Villiam Haag i Pantern och med nummer 19 i Frölundas J18-lag.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Allsvenska stjärnan tackade nej till Frölunda - för college

ANNONS
Han sprutade in mål i J20-laget och nosade på A-lagsspel med Frölunda. Då valde Villiam Haag i stället att dra till USA för att plugga vid sidan om ishockeyn. Förra säsongen gjorde han succé i Pantern, och i år har han redan hunnit sätta rejäla avtryck under försäsongen i nya klubben Almtuna. 
– Lagkamraterna brukar skämta om att jag är den smarta, som har en utbildning, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

Redan i Almtunadebuten under försäsongen smällde han in ett hattrick mot Västerås. Det har sedan blivit ytterligare ett par mål för Villiam Haag som alltså redan visat att han är den målskytt ett orutinerat Uppsala-lag nog lär behöva luta sig mot under säsongen.

Tillsammans med Tobias Liljendahl och Tony Mårtensson bildar han en förstakedja som håller hög allsvensk klass.
– Jag hoppas det kan hänga i Det gör att det blir lite lättare att träna på och träna hårdare. Det ger en boost, säger Haag om den inledande målsuccén i nya klubben.
– Men det är som du säger. Vi har lite folk från ettan och ett ganska oerfaret lag. Men alla som är här är skickliga på något sätt. Alla kommer bidra med saker som alla lag behöver. Vi har kanske inte lika många allsvenska matcher som andra lag, men kvalitén finns. Vår kedja har varit med några år så vi försöker bidra med det vi kan och stötta de yngre grabbarna. Det känns ändå bra, och jag måste säga att det här är ett kul lag att spela i. Alla kör och vill ta sina roller fullt ut, säger 25-åringen.

"Inte enkelt att säga nej till Frölunda"

Villiam Haag är en av de svenskar som valt att ta flyget till USA och gå på college. Han fick spela för anrika Michigan State University, och för att gå där var han tvungen att tacka nej till Frölunda. Haag vann skytteligan i J20-serien säsongen 12/13 med 29 fullträffar på 41 matcher, och noterades för fyra A-lagsmatcher för Frölunda under två år.
– Det gick riktigt bra i mitt sista år i Frölunda. Vi hade en grym grupp med 93:orna och 94:orna och jag var, som du säger, uppe och nosade på A-laget. Men till slut gjorde jag ett val, att utbildningen var viktig för mig. Det var inte enkelt att säga nej när Frölunda bad en vara med och spela med dem, men i längden kom det ut något bra av det. Så här i efterhand var det något av det bästa jag gjort.

bb181217dy068-1562183458.jpegVilliam Haag. Foto: Bildbyrån

Hur menar du?
– På college fick jag möjlighet att spela topphockey och kombinera med utbildningen och få vara med om allt det sociala runtomkring. Jag kanske hade fått chansen i A-laget med Frölunda, men jag kanske kan få det igen ändå. Och blir det inte så, så har jag åtminstone något att falla tillbaka på. Jag har redan nu byggt upp en grund för mig själv. Jag fick ut mycket av att åka över, och ångrar det inte.

"Fler börjar få upp ögonen"

Hockeyspelare tenderar ofta att placeras in i fack som okunniga, och som att de fått saker serverade på silverfat. Villiam Haag är van att sticka ut.
– Ibland kommer det upp. Man har ju haft en hel del lagkamrater som skämtar om att man är den smarta i laget, som har en utbildning. Jag gjorde valet att tacka nej till en plats i Frölunda och det var inget enkelt beslut. För många juniorer som gör det bra och får chansen i SHL är det självklart att ta den. Men de senaste åren tycker jag man sett att det är fler som tagit steget till college. Jag säger inte att det är varken rätt eller fel, men jag försöker alltid förklara min upplevelse och berätta hur bra den var, så det är roligt att se att andra också tar den vägen.

Han fortsätter:
– Sen vet jag väl inte om jag känner mig annorlunda eller att jag är på ett annat sätt mot andra hockeyspelare heller. Men det är kul att se skillnaden hos fler spelare nu. Det märks att folk kanske vill plugga lite på sidan om och att de är medvetna om att alla inte kommer bli stjärnor och tjäna miljoner. För några år sedan fokuserade alla bara på hockeyn. Det är som att fler börjar få upp ögonen för att det går att kombinera med studier.

bb190816po016-1566730235.jpgJonathan Dahlén och Villiam Haag i en duell.

När du blickar tillbaka på det, vad har det gett dig att gå på college i fyra år?
– I efterhand har jag känt en stolthet över vilken person jag är, och att jag vuxit in i mig själv på något sätt. När jag klarade av att ta den väg jag gjorde så kunde jag sen visa att det går att kombinera en elitsatsning med skolan, även om det inte är så enkelt i Sverige. Det är något jag är stolt över nu, över att jag klarade av det.

Hoppades på AHL-spel

Fanns det någon förhoppning om att bli kvar i Nordamerika och göra karriär där?
– Ja, självklart. Du spelar matcher inför massor av publik och scouter, så det är klart drömmen finns att man ska få chansen att få chansen i en storliga där borta. Men för mig blev situationen att jag märkte att jag inte skulle få något erbjudande från AHL eller så. I stället för att åka och spela i East Coast (ECHL) kände jag att jag lika gärna kunde spela i HockeyAllsvenskan som ändå är en riktigt bra liga i Europa, och ta nästa steg där. Jag var i USA i fyra år och hade jag fått möjligheten att få spela i AHL så kanske det hade varit intressant att stanna. Men den chansen kom inte, så då valde jag att komma hem och ta nya tag.

Nu gör Villiam Haag sitt tredje år i Sverige. Han inledde i Vita Hästen där det blev 8+7 på 38 matcher. Förra säsongen kom genombrottet som senior, då Haag sköt 15 mål i Pantern. Den kommande säsongen blir det alltså spel i Almtuna.

Var det svårt att komma hem och spela i Sverige igen, efter att ha varit borta i fyra år?
– Svårt vet jag inte, men det var såklart annorlunda hockey jämfört med hur det var i college. Det är svårt att förklara skillnaderna, men collegeligan är en av de bästa ligorna som finns som ligger på gränsen mellan junior- och seniorhockeyn. Man spelar mot toppspelare som går direkt in i NHL sen och jag lärde mig saker där borta som jag tagit med mig till Sverige och hoppas kunna sprida vidare till mina lagkompisar. Men det är ett annat tänk, så det tog ett tag att anpassa sig till svensk hockey igen. Samtidigt har jag alltid vetat vilken spelare jag är, så jag har bara väntat på att få utlopp för det.

"Skönt att få en bekräftelse"

Det stora lyftet kom som sagt förra säsongen och Villiam Haag ser flera anledningar till den succéartade tid han hade i IK Pantern.
– Dels handlar det om förtroende. I början fick jag inte spela så mycket som jag ville, men som jag var inne på tidigare så har jag alltid vetat vad jag är kapabel till. Det visste jag i Hästen också, men ibland får man inte till det ändå. Då får man kämpa och jobba hårt och bidra så mycket som man kan ändå. Som jag var inne på i början så får man en boost och ett självförtroendelyft när det ramlar in lite mål och poäng också, och jag hade lite tur att det fortsatte flyta på. Sen handlar det om att få den speltid man behöver för att kunna bidra med poäng också.
– Det var ett roligt år och det var skönt att få en bekräftelse på att "Det är den här kvalitén man håller".

bb190106pa125-1566730339.jpgVilliam Haag gjorde 15 mål under förra säsongen. Foto: Bildbyrån.

Alla vet ju vad som hände med Pantern efter säsongen. Klubben tvingades dra sig ur HockeyAllsvenskan och ansökte sedermera om konkurs. Men oroligheterna utanför isen påverkade inte spelarna i laget, säger Haag.
– Nej, det var inte så svårt att fokusera på att prestera. Det mesta som hände kom ju under slutet av säsongen, och efter den. Personerna i klubben var ganska öppna mot oss spelare och sa att om det skulle dyka upp något så skulle vi få veta det först. Det var något möte när någon möjlig finansiär var nere och hälsade på alla spelare, men det var inte så mycket mer än så. Klubben ville att vi spelare skulle kunna fokusera på vårt. Och styrelsen och organisationen gjorde allt de kunde för att rädda laget, så all heder till dem. Jag hade det hur bra som helst där och trivdes verkligen bra, så det är skittråkigt att det blev som det blev. Men de kommer nog studsa tillbaka!

Imponeras av Almtuna

I stället hamnade han alltså i Almtuna, som ju var den klubb som tog över Malmölagets plats i HockeyAllsvenskan.
– På ett sätt tror jag Almtuna som förening var förberedda för Hockeyettan men när allt dök upp med Pantern hade de nog ändå i åtanke att det kunde bli Allsvenskan igen. Jag tycker de gjorde ett bra jobb med de förutsättningar de hade, både med sponsorer och med de spelare det värvat. De verkade förberedda för båda serierna, så det känns bra.

Vilka är dina personliga mål med säsongen?
– Jag vill bidra med det jag kan bidra med. Oavsett om det är mål eller tacklingar, eller vad det kan vara. Jag vill vara här och nu och ge allt jag kan för Almtuna, och förhoppningsvis är det något som bidrar till att jag kan fortsätta spela på en bra nivå. Antingen i Almtuna eller någon annanstans.
– Det känns inspirerande, för det här blir som en nystart på hela föreningen. Det är kul att få vara med på den resan. Många tippar oss långt ned i tabellen och vi vill motbevisa alla, avslutar Villiam Haag.

Du kanske även vill läsa:
Almtuna vann - debutanten gjorde hattrick
Almtuna vann - debutanten gjorde hattrick
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 03 mars
19:00 Washington Capitals - Arizona Coyotes NHL
21:30 Los Angeles Kings - New Jersey Devils NHL
måndag 04 mars
01:00 Buffalo Sabres - Winnipeg Jets NHL
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
03:00 Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins NHL
tisdag 05 mars
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Philadelphia Flyers - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
03:30 Calgary Flames - Seattle Kraken NHL
17:30 SaiPa - Ässät Liiga
17:30 Tappara - Lukko Liiga
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 HV71 - Örebro SHL
19:00 Timrå - Oskarshamn SHL
19:00 Frölunda - Linköping SHL
onsdag 06 mars
01:00 New Jersey Devils - Florida Panthers NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 Boston Bruins - Edmonton Oilers NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
04:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 Helsingfors IFK - HPK Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
17:30 Jukurit - Ässät Liiga
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 07 mars
01:00 Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres NHL
03:30 Colorado Avalanche - Detroit Red Wings NHL
04:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
17:30 Kärpät - KooKoo Liiga
17:30 Lukko - Vaasan Sport Liiga
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Modo SHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - HV71 SHL
19:00 Linköping - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Rögle SHL
fredag 08 mars
01:00 Tampa Bay Lightning - Calgary Flames NHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 New Jersey Devils - St Louis Blues NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Edmonton Oilers NHL
02:00 Nashville Predators - Buffalo Sabres NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
04:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
17:30 HPK - KalPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - TPS Åbo Liiga
17:30 Pelicans - JYP Liiga
18:31 Ilves - Tappara Liiga
19:00 Västervik - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Nybro Hockeyallsvenskan
lördag 09 mars
03:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
03:00 Arizona Coyotes - Detroit Red Wings NHL
04:00 Anaheim Ducks - Dallas Stars NHL
04:00 Seattle Kraken - Winnipeg Jets NHL
15:00 Tappara - Kärpät Liiga
15:15 Timrå - Luleå SHL
15:15 Frölunda - Färjestad SHL
15:15 Rögle - Linköping SHL
15:15 Skellefteå - Växjö SHL
16:00 Lukko - TPS Åbo Liiga
16:00 Ässät - JYP Liiga
16:00 Vaasan Sport - Helsingfors IFK Liiga
16:00 KalPa - Jukurit Liiga
16:00 SaiPa - HPK Liiga
16:00 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Modo - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 HV71 - Leksand SHL
18:30 Buffalo Sabres - Edmonton Oilers NHL
18:30 Columbus Blue Jackets - Nashville Predators NHL
18:30 New Jersey Devils - Carolina Hurricanes NHL
21:00 Boston Bruins - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 Florida Panthers - Calgary Flames NHL
söndag 10 mars
01:00 Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers NHL
01:00 San Jose Sharks - Ottawa Senators NHL
01:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 New York Rangers - St Louis Blues NHL
04:00 Vancouver Canucks - Winnipeg Jets NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Detroit Red Wings NHL
04:30 Los Angeles Kings - Dallas Stars NHL
18:00 Pittsburgh Penguins - Edmonton Oilers NHL
20:30 Minnesota Wild - Nashville Predators NHL
22:00 Carolina Hurricanes - Calgary Flames NHL
23:00 Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes NHL