Sök
Alexander Johansson
Tyska ligan

Från lagkapten till oönskad: ”Sa att de inte såg mig på 14 forwards”

Alexander Johansson blev en succévärvning. Han gjorde en hel del poäng, älskades av fansen och blev Färjestads lagkapten. Sedan kom skadeproblemen. Sedan blev han oönskad i Färjestad och fick se kontraktet brutet.
– Jag känner att sättet jag blev behandlad på…det var tråkigt, säger Johansson till hockeysverige.se.

Efter fyra år som en stabil spelare i Växjö lämnade Alexander Johansson Lakers 2016, för spel i Färjestad. Där blev succén omedelbar. Han gick från att göra 18 poäng till 32, det vill säga nästan fördubblade sin poängskörd, och utsågs säsongen därpå till ny lagkapten i den värmländska klubben. Han fick ett nytt treårskontrakt med klubben och skulle nu bli en del av Färjestads kärna.

I stället blev det starten på två tuffa år. Två år med skador, bristande förtroende, färre poäng och som till sist ledde till att han köptes ut från sitt kontrakt med Färjestad. Samma klubb han nyligen hade varit lagkaptenen och ansiktet utåt för. Det blev elva poäng på 28 matcher säsongen 17/18 och bara fyra assistpoäng på 14 SHL-matcher under säsongen som avslutades för några månader sedan.
– Jag har försökt gå vidare så mycket som det går från det där. Det är givetvis tråkigt när det blir på det viset och jag känner att sättet jag blev behandlad på…det är tråkigt. Man vill alltid att folk ska tycka gott om en men tyvärr blir det inte alltid så. Det går inte att styra och kontrollera det. Nu har det stängts en dörr men öppnats en annan så jag försöker att inte känna så mycket bitterhet, berättar Alexander Johansson för hockeysverige.se.

Är du besviken på Färjestad att det blev som det blev?
– Det är klart det finns en besvikelse och det här är en törn i sidan som nog kommer hänga med mig hela livet, skulle jag tro. Om inte annat tar jag med mig erfarenheterna av hur jag agerat i olika situationer. Men det är klart jag är besviken och ska ta lärdom av det som hänt. Det är en blandning av de känslorna, skulle jag säga.

Foto: Bildbyrån

Vilken förklaring fick du av Färjestad?
– Förklaringen jag fick först var att jag inte skulle gå in på nio forwards. Då sa jag att det inte var några problem med det eftersom jag spelat i lägre kedjor tidigare i min karriär. Det var inga problem för mig för jag kände att om jag är skadefri och får vara frisk så kommer jag kunna leverera och spela en bra ishockey ändå. Men två veckor senare sa de att de inte såg mig på 14 forwards heller.

”SKADOR SOM SATT KÄPPAR I HJULET”

Faktumet att Alexander Johansson gjorde succé under sin debutsäsong och således fick både ett större lönekonto och en mer framskjuten roll i hierarkin förändrade hans hockeyliv. Men att succén skulle ha blivit en nackdel för honom senare tror han inte.
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är klart karriären fick ett uppsving, offensivt sett. Jag fick spela i en framskjuten roll med Johan Ryno och Joakim Nygård och det blev en jättebra matchning. Men jag har samtidigt haft jättemycket skador de senaste två åren och det har satt mig i en sits där jag inte kunnat göra vare sig mig, klubben eller laget rättvisa. Så det har nog inget med att det gick så bra första året att göra.
– Det är skador som satt käppar i hjulet för mig. Jag har inte kunnat vara den lagkapten killarna förväntar sig och inte den spelare som jag själv vill vara. Det är den primära anledningen.

Alexander Johansson har haft rejäla skadeproblem. Foto: Bildbyrån

Nu tränar Alexander Johansson med en tränare i Halmstad, och tillsammans med NHL-backen Oscar Fantenberg. Men till kommande säsong går flyttlasset utomlands för första gången då 30-åringen gjort klart med tyska Grizzlys Wolfsburg.
– Det blir en liten omställning, såklart. Jag tittade på att stanna i Sverige men sen kom det fram att det fanns lag i Tyskland som var intresserade så då började jag titta in det. Jag är i den situationen att det måste passa för fru och barn och det är en hel del praktiska bitar som ska kännas rätt. Jag menar, i Sverige vet du hur allt fungerar med resor och hur det är för familjen. Ska du flytta utomlands spelar det in hur det funkar med BVC (barnavårdscentralen) och sådana saker som är självklara när du bor och spelar i Sverige. Jag har pratat mycket i telefon för att få koll på sådana saker och vad som väntar i Tyskland.
– Det blir sjukt utmanande som hockeyspelare men ännu mer som människa. Jag hoppas jag kan växa som person.

BLIR LAGKOMPIS MED OLIMB

Hur bra koll har du på ligan?
– Jag har ju mött lite tyska lag i CHL och sen har jag pratat med andra spelare som varit i ligan. Det är inte lika tempostarkt som det är i Sverige, med det presspel vi har här hemma i SHL exempelvis. Man får mer tid med pucken där nere. Samtidigt är det många importer och många nordamerikanska tränare, så det blir nog ett lite tuffare spel och mer fysiskt. En mer ”enkel” hockey på så sätt.

Foto: Bildbyrån

Och laget? 
– Det jag vet är att Wolfsburg hade en tuff säsong med många tuffa skador. Dessförinnan var de ett stabilt topplag som var i både semifinal och final. De har utmanat bakom Mannheim och München som är de två stora lagen.
– Sen är ju (Mathis) Olimb där och jag känner några kanadensare i laget sedan tidigare också. Av den anledningen känns det ganska tryggt. Jag vet att det finns killar jag delar syn med och förhoppningsvis kan vi hitta en ”connection”.

”TAR DET FRÅN AUGUSTI TILL APRIL”

Wolfsburg missade slutspel förra säsongen men var i final 2011, 2017 och 2018 och i semifinal 2010, 2013, 2014 och 2015. Med andra ord har 10-talet varit mycket framgångsrikt för ”Grizzlys”, med undantag för den svaga tolfteplatsen som kom förra säsongen.

Alexander Johansson har blivit 30 år och är inte främmande för att försöka göra karriär ute i Europa – men inte heller för att återvända hem.
– Jag har inte tänkt så mycket i de banorna än, om jag ska vara ärlig. Men med tanke på de två år jag haft, och det treårskontrakt jag hade som bröts med Färjestad, så försöker jag vara ödmjuk. Jag tar det från augusti till april och om kroppen håller och allt känns bra så kanske det är utlandet som gäller även i fortsättningen, och känns det inget bra kanske det blir Sverige igen.
– Tiden får utvisa var vi landar någonstans. Nu ska jag bara försöka dra så mycket erfarenhet av det här som möjligt, och göra det så bra som möjligt på isen. Sen får vi se vad som händer.

”VILL VARA SKADEFRI”

Att kärleken till hockeyn finns kvar, trots de två tuffa säsongerna han har bakom sig, råder det dock inget tvivel om.
– Jag vill vara få vara skadefri och känna glädjen till ishockeyn igen. Jag vill känna att det är roligt, att man utvecklas och kan tävla varje dag. Jag älskar fortfarande hockey och har lagt ned otroligt mycket tid på sporten så jag vill bara ha energin och glädjen av att spela. Att vinna matcher och få göra mål kommer på köpet då, avslutar Alexander Johansson.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten