Vem är grabben bakom gallret? Ronnie Rönnkvist har träffat Alexander Holtz.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

"Jag är ingen tillgjord person – jag är född och uppvuxen så här"

ANNONS

Han är en av de största talangerna svensk hockey har fått fram senaste åren.
En fruktad målskytt som får beröm för sin inställning och sin arbetsmoral.
Men vem är killen bakom gallret?
Vem är Alexander Holtz?
Ronnie Rönnkvist träffade djurgårdaren för att försöka få ett svar.

Det här är en Hockeysverige Plus-text som du får chansen att testa på gratis.
För endast 49 kronor i månaden kan du få tillgång till allt extramaterial på hockeysverige.se!
Klicka här för att sajna upp dig för Hockeysverige Plus – och få mer av sporten du älskar!

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se träffade Alexander Holtz första gången var han 14 år och spelade fortfarande i Nacka. Det var januari 2017 och vi sågs i hans hem i Björknäs. Många talade då om vilken en stor talang han var. Förväntningarna på hans prestation och utveckling var väldigt stora, men själv tog han det snacket med ro.
– Jag tar det dag för dag. Jag tar in det som är positivt och har kvar det varmt i hjärtat, men sedan är det bara att fortsätta jobba varje dag. Man får ingenting gratis så det är bara att köra på med egenträning och lagträning, sa Holtz då.

Nu skriver vi september 2019. 


Under sensommaren har Alexander Holtz tagit plats i Djurgårdens A-trupp. Och lämnat ett rejält avtryck. Förra helgen blev han tvåmålsskytt när Djurgården slog polska Tychy i CHL-premiären. Utöver det har han hunnit med att vinna U18-VM guld och är högaktuell för spel i vinterns U20-VM. 

Detta trots att han bara är 17 år. 

Uppmärksamheten kring hans namn har varit stor, men själv hävdar Holtz att han inte märkt av det.
– Det är faktiskt inget jag har tänkt på och jag känner mig som samma person som den du träffade hemma i Nacka för några år sedan, säger ynglingen med ett leende då vi ses på ett kafé inne i Globens köpcentrum efter hans första skoldag den här hösten. 

Har du aldrig känt att allt gått väldigt fort?
– Nej, inte så jag tänkt på det så. Jag har mest kört på och haft väldigt kul, men som du säger så har det gått väldigt snabbt allting. 

"HAR BLIVIT STARKARE SOM PERSON"

Alexander Holtz är fortfarande väldigt jordnära och tycks stå med båda skridskorna stadigt på isen. Det här är också något som familjen med pappa Magnus, mamma Camilla och storebror David pratat om hemma.
– Vi har snackat lite om det. Sedan kommer jag från en familj där vi är som vi är. Jag är ingen tillgjord person utan jag är född och uppvuxen så här.
– Jag känner mig i dag lite mer trygg i mig själv och har blivit starkare som person, alltså bara positiva saker.

Det har också varit mycket media kring 17-åringen senaste åren och det har hänt att han tvingats att säga nej  till intervjuer.
– Klart att jag måste säga nej ibland. Jag kan inte vara med på allting utan jag måste fokusera på det som är viktigt, vilket för mig är att prestera ute på isen. Media hör till sporten och hockeyn så självklart ska man göra det också.

Tänker du att ”journalisten måste göra sitt jobb och i mitt jobb ingår att svara på frågor”?
– Klart att det är hans jobb och som hockeyspelare måste du ibland ställa upp på intervjuer. Det är inte bara hockeyn ute på isen utan det handlar om helhet.
– Samtidigt tycker jag det är kul att göra intervjuer och det har gått bra hittills. 

dsc-0280-1562203778.jpegAlexander Holtz som 14-åring.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ENGELSKAN ÄR HYFSAT BRA"

Det har även börjat höra av sig en del media från USA och Kanada som vill veta mer om den 17-åriga talangen från Björknäs.
– Jag har gjort några intervjuer på engelska också. Det har varit lite tuffare, men varit kul det också, säger Alexander Holtz med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag gjorde några intervjuer då jag var i Detroit (med U20-landslaget) senast. Nu minns jag inte riktigt vilka sidor eller tidningar det var. Jag gjorde även en för New York Rangers tillsammans med Kalle Henriksson, så det har blivit några.

Och hur är engelskan?

– Den är hyfsat bra faktiskt.

Engelska är också en del av skolgången som Alexander Holtz sköter på NIU vid Globen.
– Det är viktigt med skolan. Mamma och pappa bryr sig väldigt mycket om det här med skolan. Jag försöker ta tag i sakerna och göra det bästa jag kan även där. I dag pluggar jag ekonomi. 

Finns det tankar på att jobba med dom bitarna efter karriären?
– Det vara kul att starta ett eget företag någon gång i framtiden. Men inom vad vet jag inte. Jag får klura på några idéer. 

alexander-holtz-globen-4-1567607193.JPGAlexander Holtz.Foto: Ronnie Rönnkvist

FÖRSENAD SKOLSTART

I dag tränar Holtz med A-laget på förmiddagarna, vilket i sin tur ställer till det lite för honom då det gäller just skolgången.
– Det har varit ett litet problem, men jag håller på att fixa ihop ett individuellt schema så jag kan göra kärnämnena och några andra specifika ämnen. Det blir mycket att jag får ta tag i saken på egen hand, plugga hemma, på resorna och så vidare.

Skolan är också införstådd med hans problem och ställer upp på bästa sätt för att han ska få en så bra utbildning som möjligt.
– Dom gör det bästa av situationen. Det finns inte så jättemycket man kan göra, men det är jätteschysst att dom försöker hjälpa mig så mycket som möjligt för att jag ska kunna klara mina studier.
– Nu hade jag min första riktiga skoldag i dag eftersom vi haft träningar tidigare veckor. I dag blir starten för mig och det känns som att det kommer bli bra.

Hur ställer sig tränare och sportchef till din skolgång i kombination med ishockeyn?
– Vi har inte pratat speciellt mycket om plugget. Dom tycker det är bra att jag pluggar, men det är hockeyn jag ska försöka fokusera på även om såklart skolan också är viktig.

När är hockey som roligast?
– När det går bra, laget vinner och jag gjort några sköna kassar. Även då vi vann VM-guld (U18), vilket var helt sjukt. Det är dom stunderna hockey är som roligast, säger Holtz med ett leende.

När är hockey som tråkigast?
– Det är när man torskar en final. Bland annat var Hlinka-finalen riktigt tufft att torska.

holtz2-1567606979.jpgAlexander Holtz.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

"JAG ÄR BEREDD ATT OFFRA ALLTING"

Alexander Holtz lever mycket i nuet, men han har ändå stora drömmar om framtiden. Helst då på andra sidan Atlanten.
– Jag drömmer hur mycket som helst. Jag vill kunna bli en så bra hockeyspelare som möjligt och kunna spela där borta, men även i landslaget, VM och alla stora turneringar.

Vågar du tro att du kommer så långt också?
– Jag vet inte, men som jag sa så drömmer jag såklart och lite hopp finns det där också.

Vad är du beredd att offra för att nå dit?
– Jag är beredd att offra allting (skratt). Jag har redan offrat mycket hittills och jag försöker bara spinna vidare på den vägen. 

Alexander Holtz är liksom sin kompis Lucas Raymond i Frölunda, högaktuell att spela i Junior-VM. Det är också ett av hans stora mål den här här säsongen.
– Det skulle vara riktigt coolt och ett mål jag har den här säsongen, att ta en plats i JVM-truppen. Att få spela en så stor turnering för Sverige skulle vara riktigt häftigt. Vinna ett VM-guld där skulle vara magiskt.
– Som du sa så försöker jag leva i nuet och göra det så bra som möjligt varje dag. Få in goda dagliga vanor. Sedan får vi se hur långt det räcker. 

Raymond är tillsammans med Holtz Sveriges mest lovande spelare bland 02:orna. Men någon rivalitet kompisarna emellan känner han inte att det finns.
– Vi är mer som kompisar. Vi snackade med varandra för någon dag sedan, kollade hur det var med varandra. Det blir inte att vi snackar så jättemycket hockey utan det mer att vi snackar TV-spel och andra roliga saker.
– Lucas är en fantastisk hockeyspelare och riktigt bra ute på isen. Det har varit riktigt kul att fått spela med honom och jag hoppas att få spela med honom framöver också. Vi spelade tillsammans hela förra säsongen. Sedan har vi haft Kalle Henriksson i mitten. Han har också fungerat jättebra.
– Alla vi tänker hockey rätt lika. Vi gillar att spela i offensiv zon, ha fart i spelet samtidigt som alla gillar att göra mål. Det blir en bra kombination.

Hur är du i egen zon?
– (Skratt) Jag skulle faktiskt säga att jag är rätt bra, men självklart vill jag spela i offensiv zon så mycket som möjligt. Egen zon är viktig och självklart måste jag fokusera på den också. Det känns också som att jag förbättrade den delen mycket förra säsongen och jag känner mig trygg där.

Vem ser du annars som den största talangen bland din generations spelare, förutom Lucas Raymond?
– Det är många. Kalle Henriksson är sjukt bra, men det finns många 01:or, Philip Broberg är riktigt bra, Tobias Björnfot som nu är i LA (Los Angeles Kings) är även han riktigt bra.
– Dessutom har vi William Eklund i Djurgården. Han är sjukt skicklig, men får inte lika mycket uppmärksamhet. Dom som kollar på honom den här säsongen kommer få se det vi alla andra redan sett. Han är riktigt, riktigt bra. 

BRA FYSIK

Alexander Holtz har inlett säsongen med spel i A-laget. Normalt sett borde en 17-åring ha tufft med den fysiska biten, men det upplever han inte.
– Det har fungerat bra. Jag har nästan alltid varit stor samtidigt som jag gillar fysträning och har alltid varit vältränad.
– Dessutom har jag en bra fystränare på somrarna i Andreas Öhgren, men även en bra fystränare i Djurgården, Jimmie Ölvestad. Jag känner mig bra uppbygg och redo för att ta steget. I dag känner jag mig starkare i sarghörnen och mitt skott blivit hårdare.

Hinner du njuta något eller kör du bara på?
– Klart att jag hinner njuta lite, men det bli faktiskt mest att jag kör på. När jag är hemma någon kväll och bara chillar så är det såklart att jag njuter lite.
– Jag gillar att hänga med kompisar och ta det lugnt när det inte är någon hockey. Sedan tycker jag att spela TV-spel är ett rätt skönt sätt att koppla av med.  

Ni är lediga när vi träffas, hur kan en sådan eftermiddag och kväll se ut?
– Nu ska jag ta moppen hem. Sedan sätter jag mig nog med TV-spelet någon timme (skratt). Jag kommer nog också höra av mig till någon kompis för att lyssna om vi ska gå och käka eller något.
– När jag är ledig blir det ingen extra träning utan jag försöker bara slappna av och återhämta kroppen eftersom jag vet att det kommer träningar som jag ska fokusera på, avslutar Alexander Holtz. 

Du kanske även vill läsa:
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
En 14-årig talang utöver det vanliga: ”Jag har det nästan perfekt”
En 14-årig talang utöver det vanliga: ”Jag har det nästan perfekt”
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch