Nyheter
KARLSSON: En homerun för Don Sweeney

Han behöver fortfarande brottas med sina märkliga aktioner från NHL-draften 2015. Men att Don Sweeney gått vidare från misstagen då är tydligt. Just nu dominerar han i NHL.

Don Sweeney ersatte Peter Chiarelli som general manager 2015 efter att ha varit klubbens assisterande GM i sex år. Han inledde inte direkt mjukt på sin nya position utan öste på som bara den från start.

Han trejdade till sig ett förstaval för Milan Lucic, som hamnade i Los Angeles. Det var en bra trejd. Han bytte bort Dougie Hamilton till Calgary – mot ett förstaval och två andraval. Det var en desto sämre byteshistoria. Ett byte Sweeney fortfarande förknippas ganska hårt med. Bland annat hos mig. Gjorde de sig av med Peter Chiarelli och tog in hans fattigmanskopia? Det var ungefär så man kände även om ett förstaval alltid är mycket värt. Nu hade Boston desutom tre val efter varandra. De skulle välja som nummer 13, 14 och 15.

MISSLYCKADES KAPITALT I DRAFTEN

Vilka skulle de plocka? Uppsnackade talanger som Mathew Barzal, Kyle Connor, Brock Boeser och Thomas Chabot fanns kvar. Tänk om tre av dem skulle hamna i Bruins! Vilket lag de skulle få. Men så blev det som bekant inte. Med val nummer 13 valde Sweeney & co. Jakub Zboril. En tjeckisk spelare som inte väntades gå förrän i de senare rundonorna. Som nummer 14 plockades Jake DeBrusk och det visade sig ju bli bra. Sen valdes Zachary Senyshyn. Precis som Zboril var Senyshyn en spelare som väntades gå betydligt, betydligt senare. Och det fanns onekligen anledningar till att de två rankades så långt ner. Valet efter Bostons triss i draftpicks plockades Matt Barzal. Sen Kyle Connor. Sen Thomas Chabot. Spelare som redan nu ligger på gränsen till världsklass. Hur det gått för Bostons trio?

Well, Jake DeBrusk är ju en nyckelspelare i laget idag. Zboril har gjort två NHL-matcher i karriären. I övrigt för den tjeckiske backen en ganska anonym tillvaro i AHL. Senyshyn har aldrig spelat i NHL och står på blygsamma 50 poäng på 132 matcher i farmarlaget. Frågan är om det någonsin blir några NHL-spelare av Zboril och Senyshyn. I nuläget känns det tveksamt, för att uttrycka det milt. Milan Lucic och Dougie Hamilton byttes alltså ut mot två spelare som förmodligen inte ens kommer bli NHL-spelare. Redan under draften 2015 kliade experterna sig i huvudet. Vart var Boston Bruins på väg?

FRÅN LIGAVINNARE TILL MISSADE SLUTSPEL

De missade slutspelet 2015, gjorde sitt lag ännu svagare till säsongen 15/16 och missade slutspelet även då. Detta efter att de, så sent som 2014, vunnit Presidents’ Trophy som ligans bästa lag. Höll Don Sweeney på att montera ned Bruins gyllene generation och generationsväxla med spelare som inte höll i NHL? Det var onekligen så det kändes då. Nu vet vi att så inte blev fallet.

Don Sweeney är inte ensam hjärna bakom att Boston åter är ett topplag i NHL. Han har fått god hjälp av att kärnan från mästarlaget 2011 och finallaget 2013 finns kvar, med undantag för Milan Lucic. Tuukka Rask är slutspelets bäste spelare, Zdeno Chára håller okej vid 42 års ålder, David Krejci är lika bra nu som då, Brad Marchand har blivit en av världens bästa spelare och Patrice Bergeron är fortfarande en av världens fem bästa centrar. Men general managern har också gjort vad han kan för att göra sitt lag ännu bättre.

Boston var alldeles för beroende av sin förstakedja under säsongen och att de skulle behöva addera djup inför trade deadline var uppenbart. Sweeney lyckades plocka in de två spelare som tyckare sade att han skulle försöka med: Charlie Coyle och Marcus Johansson. Coyle gick mot talangen Ryan Donato och Johansson mot ett andrarundeval och ett fjärderundeval. Det har visat sig vara två absoluta fullträffar för Boston Bruins del. Dessa båda spelare har varit lysande under slutspelet.

HADE INTE VARIT HÄR UTAN DEM

Johansson har elva poäng på 18 slutspelsmatcher. Charlie Coyle har 15 på 20 matcher. De har dessutom varit Bostons två bästa forwardsspelare under de tre finalerna. I nattens 7-2-vinst hade de 1+1 vardera och var återigen briljanta. Marcus Johansson gjorde sitt livs match i final ett men utan att få utdelning. Tillsammans utgör de en av slutspelets mer fruktade duos.

Jag vill gå så långt som att påstå att Boston inte hade varit där de är idag, med en 2-1-ledning i Stanley Cup-finalen, utan den här nämnda duon. Så vitala har de varit för Bruins framgångar. Med tanke på att hockeynationen Kanada gått och blivit hockeyfrälsta kan vi väl blanda in ytterligare en sport när vi bedömer Bostons general manager Don Sweeney: Han gjorde en homerun under de sista dagarna in mot Trade Deadline. Han plockade inte in de allra största namnen, för det behövde han inte. Han plockade in de spelare han behövde plocka in, gjorde en Stanley Cup-kandidat ännu starkare, och nominerades till GM of the year. Det känns som att det hänt en hel del sedan han tog över 2015 och såg ut att försöka få tillbaka epitetet ”Big, Bad Bruins” från när han själv spelade där. De är fortfarande stora, de är fortfarande elaka och de är fortfarande Bruins. Men de är också en modern lagmaskin som är två segrar ifrån Stanley Cup.

Det ska Don Sweeney ha mycket beröm för.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten