Sök
Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen är två tunga tapp för Färjestad.
SHL

”Många fans som i princip har panik över hur läget är”

Förra säsongen vann Färjestad grundserien och tog sig till semifinal i slutspelet. Trots en rad förändringar i truppen så tror Värmlands Folkblads Johan Ekberg att klubben är tillbaka i toppen för att stanna. Och trots tunga spelartapp finns det ingen anledning till panik menar han.
— Det tycker jag är lite överdrivet att ha i det här läget, berättar han för hockeysverige.se.

Färjestad har på senare tid drabbats av en rad tunga tapp. Både väntade och lite mindre väntade. Toppbackarna Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand har dragit till KHL och Theodor Lennström valde Frölunda. På anfallssidan har de bland annat tappat Oskar Steen, Joakim Nygård och Fabian Zetterlund till NHL. Vi tog hjälp av Värmlands Folkblads hockeyreporter Johan Ekberg för att ta tempen på Färjestad just nu.

Dina spontana tankar om Färjestad inför nästa säsong?
— Jag kan väl säga som så här: Jag vet att det finns många fans som i princip har panik över hur läget är och det tycker jag är lite överdrivet att ha i det här läget, inleder han.

KOMMER HITTA ERSÄTTARE

Ekberg menar att det kan tyckas som att alla andra SHL-klubbar gör klassvärvningar i parti och minut, men att det inte finns skäl till någon större oro bland FBK-anhängarna.
— Först ska NHL säga sitt och sedan KHL och Schweiz. Sen kan det vara först därefter som SHL-klubbarna får läge att slå till.

Han fortsätter med att utveckla sina tankar om det senaste tappet i Wikstrand.
— De har vetat ett tag att han skulle försvinna, så det kommer knappast som en blixt från klar himmel. Det två toppbackar som ska ersätta och en forward till som ska in. Jag är helt övertygad om att de inte hade släppt Wikstrand i det här läget om de inte hade känt att de skulle klara av att fylla den luckan som blir efter honom.
— När jag tittar runt så finns det ändå bra backar på marknaden, ganska meriterade backar som är lediga fortfarande.
— Man kan se det på två sätt. Jag är helt övertygad om att Färjestad kommer landa två bra namn på de backplatserna som ska in. De har pengarna till det.

Det andra sättet att se det på enligt Johan Ekberg är att en sån här värvning m-å-s-t-e bli rätt.
— Värvar du en spelare till fjärdekedjan så spelar det inte jättestor roll om han lyckas eller inte. Du kommer kunna plocka upp någon junior eller hitta någon billig ersättare under säsongen att fylla den luckan.
— Men om du bommar på dina tänkta topp två-backar, då kommer det bli jobbigt. Hur bra en spelare än presterat i en annan liga, jag tror det kommer bli svårt att hitta någon som spelat i SHL, så vet du aldrig hur anpassningen till SHL kommer gå.

TILLBAKA SOM TOPPKLUBB

Känslan runt Färjestad är att de är en välmående förening som sakta men säkert är på uppgång igen efter några resultatmässigt skrala säsonger för några år sedan.
— För två och ett halvt år sedan slog de in på en ny väg när Håkan Loob klev åt sidan och Peter Jakobsson kom in. Kort därefter så valde de att plocka in Johan Pennerborn som ny tränare.

Jakobsson och Pennerborn. Där och då två orutinerade pjäser i sammanhanget med noll rutin på nivån gällande de roller de var tänkta att axla.
— Det var en våghalsig satsning, det baserar jag mycket på att man samtidigt gick ut med och sa att man skulle vinna SM-guld om tre år. Det är ju nästa år det senast.
— Jag tyckte då, när de presenterade den planen, att…”Stackars Johan Pennerborn och Peter Jakobsson”. Man får inte glömma att detta var två år sedan och då var Färjestad ett mittenlag i SHL. Det var flera år i rad som de hade hamnat sexa och sjua i serien och inte var nära att på ett realistiskt sätt nämnas som ett guldlag.

Säsongen som var vann Färjestad grundserien.
— De vann serien för att de hade en formtopp under de sista veckorna där några andra hade en lite sämre form. Backar man till omgång 40 så var det lika realistiskt att Färjestad skulle hamna nia, som att vinna serien. Det var ju så jämnt.
— Totalt sett så tycker jag att de tagit rejäla kliv och åter tagit sig till att vara en guldkandidat. Nu är det alldeles för många lagbyggen som är alldeles för ofärdiga för att man kan göra någon utvärdering och jämföra trupperna mot varandra.

VIKTIGT SIGNALVÄRDE

Det tyngsta nyförvärvet hittills inför nästa säsong heter Victor Ejdsell.
— En prestigevärvning, slår Johan Ekberg fast innan han fortsätter:
— Det var en ”hemmapöjk”, en värmlänning som de tappat greppet om för att de inte riktigt tog hand om honom som de behövde.

Ejdsell fick aldrig riktigt chansen i a-laget förra gången han var i Karlstad och istället skrev han på i allsvenskan till säsongen 16/17.
— Att det blev BIK Karlskoga var väl inte så konstigt, men sedan att det blev HV…Det kändes nog lite, menar Ekberg.

Ejdsell skrev på för Nashville efter sin succésäsong i Karlskoga, där han vann hela allsvenskans poängliga och dessutom fick debutera i Tre Kronor. Efter en utlåning från NHL-klubben till HV71 17/18 åkte han över Atlanten. Innan dess hade han dock trejdats av Predators till Chicago.

Det blev ingen NHL-plats för Ejdsell, som spenderade hela säsongen i AHL och i våras åkte Färjestad över till USA för att sälja in en vision om hur de såg på honom.
— Det är en jåtteprestigevärvning att kunna vända det. Från att ha tappat greppet till…Jag ska inte säga att han hyste agg, men han kände sig felbehandlad av Färjestad. till att han ändå väljer dem när han kommer hem. Det var ett signalvärde i att han kommer.

Enligt Ekberg så verkar dock inte tanken från Färjestads sida vara att använda Ejdsell som center.
— De ser honom som ytterforward verkar det som. Jag vet såna som har spelat med honom i Karlskoga som tycker att han är bäst som center, att det är som center han absolut ska gå. Så vi får väl se. Jag skulle inte bli förvånad om det blir som ytterforward han kommer att starta.
— De har Johan Ryno och Linus Johansson som topp två-centrar. Du kan ju ha Victor Ejdsell som tredjecenter och ha en jättebredd, men jag vet samtidigt att de gärna vill ge Axel Ottosson en mer offensiv roll än vad han hade i år.

Intervjun med Johan Ekberg gjordes innan Hockeynews uppgifter om att också Linus Johansson kan vara på glid till NHL kom. Men än så länge, när denna intervjun publiceras, tillhör centern Färjestad.

Blir Färjestad ett topplag?
— Det skulle jag tro ändå. Det är jättemånga tunga tapp. Oskar Steen hade jag som en av hela SHL:s bästa forwards förra säsongen. Han tjänade 30 000 i månaden. Det går inte att ersätta honom, det är helt omöjligt.
— Men det finns ändå en rejäl stomme på forwardssidan. Det känns som en grund att stå på för att verkligen vara med och utmana.

BACKSIDAN FRÅGETECKEN

Däremot är backsidan ett större frågetecken.
— Backsidan blir avgörande. Ifjol gick de in med nästan samma backuppsättning, det var Robin Press som kon in för att täcka upp för Anton Grundel. Till i år har de bytt ut nästan hela backuppsättningen och det är bara Johan Ivarsson, Jens Westin och Sebastian Erixon kvar. Sen är det fem nya backar som är runt dem.
— Det är ändå en helt ny lagenhet som ska spelas ihop, avslutar Johan Ekberg.

Hockeysverige gör en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de sju tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Brynäs: ”Ute på någon slags valkampanj”

 

Idag 15:15
Luleå HF - Frölunda Indians
1 1.95
X 4.45
2 3.45
Idag 15:15
IF Malmö Redhawks - Färjestads BK
1 2.50
X 4.25
2 2.50
Idag 15:15
Djurgårdens IF - IK Oskarshamn
1 1.34
X 5.90
2 8.50
Idag 18:00
Växjö Lakers HC - Örebro HK
1 2.15
X 4.15
2 3.15
Idag 18:00
HV 71 - Brynäs IF
1 1.80
X 4.35
2 4.00
Idag 18:00
Skellefteå AIK - Leksands IF
1 1.45
X 5.45
2 6.20
Idag 18:00
Rögle BK - Linköping HC
1 1.69
X 4.55
2 4.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten