Sök
DEN LÅNGA VÄGEN. Joakim Nygård är klar för Edmonton – efter att ha tagit en udda väg till framgång.
SHL

Ratades som junior – nu har han NHL-kontrakt: ”Jag kom inte in någonstans”

Det är långtifrån alltid som en spelare tar den raka vägen till NHL. Fråga bara Joakim Nygård. För tio år sedan ratades Färjestads speedkula från flera hockeygymnasier innan han hamnade i Sunne. I dag har han NHL-kontrakt med Edmonton Oilers.
– Jag sökte Ö-vik, Västerås och Södertälje. Jag kom inte in någonstans, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit en lång resa för Joakim Nygård. Den vindsnabbe forwarden ratades av klubb efter klubb när han ansökte till olika hockeygymnasier, vilket gjorde att han slutligen hamnade i värmländska Sunne.

Tio år senare har 26-åringen, ursprungligen från Skå, klivit fram som en spetsspelare i SHL. Inte minst då den gångna säsongen där han noterades för 21 mål och 35 poäng för Färjestad, vilket följdes av fem mål och tio poäng på 14 slutspelsmatcher. 

Den fina säsongen har gjort att Nygård nu får chansen att slå sig in i NHL hos Edmonton. Detta efter att han valt mellan Oilers och arga rivalen Calgary Flames.
– Ja, i slutändan var det så. Jag gick mest på magkänslan, att jag ville ha en bra chans att få spela. Den chansen såg jag mest i Edmonton, berättar Joakim Nygård då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Löfbergs Arena där han just avslutat en lunch med Johan Ryno.
– Det är sjukt svårt att veta hur det kommer bli och egentligen har jag ingen aning. Lagen säger i princip samma sak, men jag såg störst chans i Edmonton samtidigt som det känns att dom har något intressant på gång.

LOOB LÅG PÅ

En som försökte få Joakim Nygård till Calgary var Färjestads-ikonen Håkan Loob, i dag scout för Flames.
– Jag pratade med honom några gånger och dom ville ha mig dit. Det var ett svårt beslut, men det blev Edmonton till slut, vilket känns bra.

Wayne Gretzky, Mark Messier, Paul Coffey, Jari Kurri och nu Joakim Nygård…
– (Skratt) Det är hyfsade namn som varit där.

Hur tänker du kring den hockeykultur som finns i Edmonton?
– Det är en hockeytokig stad. Kanada är känd för sin hockey och jag tror inte att jag riktigt kommer fatta hur stor hockeyn är där innan jag kommit dit och sett.
– Jag har varit i Toronto en gång och det är enda gången jag åkt över Atlanten. Det blir ett spännande äventyr och jag är riktigt exalterad.

Vilken målbild har du för kommande säsongen?
– Att ta en plats och spela i NHL såklart. Något annat ska jag inte tänka. Det är vad jag siktar på, men sedan vet jag att det kommer bli tufft. Det gäller att ha en bra sommar här. Sedan är det bara att åka över och köra järnet där.

Om det blir AHL inledningsvis?
– Det är ett tvåvägskontrakt så det kan bli AHL. Jag är inställd på det också. Hamnar jag i AHL får jag ta det då. 

”NÄRA ATT JAG LA AV”

Joakim Nygård har tillbringat de senaste tio åren i Värmland, men ursprungligen kommer han från Ekerö utanför Stockholm.
– Just då spelade jag hockey mest för att det var kul. Sedan spelade alla mina kompisar hockey. Det jag gjorde efter skolan var att ta bussen eller cykla till ishallen. Jag köpte med mig något mellanmål på vägen och så vidare.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Bästa kompisen var Simon Mattsson som i dag spelar i Nybro, men har över 250 matcher i Hockeyallsvenskan på sin CV.
– Han gick i min parallellklass så honom hängde jag mycket med. Vi var några grabbar till, ett hockeygäng, som gick i samma klass och, som sagt var, spelade hockey för att det var kul.
– Jag spelade även fotboll i Skå fram till då jag var 14 eller 15 år. Sedan gjorde vi ett fotbollslag av hockeylaget på somrarna och åkte iväg på fotbollscuper.

Som gammal fotbollsdomare med en viss erfarenhet av hockeylag som ska spela fotboll måste jag fråga hur många varningar du drog på dig?
– (Skratt) Just jag drog inte på mig så många utan sprang mest på kanten, men jag kan säga att det var en del som fick några varningar. Vi var faktiskt rätt bra ändå.
– När jag sedan lade av med fotbollen blev det hockey, men varför jag valde hockey vet jag inte riktigt. Antagligen var jag snäppet bättre i hockey och tyckte det då var roligare.
– Det var också så att jag var nära att lägga av med hockeyn ungefär samtidigt som jag lade av med fotbollen.

Varför hade du sådana tankar just där och då?
– Jag tappade lusten lite och det var väl någon idé jag fick. Min tränare i Skå då, Magnus Welin (i dag scout för Buffalo Sabres), tog ett snack med mig och sedan blev det att jag fortsatte ändå, vilket jag är glad för i dag.

”BODDE I ETT ANNEX”

För tio år sedan valde alltså Joakim Nygård att lämna Skå. Han och kompisen, Simon Matsson, sökte sig istället till hockeygymnasiet i Sunne.
– Det var bara vi två från Skå. Jag sökte Ö-vik, Västerås och Södertälje. Jag kom inte in någonstans.
– Jag och Simon var på try-out i Västerås, men dom tog in William Karlsson och Gustav Björklund i stället. Sedan åkte vi till Sunne och kollade. Jag fick en bra känsla samtidigt som det är en liten mysig ort. Då visste jag faktiskt inte vad Sunne var för något.
– Jag ville gå på hockeygymnasiet. Samtidigt kom jag med i Rikspucken och då vet jag att Södertälje ville ha mig ändå, men Sunne fick bli alternativet ändå.

Sunne kanske inte låter som en hockeymetropol, men det finns mycket hockeykunnande i den bygden. Bland annat gick Jakob Lilja (Djurgården) och Marcus Nilsson (Färjestad) på hockeygymnasiet där samtidigt som Nygård och Mattsson.
– Alla trivdes bra där och vi blev tajta som grupp. Vi bodde i ett annex där vi hade gemensamt kök. Sedan var det en korridor med en massa rum så vi umgicks hela tiden.

Sunne får fram skickliga hockeyspelare också så det måste har varit en bra hockeyutbildning.
– Jo, men så var det. Det var bra träningar, fick spela mycket och en stor roll. I den åldern är också det viktigaste att man får spela. Många av oss blev bra hockeyspelare. Förutom dom du nämnde hade vi Jacob Johansson, som nu spelar i Linköping, Niklas Pavel som skulle ha spelat i Pantern…

Det låter som ett underskattat hockeygymnasium?
– Ja, precis och det var en rolig tid.


Foto: Ronnie Rönnkvist

DEBUTERADE MOT FRÖLUNDA

Efter tiden i Sunne var det nära att Joakim Nygård skulle hamna i Skåne, men valet föll till slut på Färjestad.
– Färjestad har såklart betytt jättemycket för mig. Jag kom hit till det nystartade J20-laget. Innan det hade Färjestad ett division 1-lag, Skåre.
– Jag valde mellan Malmö och Färjestad. Valet föll på Färjestad och det är jag väldigt glad över. Det här har blivit mitt hem, säger Joakim Nygård med tacksamhet i rösten och nickar ut mot arenan innan han fortsätter:
– Klubben har betytt jättemycket för mig och det känns som jag tagit steg varje säsong här och fått utvecklats på ett fantastiskt sätt.

Elitseriedebuten är något Joakim Nygård fortfarande minns väl.
– Frölunda hemma och fullsatt. Jag och Johan Olofsson debuterade samtidigt. Nu kommer jag inte ihåg vilken kedja det var, men vi skulle köra vartannat byte i den kedjan. Jag var lite smått nervös inför matchen.
– Johan gick ut i första bytet och körde över folk till höger och vänster (skratt). Han tog även någon utvisning. Jag tror vi båda gjorde en helt okej match och att få debutera var en häftig känsla.

Du har spelat i många bra kedjor här i Färjestad, men i vilken har du fungerat bäst?
– När jag fick mitt genombrott spelade jag med (Johan) Ryno och Alex (Alexander Johansson). Sedan har jag spelat med många bra spelare. Bland annat fick jag spela en del med Milan Gulas. Han har assisterat mig till många mål, säger Nygård med ett leende.

En viktig person i Joakim Nygårds utveckling är Färjestads tränare Johan Penneborn, även han med ett förflutet i Sunne, som hela tiden trott på honom.
– Han har betytt jättemycket. Han är väldigt bra med människan, att ta hand om och se till att alla spelare mår bra. Jag tror att den viktigaste delen då man ska prestera är att man mår bra. Där har han betytt jättemycket och han får verkligen alla att må bra hela tiden. 
– Det går alltid bra att prata med honom och samtidigt har jag fått en stor roll under hans ledning. Det krävs också om man ska lyckas. Får man inte spela är det svårt att prestera.

Om du blickar tillbaka på din senaste säsong, hur vill du sammanfatta den?
– En bra säsong som fick ett tråkigt slut. Det kändes som vi verkligen hade något bra på gång.
– För egen del har jag tagit steg poäng och målmässigt varje säsong och är absolut nöjd med min säsong. Det känns som jag fått ett lite jämnare spel och kan prestera på en högre nivå hela tiden.
– Mitt problem under tidigare säsonger har varit att jag fått ”dippar” under säsongerna. Det har varit matcher där det inte fungerat alls. Sedan har jag kommit upp på min nivå och sedan har det gått ner igen. Nu håller jag en jämn nivå och kan prestera bra i nästan varje match. Det är största steget jag känner att jag tagit den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

KOM NÄRA VM-SPEL

Det blev även spel i Tre Kronor den här säsongen, men när VM startade hamnade han på läktaren då NHL-spelare efter NHL-spelare anslöt till truppen.
– Det var nära VM i alla fall, säger Nygård med ett leende och fortsätter:
– I alla fall var det en häftig upplevelse och det var såklart jättekul att få vara med. När det började ramla in en massa NHL-namn kände jag att nu blir det nog inget VM-spel. Jag satt dessutom på läktaren redan innan (Gabriel) Landeskog kom dit.
– Jag tycker det ändå var coolt och jag fick vara med och träna med så pass bra spelare, men även se vad ett VM innebär med allt runt omkring och så vidare. Det är något jag alltid kommer komma ihåg. Sedan vill jag såklart vara med och spela ett VM i framtiden.

Kände du en besvikelse över att inte få spela eller var du ganska förberedd på det?
– Jag får nog säga att jag var rätt förberedd på att jag inte skulle spela VM. Sedan är VM inget jag tänkt på eller haft som mål under säsongen. Jag känner att det mest var positivt att jag fick vara med, så någon besvikelse blev det aldrig, avslutar Joakim Nygård som åker över till Edmonton i augusti.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten