Kommer Simon Önerud och hans HV71 att få bättre utdelning i år?
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson
SHL

HV71: Laget har liret – men har de avslutarna?

ANNONS

HV71 var lite av lirarnas lag i SHL i fjol. Men trots att man hade störst puckinnehav av alla lag i ligan räckte det inte längre än till kvartsfinal. Nu är frågan om årets lag är bättre utrustat för att hantera spelövertaget man hade i matcherna. Uffe Bodin är tveksam.

En åttondeplats i grundserien och förlust i kvartsfinalen mot Färjestad – trots bra spel ska tilläggas. Säsongen 2018/19 var ingenting som HV71:s supportrar kommer att se tillbaka på med positiva ögon.

Ny säsong, nya möjligheter. 

Årets upplaga av HV71 har fått in en del spännande förstärkningar i form av Eric MartinssonJohannes Kinnvall och Emil Johansson på backplats medan Linus SandinAxel HolmströmAnthony CamaraJuuso IkonenLinus Fröberg och Christian Sandberg har hämtats in framåt. På minuskontot märks spelare som Martin FehérváryMikko LehtonenMattias TedenbyMarkus LjunghIsac BrännströmRobin Figren – och i värsta fall även David Gustafsson.

Gör de här förändringarna laget bättre? 

Det finns vissa frågetecken som kommer att behöva rätas ut om laget ska sluta topp sex den här säsongen...

bb190308bb372-1562181686.jpegMartin Thörnberg.Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

POÄNGKUNGEN  

Simon Önerud

Kaptenen har utvecklats till en pålitlig poängspelare i SHL. Så länge han får ha hälsan i behåll kan man räkna med att han skjuter uppåt 20 mål och gör minst 30 poäng. Hans riviga och uppoffrande spelstil gör honom värdefull som mer än bara en producerande spelare. Önerud gör lite av allt och gör det otroligt bra. Har en vass utmanare i Linus Sandin, nyförvärvet från Rögle som jag tror kan ta ytterligare ett stort steg i vinter.

MÅLVAKTSETTAN

Jonas Gunnarsson

Vann förstaspaden i konkurrens med Felix Sandström i fjol. Nu kliver han in som obestridd etta, uppbackad av juniormålvakten Hugo Alnefelt till dess att Adam Åhman kan göra comeback efter sin höftoperation. Mycket press kommer därmed att falla på Gunnarsson att leverera ett ännu stabilare målvaktsspel än i fjol då han rimligtvis kommer att behöva starta ännu fler matcher. Gunnarsson är en topp fem-målvakt i ligan i sina bästa stunder. Nu kommer han att behöva vara det mer frekvent än i fjol.

BACKESSET  

Eric Martinsson

HV71:s kanske tyngsta tapp inför den här säsongen är förlusten av den finske VM-backen Mikko Lehtonen. Finländaren loggade tunga minuter i alla spelformer och levererade både offensivt och defensivt. Det finns kanske inte given ersättare för Lehtonen i årets trupp, men flera intressanta nyförvärv med potential att kliva fram. Eric Martinsson är tveklöst en som har det. I sina bästa SHL-stunder har han varit en landslagsman. Nu återstår det att se var han står efter en brokig säsong med en kort sejour i AHL följt av en tid i Schweiz hämmad av en otäck skada. Två andra utvecklingsbara nyförvärv i Emil Johansson och Johannes Kinnvall blir också intressanta att följa.   

PROFILEN  

Martin Thörnberg

Bara tio grundseriematcher i fjol på grund av den elaka ryggskada han drogs med. Thörnberg kämpade sig igenom plågorna, kom tillbaka och gjorde ett förvånansvärt bra slutspel sett till sina förutsättningar. Förhoppningen är att kroppen ska hålla den här säsongen. Det är antagligen inte rimligt att förvänta sig att han är ombytt i samtliga 52 omgångar, men Thörnberg kan ses som en gubbe i kliver in och ger laget en boost i viktiga situationer. Hans envisa grinighet i kombination med erfarenheten gör honom till en viktig ledarfigur i det här laget. En kulturbärare som vet vad som krävs för att vinna.

FRÅGETECKNET  

Axel Holmström

Jämnt skägg mellan Holmström och Juuso Ikonen här. Båda två har visat i tidigare SHL-sejourer att de kan hålla hög nivå. Men ingen av dem visade framfötterna i AHL under den senaste säsongen. Holmström har en jobbig historik av knäskador som har hämmat honom efter en otroligt lovande start på karriären. Förhoppningen är at han ska få en nytändning av att komma hem till Sverige och, om möjligt, få en mer framträdande roll än vad som var fallet i AHL. Samma sak gäller Ikonen som är en skicklig playmaker i sina bästa stunder.

GENOMBROTTSMANNEN  

David Gustafsson

Huruvida vi får se Gustafsson i SHL den här säsongen eller inte avgörs först efter Winnipeg Jets träningsläger. Att han redan nu ska ta en plats i NHL kan kännas långsökt, men då ska vi veta att Jets har tappat en hel del spelare under sommaren samtidigt som varken Patrik Laine eller Kyle Connor har fått nya kontrakt än. Det finns med andra ord utrymme för ynglingen från Tingsryd att vinna ett jobb. Att han dessutom sett riktigt vass ut under försäsongen gör antagligen inte oddsen sämre. Men om vi jobbar utifrån teorin att han återvänder till SHL så tror jag att han blir en av juniorerna som är mest framträdande i ligan den här säsongen. David Gustafsson är en 19-åring i en fullt utvecklad mans kropp.

COACHEN  

Stephan Lundh

"Lillis" tog över laget efter Johan Lindbom i november i fjol och fick bra effekt på spelet. Men även om det blev en uppryckning efter tränarbytet var säsongen totalt sett ingen framgång eftersom ett lag som HV71 alltid har större krav på sig än att "bara" gå till slutspel. Veterantränaren står för en offensiv hockey med stort puckinnehav. Den stora utmaningen för Lundh och HV är att spetsa till anfallsspelet ytterligare. Inte minst då i special teams. I numerärt överläge var man ett av SHL:s sämsta lag i fjol. Även boxplay har varit ett område HV behöver slipa till.

PROGNOSEN  

Inget SHL-lag hade bättre underliggande siffror än HV71 förra säsongen. Laget kontrollerade drygt 55 procent av avsluten under grundserien – men slutade ändå bara åtta i tabellen och åkte ut i kvartsfinal. Inte godkänt.

Vad var det som gick fel? 

För det första gjorde HV71 för lite mål sett till sitt spelövertag. Det grundade sig i ett mediokert powerplay-spel och lite för få målskyttar. 

Är det något som man har åtgärdat till den här säsongen? 

Det återstår givetvis att se hur nyförvärven kan påverka spelet i numerärt överläge. Men sett till hur laget är komponerat känns offensiven i bästa fall som ett nollsummespel jämfört med i fjol. Linus Sandin och Linus Fröberg känns på förhand som de mest intressanta nyförvärven framåt, två spelare med landslagsmeriter på väg i rätt riktning. Om Juuso Ikonen, Axel Holmström och Anthony Camara kan ta rygg ser det genast ljusare ut. I fallen med Ikonen och Holmström är det svårt att veta var de står efter varsin tveksam säsong i Nordamerika. Camara sköt 23 mål i tyska ligan. Det gör honom spännande men ändå ett osäkert kort eftersom framgång i DEL långt ifrån alltid konverteras till framgång i SHL.

Jonas Gunnarsson blir en annan spelare som det kommer att krävas mycket av. Han stoppade 91 procent av skotten för HV i fjol. Det är en siffra som behöver bli högre.

På backsidan saknas kanske den där riktiga härföraren, men sportchefen Johan Hult har plockat in flera skickliga spelare med rätt profil för att ge HV71 ett bättre försvar. 

När jag tittar på årets upplaga av HV har svårt att se att det här laget ska kunna bland sig i guldstriden i slutändan. Men fortsätter "Lillis" Lundh att hitta ett vägvinnande spel kommer det att öka möjligheterna till en bättre placering än i fjol. Det skulle vara en bra början, men knappast tillfredsställande för en klubb som alltid förväntas vara en guldkandidat.

IN OCH UT     

Nyförvärv: Johannes Kinnvall, b, Timrå, Jesper Williamsson, b, Rögle, Emil Johansson, b, Boston, Eric Martinsson, b, Genéve-Servette, Linus Sandin, fw, Rögle, Anthony Camara, fw, Iserlohn,  Axel Holmström, fw, Detroit, Linus Fröberg, fw, Växjö, Juuso Ikonen, fw, Washington, Christian Sandberg, fw, AIK.

Förluster: Felix Sandström, mv, Philadelphia, Alexander Ytterell, b, Tappara, Mikko Lehtonen, b, Jokerit, Kristofer Berglund, b, Dinamo Riga, Martin Féhérvary, b, Washington, William Fransson, b, Tingsryd, Anton Bengtsson, fw, Rögle, Isac Brännström, fw, Luleå, Sebastian Wännström, fw, Leksand, Andreas Thuresson, fw, Schwenninnger, Max Wennlund, fw, Bik Karlskoga (lån), Mattias Tedenby, fw, Davos, Markus Ljungh, fw, Admiral Vladivostok, David Gustafsson, fw, Winnipeg, Robin Figren, fw, Davos, Anton Heikkinen, fw, Kristianstad.

bb190815co032-1566814869.jpgDavid Gustafsson.Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

HV71:s TRUPP 2019/20    

MÅLVAKTER

30) Hugo Alnefelt
37) Jonas Gunnarsson
70) Adam Åhman

BACKAR

3) Markus Lauridsen
6) Christoffer Persson "A"
8) Nils Andersson
9) Didrik Strömberg
17) Emil Johansson
21) Helge Holmstrand
28) Johannes Kinnvall
34) Jesper Williamsson
64) Eric Martinsson

FORWARDS

10) Martin Thörnberg "A"
11) Simon Önerud "C"
13) Oscar Sundh
18) Joakim Andersson
19) Filip Sandberg
20) Linus Sandin
25) Axel Holmström
27) David Gustafsson
36) Anthony Camara
41) Jonas Johnsson 
61) Juuso Ikonen
67) Christoffer Törngren
71) Linus Fröberg 

Tränare: Stephan Lundh

UFFE BODINS SHL-RANKING  

1) Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur? 

2)

3) Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar

4) Färjestads BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?

5)

6)

7) HV71

8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft

9)

10)


11)

12)


13)

14)

Du kanske även vill läsa:
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
Färjestad BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?
Färjestad BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?
Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur?
Plus Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL