Sök
FRAMTIDENS DAMKRONOR
Vendela Olsson
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Vendela Olsson

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi SDE:s Vendela Olsson.

NACKA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Trots att Sverige tvingades lämna VM:s A-grupp och trots att det vimlar av utländska spelare i SDHL kommer det fram många unga svenska lovande tjejer. En av dem är Vendela Olsson, 18, från Nacka. Hon har spelat två Junior-VM turneringar. Bland annat den där Sverige vann silver. Dessutom har hon nu spelat en säsong SDHL där hon spelade 32 matcher.
– Jag bor i Skogalund här ute i Nacka. Båda mina bröder (Felix och Rasmus) spelade hockey så jag hängde här ishallen under hela uppväxten, från det jag var spädbarn och låg i vagnen (skratt). Då blev det ganska naturligt att jag också började spela hockey, berättar Vendela Olsson när vi ses utanför Nacka Ishall där hon inledde sin hockeykarriär.
– Mina bröder spelade också i Nacka, men dom har lagt av nu. Det måste ha varit då dom gick i nian. När dom fortfarande spelade så fick jag köra ”almis” (Allmänhetens åkning) och tyckte att det var askul, så då började jag också spela.

dsc-0865-4-1562196605.jpegDjurgårdens Alexander Holtz. Foto: Ronnie Rönnkvist

En som Vendela Olsson spelat med och mot är jättetalangen Alexander Holtz. En spelare hon är imponerad av.
– Alex spelade i 01:orna då jag spelade där. Han är grym och har alltid varit så väldigt bra, kul att möta och rolig att spela med.
– Han kan gå hur långt som helst och är verkligen riktigt bra. Bara han nu inte få några skador eller något, men det verkar som han går bra i Djurgården. Det ska bli spännande att följa honom.

Hur var det som hockeytjej att växa upp här ute?
– Det har varit bra. Eftersom jag varit med hela tiden har det känts naturligt. Från början var det två tjejer till i 02:orna. I slutet, när jag spelade i Nacka, kom det en tjej till som är 00:a, Felicia Aigner, men som spelade med oss i 01:orna. Det var vi två där. Vi spelade även tillsammans lite i AIK, men hon har lagt av nu.

Vad är det som gjort att du valt att fortsätta?
– För att jag tycker att det är så väldigt kul (skratt). Det går inte att lägga av. Vad skulle jag göra varje dag efter skolan då? Det här är mitt liv.
– Jag spelade även lite fotboll i Järla när jag var yngre. Ishallen ligger precis bredvid fotbollsplanen så jag sprang alltid efter hockeyträningen till fotbollsträningen, men sedan blev det bara hockey.  

GENOMBROTTET KOM I ”BAJEN”

Vendela Olsson lämnade Nacka som 15-åring för att först spela för AIK:s andralag i Division 1, men sejouren där blev inte vad hon hade hoppats på.
– Under min tid i Nacka hoppade jag runt bland flera tjejlag. Bland annat ”Flempans” (Flemingsberg) och Tullinges. Jag körde extra med dom, men jag körde ingenting med AIK medan jag spelade i Nacka.
– Det var först efter Nacka jag började i AIK, men jag spelade nästan ingenting där eftersom jag var skadad i axeln.

vendela-olsson-6-1024x576-1566895463.jpgVendela OlssonFoto: Ronnie Rönnkvist

Inför säsongen 2017/18 valde Vendela Olsson att spela för Hammarby. Där fick hon lite av ett genombrott. På 21 matcher svarade hon som 16-årig back för fem mål och totalt sju poäng på 21 matcher. Det är också här som dåvarande förbundskaptenen för juniorlandslaget, Ylva Martinsen, får upp ögonen för henne på allvar.
– Jag ville byta miljö efter axelskadan. Jag hade tappat lite av motivationen eftersom min axel aldrig blev bra. Sedan pratade jag med ”Micke” (Johansson) och ”Mange” (Berg) och dom tyckte att jag skulle komma till Hammarby och prova, vilket jag gjorde. Jag hade verkligen riktigt kul den säsongen.
– Där insåg jag hur mycket jag älskade hockeyn. Jag spelade för att jag tyckte det var kul och försökte bara göra det bästa av det. Där hittade jag också min roll.

I Hammarby spelade Vendela Olsson med en annan stor talang, två år yngre Lova Blom, som även spelade med killarna i Nyköpings U16-lag.
– Vi spelade även JVM tillsammans. Hon är en härlig personlighet med höga ambitioner och som vill gå långt.

VÄRVADES TILL SDE

Det blir en säsong i Hammarby innan hon värvas till SDE Hockey för spel i SDHL.
– Helene (Åström, lagledare) ringde och hon frågade om jag ville börja i SDE. Jag tänkte att jag ville ge det chansen och det har verkligen varit jättekul. Det var helt klart rätt beslut. Jag visste också att jag skulle få mer speltid i SDE och inte bara sitta på bänken. Jag låg runt 18-20 minuter per match där.

Var det ett stort steg att kliva in i SDHL?
– Ja, det har varit en stor skillnad på matcherna, men samtidigt är det riktigt kul. Största skillnaden är farten. Sedan är dom flesta spelarna i ligan väldigt individuellt skickliga.
– Förra säsongen hade vi också ett bra lag i SDE och vårt mål var att ta oss till slutspel, men det gick inte som planerat.

Varför räckte ni inte till?
– Bra fråga. Vi fick en ny tränare (Shane Warschaw) och det tog lite tid att vänja sig vid honom och ett nytt spelsystem. Men det är svårt att säga varför vi inte tog oss till slutspel.    

HAR SPELAT TVÅ JVM

Det finns en lite tuffare baksida av att bo i Nacka och spela hockey i Enebyberg, resorna tvärs igenom Stockholm.
– Varje dag åker jag buss i en och en halv timme till träningen, köper plocksallad på hemköp eller har med mig matlåda dom dagarna då planeringen gått perfekt, skrattar Vendela Olsson och fortsätter:
– Jag pluggar på vägen dit eller tar en ”nap”. Sedan är det träning. Efter det kommer någon av mina föräldrar för att hämta mig. Sedan bor Annie Åsell i Saltsjöbaden så jag kan samåka en del med dom.
– Till nästa säsong har jag förhoppningsvis körkort så då kan jag köra själv. Då blir jag en lite mindre börda för mina föräldrar även om dom tycker att det är kul.

bb181128dy029-1024x576-1566895565.jpgVendela OlssonBildbyrån

Vendela Olsson har spelat två JVM-turneringar vilket hon tror har varit bra för henne att ha haft med sig då hon klivit in i SDHL.
– Där fick jag smak för ett lite snabbare spel jämfört med Hammarby. Sedan allt det här med hur allt sker på ett lite mer professionellt sätt är något jag har kunnat ta med mig in i SDHL.
– Det har varit en bra erfarenhet för mig och jag tror inte jag hade kunnat gå in i SDHL på samma sätt annars.

HYLLAR FÖRBUNDSKAPTENEN

En person som varit viktig för hennes utveckling som spelare är Ylva Martinsen.
– Hon har verkligen varit jätteviktig och är en jättebra tränare. Hon motiverar och visar hur saker ska ske på ett professionellt sätt. Jag vet egentligen inte hur hon gör det men hon gör det på ett riktigt bra.
– Det har fungerat bra med Alex (Bröms) också även om inte resultatet blev vad vi ville i senaste JVM. Han och Ylva är inte riktigt samma personligheter, men båda är bra liksom Kicki (Lundberg).

dsc-0677-3-1562194289.jpegYlva Martinsen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du idag tillbaka på silvret ni vann i JVM 2018?
– Det är definitivt den största upplevelse jag varit med om och det går nästan inte att beskriva känslan.
– Vi hade en lagsammanhållning och en känsla… Det går, som sagt var nästan inte att beskriva, men vi gjorde och ville det verkligen tillsammans som lag. Att vinna i Ryssland mot Ryssland var helt otroligt.
– Vi bodde på ett hotell där man såg ishallen. Inför första semifinalen stod jag och Stella (Estelle Forsberg) och tittade ut. Då var det en jättelång kö utanför ishallen. Det var fullsatt på matcherna och riktigt kul.

Hann du bli nervös eller hur var känslan?
– Det blir nervöst och samtidigt en lite extra spänning när det kommer så mycket folk.     

”INGET BEHOV AV ATT BYTA LAG”

Du har nu lagt debutsäsongen i SDHL bakom dig, hur går tankarna framåt och inför kommande säsong?
– 
Vi har en väldigt bra sammanhållning där också och vi är som en familj. Oavsett hur dagen har varit är det riktigt kul att komma till träningen eller match. Tränaren ser oss spelare som individer och vi får en bra utveckling där och hjälp med det man behöver.

Det pratas många olika språk i omklädningsrummet antar jag?
– (Skratt) Vi försöker framförallt prata engelska så det har gått bra. Engelskan blir ju bättre vilket jag har nytta av i skolan. Vi har väldigt kul tillsammans och dom utländska spelarna har helt andra kulturer, vilket är spännande.

Du kanske även vill läsa: Framtidens Damkronor: Amanda Johansson Framtidens Damkronor: Nicole Hall Framtidens Damkronor: Felizia Wikner Zienkiewicz Framtidens Damkronor: Linnea Johansson Framtidens Damkronor: Annie Silén Framtidens Damkronor: Maja Beverin Framtidens Damkronor: Estelle Forsberg Framtidens Damkronor: Lova Blom Framtidens Damkronor: Jennifer Carlsson Framtidens Damkronor: Tindra Holm Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten