Sök
Uffe Bodin
BODIN: Förvandlingen – från galen fajter till intellektuell coach

Han skapade stora rubriker med sitt inträde i NHL i slutet av 90-talet. Rocky Thompson hade namnet, spelstilen och utseendet för att chocka hockeyvärlden. 20 år efter att bokstavligt talat ha slagit sig in i ligan håller den nu 41-årige kanadensaren på att etablera sig som en av de hetaste coacherna utanför NHL.

”Har du sett filmen Slapshot? Det är en rätt lik kopia det där med det långa håret och händerna i vädret.”
New Jersey Devils expertkommentator Chico Resch fnissar åt det som just utspelat sig på isen. Den unge rookien Rocky Thompson i Calgary Flames har precis gått sin andra fajt i matchen mot Devils tungviktare, polacken Krzysztof Oliwa, och dessutom fått omkull den fruktade bjässen efter en vild holmgång.

20-åringen firar det med samma triumfatoriska engagemang som en spelare som just blivit Stanley Cup-mästare. Eller världsmästare i tungvikt, för den delen.

Publiken i Olympic Saddledome i Calgary är med på noterna. De vrålar Rocky Thompsons namn medan lagkamraterna uppskattande slår sina klubbor i sargen. Precis som Chico Resch just har påstått är det som att Flames har fått in sin egen Hanson-broder i laguppställningen.

*****

Att Rocky Thompson blev en hockeyspelare som i första hand använde knytnävarna för att tjäna sitt levebröd var skrivet i stjärnorna. Han döptes efter Rocky Marciano, tungviktsvärldsmästare mellan 1952 och 1956, eftersom hans far var ett stort fan av den mytomspunne boxaren.
– Med ett sådant namn hade man lite att leva upp till, konstaterade han i en intervju med The Oklahoman 2012.

Under uppväxten i västra Kanada höll han på med både boxning och brottning innan han beslutade sig för att lägga sitt fokus på hockey. Eller ja, den mer våldsamma delen av spelet i alla fall.

För det var hans hänsynslösa och stundtals brutala spelstil som gjorde honom känd i Western Hockey League. Under sina två första säsonger med Medicine Hat Tigers i juniorligan stod han bara för tolv poäng på 131 matcher. Det var de 386 utvisningsminuterna han samlade på sig som gjorde att Calgary Flames valde att drafta honom redan som 72:a spelare i tredje rundan 1995.
– Jag ville så gärna spela hockey på den högsta nivån att jag var villig att göra saker som andra inte var villiga att göra. Jag visste att det skulle ta mig till NHL, har han berättat.

Namnet, det långa lockiga håret och de vilda fajterna gjorde att Rocky Thompson snabbt blev en kultfigur i den nordamerikanska hockeyvärlden. När fajterna mot Oliwa ägde rum i januari 1998 hade han bara ett par NHL-matcher under bältet, men redan en hel drös slagsmål mot några av ligans mer namnkunniga fajters.

Det oberäkneliga beteendet och gränslösheten gjorde honom både fascinerande och skrämmande.
– Jag ville att folk skulle tro att jag var galen. Det enda sättet att få dem att tro att jag är galen var att göra galna saker ibland. Det var kalkylerat, har han erkänt.

För att motståndare ur balans tog han till rätt extrema metoder.
– Några gånger varje år brukade jag ta tag i en av de riktigt bra spelarna i motståndarlaget, brotta omkull dem och kväva dem. Bara en liten stund tills de blev rädda och fick panik. Sedan släppte jag dem och sa åt dem att ”om du gör någonting igen, då kommer jag att göra det där igen”. Och det brukade vanligtvis skrämma dem så pass mycket att de inte spelade så bra efteråt.

Även om NHL för drygt 20 år sedan fortfarande var en liga där det fanns plats för fajters krävdes det vissa hockeymässiga kvalitéer för att överleva som spelare. Det var kvalitéer som Rocky Thompson saknade. Han var egentligen back, men fick spela forward i NHL eftersom han saknade skridskoåkningen för att hantera motståndet. Det medförde också att hans NHL-karriär stannade vid blygsamma 25 matcher men också mindre blygsamma 14 slagsmål och 117 utvisningsminuter.

I AHL hann det bli desto mer hockey – och ännu fler slagsmål. 566 matcher och 1919 utvisningsminuter, vilket gör honom till den tionde mest utvisade spelaren i farmarligans historia. Då avslutade han ändå karriären redan som 29-åring 2007.
– Jag var inte den mest begåvade spelaren när jag växte upp. Jag hade inga bra handleder och åkte inte skridskor speciellt bra. Men det jag är stolt över är att jag lyckades lära mig de olika positionerna på isen. Jag spelade både back och forward och utvecklade mig hela tiden som hockeyspelare och blev ett riktigt proffs, har han slagit fast.

Kanske var det den hängivenheten och inställningen som gjorde honom förberedd för nästa kapitel i livet.

*****

Tolv år efter sin sista fajt på isen står Rocky Thompson nämligen i ett av båsen i den pågående Calder Cup-finalen i AHL. Sedan två år tillbaka är head coach för Vegas Golden Knights farmarlag Chicago Wolves. Laget ligger i skrivande stund under mot Charlotte Checkers, Carolina Hurricanes farmarlag, med 1–2 i matcher.

Den av blod ofta nedfläckade matchtröjan och de långa lockarna, som fick honom att likna en medlem i ett death metal-band, är historia. Numera är Thompson propert klädd i kostym, har en tillrättalagd frisyr och ett par glasögon som får honom att likna en universitetslektor. Det enda som möjligen skvallrar om hans tidigare sysselsättning är de ärrade knogarna och en och annan påminnelse om hockeyvåld i det fårade ansiktet.

Den Rocky Thompson som numera framträder offentligt ger ett intellektuellt och eftertänksamt intryck. Sedan 2004 är han troende och under somrarna håller han hockeyskolor hemma i Kanada där han både delar med sig av sina kunskaper om sporten och predikar om sin kristna tro.

När den aktiva karriären tog slut valde den nu 41-årige tränaren att ta första bästa chansen att hoppa in bakom bänken. Han var assisterande coach för Edmonton Oil Kings i WHL i tre år innan han flyttade till Oklahoma och blev assisterande coach för Edmonton Oilers dåvarande farmarlag Barons i fyra säsonger. Det utmynnade i en chans att komma till NHL. Under säsongen 2014/15 agerade han assisterande coach till Dallas Eakins i Edmonton, men det stannade också bara vid en säsong.

2015 fick han sitt första jobb som head coach då Rocky Thompson tog över Windsor Spitfires i OHL. De två säsongerna i den anrika klubben kröntes med att han 2017 förde laget till Memorial Cup, den kanadensiska juniorhockeyns motsvarighet till Stanley Cup. Det gav honom det nuvarande jobbet med Chicago Wolves.

*****

Men trots att Rocky Thompsons bär på en imponerande meritlista och att han av många ses som en progressiv och framåtsträvande coach gör det förflutna sig påmint ofta. Bilder på de galna fajterna och knasiga upptågen lever kvar i mångas medvetande. Fajters existerar inte längre i NHL, men de som haft den rollen under sina spelarkarriärer får leva med och kämpa emot fördomar om bristande intelligens och stenåldersmentalitet.

Så också Rocky Thompson.

När han under en intervju med en NHL-klubb fick frågan vad hans största svaghet som tränare är, svarade han:
– Det är enkelt, det är mitt namn – Rocky Thompson.

Han utvecklade sedan svaret i en intervju på Vegas webbsida.
– Jag måste få människor att se bortom vem de tror att jag är och visa dem vem jag egentligen är. De flesta tänker fortfarande på mig som spelare. Och jag var en slagskämpe. För många ger det negativa konnotationer. Det är en del av min verklighet som coach, att förändra den uppfattningen.

Det är han på god väg att göra.

Memorial Cup-vinsten med Windsor, två raka Central Division-segrar och Calder Cup-finalplatsen i AHL gör att han nu nämns som ett allt hetare namn för att ta klivet upp i NHL.
– Han kommer att coacha i NHL förr eller senare, säger Chicago Wolves general manager Wendell Young till Daily Herald.
– Jag pratar med många personer runt sporten, speciellt på management-sidan och det är allt fler som respekterar honom. Folk inom proffshockeyn vet vem den verkliga Rocky Thompson är nu.

Även ett solkat rykte går att återupprätta med tillräckligt många vinster. Och en begränsad NHL-karriär behöver absolut inte vara ett hinder för en framgångsrik tränarkarriär.

Det om något är Rocky Thompson på god väg att bevisa.

Källor: NHL.com, The Oklahoman, HockeyFights.com, YouTube, Daily Herald.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten