Sök
Christian Djoos ser framemot den kommande NHL-säsongen.
Foto: Ronnie Rönnkvist/Bildbyrån
NHL

Efter tuffa säsongen: "Jag måste vara bättre"

Efter en sagolik debutsäsong i NHL upplevde Christan Djoos ett tyngre fjolår i Washington Capitals. Nu är den tidigare Brynäsbacken beslutsam att studsa tillbaka på rätt spår igen.
– Så är det ibland. Mycket var det upp till mig, att jag måste vara bättre, säger Djoos om den tuffa fjolårssäsongen.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pär Djoos, med rötterna i Mora, blev svensk mästare under Roger Melins ledning 1999. Han gjorde dessutom 82 NHL-matcher. Däremot fick han aldrig vara med om att vinna Stanley Cup, vilket däremot hans son Christian fick göra 2018. 

Christian Djoos flyttade över till Washingtons organisation 2015 och har sedan jobbat sig upp i hierarkin även om han ännu inte fått det riktigt stora genombrottet. Nu har han haft en lång sommar hemma och när hockeysverige.se träffar honom utanför Gavlerinken är det bara några dagar kvar till han ska åka över till USA igen. Men han ser tillbaka på sommaren i Sverige med både värme och glädje.
– När jag var yngre spenderade vi ganska mycket tid i Mora. Sedan har jag också min moster, mormor, morfar, farmor och farfar som bor där, berättar Christian Djoos när vi satt oss i solen utanför hans gamla hemmarink och kommer in på ämnena Mora och Dalarna.
– Jag brukar åka upp dit eftersom det inte är så långt, tar två timmar, och jag var uppe förra helgen och hälsade på.

Känner du dig som gästrike eller mas?
– Inte mas ha ha…

Och Vasaloppet?
– Nej, det har jag inte funderat på att åka. Jag har inte heller åkt så mycket skidor i mina dagar.

"SÅDANT PRATAR VI INTE OM"

Pappa Pär Djoos har betytt en hel del för Christian som hockeyspelare, framförallt då han var yngre.
– Nu lade han av då jag var ganska ung, tyvärr, så jag hann inte se honom spela allt för mycket. Han har såklart betytt mycket. Nu när jag blivit äldre lägger han sig inte i hockeyn.
– Idag har vi inte den relationen att han ringer mig och talar om vad jag ska göra på isen efter att han sett en match. Sådant pratar vi inte om, men, absolut, har jag några frågor så ställer jag dom.

När du satt på läktaren och publiken skrek på pappa, hur upplevde du det?
– Jag kollade bara matcherna här hemma på rinken och då var det lugnt. Det kanske var tur att jag inte var på någon bortamatch, säger Christian Djoos med ett leende.

collage-djoos-1562189662.jpegPär Djoos. Foto: Bildbyrån

Att det skulle bli hockey var naturligt för Christian Djoos efter hans pappa spelade, men också för att han tillsammans med bästa kompisarna Emil Larsson och Emil Molin som barn spelade egna matcher i Gavlerinkens korridorer.
– Det var nog naturligt att det skulle bli hockey. Från det jag var liten var jag med väldigt mycket med uppe på hallen. Den var jag, Janne Larssons son Emil och Ove Molins son Emil. Vi sprang här så mycket vi fick tills dom blev less på oss (skratt). Efter varje hemmamatch var vi nere i omklädningsrummet och spelade bandy.
– Som jag minns det var vi tre här uppe jämt. Däremot spelade vi aldrig i samma lag innan U16. Det var först då vi för första gången spelade i samma lag. Jag spelade i Brynäs från början medan dom var i Strömsbro respektive Sätra. Jag tror att båda två spelade i Sätra sedan innan U16.

Har ni fortfarande mycket kontakt?
– Ja, det har vi. Nu har vi som hockeyspelare fyra veckor på sommaren hemma i Gävle. Då får vi maxa den tiden och träffas så mycket som möjligt.

HAR MYCKET ATT TACKA "BÄCKIS" FÖR

Pär Djoos åkte över till NHL redan 1990 medan Christian åkte över 2015, alltså 25 år senare. En del har förändrats även om mycket fortfarande är lika.
– Det var nog lite tuffare och fulare då. Nu är det en annan respekt för varandra och det spelas en finare hockey. Du kom undan med lite mer på tidigt 90-tal. Vad jag har fått berättat för mig så tyckte han det var kul att få testa på det livet.

Hur upplevde du själv att det var då du kom över?
– Jag tyckte också att det var bra. Det passade mig bra. Jag hade spelat tre säsonger här och kände att det skulle vara en bra tid att åka över. Washington tyckte samma sak samtidigt som jag var helt inställd på att spela i Hershey, hade inga problem med det och kände ingen besvikelse även om jag ville spela i NHL direkt.
– Vi var många yngre som kom till Hershey samtidigt. Vi tog hjälp av varandra. Bland annat var (Jakub) Vrána med. Han hade spelat i Linköping och kunde lite svenska, vilket var skönt. Vi lärde känna varandra bra och bodde ihop under första säsongen där. Han är en riktigt snäll och rolig kille.

Hade du bra hjälp av att Nicklas Bäckström redan fanns i organisationen?
– Ja, han har alltid varit bra mot mig och ställt upp. Han har jag mycket att tacka för. Min farsa spelade faktiskt med Anders, Nicklas pappa, här i Brynäs.

180811sh017-1567527138.jpgNicklas Bäckström och Christian Djoos lyfter Stanley Cup-bucklan i Gävle.Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

TÄNKER INTE PÅ PENGARNA

Det har varit en extrem utveckling då det gäller löner i NHL från början på 1990-talet till idag, hur ser du på den dollarrullning som är i NHL idag?
– Det blir så när marknaden blivit större och det är den som styr ganska mycket. Det är bara att jämföra med basket, baseboll och amerikansk fotboll. Ishockeyn är ganska liten jämfört med dom, men ändå så pass mycket större än vad den är här hemma.

Har du sett spelare som blivit fartblinda ekonomiskt och köper allt dom kommer över?
– Om man är bilintresserad och verkligen vill ha en speciell bil, får man dom här pengarna då så kanske man kan unna sig den bilden. Däremot har jag inte stött på någon som gjort slut på allt.

Har du själv känt att du varit nära att bli fartblind ekonomiskt?
– Nej, jag har inte hunnit skaffa mig några sådana intressen som jag lägger pengar på.  

Tänker man pengar när man skriver på ett NHL-kontrakt eller ser man bara till själva hockeyn?
– Nej, det tror jag faktiskt inte någon gör. Alla vill spela i NHL. Får man chansen så tror inte jag att pengarna har någon betydelse.

Skulle du själv kunnat tänkt dig att åka över till NHL om du fick samma lön som i Brynäs?
– Ja, det hade jag gjort. Hade jag fått chansen att spela i NHL så hade jag tagit den direkt. Det skulle jag nog till och med gjort gratis, säger Christian Djoos med ett skratt och fortsätter:
– NHL är NHL och det är dit, nu kan jag inte tala för alla, dom flesta hockeyspelare i vill.

"RÄTT SOM DET VAR SÅ VAR VI I FINAL"

Säsongen 2017/18 fick alltså Christian Djoos vara med om det största han upplevt som hockeyspelare, att vinna Stanley Cup.
– Vi var några yngre som kom in i laget samtidigt. Dom andra hade varit om att åka ut i andrarundan massvis med gånger, men jag tror aldrig vi andra förstod allvaret i det riktigt.
– Vi kom till hallen, tränade och försökte göra det bästa för laget varje dag. Rätt som det var så var vi i final. Då slog det mig att det var riktigt nära. Allt gick så fort och jag tog det som en vanlig dag hela vägen till finalserien. Där blev det lite mer speciellt såklart.
– När vi sedan tog ledningen på hemmaplan med 3-1 i matcher kände alla att vi bara behövde en match till och att vi skulle ta den så snabbt som möjligt.

Går det att klä ord på känslan då matchen var över och ni hade vunnit Stanley Cup?
– För mig var det första säsongen, men för dom som hade kämpat tillsammans under många år måste känslan varit helt sjuk. Samma grupp av killar som hade hållit ihop under nio, tio år. Det var dom killarna var jag mest glad för, att dom äntligen fick vinna.

Hur är en spelare som Aleksandr Ovetjkin i omklädningsrummet?
– Han är en ledare, positiv, schysst mot alla och har alltid varit jättebra.

16-1-37372820-1562183350.jpegChristian Djoos. Foto: IBL Bildbyrå

TUFFT FJOLÅR

Hur ser du på din egen utveckling senaste säsongen?
– Första säsongen i Washington var lärorik medan förra var upp och ner. Det blev en ryckig säsong där jag spelade, var skadad, spelade, satt på läktaren, spelade…
– Jag fick inte något flow i det, vilket var synd. Jag hade behövt det.

Är du besviken över att du hamnade på läktaren ibland?
– Så är det ibland. Mycket var det upp till mig, att jag måste vara bättre. Det finns bara sex platser och jag visste att jag var sjätte, sjunde back. Var jag inte bättre då så fick jag sitta på läktaren. När det sedan gäller skadan kunde jag tyvärr inte göra något åt det.

Påverkade skadan din prestation då du var tillbaka i spel?
– Nej, jag kände mig 100 procent efter skadan så det var inga problem. När jag var skadad innebar det att dom fick spela några andra under den tiden. Så funkar det och är överallt i NHL-lagen, säger Christian Djoos som har höga förväntningar på kommande säsongen.
– Det ska bli kul att åka över nu efter en lång sommar. Jag är riktigt taggad på att säsongen ska dra igång och hoppas på att få vara skadefri.

Hur gärna lyfter du Stanley Cup-bucklan nästa vår?
– Det gör jag gärna igen, avslutar Washington-backen med ett leende.  

Du kanske även vill läsa: Skiljedomare nästan fördubblade svensken lön Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten