Sök

Första smaken av Hockeyallsvenskan – som 29-åring: ”Det är inte så jäkla fett där”

29 år gammal får backen Fredrik Lindblom äntligen debutera i Hockeyallsvenskan. Detta efter Kristianstads avancemang till andraligan i våras. Han har haft anbud att spela i ligan tidigare – men dödar myten om att man blir rik på att spela där.
– Det har funnits lite erbjudanden genom åren, men jag har alltid tyckt att dom varit dåliga. På något vis har det inte känts värt att få 10 000 kronor i lön, säger han till hockeysverige.se.

JÄRNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 14 april 2019 är ett datum som alltid kommer finnas nära Fredrik Lindbloms hjärta. Efter tolv säsonger i division 1 och 2 fick han vara med om att spela upp Kristianstad i Hockeyallsvenskan. Det innebär att den 29-årige backen äntligen får chansen att spela i vår näst högsta serie.
– Det datumet ser jag tillbaka på med glädje samtidigt som det var stort, riktigt stort, berättar Fredrik Lindblom då hockeysverige.se träffar honom i hans barndomshems kök i Järna, inte alls långt ifrån där uterinken låg där han inledde sin hockeykarriär.
– Jag kände redan då vi dagen innan åkte upp för att möta Almtuna att det skulle bli kul. Jag satt och pratade med ”Hasse” (Fredrik Hansson) om det längst bak i bussen, att jag aldrig hade varit så nervös inför en match. När vi vaknade på morgonen kände vi att det var något speciellt och jag var otroligt taggat.

Den avgörande matchen mot Almtuna blev nagelbitare som avgjordes först i förlängningen.
– När matchen blev som den blev kände vi hela tiden att vi hade den. Almtuna hade allt att förlora och vi kände att dom var väldigt nervösa.
– När förlängningen började satte vi in en back och två forwards. Samtidigt såg vi att dom skickade in två backar. Jag tänkte på en gång att dom ville ha matchen till straffar. Då kände jag också att vi hade övertaget och det vara bara för oss att trumma på.
– Sedan går pucken in och då blir det bara en eufori i hela skallen, säger KIK-backen med ett stort leende.

SKÖNT ATT RAKA AV KVALSKÄGGET

Matchvinnare för Kristianstad i förlängningen var backen William Pethrus, som nu lämnat skåningarna för spel i Karlskrona.
– Hockeymässigt är det här största som hänt mig, att äntligen få vinna någonting. Det är svårt att beskriva vad jag kände just då, säger Fredrik Lindblom.
– Jag hade precis bytt så jag satt på bänken och var väldigt trött. Sedan sneglar jag in på isen och ser att dom kommer två-mot ett och det blir mål. Då var det ren glädje och det svartnade nästan för ögonen.


Foto: Bildbyrån/Petra Älvstrand

Hann du ägna Almtunas spelare någon tanke i det här ögonblicket?
– Personligen gjorde jag inte det just då. När allt lagt sig lite och jag åkte förbi deras bås såg jag hur tufft det var för dom. Klart att jag då kände för dom killarna också eftersom jag varit med och förlorat några år och vet hur det känns.
– Sedan är det såklart värre att åka ur än att förlora det sista steget för att gå upp, men just då kände jag mest glädje.

Var det skönt att få raka av sig skägget efter matchen?
– Ja, faktiskt. Det började klia. Det var bara en kul grej med slutspelsskägg. Vi hade så många unga spelare i laget som inte verkade kunna få skägg så vi fick visa dom hur det skulle se ut, skrattar Fredrik Lindblom.

”IBLAND VAR VI BARA 14 PERS PÅ TRÄNINGARNA”

Det var inte en alldeles spikrak resa fram till avancemanget för Kristianstad.
– Förra gången vi var i kvalet med Kristianstad hade vi ett mycket mer ”skillat” lag, alltså ett bättre lag på pappret, men den här gruppen var något extra.
– Vi hade väldigt många motgångar från början. Folk slutade, det var skador, hjärnskakningar och allt möjligt där ett tag. Ibland vara vi bara 14 personer på träningarna. Det kom in lån, tre, fyra från Rögles J20 som var med, tränade och spelade en match. Sedan kom det in en annan och spelade en match… Det blev väldigt hattigt.
– Vi som var med från början kom ändå ihop väldigt bra och blev en väldigt stark grupp. Det tillsammans med att tränarna körde på med det dom trodde på, vilket gjorde att vi också fick en tro. På så vis gick det vägen.

Givetvis fanns det även en stor hockeykomptens i laget.
– Absolut. Vi var såklart ett väldigt bra lag och hade spets på i stort sett alla positioner.
– Almtuna hade också ett bra lag och det var ingen som trodde att dom skulle hamna i botten av Hockeyallsvenskan och sedan åka ur även om dom senare fick Panterns plats i serien.
– Det handlar verkligen om att få ihop gruppen, att alla tror på det och drar åt samma håll. Då kan man komma långt. Det är också vad vi får bygga vidare på den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Fredrik Lindblom har aldrig tidigare spelat högre än division 1, men han både tror och hoppas att det steget inte kommer vara alltför stort att ta.
– Hockeymässigt tror jag inte det är en så stor skillnad mot matcherna i division 1 och kvalserien. Skillnaden är att det blir sådana matcher hela säsongen. Sedan är såklart toppen på Hockeyallsvenskan bättre än toppen på ettan. Det är inget hymla om.
– För egen skull är jag inte orolig att jag inte ska klara av det. Jag tycker bara att det ska bli väldigt kul.

Hur viktig blir din roll i laget kommande säsong med tanke på att du tillhör det äldre gänget i laget?
– Den blir nog ganska viktig. Vi äldre, precis som vi gjort alla år i Kristianstad, får se till att alla drar åt samma håll och ingen fuskar med någonting. Att alla verkligen kör när dom är där. Jag brukar kunna säga till om någon faller ur så det blir inga problem.

”HOCKEYKULTUREN OBEFINTLIG”

Fredrik Lindblom växte alltså upp i Järna som ligger 15 kilometer söder om Scaniarinken i Södertälje.
– Här är nästan hockeykulturen obefintlig. Järna hade något juniorlag som var hyfsade. Bland annat var Bemströms söner här och spelade. Nu finns det i alla fall ett A-lag här igen och det vore kul för den här lilla byn om det fanns någonting som ungdomarna här kan se upp till, men samtidigt är det svårt eftersom det inte bor så många här.

Som för så många andra var det fotboll på sommaren och hockey på vintern som gällde för 29-åringen.
– Det var pappa som fick mig att börja, men det var min morbror som lärde mig åka skridskor då jag var jätteliten. Han tog med mig till uterinken här bredvid. Sedan fortsatte det med att pappa var tränare för 87:orna här i Järna. Då var jag med där under många år och spelade med dom som var två år äldre än jag. När jag var 12-13 år gick jag till Södertälje.
– Jag spelade både hockey och fotboll. Sedan var det faktiskt fotbollen i Järna som ställde som kravet att jag skulle köra där hela tiden. SSK sa ingenting. Då bestämde jag mig för att bara spela hockey eftersom jag tyckte det var roligast.

Hade du redan tankar då på hur långt du ville nå med hockeyn?
– När jag var liten pratade jag om att jag ville spela i NHL. Man måste ju ha drömmar vart man vill spela någonstans, men jag insåg första året i J20 att ”okej, NHL är kört”, skrattar Fredrik Lindblom och fortsätter samtidigt som kraftigt slagregn tar vid utanför fönstret.
– Jag har alltid haft som mål att kunna leva på det eftersom hockeyn är det jag tycker är kul. När jag varit några år i ettan har jag kunnat jobba halvtid och då kunnat satsa hyfsat på hockeyn. Framför allt har jag haft det bra i Kristianstad. För att vara division 1 har det till och med varit väldigt bra.

Har det varit en stor skillnad jämfört med då du spelade i Hockeyettan med Kiruna, Västervik och Visby/Roma?
– Ja, det tycker jag. Kiruna var helt okej faktiskt. Jag trivdes väldigt bra dom två år jag var där uppe, men där var det väldigt långa resor och väldigt speciellt att bo. Däruppe fick jag också vänner för livet som inte spelar hockey. På det sättet var Kiruna väldigt, väldigt bra.

”INTE SÅ JÄKLA FETT”

I Visby/Roma spelade han tillsammans med en av sina bästa vänner, Acke Ringström, som ni mött tidigare i en längre intervju på hockeysverige.se.
– Där var resorna ännu värre eftersom vi fick åka båten fram och tillbaka nästan varje söndag. I Västervik och Kiruna jobbade jag, men i Visby jobbade vi inte.

Det har också varit på gång för Fredrik Lindblom att ta steget upp i Hockeyallsvenskan tidigare.
– Det har funnits lite erbjudanden genom åren, men jag har alltid tyckt att dom varit dåliga. På något vis har det inte känts värt att få 10 000 kronor i lön. Sedan ska man ha en lägenhet på det. Dessutom ska det betalas skatt, vilket skulle gjort att jag hade haft 2000 kronor kvar att leva för. Det är inget som riktigt lockat.
– Alla som inte är involverade själva tror att Hockeyallsvenskan är en bra penningliga, men det är inte så jäkla fett där.
– Sedan blev det här en perfekt ”match” för mig som har sambo, två barn och har köpt radhus i Kristianstad, att då ta upp ett lag var perfekt.

Varför hamnade du i Kristianstad från första början?
– Tanken var från början att jag skulle plugga på högskolan där. Kristianstad hörde av sig och sa att det fanns en högskola där. Jag sökte dit samtidigt som jag direkt skrev på för två säsonger. Efter det har jag blivit kvar.
– Först och främst trivs jag jättebra i klubben. Det har varit lite halvrörigt runt omkring med många olika tränare. Dessutom har det varit väldigt många olika spelare. Det har gått folk till både höger och vänster. Jag har spelat med säkert över 100 spelare där.
– Det har varit lite speciellt, men det har blivit bättre och bättre för varje säsong. Klubben har tagit kliv hela tiden. Jag hoppas organisationen är redo för Hockeyallsvenskan för vi spelare tycker det ska bli riktigt kul.

Ni har köpt radhus i Kristianstad, innebär det att ni ska rota er där?
– Jag vet inte, men både jag och sambon (Sofia) trivs där så det är inte omöjligt att vi blir kvar där. Äldsta dottern går dessutom på förskolan där.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Det blir antagligen ett annorlunda liv för dig nu som spelare i Hockeyallsvenskan, hur tänker du kring det?
– Jag jobbar åt en sponsor som tekniker och det jobbet kommer jag ha kvar. Hur mycket jag jobbar får vi se. Det blir att jag jobbar på timmar nu. När jag kan kommer jag ställa upp och jobba samtidigt som jag tycker det är kul att få lite annat att tänka på också.
– Dessutom ställer chefen där alltid upp för mig så vill jag absolut ställa upp tillbaka.

Är det skönt att få det här avbrottet från hockeyn?
– Ja, men när jag väl är ledig kanske jag vill vara hemma med familjen också. Jag är så van att jobba vid sidan. I division 1 tränade vi klockan två varje dag. Då jobbade jag fram till lunch, gick och käkade för att sedan träna. Det blir ungefär samma upplägg som förra säsongen. Jag är en sådan vanemänniska så jag tror att det bara kommer att rulla på. Skillnaden blir att jag blir borta lite mer hemifrån eftersom resorna blir lite längre.

Vad säger familjen om att du blir borta mer?
– Min sambo får dra ett stort lass och har så alltid gjort. Hon kämpar på bra, men hon är nog glad för min skull att jag får testa på Hockeyallsvenskan något år, ler Fredrik Lindblom.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten