Sök
REDO. Tex Williamsson fick aldrig SHL-förtroende i Malmö. Nu vill han motbevisa tvivlarna.
SHL

”Hoppas kunna ge de som inte gav mig chansen en liten knäpp på näsan”

Tex Williamsson har tillhört både Malmö och Frölunda men har aldrig spelat i SHL. Efter många år av hårt slit i lägre divisioner får målvakten, tillsammans med Oskarshamn, göra SHL-debut till hösten – 28 år gammal.
– Det är klart att jag gått igenom perioder där jag blivit jävligt besviken, men alla motgångar stärker en, säger Williamsson till hockeysverige.se.
 

Resan till SHL har varit lång och krokig för 28-årige Tex Williamsson. Som 24-åring spelade han division 2-hockey. I dag, fem säsonger senare, står Tex Williamsson med ett nytecknat SHL-avtal med nykomlingen Oskarshamn i näven och blickar tillbaka på den slingriga resa han gjort.
– Det är klart att jag gått igenom perioder där jag blivit jävligt besviken, men alla motgångar stärker en. Jag har inte velat ge upp. Det har alltid varit lärorikt och att spela någon extra säsong i Hockeyallsvenskan har inte skadat mig. Jag har fått spela väldigt mycket och det är otroligt viktigt. Man kan träna hur mycket som helst, men det är i matchspel som man utvecklas, menar Williamsson.

Williamsson har tidigare tillhört både Malmö och Frölunda i SHL, men har aldrig fått chansen att spela en match på högsta nivå i Sverige. Nu kommer målvakten till en klubb där han har goda möjligheter att få mycket speltid på SHL-nivå.
– Det ska bli jävligt kul att äntligen få göra debut, förhoppningsvis. Det känns som att jag har ett bra förtroende från Håkan (Åhlund) och Fredrik (Hallberg) och jag tror och hoppas att jag och Viktor (Alm, målvaktstränaren) kommer att ha ett bra samarbete. Vi har redan börjat smyga på is lite och börjat jobba på saker inför nästa säsong.

ÅTERFÖRENAS MED TRÄNARNA

I början av maj blev det klart att Tex Williamsson ska tillbringa de två nästkommande säsongerna i Oskarshamn. 28-åringen hade egentligen skrivit på ett treårskontrakt med hockeyallsvenska Pantern, men på grund av klubbens ekonomiska strul blev det en annan lösning.

Inget som målvakten själv hade några större problem med.
– Nej, det är klart att det är kul att få spela i SHL. Men samtidigt valde jag Pantern av en anledning. Innan allt de som skett de senaste månaderna här tycker jag ändå att det var en klubb som var på rätt väg. Nu har jag ingen bra koll på allt som skett där senaste tiden. Men det är klart att jag är glad att det blev som det blev i slutändan, säger Williamsson.

I Oskarshamn återförenas Williamsson med tränarparet Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg, samma tränare som 28-åringen hade under sin tid i Pantern.
– Det lockade mycket med att Fredrik och Håkan är här. De var tränarna jag hade i Pantern när jag gjorde min bästa säsong någonsin. Det är jättekul att få återförenas med dem, de är två härliga gubbar så det känns grymt. Jag har koll på deras spelsystem och jag hoppas att vi tillsammans ska kunna bygga något riktigt bra här i Oskarshamn.


KÄRT ÅTERSEENDE. I Oskarshamn återförenas Williamsson med Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg, tränarna han hade under succén i Pantern. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

NÄSTA EXPORT FRÅN ”MÅLVAKTSFABRIKEN”

28-åringen har annars en lite speciell säsong bakom sig.

Efter fyra säsonger på vift återvände Williamsson den här säsongen till de småländska skogarna igen då spel med Tingsryd väntade. Han vaktade målet i 34 matcher den gångna säsongen och spelade en stor roll i att smålänningarna i slutändan kunde klara sig från negativt kval.

Williamsson noterades för en räddningsprocent på 91,8 och släppte i snitt in 2,48 mål per match. Trots de fina siffrorna är Williamsson inte speciellt nöjd med den säsong han nu lämnat bakom sig.
– Det är väl en av mina sämre säsonger som jag har bakom mig. Jag började säsongen väldigt bra, men vi fick inte med oss några poäng och det är det som spelar någon roll, egentligen. Jag och (Mikael) Sandberg började arbeta på lite saker som vi kände att jag behövde jobba på, vilket gjorde att jag var tvungen att ändra på vissa grejer i mitt spel för att det skulle fungera. Det var väl ingen dålig säsong så, men jag känner att jag har betydligt mer att ge.

De senaste åren har den lilla Smålandsklubben blivit lite av en målvaktsfabrik. Spelare som Viktor Fasth, Niklas Rubin, Johannes Jönsson och Gustaf Lindvall har samtliga via spel i Tingsryd senare gått vidare till spel i SHL.

Tex Williamsson är den senaste från ”målvaktsfabriken” att ta steget upp till SHL.
– Man måste ge ”Sampa” en stor eloge, han gör ett väldigt bra jobb och har ett modernt tänk kring målvaktsspelet. Han jobbar mycket med detaljer för att göra målvakten så bra som möjligt.
– Sen har Tingsryd en bra grund med en stabil ”Tingsrydsstomme”, eller vad man ska kalla det. Man ställer alltid ett krigargäng på isen vilket gör att det blir ett tacksamt lag att vara målvakt i. Det är inga stjärnor som tror att det är något och glider runt på en skridsko, utan det levereras alltid ett hård defensivt jobb från alla inblandade. Det underlättar så klart en del.

”SJUKT PINSAMT ATT TA EMOT MEDALJEN”

I slutet av januari skrevs Williamsson upp som namngiven tredjemålvakt för Frölunda då Johan Mattson drogs med stora migränproblem. Detta i syfte att 28-åringen skulle kunna vara med och stötta upp Göteborgslaget i händelse av skador och dylikt.

LÄS ÄVEN: Osäker situation med Mattsson – nu gör de klart med Tex Williamsson

När säsongen med Tingsryd så var färdigspelad tog Williamsson sitt pick och pack och avslutade säsongen i Frölunda. Williamsson fick ingen speltid i SM-slutspelet, men fanns med på bänken under två SHL-matcher och i den fjärde matchen i finalserien mot Djurgården.
– Det var sjukt häftigt att få vara med, samtidigt som det var sjukt pinsamt att ta emot medaljen. Man känner sig inte speciellt delaktig i framgången, om man säger så. En väldigt konstig grej… Man har varit med och tränat och varit runt laget under en tid, men det närmaste speltid jag fick komma var den där finalmatchen på Hovet. Det är klart att det varit häftigt och lärorikt, men jag kände mig kanske inte speciellt delaktig.


JOBBIGT. Tex Williamsson menar att det var ”sjukt pinsamt” att ta emot SM-guldmedaljen på Globen is i samband med Frölundas guldfirande. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

Williamsson menar samtidigt att lagkamraterna i Frölunda ändå fick honom att känna sig delaktig i vinsten.
– Jag har ju varit med väldigt mycket kring laget, förutom när det kommer till matcherna. Det har varit ett underbart gäng att umgås med och under guldfesten fick de en att känna sig delaktig, men jag går inte direkt runt och skryter om att jag vunnit ett SM-guld, direkt. Jag har en guldmedalj och en guldhjälm hemma, men man kanske inte är så jättevärd den.

Det är kanske mer inredning än något annat?
– Ja, exakt. Så skulle man kunna säga, skrattar Williamsson.

”FÖRSÖKT FÅ HONOM ATT BYTA, MEN…”

Något SM-guldfirande lär det förmodligen inte bli i Oskarshamn nästa vår, då det är lite av en annorlunda utmaning som väntar Williamsson nästa säsong. Aldrig tidigare har Oskarshamn spelat i SHL och Williamsson ser framemot prövningen som väntar.
– Det är en väldigt stor utmaning, både på och utanför isen. Hela föreningen har en hel del att göra. Det kommer att bli jävligt tufft, absolut, men det är bara en härlig utmaning. Det är svårt att sätta sig in i hur det kommer att se ut till hösten, då vi bara håller på att slänga runt massa vikter i gymmet just nu. Men det kommer att bli spännande, det vet jag.

Vad har du för förväntningar på dig själv inför den kommande säsongen?
– Egentligen vill jag bara spela så många matcher som det bara är möjligt. Förhoppningsvis får man göra SHL-debut den här gången och komma in i det lite. Jag hoppas kunna ge de som inte gav mig chansen tidigare en liten knäpp på näsan. Annars ska jag bara gå ut och tuta och köra. Jag är riktigt taggad på att dra igång säsongen.

Tidigare i karriären har Williamsson spelat med nummer 6 på ryggen, ett något udda nummer för en målvakt. I Oskarshamn spelade backen Jesper Dahlroth med numret förra säsongen – och trots övertalningsförsök från Williamssons sida kommer backen att behålla sitt nummer även nästa säsong.
– Jag har försökt få honom att byta, men han är svår… Tyvärr lite för svår. Jag kommer att köra med nummer 66 till hösten istället, men jag får se till att skicka iväg Dahlroth efter säsongen så kan jag ta tillbaka numret då istället, avslutar Williamsson med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten