Lukas Pilö.
SHL

”Det största jag har varit med om i mitt liv”

Han är tillbaka i Örebro efter en minst sagt lyckad utlåning till Oskarshamn. Med SHL-avancemanget färskt i minnet laddar nu Lukas Pilö för att slå sig in i SHL på allvar.
– Det är svårt att beskriva med ord, men jag är lite stolt över att ha varit med om det. Jag skulle nog säga att det är det största jag har varit med om i mitt liv, säger Pilö till hockeysverige.se.

STRÄNGNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vi lite äldre minns Ulf Pilö från både Södertälje och Nacka i dåvarande allsvenskan. Ursprungligen kom han från klubben med det exklusiva namnet Virvelvindens SK. Klubbnamnet hade inget med ”Virvelvinden från Vuollerim”, alltså Lars-Göran Nilsson, att göra utan var en klubb som huserade i södra Stockholm.

Ulf Pilö. FOTO: Arkiv

Redan säsongen 2017/18 debuterade en ny Pilö i högsta serien, nämligen Lukas . Då gjorde han sju SHL-matcher för Örebro, vilket han även gjorde förra säsongen. Och visst finns släktskapet till Ulf Pilö.
– Det är min farfar. Han har berättat lite ibland om när han själv spelade. Av det jag har hört har han spelat i Södertälje och Nacka men även varit med i Djurgårdens ungdomsstyrelse, Berättar Lukas Pilö då vi ses i Strängnäs där han växt upp.
– Farsan (Peter) är uppväxt i Haninge och har spelat i Vendelsö och Djurgårdens ungdomslag. Då var farfar med som ledare. Dessutom var farsan bra kompis med Robban Ohlsson som nu tränar Djurgården.

Har farfar varit en inspirationskälla för dig som hockeyspelare?
– Ja, det har han. Det är enligt mig världens bästa farfar. När vi pratar är det 90 procent hockey. Det är alltid kul att träffa honom. Han har såklart varit en del i min karriär.
– Jag har ju aldrig själv sett honom spela, men han var med en gång på allmänhetens och då såg han lite stel ut, skrattar Lukas Pilö.
– När vi kvalspelade mot Timrå åkte han först ner till Oskarshamn. Sedan upp till Timrå och efter det ner till Oskarshamn igen. I Örebro kollar han varje match som jag spelar. Han är alltid där och är så hockeyintresserad att det nästan är galet.

I våras fick alltså Lukas Pilö vara med om en nästintill galen resa då han som utlånad från Örebro fick var med om att spela upp Oskarshamn till SHL.
– Jag tog inte riktigt en plats i Örebros A-lag, men jag gjorde det bra i J20 och kände att mitt nästa steg var seniorhockey för att utvecklas. Då blev det lite snack om utlåning.
– Oskarshamn hörde av sig och ville ha dit mig då dom hade lite skador på backsidan. På så vis hamnade jag där.

Resan Pilö fick uppleva där var som plockad ur gamla tidningen ”Pucken” från 1970-talet.
– Det är svårt att beskriva med ord, men jag är lite stolt över att ha varit med om det. Jag skulle nog säga att det är det största jag har varit med om i mitt liv.


Oskarshamns framgångar – en saga som plockad ur tidningen Pucken. FOTO: Ronnie Rönnkvist

”ALLA TRODDE PÅ DET”

Vad är det som gör att ni först slår AIK och sedan Timrå?
– Dels tycker jag att vi hade ett otroligt bra spelsystem och kunniga tränare som kunde läsa av motståndarna. Samtidigt hade motståndarna svårt att läsa oss.
– Sedan hade vi en otrolig gruppdynamik där alla jobbade för varandra och hade glada miner då vi kom till träningarna och matcherna. Alla kunde täcka skott med huvudet om det skulle behövas.

En spelare i Oskarshamn har sagt att känslan var att ni inte kunde förlora, håller du med om det?
– Ja, jag håller med. Det kändes att allt bara flöt på. Även fast det kunde stå 3-0 till motståndarna inför tredje perioden kändes det som att vi skulle vända matchen.

Vad kommer en sådan känsla ifrån?
– Dels handlar det om självförtroende i laget. Även tränarna gjorde ett bra jobb med att vi aldrig skulle ge upp. Sedan var gruppen otroligt stark. Alla trodde på det och ingen såg ner på någon annan utan alla var lika mycket värda.

Inför kommande säsong återvänder Lukas Pilö till Örebro och följer alltså inte med Oskarshamn upp till SHL.
– Jag tror inte det någon gång var aktuellt att jag skulle stanna i Oskarshamn. Klart att det var tufft att lämna laget när vi gjort en sådan grej.
– Samtidigt tycker jag det är superkul att få vara tillbaka i Örebro, träffa alla gamla lagkompisar och komma hem till Behrn Arena. Det känns som mitt hem efter att jag varit där i nästan fem år nu.

”EN EXTRA ROLIG MATCH I PROTOKOLLET”

Nu ska istället Pilö spela mot Oskarshamn, något han tycker ska bli lite speciellt.
– Klart att det kommer bli lite speciellt att möta gamla lagkompisarna. Nu var inte jag där så länge…

Du blev uppskattad i Oskarshamn och nu ska du dit och spela igen.
– Självklart kommer det kännas lite speciellt, men jag tror att då jag väl är på isen tänker jag inte på det sättet. Det blir bara en extra rolig match i protokollet och något jag kommer se fram emot att få spela.

Hur ser du på Oskarshamns chanser i SHL?
– Fortsätter Oskarshamn med sitt spelsystem och får ihop den här gruppdynamiken igen så tror jag absolut inte att man ska räkna bort dom.
– Oskarshamn är nykomlingar och har inte någon press på sig. Det är svårtippat och jag vet inte riktigt, säger Örebro-backen med ett lite hemlighetsfullt leende.

Pilö är uppväxt i Strängnäs vilket inte är direkt känt för att fostra hockeyspelare i första hand.
– Jag skulle säga att vi mest är en golfsläkt. Både pappa och min farbror (Mats Pilö) har spelat på Nordea Tour. Själv har jag spelat och tävlat mycket i golf. Bland annat på Skandia Touren för juniorer, men jag tyckte alltid att hockeyn var roligare.
– Man kan säga att det var pappa som fick mig att börja med hockey eftersom han också har spelat, men han valde golfen och jag hockeyn.

Det blir fortfarande en del golf vid sidan av hockeyn för Örebro-backen.
– Just nu blir det mest på helgerna som jag hinner spela. Sedan kan det bli någon gång efter träningarna. Det blir inte jättemycket, men två, tre gånger i veckan kanske.

Var det här i Strängnäs ishall du började eller pendlade du till Åkers Styckebruk?
– När jag växte upp spelade ungdomslagen upp till U16 spelade här i Strängnäs. Sedan spelade junior och A-lag i Åkers. När jag kom upp till juniorerna blev det att jag pendlade dit. Det är bara tio minuter med bil.


Lukas Pilö. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

FLYTTADE TILL ÖREBRO SOM FEMTONÅRING

Från Åkers IF kommer tidigare storspelare så som Kjell Svensson och Mats Hallin. Dom valde senare Södertälje, men den vägen var aldrig aktuell för Lukas Pilö.
– Nej, det blev inte så. Dom flesta i min ålder från Södertälje spelade i Järna med (Jörgen) Bemström som tränare. På så vis blev det aldrig något riktigt lag i Södertälje. Då blev jag kvar i Strängnäs.
– Sedan hörde Örebro av sig. Jag fick ett jättebra intryck av klubben och valde då att gå dit. Det här var vid jul U16-året. Jag gick sedan sista terminen i nian där och hela gymnasietiden.

Du var 15 år då du flyttade till Örebro, hur upplevde du det?
– Det var tufft (skratt). Mamma och pappa ställde upp och var där mycket i början. När dom inte var där kände jag mig ganska obekväm med att bo själv, laga mat, tvätta och allt sådant. Det var lite jobbigt, men i och med att dom var där i början kom jag in i allt ganska snabbt.
– Sedan gick jag i samma klass som några i laget. Bland annat Petter Bratt. Jag lärde känna honom jättebra och var en del med hans familj, vilket kändes bra.

Vad skiljde sig mest att komma från hockeyn i Åkers/Strängnäs till den i Örebro?
– Det märktes att det var mer en elitförening i Örebro. Kosten blev viktigare och träningsmängden ökade. Jag var tvungen att tänka rätt, sova bra, äta som en elitspelare. Det var att komma till hallen, göra sitt jobb där för att sedan åka hem för att äta och sova.
– I Strängnäs kom jag till hallen och det var kanske inte samma fys eller noggrannhet med kosten allt sådant där. Allt är ett snäpp högre i Örebro.

Var det svårt att komma in i det?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är en noggrann person samtidigt som alla i Örebro strävar mot eliten. I Strängnäs spelade vissa spelare bara för att det var kul.

SIKTAR PÅ EN PLATS I A-LAGET

Under fjärde säsongen i Örebro, 2017/18, får Lukas Pilö chansen i SHL, men även i U19-landslaget.
– Först och främst var det ett enormt självförtroende boost och ett kvitto på att jag gör någonting bra. När jag har ett självförtroende spelar i alla fall jag min bästa hockey. Man är ”på” och tänker inte så mycket.

Sitter det här självförtroendet i fortfarande?
– Ja, det tycker jag att det gör. Speciellt i och med kvalet med Oskarshamn. Klart att jag även fått ett självförtroende boost av det.

Hur var det att dra på sig landslagströjan första gången?
– Det var sjukt mäktigt. Först var det med U19 i Tjeckien. I augusti var sedan med U20 i ”Ö-vik”. Hade någon sagt till mig då jag var 12-13 år att jag skulle spela i landslaget så hade jag inte trott på den personen.
– Att höra nationalsången innan matchen och allt sådant var bara skitkul. Det var verkligen en speciell känsla då vi var i ”Ö-vik”. Där var det rätt mycket folk på läktaren och många som sjöng med. Man fick lite rysningar.

Första A-lagsmatchen med Örebro spelade Lukas Pilö på bortaplan.
– HV71 borta. Det var på annandagen och fullsatt. Även fast det var bortaplan fick jag lite rysningar eftersom jag aldrig hade spelat inför så mycket folk. Klart att jag var lite nervös innan matchen, men det var en häftig upplevelse.
– Att spela första hemmamatchen var ändå ännu bättre. Det stödet vi har i Behrn samtidigt som jag vet hur mycket den staden gillar hockey… Jag har kollat på nästan alla matcher där sedan jag var U16-spelare.
– Jag har suttit där på läktaren och tänkt att jag också spela där en dag. Sedan fick jag göra det. Självklart var det extremt roligt det med.

Vad blir din målsättning i Örebro kommande säsong?
– Självklart att ta en plats i laget, att kunna bidra och göra nytta för laget samtidigt som jag tar ytterligare ett steg i min utveckling som gör att jag blir en bättre hockeyspelare, avslutar Lukas Pilö innan vi går ner till hamnen i Strängnäs för att kika på lite båtar i regn och blåsten.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten