Peter och Filip Nordström
Nyheter

Femfaldiga SM-guldvinnarens son: ”Vill skapa mig ett eget namn”

Hans pappa Peter är en av de mest framgångsrika spelarna någonsin i Elitserien och SHL. Efter en krokig väg är sonen Filip Nordström nu också på väg mot finrummet, via en tryout i Mora.
– Jag har fått mycket förväntningar på mig och mycket ord sagda ”Du är här för att du är hans son” och sådana grejer. Det har varit både tufft och positivt, men att ha honom som pappa är få förunnat med all hjälp jag fått från hans sida, säger Filip till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)

Filip Nordström är ytterligare ett bevis på att den raka vägen till Hockeyallsvenskan inte är den enda. Han inledde som barn med spel i Forshaga, gick över till Färjestads juniorer för att sedan återvända till Forshaga. Efter knappt två säsonger där har han nu fått en try-out av Peter Ivarsson i Mora. Namnet Nordström är också ett namn som inte är helt obekant för hockeyfolk i Karlstad då pappa Peter Nordström är en ikon i Färjestads historia.
– Jag var nog väldigt liten när jag sprang runt i ett omklädningsrum första gången, säger Filip Nordström med ett leende när hockeysverige.se träffar honom på ett café i Råtorp med vy över vackra Klarälven och på andra sidan av den Löfbergs Arena där hans pappa har vunnit inte mindre än fem SM-guld med Färjestad.
– Jag vet inte riktigt när jag själv började med hockey, men det är något jag alltid önskat att få hålla på med samtidigt som jag alltid kollat på hockey. På så vis känns det som givet att det skulle bli hockey för mig.

Har du någon aning om när du åkte skridskor första gången?
– Jag var nog ofta med efter hans träningar ute på isen. Han har sagt att jag började i skridskoskolan i Färjestad, men att jag inte ville inte vara med för att det var mycket att åka ”köttbullen”, men det ville jag inte…

”Köttbullen”?
– (Skratt) Ja, bara åka runt, men jag ville spela matcher så det var inget för mig.

”STÅR DET OM MIG STÅR DET ÄVEN OM HONOM”

Pappa Peter Nordström spelade i Färjestad från 1995 till 2009 förutom en säsong då han testade på NHL och AHL-spel i Bostons organisation.
– Jag kommer inte ihåg så mycket från då han spelade. Framförallt inte hur han var på isen utan det har jag fått höra och se i efterhand.
– Det är mer allt runtomkring jag kommer ihåg, att vara i omklädningsrummet, matcherna och när dom vunnit guld.

Har du fått höra någon gång att du är lik pappa i spelstilen?
– Inte på så vis och jag tror inte vi är jättelika. Samtidigt vet jag inte, det skulle vara huvudet i så fall.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Flera spelare som har en pappa som varit en framstående hockeyspelare har vittnat om att det förekommit hån mot dom av just den anledningen. Det här har även Filip Nordström upplevt, men det tar han, liksom dom som vittnat om det tidigare, med ro.
– Jag har fått mycket förväntningar på mig och mycket ord sagda ”Du är här för att du är hans son” och sådana grejer. Det har varit både tufft och positivt, men att ha honom som pappa är få förunnat med all hjälp jag fått från hans sida.
– Klart att jag överallt har med mig honom. Står det något i tidningen om mig så står det även om honom.

Även jag tjatar om det…
– (Skratt) Ja, men det blir så naturligt och något jag får leva med. Det är också något jag har fått lära mig att acceptera och helt enkelt ta. Sedan vill jag skapa mig ett eget namn.

FOSTRAD I FORSHAGA

Filip Nordström inledde alltså sin hockeybana i Forshaga som ligger ungefär två mil norr om Karlstad.
– Jag var bästa kompis med Theodor Ottosson när vi var små, alltså Peter Ottossons son. Peter avslutade sin karriär i Forshaga. Då blev det att vi också åkte upp dit och började spela.
– Sedan följde många med och vi blev ett stort kompisgäng där uppe. Oskar Steen var också med. Hans pappa Peter var tränare i Forshaga och allt där var verkligen jättebra. Efter att jag följt med dit blev jag kvar och det är jag jättenöjd med.

Forshaga har en enorm hockeykultur. Bland annat kommer Nisse Nilsson därifrån, men även Uffe Sterner fostrades där även om hans första klubb vara Deje.

Märks den här hockeykulturen i Forshaga?
– Både och. Hockeypensionärerna är där varje match, vilket är jätteroligt. Sedan hade jag önskat att det kom mer folk på matcherna.
– Slutspelsmatcherna var otroligt roliga när det var mycket publik på plats. Det gör så himla mycket för oss spelare när det blir så. Man behöver knappt värma upp då. Det räcker att komma ut på isen och se allt folk för att bli hur taggad som helst. I kvalet var det till och med fullsatt på uppvärmningen, säger Filip Nordström med ett leende.

Hade du pappa som tränare något i Forshaga?
– Ja, vid U14 någonstans blev han tränare för oss och jag spelade där till U16 efter jul. Forshaga har varit jätteviktigt för mig. Där fick jag spela i tre, fyra lag och hur många matcher som helst. Det var nästan mer matcher än träningar för mig.
– Sedan var det viktigt för mig att få spela fotboll och inlines-hockey på sommaren. Inte bara satsa på hockey. Under somrarna fick jag spela mycket fotboll istället för att köra fys sju gånger i veckan.

”VÄGDE 65 KILO NÄR JAG KOM TILL FÄRJESTAD”

Den delen blev också en stor kontrast för Filip Nordström då han kom till Färjestad.
– Ja, väldigt stor. Jag kom direkt till J18 och där var det fys ett tiotal gånger i veckan medan jag kört en gång i veckan i Forshaga.
– Jag låg en bit efter och vägde 65 kilo när jag kom till Färjestad, så jag var inte stor. Idag väger jag 83, 84 kilo. Första is-passet skrattade Olle Eriksson Ek ut mig. Att se mig i fys-kläder… han fick sig ett gapskratt, säger Filip Nordström med ett leende.

Pappa Peter.

Under säsongen 2017/18 stod det klart att Filip Nordström inte skulle få ett A-lagskontrakt. Istället återvände han till sin moderklubb Forshaga för spel i Hockeyettan.
– Någon besvikelse tycker jag inte det var. Jag fick inte riktigt chansen att komma upp och spela med dom utan var bara med en träning. Att jag då inte fick kontrakt var inget jag var besviken över.

FÖREDRAR ETTAN FÖRE J20

Hade du en bit kvar dit upp eller hur kände du?
– Ja, så var det. Samtidigt visste jag att det vara andra som var före mig att gå upp. Sedan är det såklart så att jag hade hoppats få någon mer chans att träna, men det var aldrig så att jag kände att jag skulle ha en plats där.

Kliver man upp eller ner från J20 till Hockeyettan?
– Jag tycker det är att kliva upp. Ettan håller, enligt mig, en högre nivå än J20. Sedan är det en ganska stor kontrast att gå från junior till seniorhockey. Dessutom tycker jag min spelstil passar bättre i A-lagshockeyn jämfört med J20-hockeyn där det bara är åka, åka, åka…

Upplever du dig själv som en mer tänkande spelare?
– Ja och det är där min styrka är, att jag har hockeysmartheten i huvudet. Den finns där automatiskt. Allt det här med skridskoåkning och sådant kan jag träna upp och bli bättre i.

JAGAR ALLSVENSKT SPEL

Efter midsommar åker Filip Nordström upp till Mora för att slåss om en plats i lagets trupp till Hockeyallsvenskan.
– Det känns som en väldigt bra chans att visa upp mig och att kunna ta en plats.

Slår Filip Nordström sig in i HockeyAllsvenskan? Foto: Ronnie Rönnkvist

Visste du att det var aktuellt med Mora?
– Både och. Jag hade snackat med Mora ett bra tag och det kändes väldigt bra då det kom på tal.
– Jag tycker att det känns bra att det blev tryout för då är det viktigt för mig att vara bäst när det gäller samtidigt som det blir lite press på mig. Jag måste visa upp mitt bästa och bara köra på.

Vad krävs det av dig om du ska upp en nivå från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan?
– Framförallt styrkan, snabbheten och explosiviteten måste upp. Det kommer gå snabbare och alla kommer vara bättre. Dessutom är alla starkare och då måste jag också bli det, men det är också något jag jobbar på varje dag.

”ALLTID VÄLKOMMEN TILLBAKA”

Förra Forshaga-spelaren tror också att bo och leva i Mora kommer fungera riktigt bra.
– Jag tror det kommer bli riktigt bra. Mora är en lite mindre ort vilket gör att det kommer bli enkelt för mig att flytta in. Det skulle vara för mig svårare att komma till en storstad. På så vis känns Mora som ett bra ställe att hamna på.
– Sedan är det ett ungt lag vilket jag tror gör det lätt för mig att komma in i. Jag ser verkligen fram emot det här.

Blir det Vasaloppet första söndagen i mars för dig?
– Nej, skidor är ingenting för mig (skratt). Där är jag inget bra.

Om det nu inte skulle bli spel i Mora efter try-outen, hur tänker du kring det?
– Just nu är min enda tanke att jag ska vara kvar i Mora. Det är bara det som gäller och mitt mål. Sedan vet jag att till Forshaga är jag alltid välkommen tillbaka, men det får jag ta ställning till sedan om det händer, avslutar Filip Nordström innan han ska iväg till gymmet för ett fys-pass. Allt för att bli så förberedd han bara kan inför sin try-out med Mora.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten