnbarriären ska skydda hjärnvävnad från farliga ämnen som kan finnas i blodet. Kylning påverkar därför blod-hjärnbarriären positivt eftersom den är temperaturberoende och minskad temperatur ökar dess täthet.

Tidigare forskning visar att för varje grads sänkning eller höjning av temperaturen i hjärnan minskar respektive ökar ämnesomsättningen med sex till tio procent. När en spelare drabbas av en hjärnskakning uppstår en så kallad metabol kris i hjärnan, vilket innebär att kroppen får svårt att tillgodose hjärnans behov av syre och glukos. 

Om man snabbt kan kyla ner hjärnan kan man även återställa den metabola balansen och på så vis skydda hjärnan från skador.

STORT INTRESSE

Under våren och sommaren har Erik Andersson varit ute hos SHL-klubbarna runt om i landet för att informera spelare och ledare vad syftet med kylhjälmen är. Andersson menar att mötena med spelarna varit givande och att de visat sin uppskattning gentemot produkten, då allt som kan förbättra spelarnas säkerhet så klart är positivt.
– När jag varit ute och pratat med klubbarna har intresset varit stort. Nyfikenheten är påtaglig och frågorna många. Där har jag känt att det varit väldigt positivt att jag kunnat träffa och prata med alla klubbar och resonera och räta ut frågetecken och funderingar som funnits.

Jobbas det på någon liknande lösning i några andra ligor i Sverige?
– Det gör det absolut. Nu är det ganska färskt med SHL, men jag för samtal med andra organisationer och lag och min förhoppning är att så många spelare som möjligt ska kunna använda sig av det här.
– Det är något som Sico också ställer sig positiva till, sen hur vi kommer i mål med det blir någonting som vi får försöka hitta en lösning på. Men vi för konstruktiva samtal med ytterligare organisationer inom hockeyn redan nu.

151112bb564-1569256711.jpgErik Andersson tvingades själv avsluta karriären på grund av hjärnskakningsproblematik.Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

"DET ÄR EN JÄTTEVIKTIG GREJ"

Med kylhjälmarna på plats hos SHL-klubbarna fortsätter nu arbetet för Erik Andersson att sprida kunskap kring produkten och ta ytterligare kliv framåt gällande spelarnas säkerhet och välmående.

37-åringen berättar på att det finns planer på att han, genom Sico, ska finnas tillgänglig för samtal med spelare som drabbats av hjärnskakningar med lite längre frånvaro.
– Jag och Erik (Zackrisson, Sico) har under en tid pratat om detta och Sanny Lindström har väl lite inofficiellt haft den rollen i och med att han varit offentlig med sina problem. Syftet är att vi ska kunna ta tillvara på all den kunskap som finns ute i hockeysverige, och då syftar jag väl främst på alla spelare som varit drabbade av hjärnskakningar som jag pratat med.
– Det är många som sitter på mycket kunskap kring hur man själv blivit hjälpt, hur man tagit sig tillbaka och så vidare. Att som drabbad få prata med och höra om andras vägar tillbaka har i alla fall jag upplevt som positivt i mitt sökande efter min egen väg. Där är tanken att vi ska göra något tillsammans där jag ska bli en person som spelare kan vända sig till och då framför allt de med längre frånvaro. Där hoppas jag kunna bistå och dela med mig av mina erfarenheter som jag samlat på mig under min rehabiliteringsresa.

Att ishockeyns problem med hjärnskakningar är en hjärtefråga för Erik Andersson råder det inga tvivel om.
– Det är en jätteviktig grej. Jag brinner för att vända den här utvecklingen och vara med att hitta lösningar och hjälpmedel för att dels höja spelarnas säkerhet och dels för att kunna hjälpa spelare som drabbats av hjärnskakningar. Det finns verkligen ett engagemang från SHL, Sico och alla SHL-klubbar att förbättra den här delen av hockeyn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 25 mars
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten