Lova Blom
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Lova Blom

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Först ut: Djurgårdens Lova Blom.

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige fick lämna A-VM i våras. Givetvis ett stort nederlag för svensk hockey, men kanske också en uppstart för något nytt och spännande. Nu handlar det om att bygga för framtiden. Just framtiden ser faktiskt ganska ljus ut om vi blickar lite neråt i åldrarna. För bara två säsonger sedan vann Sverige JVM silver. Det visar på att återväxten i svensk hockey är god.

Men vilka är dom som kommer underifrån? Under sommaren ska ni få träffa några av framtidsnamnen i en mini-serie. Först ut är Djurgårdens nyförvärv, Lova Blom. 

Förbundskaptenen Ylva Martinsen berättar om den 15-åriga talangen:
- Lova är en tekniskt bra skolad spelare med vinnarskalle. Hon var starkt lysande bland 03:orna i Stålbucklan och har erfarenhet från två JVM. Det ska bli spännande att följa hennes fortsatta utveckling nu när hon tar steget från killhockeyn till SDHL.
- Förhoppningsvis får hon bästa tänkbara miljö och hockeyutbildning på NIU i Djurgården då vi behöver fler spelare som har riktigt bra tekniska färdigheter för att kunna mäta oss med andra nationer kommande år.

Det var på Rosvalla Idrottsplats i Nyköping Lova Blom inledde sin hockeykarriär.
- Jag var på Rosvalla första gången då jag var fyra år. Det var tack vare min pappa (Anders) och min bror (Måns). Båda spelade hockey och tog med mig på en allmänhetens åkning. Efter det fastnade jag för hockeyn helt enkelt, berättar Lova Blom då vi träffas på familjens altan i Nyköping för en intervju.
- Min bror spelar fortfarande och är nu i Nyköpings J20. Han är tre år äldre än jag. 

SPELADE MED KILLAR 

Precis som så många andra tjejer började även Lova Blom spela med killar.
- Ja, det gjorde jag. Det blev kill-lag direkt. Sedan har jag spelat i det laget och med nästan samma killar hela tiden fram till nu i maj.
- Till en början var vi fyra tjejer. Ganska tidigt var det två som lade av. Sedan var det jag och en annan tjej kvar, men hon lade också av för två år sedan.

Lova Blom har alltså spelat under hela sin karriär med killar. Hon är dessutom en av få tjejer som fått chansen att vara med i TV-pucken för killar.
- Jag har alltid älskat att tävla och tyckte det varit jättekul att spela med killarna. Jag satte upp både stora mål, men även delmål, ganska tidigt som jag vill nå till. Bland annat satte jag upp tidigt TV-pucken som mål.
- När jag var yngre satte jag upp lite delmål som Stålbucklan och juniorlandslaget, men mitt tidiga mål var att ta en plats med killarna i TV-pucken. 

lova-blom-11-1562939059.JPG

Lova Blom


Det låter som ett tufft mål och en häftig utmaning?
- Det är ändå fyra, fem tjejer som har spelat TV-pucken. Det var en utmaning, men det är också vad jag gillar och får mig att vilja mer och tävla.

Hur var det fysiskt att spela TV-pucken med tanke på att du ställdes mot några av Sveriges bästa spelare i din åldersklass?
- Jag spelade med killar hela tiden, men det var tuffare i TV-pucken än att köra i serien som jag gjorde här hemma.
- Samtidigt förväntade jag mig inget annat än att det skulle vara extremt tufft och var beredd på det. Sedan är jag nog van med att få dom här tuffa tacklingarna så det blev ingen jättechock, men visst var det tufft. 


VILL SE TACKLINGAR I DAMHOCKEYN


Lova Blom önskar också att damhockeyn skulle tillåta mer tacklingar.
- Ja, det skulle jag säga. Jag önskar att det kunde vara samma regler för tjejer och killar med tacklingar och sådant. Samtidigt har det varit extremt mycket skador inom damhockey så på ett sätt kanske det är lite bra som det är.
- Hade vi fått samma regler från början tror jag ändå att det hade kunnat vara lite annorlunda idag.

15-åringen (fyller 16 om några dagar) från Nyköping har alltid varit en poängmaskin. Under senaste säsongen svarade hon för sex mål och totalt 24 poäng på elva matcher i Nyköpings U16.
- Jag har alltid spelat där upp och älskat att göra mål, men varför… Jag har inget bra svar på det.

Kan man träna på att göra mål och hur i så fall?
- Ja, det kan man absolut. Det är bara att ställa sig på skottrampen, men också våga göra annat på matcher och träningar så man inte fastnar i en grej. Det börjar redan på skottrampen.
- Man kan inte bara stå och nöta handledsskott utan du måste kunna göra annat också. Det är sällan du är helt ren på hockeyplanen så det gäller att vara beredd i alla lägen. 

lova-blom-22-1562939216.JPG

Här spenderar Lova Blom mycket tid.
Klarar du att sätta pucken i den maskan du vill?

- Jag har mycket att öva på där (skratt). Jag är kanske inte lika bra i alla lägen och situationer, men jag kan alltid öva och bli bättre. 

HAR SPELAT STÅLBUCKLAN - FYRA GÅNGER


Lova Blom har spelat med i fyra upplagor av Stålbucklan och vid den första turneringen var det första gången hon spelade med tjejer.
- Första året hade man slagit ihop Södermanland och Uppland. Det var första turneringen och matchen som jag körde med tjejer.
- Jag tyckte att det var jobbigt, men efter det började jag kombinera tjej och kill-hockey. Jag kommer ihåg att det var en ganska stor kontrast eftersom jag var tvungen att hålla tillbaka för att inte gå ut och spela på samma sätt som jag gjorde med killarna. Det här gjorde att jag också drog på mig en del utvisningar då jag körde med tjejerna. 

Hur stark är annars damhockeyn i Nyköping?
- Det har blivit bättre med åren. Vi hade en liten dipp i några år. När jag var nio, tio år försökte man få ihop ett tjejlag och det var också en del tjejer där, 10-15 stycken om inte mer ändå.
- Jag vet inte vad som hände, men det trappades av mer och mer. Nu börjar det ändå komma upp lite igen och Nyköping har startat ett damlag för dom som vill testa på. Det här tror jag kan leda till att yngre vill börja.
- Vi har nya personer i styrelsen som jag vet vill satsa på både på tjej och killhockeyn, så jag tror att det kan bli mycket bättre närmsta åren. Snacket går att dom kommer satsa på damhockeyn i Nyköping och försöka få fler tjejer att börja.

Kan du själv vara en förebild och få unga tjejer att vilja börja spela?
- Jag hoppas jag kan vara det. Samtidigt är det kul att visa för andra att det går och är kul köra, att man ska våga köra med killar och sådana saker. Då kan det komma fler som vill börja och till slut kan det då bli ett tjejlag. 

lova-blom-20-1562939091.JPG


Hur mycket tid lägger du idag på hockeyn?
- Jag lägger extremt mycket tid på hockeyn. Under säsong känns det som att jag inte gör så mycket annat, men det är också vad jag tycker är lite kul.
- Jag vet också hur mycket tid jag måste lägga på hockeyn för att kunna utvecklas. Dessutom kör jag mycket extraträning. Har vi inte träning med laget så kör jag själv. Det har blivit lite dåliga konsekvenser av det då och då eftersom jag övertränat lite ibland.
- När jag inte haft träningar med laget har jag gått på och tränat själv, vilket inte gett mig tid för återhämtning eller någon vilodag. Nu efteråt kan jag tänka att det var dumt. Jag har brunnit så mycket för hockeyn att jag tagit beslut som när jag känt mig lite förkyld eller haft lite ont i halsen så har jag kört ändå till det jag blivit väldigt sjuk. Det kan ju vara dumt ibland, säger Lova Blom med ett nästan generat leende.

VILL KUNNA LEVA PÅ HOCKEYN


Lova Bloms dröm är att en dag kunna leva på sin hockey.
- Absolut. Det är min dröm. För att nå dit måste vi börja lägga lika mycket energi på tjejer som på killarna.
- Jag tycker att det redan nu har börjat bli så. Det kommer mer uppmärksamhet på oss tjejer. Fortsätt på det spåret och visa att tjejer också kan spela hockey på en väldigt bra och hög nivå, då tror jag vi kan nå dit en dag.

Inför kommande säsong lämnar Lova Blom herrhockeyn och ska enbart spela med tjejer. Ny klubbadress blir Djurgården.
- Jag tycker Djurgården alltid varit en väldigt professionell organisation. Dom lägger mycket energi på tjejerna, vilket jag tycker är väldigt bra. Det var nog mest dom bitarna som drog mig dit.
- Dessutom var jag där och testade några gånger under förra säsongen och tittade på hockeygymnasiet. Jag tyckte att det även verkade vara en väldigt skön grupp.
- Nu har jag kört försäsong med Djurgården och det är tjejer som verkligen ger allt varje träning. Jag tycker att det verkligen är jättekul att se.

Vad tror du blir den stora utmaningen med att kliva in i SDHL?
- Det är en väldigt hög nivå i SDHL, men jag tänker bara köra och tänka så mycket. Det är nog vad jag måste göra och är bäst på, skrattar Lova Blom och fortsätter:
- Fungerar det inte direkt så kommer jag inte ge upp. Hamnar jag på bänken så är det bara att köra på och visa vad jag vill så kanske jag är den som är ute och spelar sedan.

Kommer du spela något med killar den här säsongen?
- Nej, det kommer jag inte göra, förutom på hockeygymnasiet.

Hur ska det bli socialt att flytta till Stockholm med tanke på den lantliga idyll vi sitter i just nu?
- Just nu är jag den här småstadstjejen… tror jag. Jag trivs i lite mindre städer, men det ska bli riktigt spännande att flytta upp dit själv, lära mig och jag ska ta hand om mig själv och klara mig på egen hand.
- Det kommer bli en utmaning, men kul ska det bli, avslutar Lova Blom.

 


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten