Sök
Josefin Bouveng, en kommande stjärna?
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Josefin Bouveng

Hon har tre JVM på meritlistan. Nu drömmer Djurgårdsforwarden Josefin Bouveng om senior-VM. Men sätter utveckling på alla plan i första hand. 
— För att få chansen att göra det måste jag fortsätta utvecklas varje dag och göra jobbet som krävs för att komma dit, säger hon till Hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Just nu kommer det fram väldigt många stora talanger inom damhockeyn i Sverige. En av dem ska ni få möta i Framtidens Damkronor del 15. Det handlar om Djurgårdens Josefin Bouveng som förra säsongen spelade sitt tredje JVM. Även om hon idag har sin hemmarink på Hovet i Stockholm är hon inte någon stockholmare från början. 

— Jag är född i Uppsala, men uppvuxen på landet utanför Knivsta. Det heter Vassunda och jag bodde där fram till förra säsongen då jag flyttade hit, berättar Josefin Bouveng då vi ses för en intervju inne på Sjölins gymnasium på Söder i Stockholm där man ser bort till Gröna Lund på Kungliga Djurgården.
— Det började med att min lillebror (Linus) kom hem med en lapp från dagis. Där stod det om en hockeyskola i Märsta. Han bestämde sig för att prova och jag ville följa med och titta. Jag tyckte också det såg kul ut så jag lånade ihop lite utrustning och fick vara med veckan efter. Sedan fastnade jag, säger Djurgårdsforwarden med ett leende.
— Min lillebror spelar fortfarande i Wings (Arlanda) och pappa (Per Rosén) har också spelat ett antal säsonger med Almtuna i Allsvenskan och någon säsong i Wings. Däremot har inte min mamma (Helena Bouveng) spelat någon hockey. 

Som nästan alla unga tjejer inledde Josefin Bouveng sin hockeykarriär med att spela tillsammans med killar.
— Jag fick börja ganska snabbt i 01-laget även om det hade funnits några år. Då fanns det inga andra tjejer med, men efter några år kom Johanna Gävstedt från Rimbo med. Hon spelar i Linköping nu. Då var vi två tjejer i alla fall.
— Jag upplever ändå att jag blev behandlad som vem som helst i laget. Visst, ibland var det skönt att ha en tjej att prata med, men jag tyckte bara att det var kul att spela med killar.

— Djurgården blev den första riktiga damhockeyn för mig, men första gången jag spelade med tjejer var i Stålbucklan. Då var jag fortfarande kvar i Wings. 

INTE SAMMA FÖRUTSÄTTNINGAR  

Nu har nästan alla tjejer som är med i Stålbucklan spelat med killar tidigare, men hur upplevde du att spela damhockey för första gången?

— Det var kul att träffa andra tjejer på det sättet och det var då jag började bygga min sociala krets inom damhockeyn. 

Många av Josefin Bouvengs kompisar i Arlanda Wings spelar idag i lag som AIK, Mora och så vidare. Vägen ligger öppen för dom killarna att kunna leva på sin hockey under några år, men förutsättningarna för Bouveng är just nu inte de samma.
— Jag har fått acceptera att det är som det är. Jag tycker att det är tråkigt att det är så här, men jag tycker ändå att det har varit jättebra att fått omge mig med de killarna. Bland annat spelar Albin Grewe i SHL (Djurgården) och han kommer från Wings. En spelar i Mora (Adam Harrysson Karlsson) och han är jag jättebra kompis med fortfarande. De var mina kompisar och det var på en bra nivå hela tiden. Det här är jag tacksam för. 

När du inför två säsonger sedan säsongen skrev på för Djurgården, var det då en stor kontrast för dig att kliva in i SDHL?

— Hockey är annorlunda i sig. Största steget för mig förra säsongen var flytten och allt runtomkring. Det blev på ett helt annat sätt.
— På planen, klart att det är en annan hockey med hårdare passningar och så vidare medan kill-hockeyn var mer att dribbla, tekniskt och mer tacklingar. Jag känner att jag har nytta av kill-hockeyn i damhockeyn, men samtidigt har damhockeyn också utvecklat mig eftersom det är lite annorlunda. För mig har det varit bra att ha spelat både och. 

Du har spelat För-OS i Lillehammer, tre Junior-VM och är nu som 17-åring etablerad i SDHL, fanns det här med i dina drömmar som ung hockeytjej hemma i Vassunda?

— Ska jag vara helt ärlig så när jag fick första kallelsen till U18-landslaget visste jag inte riktigt vad det var, säger Josefin Bouveng med ett leende och fortsätter:

— Jag visste inte att det fanns ett U18-landslag och hade ingen aning om hur det såg ut. Det var säsongen innan Lillehammer (För-OS 2016) som jag blev kallad till ett regionsläger. Självklart tyckte jag att det var superkul och givetvis hade jag som mål då jag var liten att spela i landslaget, men jag visste inte att det fanns U18. När kallelsen kom blev det som en glad överraskning. 

bb181219dy009-1568892885.jpgJosefin Bouveng i ett derbyt mot AIK. Foto: Bildbyrån

Säsongen 2017/18 fick 18-åringen vara med om en historisk milstolpe då hon var med det svenska lag som vann silver vid Junior-VM i Ryssland.
—Det är lite svårt att ta på varför vi lyckades, men vi gjorde det tillsammans som ett lag. Det tror jag verkligen var nyckeln. Då menar jag inte bara vi spelare utan även alla ledare och dom runtomkring som hjälpte till samtidigt som vi hade ett bra stöd på läktaren. Vi gjorde det verkligen tillsammans. 

I den turneringen vann Sverige två gånger över hemmanationen Ryssland inför utsålda läktare.
— Vi spöade Ryssland två gånger i rad på deras hemma-is. Fansen lät väldigt mycket och hejade på Ryssland, men det kändes som att även vi fick energi av det för det kändes nästan som att alla höll på oss. Jag måste nog säga att det är den största upplevelse jag varit med om.

STORA GENOMBROTTET  

Förra säsongen var lite av ett genombrott för Josefin Bouveng. På 27 matcher svarade hon som 17-åring för 14 mål och totalt 26 poäng.
— Det var en väldigt utvecklande säsong på många sätt. Framförallt var det väldigt rolig att jag fick ett stort förtroende och en större roll i laget. 

Fick du en större roll än vad du hade förväntat dig?

— Det är egentligen svårt att förvänta sig någonting. Jag kände att jag gjorde så bra jag kunde och tog för mig så mycket som möjligt. Det var en kul säsong och för mig var det bara att ta chansen när jag fick den. 

Vad utvecklade du mest under förra säsongen?

— Både spelet med och utan puck. Det kändes som jag vågade ta för mig mer då jag hade pucken, men samtidigt blev jag mer trygg i det defensiva spelet. 

Vad måste du bli bättre på?

— Det finns mycket att jobba på, men en sak jag vill bli bättre på och som jag jobbar mycket med är att bli snabbare, kvickare och har mer fart över hela banan. — Sedan försöker jag utveckla målskyttet hela tiden. Även om jag tycker att det är en av mina styrkor just nu så är det otroligt viktigt och något jag vill bli bättre på. 

bb190913as046-1568892933.jpgBouveng har jobbat hårt på alla plan under sommaren. FOTO: Bildbyrån

Hur har du jobbat i sommar för att bli en snabbare hockeyspelare?
— Jag har lagt mycket tid på att träna just snabbhet och explosivitet ”off ice”, men även uthållighet, att orka vara snabb under matcher. 

Många har stora förväntningar på Josefin Bouvengs den här säsongen, men det är inget som 18-åringen ser som något negativt.
— Jag försöker bara fokusera på mig själv och göra mitt bästa för att utvecklas varje dag. Jag känner inte direkt någon press på mig själv utan jag vill hela tiden bara göra så bra jag kan och hoppas göra en ännu bättre säsong det här året. 

Följer du det som skrivs om dig i media?
— Ibland. Jag tycker det bara är kul när folk skriver. 

Finns VM redan den här säsongen i dina tankar?

— Klart att det ligger i bakhuvudet och VM är någonting jag självklart vill spela. För att få chansen att göra det måste jag fortsätta utvecklas varje dag och göra jobbet som krävs för att komma dit. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten