Sök
SHL

Leksands IF 100 år - en historisk tillbakablick

Grattis Leksands IF, som idag fyller 100 år som idrottsförening. Redan tidigare hade, enligt Lars Ingels fina bok ”Leksand så klart” Leksands IF tillsammans med Falu IF hållit tävlingar i allmän idrott på det som idag är Torget i Leksand. Fotbollen i Leksand var vid den här tiden dessutom bäst i Dalarna.

Den 13:e augusti 1919 bildades så officiellt Leksands IF och under första året anordnades bland annat skidtävlingar i klubbens regi.

Bandyn var den starka is-sporten inom Leksands IF under 1930-talet. ”Hockeyn var lite av en snobbsport” har ”Lok-Kalle” Johansson berättat i samma bok och fortsatte ”Vi frågade Mora-ledaren, Gunnar Faleij, om dom ville komma ner och hjälpa oss igång och ge oss igång och ge oss lite instruktion, För dom hade ju spelat hockey under några år”.

Det här kom att bli den match som ses som Leksand första.
”Vi åkte ju skjortan av dom helt och hållet, mindes ”Lok-Kalle”. Matchen mellan Mora och Leksand kom till slut att sluta med en 11-0 seger för ”Leksandspöjkarna”. 

Gick upp för 71 år sedan

Första gången Leksand tog klivet upp i högsta serien var 1948. Det efter en kvaldramatik på ”Krillan” (Kristinebergs IP) mot Karlberg. En match som vanns av Leksand med 4-0 efter mål av 0-1 Stig Påvels, 0-2 Einar Jonsson, 0-3 Einar Jonsson och 0-4 Anders Brisell. Stor kvalhjälte var annars målvakten Ingemar ”Strömmingen” Söderberg som efter avancemangen emigrerade till USA med sin amerikanska fru som han gift sig med i Lima Vid hemkomsten mötte 2000 personer upp laget på Järnvägsstationen i Leksand.
Åke Lassas:
– Oj oj oj… Det är två helt olika sporter måste jag säga. När jag började med ishockey så spikade pappa fast medar på mina kängor när vi skulle åka. Så är det väl inte idag kan jag tro, skrattade Lassas och fortsatte:
- Sen började Konsum här i Leksand sälja några skridskoskenor fastsatta på någon form av gummisko som blev likt disktrasor kring fötterna när de blev blöta. Ishockeyn var annorlunda på många sätt då. Till exempel så fick inte forwards tackla i anfallszonen vilket fick spelet att vara mycket annorlunda.

Vilken är din största framgång med Leksand?
– Det måste nog ändå vara då vi vann division två med Leksand 1948, men jag höll på ända fram till 1963

Ingemar ”Strömmingen” Söderberg:
– Jag både växte upp och lärde mig spela hockey där hemma i Leksand. De var många av mina vänner från barnåren som kom att spela ihop med mig i Leksands IF, Åke och (Björn) ”Lollo” Lassas, Ingmar Lysén, Lasse Stålberg, Sven och Einar Jonsson, och min gode vän ”Nisse” Holfve. Jag har hört att ”Nisse” var dålig länge, men jag vet inte hur han och många av de andra har det idag.
– ”Nisse” var väldigt duktig i bandy och han spelade i ”Rattvick”, men han skicklig som back i ishockeyn med. Han och Åke Lassas brukade spela tillsammans. Fast Åke brukade sällan vara i egen zon trots att han spelade back, skrattade Söderberg som nu är borta sedan 2010, alltså ett år efter vännen Åke Lassas bortgång, när hockeysverige.se fick en pratstund med honom i hans hem i San Francisco samtidigt som frugan Barbara sufflerade i bakgrunden.  

Vann SM-guld 1969

En milstolpe i klubbens historia är den avgörande matchen om SM-guldet 1959 mot Djurgården. Det sägs att närmare 14000 åskådare kom till Siljansvallen för att följa matchen. Spelarna kunde inte komma fram genom publikhavet när dom skulle gå från omklädningsrummet ut till isen. Bland annat bar publiken Sven Tumba på deras armar för att skulle komma fram. Trots att läktarna knackade och folk satt uppe i strålkastarna för att kunna se något som blev det aldrig några olyckor. Djurgården vann matchen med 3-1. Detta trots att Stig Påvels gav Leksand ledningen med 1-0 bakom Yngve ”Rapparn” Johansson i Djurgårdskassen. 

leksand-1969-001-1565710278.jpg
Guldlaget 1969.

Första SM-guldet vann Leksand säsongen 1968/69. Mycket tack vare Västra Frölundas Ulf Sterner. Jo, det var så här att Leksand hade Modo i sista omgången uppe i Kempehallen. Den matchen slutade 1-1 efter mål av Folke ”Totte” Bengtsson och storspel i målet av Christer Abris. Om Brynäs skulle ta poäng mot Frölunda var gävlelaget svenska mästare. Annars skulle Leksand vinna guldet. I början av tredje perioden gör Inge Hammarström 3-3, men efter bland annat två mål av nämnde Sterner vinner till slut Västra Frölunda med 6-4. 

Folke ”Totte” Bengtsson:
– Just när jag gjorde målet var det väl som vilket mål som helst. Vi visste ju inte att vi vunnit SM-guld när slutsignalen gick uppe i ”Ö-vik eftersom det var 12-13 minuter kvar på matchen i Göteborg mellan Frölunda och Brynäs.
Nisse Nilsson:
— Jag åkte upp skadad till den matchen och fick kliva av i sista perioden så jag fick ta emot guldplaketterna i lågskor. Hemresan på tåget var underbar och även när vi åkte sista biten in i Leksand på bryggarbilar mitt i vintern. Det är sådant jag aldrig kommer att glömma.

Ligger dina skridskor kvar i en papperskorg där uppe fortfarande?
— Haha… det vet jag inte, men jag slängde även ett par skridskor i en sjö i Colorado efter VM-guldet 1962. Då var den någon tidigare Forshagabo som kavlade upp byxbenen och vadade ut dom tio metrarna för att fiska upp skridskorna igen. Numera finns skridskorna som ett minne uppe på Forshaga Hockeys kansli.

Dominerade under tre år

Andra guldet vann Leksand 1973 efter vunnit SM-slutspelets tabell på bättre målskillnad än Södertälje. I sista omgången besegrades Brynäs med 4-5. Mats Åhlberg och Dan Söderström gjorde två mål var medan Ulf ”Mini” Mårtensson gjorde ett. Till saken hör att alla tre spelade i samma kedja.

Tredje guldet kom 1974. Den här säsongen var Leksand överlägsna i SM-slutspelet och vann hela sex poäng före Timrå.
- Det är rätt märkligt egentligen. Här vinner vi SM-guld utan att egentligen göra en enda riktigt bra och gedigen match, sa Thommy Abrahamsson efter sista matchen som var hemma mot Färjestad.

Senaste guldet vann Leksand 1975 efter ett dramatiskt finalspel mot Brynäs. Leksand vann första matchen i bästa av tre med 2-3 i Gavlerinken. Matchen efter, som spelades på Isstadion i Leksand, vann Brynäs med 6-7. Avgörandet spelade sedan i Scandinavium. Brynäs tog ledningen med 2-0 efter mål av Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson och Bosse Höglund. Leksand går upp till 2-2 genom mål av Hans ”Lill-Mele” Eriksson och Hasse Jax. Efter det gör ”Lill-Prosten” 3-2… tror många, men domarduon Orwar Cerwall och Åke Södergren menar att pucken aldrig gick i mål. I stället går matchen till förlängning när ”reserven” Roland Eriksson avgör med sitt 3-2 mål.
– Låt mig säga så här,  det var bra att det inte fanns målkameror vid den här tiden, säger Hans Jax med ett leende då vi frågar honom om målet som aldrig godkändes. 

roland-eriksson-guld-1975-001-1565710297.jpg
Göran Högosta vaktade målet guldsäsongen 1974/75:
– Vi spelade den tredje och avgörande finalen på neutral plan, på Scandinavium närmare bestämt. Det jag minns bäst var att det var en jäkla tuff match och det stod 2-2 länge. Brynäs tyckte att dom hade en puck inne och jag kan inte svära på att den inte var det för jag låg på rygg och det var omöjligt att säga på vilken sida av mållinjen pucken var.
– Sedan satte ”Rolle” Eriksson det här avgörande målet bakom Benny Westblom i Brynäs fyra minuter in i ”sudden death”.

"Många tusen stod och väntade"

Mats Åhlberg som var med om att vinna samtliga fyra SM-gulden:
– Nu vann vi guldet och resan hem från Örnsköldsvik är nu klassik där vi sista biten från Tällberg in till Leksand sitter på öppna bryggarbilar medan många tusen stod och väntade på oss inne i Noret (centrala Leksand)
– Även till guldet 1975 hade vi en ganska tuff resa och det avgjordes först i tredje finalens förlängning av Roland Eriksson.
– Gulden 1973 och 1974 var lite mer förväntade och kanske lite enklare att vinna även om den avgörande matchen 1973 mot Brynäs i Gavlerinken kom att bli lite speciell för mig. Vi vann ju den matchen med 5-4 och jag gjorde matchens två första mål.

Leksand var i final 1989 också, men annars har man inte nått hela vägen. Redan i början av 1990-talet var laget på väg ur dåvarande elitserien, men lyckades två säsonger i rad kvala sig kvar i högsta serien. Mycket tack vare fältherren Tomas Jonsson. 

bb190405dr128-1565710385.jpg

August Berg sköt upp Leksand i SHL. Foto: Bildbyrån

Efter det har Leksand varit lite av ett lindansargäng som hoppat mellan elitserien/SHL och Hockeyallsvenskan. Men nu är laget tillbaka i högsta serien efter att slagit ut vännerna från Mora i kvalet. Återstår att se hur långt laget räcker den här gången. En som är övertygad om att Leksands framtid ser ljus ut är nyförvärvet Johan Fransson:

– När Leksand gick upp tänkte jag för mig själv, men sa också det till frun att ”Nu tror jag att Leksand åkt ur för sista gången”. Sedan är det väldigt små marginaler i ligan och jämt i serien så det kommer vara svårt att säga något i förhand, men vi går in med inställningen att fajtas varje match mot alla andra lag. Självklart drömmer jag om att spela slutspel redan första säsongen. Det är inget snack om den saken. Samtidigt få vi vara ödmjuka när vi säger det.
Du kanske även vill läsa: Plus RÖNNKVIST: Leksands IF - tidernas All-Star Team Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten