Sök
Bildbyrån
Henrik Skoglund
SKOGLUND: Mer kyrka i hockeyn
Idag gick hockeyettanklubben Vännäs ut med att de inleder ett samarbete med ortens missionskyrka. Dessutom har de rekryterat pastorn Johan Wikström som mental coach. Detta fröjdas Henrik Skoglund över och tycker nu att fler ska ta rygg.


Jag är inte speciellt troende. Jag är faktiskt inte troende alls. Men för den sakens skull kallar jag inte mig själv för ateist. Eftersom många inte kan se i annat än i svarta och vita färger så är det väl på sin plats att jag även tillägger att jag INTE heller är satanist och jag brukar inte offra kattungar och dricka grisblod.

Jag tror helt enkelt inte på något. Det är inget aktivt val jag gjort, utan det har bara blivit så.

Med detta sagt så ser jag ändå kyrkan som en viktig plats i vårat samhälle. Främst beroende på att den skänker folk ett sammanhang, en tillhörighet och känslan över att få vara en del av något. Jag har faktiskt tänkt enormt mycket på kyrkan de senaste dagarna. I torsdags utspelade det sig nämligen en tragedi i trakten där jag bor då en liten pojke drunknade i badsjön jag brukar ta mina egna barn till. 

Igår störtade ett flygplan med fallskärmshoppare utanför Umeå och plötsligt var nio människor borta. Nio familjer kastades in i en bottenlös sorg. Alla de här nio människorna hade egna nätverk där det nu står kvar vänner och bekanta med mängder av frågor.

I såna här krissituationer är kyrkan ett ofantligt stöd. Tycker jag. Människor har en plats att gå till för att prata och umgås. En plats att gå till för att slippa hantera sorgen själv.

Som jag skriver ovan så har jag själv aldrig varit troende, eller ens nära. Men även jag har funnit trygghet i kyrkan genom livet. Dels genom nära vänner i barndomen som jag följt med på diverse aktiviteter i kyrkliga sammanhang. Men också i tonåren. Jag hade en del minst sagt tuffa motgångar under min barndom och tonårstid. När jag tänker tillbaka så var de som jobbade inom kyrkan där jag bodde en stor trygghet. Folk man kunde prata med. Folk som förstod.

Förra sommaren skakades vi i svensk ishockey av ett par dödsfall orsakade av psykisk ohälsa och minns jag debatten rätt nu så handlade mycket av den om vilket ansvar klubbarna egentligen tar för sina spelare utanför ishallen. 

Jag tror nämligen att det är väldigt lätt, oavsett idrott, att man bara ser prestationen och inte människan bakom resultaten. Snackar vi hockey så har vi de senaste åren en rad spelare som berättat om psykisk ohälsa. Dessvärre tror jag mörkertalet är stort. Fortfarande.

Idag gick hockeyklubben Vännäs ut med att de inleder ett samarbete med missionskyrkan på orten. Dessutom kommer pastorn Johan Wikström fungera som en mental coach. 
-- När vi utvärderade förra säsongen med truppen för att kunna fortsätta förbättra oss, kom det på tal om att försöka hitta en lösningen där spelarna kunde ha någon att prata med. Det är lätt hänt att vi föreningar ser våra spelare som enbart spelare och kräver att de ska prestera varje dag. Men det är ju personer som har ett livspussel de måste lösa innan de kan lägga sin fulla energi på isen. Med Johans erfarenheter i samtal och psykologi kommer vi ha rätt verktyg för att hjälpa våra spelare att utvecklas ännu mer, säger klubbdirektören Erik Åström till klubbens hemsida.

Man skriver vidare på sin hemsida:
"När myndigheter beskriver hälsa så gör man det utifrån fyra perspektiv; fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Vännäs HC kommer hjälpa till med kontakter, föreläsningar och aktiviteter inom de tre första områdena, medan kyrkan har han om de existensiella frågorna".

De berättar också att Wikström kommer finnas med som anordnare i klubbens krisgrupp och när jag pratade med HV71:s mentale tränare Magnus Carlsson för ett år sedan om just det här tryckte han på vikten av en fungerande krisberedskap i en klubb som drabbas av en tragedi. Carlsson är före detta pastor och tog ett stort ansvar för sorgearbetet när Stefan Liv förolyckades 2011.
-- Jag tycker att det första viktiga man ska göra är att samla alla. Att mötas är alltid bra. Att kontakta människor som kan, ofta är det ju inte de stora orden som är det avgörande i de här fallen utan det som är avgörande är att man faktiskt ser och möter varandra. Tar i varandra och kramas, berättade han då om vad som är viktigt att tänka på i en krissituation.
— Men även att man har information som är korrekt. Att man får ut rätt information vid rätt tillfälle.

Jag gillar det Vännäs gör skarpt måste jag säga. Jag tror att de allra flesta av oss mer eller mindre brottas med existensiella frågor dagligen, även fast vi kanske inte alltid tänker på det. Speciellt i detta tidevarv där sociala medier av någon skruvad anledning utgör någon slags måttstock över framgång. Tempot rent generellt i livet har skruvats upp och vi ska hinna med hur mycket som helst på så kort tid som möjligt.

I många många fall är våra elitsatsande hockeyspelande ungdomar långt hemifrån. Ett hem de lämnat i unga år för att söka lyckan i någon elitklubbs juniorverksamhet innan karriären gått vidare på annat håll. Jag tror många famlar efter trygghet. Vännäs har nu tagit ett gigantiskt kliv till att ge sina spelare just det.

Bra jobbat Vännäs.

 


Du kanske även vill läsa: När sorgen slår till: ”De här symboliska sakerna och handlingarna är ganska viktiga” Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten