Sök
Emil Bemström och Rasmus Sandin – två spelare med goda chanser att spela in sig i NHL, menar Peter Sibner.
Foto: Bildbyrån/USA Today Sports & Icon Sportswire
NHL
SIBNER: Fem svenskar som kan sno en plats i NHL
NHL-klubbarnas träningsläger har pågått i en vecka nu och det är en fröjd att beskåda. På sisådär 20 dagar bantar de ner en trupp från 70 till 23 spelare, klämmer in sju-åtta träningsmatcher och sedan pang på rödbetan är säsongen igång. 

Här har de svenska klubbarna, som tar sex-sju veckor på sig för samma process, en del att lära tycker jag. 

Nåväl. Det är mycket hockey kvar och många beslut att fattas, men efter första veckan tycker jag mig ha en uppfattning om några svenskar som jag tror kan kliva in och knipa en plats i NHL redan om två veckor.

philip-holm-2-1562183206.jpegFoto: Ronnie Rönnkvist

Philip Holm, Chicago Blackhawks

Potentialen hade vi sett under några år, men det var i Växjö Philip Holm till sist blommade ut till en klassback av internationellt snitt. I en mycket stark konkurrens slog han sig in i den svenska VM-truppen 2017, även om spelare som Hedman, Strålman, Klingberg och Ekman Larsson naturligtvis stod i vägen för istid i medaljmatcherna.

När han åkte till ett mycket, mycket svagt Vancouver den hösten var jag säker på att han skulle slå sig in som ordinarie i laget, åtminstone någon gång under säsongen. Så blev det inte, Holm fick bara en NHL-match och fastnade istället i Utica. Det verkar inte vara så kul där. Jag har ingen direkt insyn i hur verksamheten i Canucks farmarlag bedrivs, men ett särskilt bra track record på att göra spelare till bättre och gladare människor har de sannerligen inte. När kontraktet gick ut valde han i stället KHL. 

Nu är Holm tillbaka för att slå sig in i NHL, och även om Chicago Blackhawks fyllt på med så mycket backar att uppdraget på förhand ser tufft ut så tycker jag mig ändå se en lucka.  

27-åringen från Stockholm har varit lysande i de två träningsmatcher han spelat den här veckan och gjorde mål och assist i debuten. Han har en jättefin skridskoåkning, spelar med stort självförtroende och ett behagligt lugn med pucken. Dessutom har han inte varit rädd för att spela fysiskt i egen zon. Han har fått mycket beröm både från tränare och tyckare på sociala medier. 

Calvin de Haan går fortfarande skadad och jag skulle inte bli förvånad om Holm nyper den sjunde backplatsen i premiären. Det betyder i så fall troligen att Carl Dahlström och superläckre tonåringen Adam Boqvist inleder i AHL, men under en lång säsong om 82 matcher tror jag att alla tre kommer att göra solida framträdanden i NHL. 

Joel Persson, Edmonton Oilers  

Persson har tillhört Oilers sedan förra sommaren, men i veckan såg vi honom för första gången i klubbens tröja. Det började med en riktigt vass insats mot ett förvisso mycket AHL-betonat Winnipeg Jets, där Persson fick visa prov på sitt fina spelsinne, sitt fina förstapass och även fick gott om tillfällen att avlossa sitt luriga skott från blålinjen. 

Härom natten mötte Oilers ett mer NHL-meriterat Vancouver Canucks och dessutom inför den kräsna hemmapubliken i världens mest svältfödda hockey-Mecka. Då blev det tyvärr lite darrigare. Bland annat slarvade Persson bort pucken i ett uppspel, varpå Bo Horvat straffade honom direkt och gjorde mål. Svensken såg också lite mer tveksam och ängslig ut när han sattes under press av högoktaniga NHL-spelare som Sven Bärtschi och J.T. Miller

Oilers lagbygge må vara tunt på sina håll, men på backsidan saknas inte konkurrens. Bortsett från de givna pjäserna Klefbom, Larsson, Nurse och Russell så lär de knappast ställa Matt Benning utanför truppen. Därtill har både Evan Bouchard och William Lagesson sett hyggliga ut.

Men å andra sidan: Persson har gjort två matcher på liten rink i hela karriären, tajmingen i egen zon och positionsspelet borde sätta sig under de närmaste veckorna och han besitter en spetskompetens och ett spelsinne som jag inte riktigt ser hos de andra spelarna. McDavid och Draisaitl lär nog vilja ha en puckskicklig rightare som både kan passa och skjuta på blålinjen, så mitt tips är ändå att 25-åringen från Kristianstad spelar i premiären. 

Emil Bemström, Columbus Blue Jackets

Förra säsongen var en enda lång framgångssaga för Bemström, åtminstone på det individuella planet. Han slog sig inte bara in i SHL, han dominerade och sköt 23 mål och följde upp med ett mycket starkt slutspel när Djurgården gick till final. Han var Juniorkronornas största hot i JVM. Han debuterade i Tre Kronor och sköt tre mål på tre matcher. 

Men räcker det för att övertyga John Tortorella? En tränare som alltid kräver det absolut yttersta av alla sina spelare i alla tre zonerna och kanske inte gjort sig känd för att släppa fram unga européer med utpräglat offensiva instinkter. Den kommande säsongen lär vi få se ett mer stjärnfattigt och antagligen väldigt defensivt och målsnålt inriktat Columbus Blue Jackets som förlitar sig på hårt arbete och att inte ge motståndarna något utrymme. 

Men att Bemström är en NHL-spelare från offensiv blålinje och framåt råder det ingen tvekan om. Han tog inte ens en minuts istid på sig för att skjuta sitt första mål i power play i första träningsmatchen. Dessutom kommer han till Blue Jackets i helt rätt läge: Panarin och Dzingel är borta och det finns absolut ett par platser att slåss om. Frågan är om Blue Jackets har någon spelare med ett bättre skott än Bemström?

Han lär få sina NHL-matcher och antagligen är han med i premiären.

bbim41143712-1-1568973868.jpgFoto: Rich Graessle/Icon Sportswire

Jesper Boqvist, New Jersey Devils   

Egentligen har jag i alla tider tyckt att New Jersey Devils är ett sånt där lag som är bäst på text-TV. Men även om de alltid har spelat en rätt halvtrist hockey så var de förr om åren åtminstone riktigt, riktigt bra.  

Sedan finalförlusten mot Los Angeles 2012 har Devils vunnit en av fem spelade slutspelsmatcher, på sju säsonger. Det slutspelsframträdandet var en megaöverraskning. Så på sistone har de inte ens varit särskilt bra heller.

Men se på fasen, nu är de ju helt plötsligt ett av de mest sevärda lagen i Eastern Conference? P.K. SubbanJack HughesNikita GusevTaylor HallJesper Bratt – det vimlar ju av sköna lirare. 

Det här är riktigt kul, eftersom det sammanfaller med en renässans för New York Rangers. Äntligen är hockey på tapeten igen i Metropolis. Och det gillar vi.

Mitt i all denna nyvunna stjärnglans ska alltså Jesper Boqvist försöka slå sig in, och av det jag sett hittills i veckan så tror jag att han har en god chans. Han var lysande i Brynäs förra säsongen och tog stora steg i sin mognad som tvåvägsspelare utan att tappa sina härliga offensiva instinkter och fina teknik. Faktum är att han inte påminner så lite om Marcus Johansson, och det är inget dåligt betyg för en rookie. 

Det finns öppningar för den typen av spelare på kanterna i Devils och kan Jesper Bratt så kan kompisen Boqvist. 

Rasmus Sandin, Toronto Maple Leafs   

Toronto Maple Leafs är inte kända för att kasta in sina unga spelare i hetluften allt för tidigt, i synnerhet inte européer. Deras utvecklingsverksamhet i Toronto Marlies håller hög klass, liksom laget. Spelare som Andreas Borgman och Calle Rosén fick till exempel inte särskilt många chanser i Leafs, även om jag tycker de båda är NHL-mässiga. Men att även på AHL-nivå matcha spelskickliga backar som är på väg framåt i karriären men ändå har mycket rutin är en medveten strategi för Leafs. Modellen är att låta talangerna växa långsamt under noga övervakning av kloka hockeyhuvuden, i en omgivning där de både sporras och utmanas och lär sig något varje dag. I Leafs får de spela när alla är överens om att de klarat examen och att ingen annan är bättre.

Men hur länge kan Leafs hålla Sandin utanför laget? 

Väldigt få spelare kliver in i AHL som 18-åringar och ännu färre levererar en så orädd hockey som Rasmus Sandin gjorde under förra säsongen. När jag såg honom på isen i Leafs match mot Ottawa i onsdags såg jag en spelare som sticker ut och syns på vilken nivå han än hamnar på. Leafs hade flera av sina bästa spelare på isen och Sandin var inte det minsta rädd för att ge sig i samspråk med spelare som Matthews och Nylander om hur han ville ha det på isen. Han osar av självförtroende och det känns som om han också har klivit förbi Timothy Liljegren i hierarkin som klubbens mest spännande prospect på backsidan.

Det finns många spelare som står i vägen, men fortsätter Rasmus Sandin med den här swaggern spelar han snart i NHL på heltid. Jag hoppas det blir redan om ett par veckor.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten