Sök
Gary Bettman och hela NHL-cirkusen håller på att inkassera mer pengar.
Foto: Kevin Abele/Icon Sportswire
NHL
SIBNER: Klirr i kassan motar NHL-lockouten i grind

Det sägs att kändisar alltid dör tre och tre, och att en olycka sällan kommer ensam. Hur det är med goda nyheter vet jag inte, men igår kväll fick vi åtminstone en: vi slipper tjafset från en ny NHL-lockout till sommaren. 

Många drog en lättnadens suck här borta i Nordamerika i går eftermiddag. Spelarna hatar lockout, eftersom det är dyrt. Fansen hatar det, eftersom de måste sitta och fulstreama SHL i flera månader. TV-bolagen hatar det. Korvförsäljarna hatar det. Hockeyjournalisterna hatar det, eftersom Corsi och skottprocent byts mot nyckeltal de inte alls är lika bekväma med. Efter den förra lockouten skrev jag att den största lättnaden med det nya avtalet var att slippa se hockeyjournalister vikariera som ekonomireportrar. 

Många höll med mig. 

Borta hos er i gamla Sverige är det i regel roligare. Jag jobbade mycket med Hockeyallsvenskan och Viasat senast det begav sig 2012, och stämningen hettade till redan innan lockouten hade börjat. Minns ni? Tingsryds Petter Nilsson ställde sig upp på upptaktsträffen och idiotförklarade hela ligaledningen för att han inte fick kasta in Oliver Ekman Larsson i första backpar. Det fick han ju till sist inte göra ändå eftersom Oliver åkte till AHL, men tränarens utspel fick åtminstone Hockeyallsvenskan att plötsligt ändra sig och vrida gitarrförstärkaren till elva. Jodå, det var såklart himla festligt att åka till Ljungby och kolla på Anze Kopitar, men det var också lite som att låna polarens Ferrari över helgen. 

Man visste ju att det bara var på låtsas. 

MILJARDÄRER BRÅKAR MED MILJONÄRER

Lockout är inte minst tråkigt eftersom det sätter hockeyn i ett dåligt ljus. Miljardärer bråkar med miljonärer och ingen sida vinner några sympatier bland de hårt arbetande människor som stoppar pengarna i deras fickor. Istället för mossiga analyser om vad som är en skälig lön för en hockeyspelare vill vi ju se de bästa möta de bästa varje kväll, och tack vare dagens besked vet vi att de nästkommande tre NHL-säsongerna tillåts utspela sig på isen och inte i trötta konferensrum med malande fläktar, hämtkaffe och bistra advokater.

Gott så. Många trodde ju att det skulle gå åt skogen igen. 

bb121030me019-1-1568703128.jpgAnze Kopitar i Mora 2012.Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

I förra veckan började glimtar av hopp spridas i hockeykretsar, när NHL förkunnade att de inte nyttjar sin option på att riva upp det nuvarande kollektivavtalet. Sedan dess har förhandlingarna och diskussionerna på ligans kontor i Toronto gått varma, och i söndags kväll fattade även spelarfacket NHLPA sitt beslut. Under måndagen levererades det till en jublande allmänhet: 

Även facket låter avtalet löpa färdigt till 2022. 

Att ligan släppte sin option var inte oväntat. Så gott som alla bedömare är överens om att NHL var den stora segraren efter lockouten 2004-05, och att spelarna trots bättre sammanhållning och starkare ledning förvisso vann några småstrider, men ändå förlorade ny mark vid den efterföljande konflikten 2012-13.

Så att även spelarna valde att släppa sin rätt att riva upp avtalet ter sig då mer överraskande. De har ju varit irriterade på många saker. Allt från att de inte får vara med i OS till att uppemot 15 procent av deras lön sätts undan i escrow, ett system som ska säkerställa att spelarna inte får för stor del av kakan och bränner hela rasket på vin och kvinnor. Genom åren har det nämligen visat sig att de faktiska ligaintäkterna inte är lika stora som lönesystemets struktur med golv och tak medger varje enskild klubb att spendera. De flesta klubbar slåss idag mot lönetaket, få sliter i bottenträsket. Sedan systemet infördes har spelarna bara fått tillbaka en liten del av beloppet som satts av. 

SLAGLÄGE ATT CASHA IN

Varför har då facket valt att tacka ja till ytterligare två år med ett avtal de inte är helt nöjda med, när det är uppenbart att ligan den här gången har alla skäl att undvika konflikt? Vore det inte läge att ta revansch på två förlorade förhandlingar? 

Idag kunde vi läsa att ligan och facket har en mer diplomatisk relation, att de är tidigt ute för att försöka samsas och att de jobbar med ”gemensam problemlösning” istället för att kivas den här gången. Det låter ju fint och vackert, men givetvis beror det här på att båda plötsligt har massor att förlora.

Kort och gott: NHL har slagläge för att casha in ordentligt de närmaste åren.  

Ligan har haft en rejält fin tillväxt det senaste decenniet och mer än dubblat de årliga intäkterna, vilket kommit spelarna till godo. Inom de närmaste par åren ser de ut att spränga ytterligare vallar och facket vill inte sätta käppar i hjulet för det.

Först och främst kommer ligan att utökas med ytterligare ett lag i Seattle om två år. En ny klubb på en viktig TV-marknad i en region som huserar några av världens största företag. Microsoft, Amazon, Boeing. Det är inte bara 650 miljoner dollar i inträdesavgift som lockar med att ligan blir komplett med 32 lag. 

Samtidigt förbereder sig NHL för att förhandla fram ett nytt TV-avtal för den amerikanska marknaden. Priserna för TV-rättigheter har skenat rejält under många år, och konsumenternas betalningsvilja för direktsänd sport, on demand på flera plattformar, har visat sig vara enorm. Det nya avtalet ska börja gälla 2021, och en lockout i samband med de förhandlingarna skulle smaka surare än rävens rönnbär.

Även internationellt har NHL stor tillväxtpotential i sikte. Tonerna gick höga när klubbarna valde att inte släppa sina spelare till OS i Sydkorea, men resultatet känner vi: det blev en skitturnering med klent intresse och det lär IOK också ha noterat. Förhandlingsläget där lär inte ha försämrats av att Bettman och Daly ställde in sin medverkan. Bara månader innan kollektivavtalet löper ut 2022 kommer nästa vinter-OS avhållas, den här gången i Kina, och man behöver inte titta längre än till fotbollsklubbarnas intäkter från tröjförsäljning i Asien för att begripa varför NHL och NHLPA lär ha större förutsättningar att komma överens på den punkten tills dess.

Därtill har NHL i mina ögon varit den mest offensiva av de stora proffsligorna när det kommer till att omfamna avregleringen av betting i USA. Det svenska spelmonopolet är en viskning i jämförelse med regelverket här. Spel på sport har tidigare varit isolerat till kasinon i ett fåtal delstater, eller för en bredare allmänhet till kvarterets bookmaker. På nätet har det i princip bara varit tillåtet med olika former av fantasyspel med små insatser och liten utdelning. Den kartan håller nu på att helt ritas om.

bb190416jm008-1-1568703266.jpgSnart kan man betta på hockey på fler ställen än i bara Las Vegas.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

BÅDA HAR LIKA MYCKET ATT FÖRLORA

NHL var direkt på hugget så snart U.S. Supreme Court gav delstaterna fritt fram att själva besluta om vadslagning. Tidigt knöt ligan avtal med stora aktörer på området, och här har de en viss fördel av att vara mindre till storlek och mer förändringsbenägna än NFL och MLB. Dessutom verkar NHL i en global miljö, där man i åratal kunnat följa hur spelbolag blivit en viktig kassakossa för europeiska ligor och internationella turneringar. Spel med kort och tärningar må vara satans gärningar, men det tycks inte ha drivit fram något moraliskt förfall i länder som Sverige eller Finland. Hockeyn har i jämförelse med andra sporter varit förskonade från matchfixning och yttre påverkan.

Här finns såklart klirr i kassan. Dels från centralt håll i form av stora avtal och utvecklandet av nya bettingformer i ligans regi, men dels även lokalt för enskilda klubbar och de externa intressenter som är en del av NHL:s värdekedja. 

Delar av de här pengarna kommer naturligtvis att trilla ner i NHL-spelarnas kassa när ligans intäkter växer. Men spelbolagens inträde öppnar också möjligheter för åtminstone de stora namnen att fylla på lönekassan vid sidan av. Givetvis inte genom att börja oddsa själva, men det är lukrativt att vara omslagspojke på stortavlor och TV-reklam. 

Kan Zlatan kan Subban, typ. 

Att göra verklighet av alla de här möjligheterna förutsätter dock att det spelas hockey. Det vet både spelarna och ligan om, och tack vare detta ömsesidiga beroende i en viktig fas för hockeyns kommersiella utveckling kan vi vanliga dödliga se fram emot NHL-hockey de närmaste tre åren.

Jag tror absolut inte det sista ordet är skrivet. Att Don Fehr och Gary Bettman kan mötas igen i en sista strid som snabbt blir infekterad är inte otroligt, och det hela kan såklart nå en punkt där vi får se lockoutmolnen torna upp sig på himlen igen framåt våren 2022. 

Men just nu har både spelarna och ligan ungefär lika mycket att förlora på en lockout och därför slipper vi andra beskåda eländet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten