Sök
Vem är grabben bakom gallret? Ronnie Rönnkvist har träffat Alexander Holtz.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
SHL

"Jag är ingen tillgjord person – jag är född och uppvuxen så här"

Han är en av de största talangerna svensk hockey har fått fram senaste åren.
En fruktad målskytt som får beröm för sin inställning och sin arbetsmoral.
Men vem är killen bakom gallret?
Vem är Alexander Holtz?
Ronnie Rönnkvist träffade djurgårdaren för att försöka få ett svar.

Det här är en Hockeysverige Plus-text som du får chansen att testa på gratis.
För endast 49 kronor i månaden kan du få tillgång till allt extramaterial på hockeysverige.se!
Klicka här för att sajna upp dig för Hockeysverige Plus – och få mer av sporten du älskar!

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se träffade Alexander Holtz första gången var han 14 år och spelade fortfarande i Nacka. Det var januari 2017 och vi sågs i hans hem i Björknäs. Många talade då om vilken en stor talang han var. Förväntningarna på hans prestation och utveckling var väldigt stora, men själv tog han det snacket med ro.
– Jag tar det dag för dag. Jag tar in det som är positivt och har kvar det varmt i hjärtat, men sedan är det bara att fortsätta jobba varje dag. Man får ingenting gratis så det är bara att köra på med egenträning och lagträning, sa Holtz då.

Nu skriver vi september 2019. 


Under sensommaren har Alexander Holtz tagit plats i Djurgårdens A-trupp. Och lämnat ett rejält avtryck. Förra helgen blev han tvåmålsskytt när Djurgården slog polska Tychy i CHL-premiären. Utöver det har han hunnit med att vinna U18-VM guld och är högaktuell för spel i vinterns U20-VM. 

Detta trots att han bara är 17 år. 

Uppmärksamheten kring hans namn har varit stor, men själv hävdar Holtz att han inte märkt av det.
– Det är faktiskt inget jag har tänkt på och jag känner mig som samma person som den du träffade hemma i Nacka för några år sedan, säger ynglingen med ett leende då vi ses på ett kafé inne i Globens köpcentrum efter hans första skoldag den här hösten. 

Har du aldrig känt att allt gått väldigt fort?
– Nej, inte så jag tänkt på det så. Jag har mest kört på och haft väldigt kul, men som du säger så har det gått väldigt snabbt allting. 

"HAR BLIVIT STARKARE SOM PERSON"

Alexander Holtz är fortfarande väldigt jordnära och tycks stå med båda skridskorna stadigt på isen. Det här är också något som familjen med pappa Magnus, mamma Camilla och storebror David pratat om hemma.
– Vi har snackat lite om det. Sedan kommer jag från en familj där vi är som vi är. Jag är ingen tillgjord person utan jag är född och uppvuxen så här.
– Jag känner mig i dag lite mer trygg i mig själv och har blivit starkare som person, alltså bara positiva saker.

Det har också varit mycket media kring 17-åringen senaste åren och det har hänt att han tvingats att säga nej  till intervjuer.
– Klart att jag måste säga nej ibland. Jag kan inte vara med på allting utan jag måste fokusera på det som är viktigt, vilket för mig är att prestera ute på isen. Media hör till sporten och hockeyn så självklart ska man göra det också.

Tänker du att ”journalisten måste göra sitt jobb och i mitt jobb ingår att svara på frågor”?
– Klart att det är hans jobb och som hockeyspelare måste du ibland ställa upp på intervjuer. Det är inte bara hockeyn ute på isen utan det handlar om helhet.
– Samtidigt tycker jag det är kul att göra intervjuer och det har gått bra hittills. 

dsc-0280-1562203778.jpegAlexander Holtz som 14-åring.Foto: Ronnie Rönnkvist

"ENGELSKAN ÄR HYFSAT BRA"

Det har även börjat höra av sig en del media från USA och Kanada som vill veta mer om den 17-åriga talangen från Björknäs.
– Jag har gjort några intervjuer på engelska också. Det har varit lite tuffare, men varit kul det också, säger Alexander Holtz med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag gjorde några intervjuer då jag var i Detroit (med U20-landslaget) senast. Nu minns jag inte riktigt vilka sidor eller tidningar det var. Jag gjorde även en för New York Rangers tillsammans med Kalle Henriksson, så det har blivit några.

Och hur är engelskan?

– Den är hyfsat bra faktiskt.

Engelska är också en del av skolgången som Alexander Holtz sköter på NIU vid Globen.
– Det är viktigt med skolan. Mamma och pappa bryr sig väldigt mycket om det här med skolan. Jag försöker ta tag i sakerna och göra det bästa jag kan även där. I dag pluggar jag ekonomi. 

Finns det tankar på att jobba med dom bitarna efter karriären?
– Det vara kul att starta ett eget företag någon gång i framtiden. Men inom vad vet jag inte. Jag får klura på några idéer. 

alexander-holtz-globen-4-1567607193.JPGAlexander Holtz.Foto: Ronnie Rönnkvist

FÖRSENAD SKOLSTART

I dag tränar Holtz med A-laget på förmiddagarna, vilket i sin tur ställer till det lite för honom då det gäller just skolgången.
– Det har varit ett litet problem, men jag håller på att fixa ihop ett individuellt schema så jag kan göra kärnämnena och några andra specifika ämnen. Det blir mycket att jag får ta tag i saken på egen hand, plugga hemma, på resorna och så vidare.

Skolan är också införstådd med hans problem och ställer upp på bästa sätt för att han ska få en så bra utbildning som möjligt.
– Dom gör det bästa av situationen. Det finns inte så jättemycket man kan göra, men det är jätteschysst att dom försöker hjälpa mig så mycket som möjligt för att jag ska kunna klara mina studier.
– Nu hade jag min första riktiga skoldag i dag eftersom vi haft träningar tidigare veckor. I dag blir starten för mig och det känns som att det kommer bli bra.

Hur ställer sig tränare och sportchef till din skolgång i kombination med ishockeyn?
– Vi har inte pratat speciellt mycket om plugget. Dom tycker det är bra att jag pluggar, men det är hockeyn jag ska försöka fokusera på även om såklart skolan också är viktig.

När är hockey som roligast?
– När det går bra, laget vinner och jag gjort några sköna kassar. Även då vi vann VM-guld (U18), vilket var helt sjukt. Det är dom stunderna hockey är som roligast, säger Holtz med ett leende.

När är hockey som tråkigast?
– Det är när man torskar en final. Bland annat var Hlinka-finalen riktigt tufft att torska.

holtz2-1567606979.jpgAlexander Holtz.Foto: Bildbyrån/Johan Löf

"JAG ÄR BEREDD ATT OFFRA ALLTING"

Alexander Holtz lever mycket i nuet, men han har ändå stora drömmar om framtiden. Helst då på andra sidan Atlanten.
– Jag drömmer hur mycket som helst. Jag vill kunna bli en så bra hockeyspelare som möjligt och kunna spela där borta, men även i landslaget, VM och alla stora turneringar.

Vågar du tro att du kommer så långt också?
– Jag vet inte, men som jag sa så drömmer jag såklart och lite hopp finns det där också.

Vad är du beredd att offra för att nå dit?
– Jag är beredd att offra allting (skratt). Jag har redan offrat mycket hittills och jag försöker bara spinna vidare på den vägen. 

Alexander Holtz är liksom sin kompis Lucas Raymond i Frölunda, högaktuell att spela i Junior-VM. Det är också ett av hans stora mål den här här säsongen.
– Det skulle vara riktigt coolt och ett mål jag har den här säsongen, att ta en plats i JVM-truppen. Att få spela en så stor turnering för Sverige skulle vara riktigt häftigt. Vinna ett VM-guld där skulle vara magiskt.
– Som du sa så försöker jag leva i nuet och göra det så bra som möjligt varje dag. Få in goda dagliga vanor. Sedan får vi se hur långt det räcker. 

Raymond är tillsammans med Holtz Sveriges mest lovande spelare bland 02:orna. Men någon rivalitet kompisarna emellan känner han inte att det finns.
– Vi är mer som kompisar. Vi snackade med varandra för någon dag sedan, kollade hur det var med varandra. Det blir inte att vi snackar så jättemycket hockey utan det mer att vi snackar TV-spel och andra roliga saker.
– Lucas är en fantastisk hockeyspelare och riktigt bra ute på isen. Det har varit riktigt kul att fått spela med honom och jag hoppas att få spela med honom framöver också. Vi spelade tillsammans hela förra säsongen. Sedan har vi haft Kalle Henriksson i mitten. Han har också fungerat jättebra.
– Alla vi tänker hockey rätt lika. Vi gillar att spela i offensiv zon, ha fart i spelet samtidigt som alla gillar att göra mål. Det blir en bra kombination.

Hur är du i egen zon?
– (Skratt) Jag skulle faktiskt säga att jag är rätt bra, men självklart vill jag spela i offensiv zon så mycket som möjligt. Egen zon är viktig och självklart måste jag fokusera på den också. Det känns också som att jag förbättrade den delen mycket förra säsongen och jag känner mig trygg där.

Vem ser du annars som den största talangen bland din generations spelare, förutom Lucas Raymond?
– Det är många. Kalle Henriksson är sjukt bra, men det finns många 01:or, Philip Broberg är riktigt bra, Tobias Björnfot som nu är i LA (Los Angeles Kings) är även han riktigt bra.
– Dessutom har vi William Eklund i Djurgården. Han är sjukt skicklig, men får inte lika mycket uppmärksamhet. Dom som kollar på honom den här säsongen kommer få se det vi alla andra redan sett. Han är riktigt, riktigt bra. 

BRA FYSIK

Alexander Holtz har inlett säsongen med spel i A-laget. Normalt sett borde en 17-åring ha tufft med den fysiska biten, men det upplever han inte.
– Det har fungerat bra. Jag har nästan alltid varit stor samtidigt som jag gillar fysträning och har alltid varit vältränad.
– Dessutom har jag en bra fystränare på somrarna i Andreas Öhgren, men även en bra fystränare i Djurgården, Jimmie Ölvestad. Jag känner mig bra uppbygg och redo för att ta steget. I dag känner jag mig starkare i sarghörnen och mitt skott blivit hårdare.

Hinner du njuta något eller kör du bara på?
– Klart att jag hinner njuta lite, men det bli faktiskt mest att jag kör på. När jag är hemma någon kväll och bara chillar så är det såklart att jag njuter lite.
– Jag gillar att hänga med kompisar och ta det lugnt när det inte är någon hockey. Sedan tycker jag att spela TV-spel är ett rätt skönt sätt att koppla av med.  

Ni är lediga när vi träffas, hur kan en sådan eftermiddag och kväll se ut?
– Nu ska jag ta moppen hem. Sedan sätter jag mig nog med TV-spelet någon timme (skratt). Jag kommer nog också höra av mig till någon kompis för att lyssna om vi ska gå och käka eller något.
– När jag är ledig blir det ingen extra träning utan jag försöker bara slappna av och återhämta kroppen eftersom jag vet att det kommer träningar som jag ska fokusera på, avslutar Alexander Holtz. 

Söndag 15:00
AIK - Mora IK
1 2.60
X 4.05
2 2.30
Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.74
X 4.45
2 4.30
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.45
X 4.50
2 1.71
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.25
X 4.20
2 2.85
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.80
X 4.15
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.91
X 4.30
2 3.55
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.25
X 4.25
2 2.85
Du kanske även vill läsa: Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar En 14-årig talang utöver det vanliga: ”Jag har det nästan perfekt” Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten