Nils Åman är nästa talang från lilla Skogsbo.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Här kommer nästa talang från "hockeybyn" i Dalarna

Byn är så liten att den inte har en egen Wikipedia-sida. Det har inte hindrat lilla Skogsbo utanför Avesta från att producera hockeyspelare av högsta klass. Efter namn som Nicklas Lidström, Stefan Lunner och Maja Nylén Persson kommer nu nästa spännande spelare från bygden, nämligen juniorforwarden Nils Åman som nyligen debuterade i Juniorkronorna.
– Nicklas Lidström har betytt rätt mycket eftersom han är en stor förebild, säger Åman till hockeysverige.se.

Lilla Skogsbo utanför Avesta fortsätter att fostra skickliga spelare. Den mest kända av dem är förstås Nicklas Lidström. Han följs av gamle stormålvakten Stefan Lunner. På damsidan kommer båda landslagsspelarna Hanna Sköld och Maja Nylén Persson från samma ort. Det gör även den juniorlandslagsmeriterade backen Alexander Lundqvist


Nu kan vi addera ytterligare en juniorlandslagsman till den raden, nämligen Leksands forward Nils Åman.
– Vad som gör Skogsbo så speciellt är svårt att säga, men i Avesta har vi två ishallar där vi har tillgång till mycket is. Där har vi alltid kunnat åka friåkning och så vidare. Från U14 går man från Skogsbo till Avesta, berättar junioren då hockeysverige.se träffar honom för en intervju utanför Tegera Arena.  

Hur mycket tror du att Nicklas Lidström betytt för hockeyungdomarna i Skogsbo?
– Där har han nog betytt rätt mycket eftersom han är en stor förebild. Han har absolut betytt mycket för mig också. Jag har inte följt honom överdrivet mycket på tv och så vidare, men jag har ändå följt med vad han gjort eftersom han är från samma ställe som jag.
– Jag känner honom inte, men han är Alexander Lundqvist morbror och vi är bra kompisar. Alexander och jag har varit bästa kompisar under nästan hela livet och det var väldigt mycket hockey efter plugget, säger Åman med ett leende. 

SPELADE MED DAMSTJÄRNAN UNDER UPPVÄXTEN 

Nils Åman är även nära bekant med Maja Nylén Persson, backstjärna i Damkronorna som nu lämnat Leksand för Brynäs.
– Maja och jag gick i samma klass under några år så vi känner också varandra bra. Sedan är min brorsa (Gustav Åman) 97:a. och Hanna Sköld spelade tillsammans med honom. Numera spelar han i Avesta.
– Majas framfart är riktigt rolig att följa. När vi var små och spelade tillsammans i Skogsbo var hon alltid en av dom bästa på plan. När vi sedan kom upp i åldrarna blev vi killar större och starkare, men hon var riktigt bra ändå. 

nils-aman-14-1567486783.JPGNils Åman.Foto: Ronnie Rönnkvist

19-åringen från Skogsbo flyttade alltså över till Avesta då han var U14-spelare. Där växte han snabbt fram som en av Dalarnas mest lovande spelare, vilket i sin tur tog honom till Leksand som junior inför säsongen 2016/17.
– Jag har alltid varit leksing. Sedan kände jag att Leksand var ett bra ställe att vara på och hade ett bra hockeylag.

Flyttade du hit samtidigt som Alexander Lundqvist?
– Ja, exakt. Sedan är han 01:a, men tog studenten redan i år eftersom han hoppade upp en klass. Att han också flyttade hit påverkade inte riktigt val, men det var absolut kul att även han ville gå hit.

Var det en stor omställning att flytta hit jämfört med Avesta?
– Lite. Det blev mer träningar och sedan var det en omställning i början att bo själv, diska, laga lite mat och sådant. Det fungerade ändå bra rakt igenom och det har inte varit några problem. Jag fick också mycket backning hemifrån med matlådor och grejer.

STARKT JUNIORLAG

Det laget Åman kom till innehöll spelare som Filip JohanssonMarcus KarlbergWilde BrömsDennis Finn OlssonAxel BergkvistViktor RönnqvistEmil Bemström och Erik Aterius. När vi läser upp raden av spelare så ler 19-åringen lite innan han hyllar sina kompisar.
– Det här laget höll en otroligt hög nivå. Klart att det blev en tempohöjning jämfört med vad jag var van med. Jag tycker ändå det gick hyfsat snabbt att komma i det.
– Tuffaste bitarna var nog det fysiska. Där hade jag lite att jobba med då jag kom hit, men jag har kört på bra med det.

Förra säsongen blev lite av ett genombrott för Nils Åman. Dels svarade han för 14 mål och totalt 41 poäng på 45 matcher i J20. Succén i juniorerna gjorde att han även fick chansen i Hockeyallsvenskan.
– Det gick faktiskt riktigt bra, men det var tråkigt att vi åkte ur tidigt mot AIK med J20. Speciellt eftersom vi också valde AIK. Sedan är det såklart jättekul att fått vara med lite i A-laget också.
– Jag tycker att min fysik blev bättre under förra säsongen, men det känns som att jag utvecklade min snabbhet också. Det var mycket skridskoåkning förra säsongen, men kör man bra på gymmet, vilket jag gjorde, blir man snabbare också.
– Förra säsongen hade vi dessutom Christer Olsson och ”Challe” (Mikael Karlberg) som tränare. Båda två var riktigt bra.

Hur ser du tillbaka på dagen då du fick debutera i A-laget?
– Kvällen innan fick jag reda på att jag skulle vara med. Då blev jag såklart otroligt glad. Det här var mot Vita Hästen borta. Jag var lite nervös i början, men jag tycker ändå att det släppte efter ett tag och det vara bara otroligt kul att få vara med.
– Jag spelade i en fjärdelina tillsammans med Aterius och Karlberg, men fick ändå spela rätt mycket för att vara en debut.

nils-aman-16-1567486842.JPGNils Åman.Foto: Ronnie Rönnkvist

VAR MED I KVALET MOT MORA

Nils Åman fick även chansen i kvalet upp mot SHL, en resa han sällan eller aldrig kommer att glömma.
– I dom matcherna var jag extraspelare. Jag vet inte ens om jag hade några byten, men jag fick sitta med och känna känslan och trycket på läktaren vilket var riktigt kul.
– Jag var aldrig med i sista matchen mot Mora, men jag var med i första matchen borta och en hemmamatch. Det var verkligen jättehäftigt.
– Det kändes också hela tiden som dom skulle gå upp, det bara vara så. Själv känner jag mig inte direkt så mycket delaktig i avancemanget. Det är dom som spelade som gjorde det. Jag var mer med och kolade på lite, vilket också var kul.

Forwarden från Skogsbo har tränat med Leksands A-lag under sommaren, men han inleder säsongen i J20.
– Jag och tre juniorer till, Adam Bäckehag, Alexander Lundqvist och William Danielsen, har kört sommarfysen med A-laget. Nu när isen dragit igång kör jag med juniorerna.
– Klart att jag siktar på att få göra SHL-debut den här säsongen, men framför allt ska jag försöka gör ett så bra jobb som möjligt i J20. Sedan får vi se vad som händer.

För några veckor sedan fick Nils Åman ett samtal av J20-landslagets coach Tomas Montén som kallade honom till fyranationersturneringen i Ryssland.
– Det var otroligt häftig och inget jag hade förväntat mig. Jag tycker att det gick bra för mig, men tyvärr vann vi inte någon match. Jag tyckte att det var otroligt kul ändå och det betyder jättemycket att fått den här chansen.

Finns spel i JVM med i tankarna?
– Klart att det hade varit otroligt kul om jag fick chansen, men det finns så många spelare i min ålderklass här i Sverige som är otroligt bra så det blir tufft att ta en plats. 

Du kanske även vill läsa:
”Lidas” systerson siktar högt i Leksand: ”Har fått bra råd”
”Lidas” systerson siktar högt i Leksand: ”Har fått bra råd”
Vräkte in poäng i division 3 som 15-åring – nu ska han lyfta ytterligare i Leksand
Vräkte in poäng i division 3 som 15-åring – nu ska han lyfta ytterligare i Leksand
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten