Sök
Tex Williamsson har gjort succé under SHL-starten
Bildbyrån
SHL

Från Hockeytvåan till SHL-succé: "Man lever lite i extas"

Hans storspel har gjort IK Oskarshamn till sensationell serieledare. För några år sedan var spel i SHL inte ens på tapeten för Tex Williamsson.
– Det är lite natt och dag. Men det är sjukt häftigt, säger Williamsson till hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

En hållen nolla mot Rögle och två storslagna insatser mot både Leksand och Djurgården. Tex Williamsson har fått en smakstart på sin SHL-karriär. Han har lett Oskarshamn till tre segrar av fyra möjliga vilket fört nykomlingen upp i tabelltopp.
— Jag kände att en stor sten släppte efter Leksandsmatchen. Jag fick göra min SHL-premiär. Nu är det bara att gå ut och köra och ha roligt.

Det har Tex Williamsson gjort. Att spela i SHL är en dröm för de allra flesta unga spelare. För Tex Williamsson har säsongsinledningen inte bara varit en dröm som gått i uppfyllelse. Den har också betytt lite extra. Den 28-årige målvakten från Lammhult i Småland har nämligen haft en rejält snårig väg till Sveriges högsta liga. För fem år sedan var det knappast fullsatta SHL-arenor han såg framför sig. Då var det ishallar som Aplarinken i Värnamo eller Tigerdome i Jonstorp.
– Det är en väldigt kall ishall, man gick förbi korvkiosken för att komma till omklädningsrummet, säger Williamsson om den numera ombyggda ishallen i Jonstorp.
– Det är lite natt och dag. Men det är sjukt häftigt, fortsätter han.

img-1307-1569231153.jpgWilliamsson – en rubrikernas man under SHL-upptakten. Foto: Peter Ekholm

Då, säsongen 2014-15, spelade Tex Williamsson i Tyringe i Hockeytvåan. Williamsson var en vägg under hela säsongen. Han radade upp stora insatser och ledde skåneklubben hela vägen till Hockeyettan. Det var också då karriären tog fart på riktigt. Steget mellan serierna var inte större än att Tex Williamsson växte ut till en av ettans bästa målvakter.
– Han började som andramålvakt, men gjorde sedan en jättebra säsong. Han gjorde det så bra att jag rekommenderade honom till Pantern, säger Fredrik Hallberg som idag är assisterande tränare i Oskarshamn.

Hallberg har känt Tex Williamsson länge. Oskarshamn innebär den fjärde klubben de jobbar i tillsammans. Redan 2010 sågs de för första gången.
— Jag tog honom till Malmö och Limhamn 2010. Jag minns att han var seriens bästa målvakt då. Han var ung, bara 18 år. 

De återförenades i Tyringe innan de båda hamnade i Pantern.
– Han är väldigt atletisk. Han kom ganska oskolad till skillnad från många andra målvakter. Men han hade en dimension till. Det är en lugn person som gått en lång väg och varit med om mycket. Han tar inget för givet och är jätteödmjuk, säger Hallberg.

Från Pantern gick Williamssons karriär vidare i HockeyAllsvenskan. Han kontrakterades av Malmö i SHL, men lånades ut till Leksand. Därefter blev det spel Tingsryd innan han slutligen fick kontrakt med Oskarshamn. Knappast den mest spikraka vägen till den största svenska hockeyscenen.
– Det var väldigt skönt att komma till Oskarshamn. Jag kände Håkan (Åhlund) och Fredrik (Hallberg) sedan innan. Fredrik har jag varit med många år. Det kändes rätt att komma till en förening och få förtroende. Jag har varit i Malmö och Frölunda men inte fått chansen. Det är kul att få det nu och känna att man klarar av det, säger Williamsson. 

Känner du att du visar de som tvivlat på dig?
– Så är det väl. Det är inget man tänker på nu, men det ligger väl lite i bakhuvudet, absolut.

"DET GAV SJÄLVFÖRTROENDE"

Tre matcher in på sin SHL-karriär har han lika många segrar. I debuten mot Leksand. I bortamatchen mot Rögle. Och i hemmasegern mot Djurgården. Det är en helt annan verklighet mot när han bussade runt i södra Sverige och spelade inför 250 personer i Hockeytvåan för bara fem år sedan.
– Det är verkligen mycket att suga in. Vissa som spelat här går bara ut och gör sina matcher. Jag tror jag njuter rätt mycket mer än många andra. Man lever lite i extas och lite liksom extra på att det är SHL. För vissa är det bara en vanlig dag på jobbet. Jag uppskattar det jättemycket, verkligen.

Williamssons har fått se SHL-verkligheten tidigare. Men i en betydligt mindre skala. Han var utlånad till Malmö Redhawks 2016-17 och till Frölunda under slutet av förra säsongen, men fick aldrig chansen i några matcher. 
– Jag fick känna lite på miljön. Jag fick lite självförtroende att Frölunda ville ha dit mig och tog guld. Jag gjorde inte mycket, men de tog guld. Det gav lite självförtroende, jag tappade det lite i Tingsryd. Men när jag började föra en dialog med Frölunda kom det tillbaka, berättar han. 

bild-i-text-tex-1569231207.jpgWilliamsson firar sin tredje seger i SHL. Foto: Bildbyrån

Vad är de stora skillnaderna mot HockeyAllsvenskan?
– Man blir straffad mycket mer på sina misstag. I allsvenskan kan man klara sig lite. Det är så skickliga spelare här så man kommer inte undan men det. Det är väl en lite proffsigare miljö man jobbar i också. Man anpassar sig efter vad alla andra gör, man vet vad lagen man möter gör och vad jag ska tänka på. På det stora hela ... på match är det väl att mina medspelare inte hör mig lika väl för allt liv på läktaren. Man är inne i bubblan och bara tutar och kör.

Vilka detaljer har du slipat på för att kunna spela så här bra?
– Vara lite mer lugnt. Innan har jag varit rätt sprallig. Jag vill vara lugn i målet, leva på min storlek och läsa spelet lite bättre.

Oskarshamn-målvaktens storspel under inledningen av karriären har inneburit 97,1i räddningsprocent och ett insläppt mål i snitt per match. Med de noteringarna toppar han båda kategorierna bland ligans målvakter. Men Williamsson vet av erfarenhet att inget kommer gratis.
– Det gäller att fortsätta vara ödmjuka. Det är många matcher kvar, så det är bara att kriga på, säger han innan han skyndar in i omklädningsrummet. 

Lördag 15:15
Djurgårdens IF - IF Malmö Redhawks
1 1.91
X 4.20
2 3.65
Lördag 15:15
Luleå HF - HV 71
1 1.83
X 4.15
2 4.15
Lördag 15:15
Frölunda Indians - Färjestads BK
1 2.05
X 4.55
2 3.10
Lördag 15:15
Örebro HK - Rögle BK
1 2.20
X 4.25
2 2.95
Lördag 15:15
Linköping HC - Växjö Lakers HC
1 2.75
X 3.90
2 2.40
Lördag 15:15
Skellefteå AIK - Brynäs IF
1 1.80
X 4.40
2 4.00
Lördag 15:15
BIK Karlskoga - Karlskrona HK
1 1.62
X 4.70
2 4.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten