Sök
FAR OCH SON. Wilson Johansson hade pappa Andreas som J20-tränare under delar av årets säsong.
SHL

Son till tidigare storspelaren – berättar om gliringarna på isen: ”För att provocera”

Att vara en tidigare storspelares son har sina avigsidor. Det har Wilson Johansson fått erfara. Som son till stundtals frispråkige Andreas Johansson har den nyblivne Röglespelaren fått höra ett och annat på isen.
– Första gången var det lite tufft, berättar 18-åringen för hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Wilson Johansson har länge ansetts som ett stort löfte i Färjestad, men nu har han valt att ta sin utveckling söderut. Närmare bestämt till Ängelholm för spel med Rögle. Härom veckan blev det offentligt att 18-åringen skrivit på för SHL-konkurrenten.
– Wilson är en snabb och kreativ forward som redan under förra säsongen fick känna på spel i SHL med Färjestad. Han ska nu ta nästa steg i sin karriär och vi ser fram emot att ta del av hans utveckling när han precis som Adam tävlar om en plats i vårt A-lag, sade sportchefen Chris Abbott om värvningen.

Wilson Johansson må ha fått sin hockeyfostran i Karlstad, men det var i schweiziska Bern han föddes. Detta då hans pappa, Andreas Johansson, spelade i NLA för SC Bern säsongen 2000/01.
– Det var inte i Bern jag började spela. Egentligen började det i Nashville på skridskoskola, berättar Wilson Johansson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Ritorps IP invid gigantiska Mall of Scandinavia.
– Däremot började jag spela hockey i Färjestad, eller rättare sagt i Skåre som det hette. Det var ju Skåre/Färjestad då, fortsätter han.

HÄLSADE PÅ UNDER KHL-TIDEN

Wilson Johansson är i Solna för att delta på Daniel Brobergs hockeycamp, där även Leksands kvalhjälte August Berg deltar.
– Annars kommer jag nästan inte ihåg någonting från Nashville. Det var bara första skridskoskären som jag gjorde där. Jag flyttade därifrån då jag bara var fyra år.

Pappa Andreas Johansson har en lång karriär bakom sig med fyra VM-medaljer och 377 NHL-matcher.
– Jag minns ingenting från det han spelade i NHL, men tiden i KHL minns jag eftersom jag var över till Ryssland (SKA St. Petersburg 2007/08) och kollade.
– När pappa spelade var jag ändå så pass liten och sprang nog mest runt och gjorde annat än att kolla på matcherna. Jag bodde aldrig i Ryssland men jag var där och hälsade på ganska mycket.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”KAN MEST SKRATTA ÅT DET”

Andreas Johansson är en person som inte dragit sig för att sticka ut hakan och säga vad han tycker och tänker. Givetvis har sonen märkt av det, men inte lagt någon större vikt vid det även om det finns dom som skickat sina pikar mot honom.
– Det var någonting under hans tid HV och det blev lite mycket skriverier vid utgången därifrån. Annars bryr jag mig inte så mycket.

Har det varit mycket snack om att du bara spelar för du är Andreas son?
– Ja, på planen har det varit så. Bland annat har det hänt säsongen som var nu, men även förrförra säsongen. Det har varit i någon enstaka match. Mest för att provocera tror jag.
– Första gången var det lite tufft, men numera är det inte något som påverkar mig. Jag kan mest skratta åt det. Jag har inte fått höra någonting i Färjestad. Där är det ingen som sagt något. Det har varit lite snack då vi exempelvis mött Modo eftersom pappa varit tränare där också.

Du är uppfostrad I Färjestads skola, vad är det unika med klubben som gjort att du valt att hela tiden fram till kommande säsong spela där?
– Färjestad är där jag började hockeykarriären och där jag alltid spelat med kompisar som jag känt hela livet. Som förening har Färjestad betytt mycket och klubben kommer alltid finnas inom mig som någonting extra eftersom jag har mycket anknytningar dit.
– Just sammanhållningen är något som jag tycker sticker ut i Färjestad. I alla fall som jag upplevt det, men samtidigt har jag inte har något att jämföra med.

LYFTE NÄR PAPPA KLEV IN

Förra säsongen blev också lite av ett genombrott för Wilson Johansson där han bland annat fick debutera i SHL för Färjestad.
– Jag hade ändå en tung start. Hela laget hade för övrigt en tung start och det påverkade mig också. Efter jul tycker jag att det bara gick uppåt och uppåt. Dessutom fick jag göra debut i A-laget och vara där mycket. Då blev det såklart ett lyft för självförtroendet och jag är sedan nöjd med andra halvan av säsongen.

Vad är det som gör att du lyfter under andra halvan?
– Farsan kom in som tränare med ny energi. Det blev ett lyft för laget och då lyfte jag också. Sedan fick jag, som sagt var, vara med A-laget mycket.

Var det första gången du hade farsan som tränare?
– Nej, jag hade honom redan då jag var tio, elva år. Det har fungerat bra och han har behandlat mig som vem som helst. På så vis har det har inte varit några problem. Annars hade inte heller Färjestad tagit in honom eftersom dom hela tiden vetat om situationen.

DEBUTERADE I GÖTEBORG

Wilson Johansson fick göra sin SHL-debut på Scandinavium i Göteborg.
– Det var jäkligt mäktigt. Dessutom var det ”back to back”. Första matchen fick jag inte spela så mycket utan var 13:e forward. Dagen efter då vi spelade i Löfbergs fick Linus Johansson problem med diabetes precis innan matchstart. Då fick jag gå in och spela.
– Det var verkligen riktigt mäktigt, rätt arena och tidpunkt för mig att göra debut.

Det var givetvis ett stort steg för 18-åringen att kliva in och ta för sig i SHL.
– Ja, det tycker jag. Dom är starkare, snabbare och man måste vara mer smart med pucken. Det skiftade lite mellan vilka jag spelade i den matchen. Ibland var det (Axel) Ottosson och (Gustav) Rydahl och ibland Ottosson och Carl Jakobsson. Det fungerade bra.

När så Wilson Johansson kommer upp i A-laget väljer han att byta klubb till Rögle.
– Rögle satsar mycket på unga spelare och jag ser en större utvecklingsmöjlighet där än vad jag hade i Färjestad. Det handlar om att få mer speltid.
– Just nu står jag både i A-lags- och J20-truppen. Inledningsvis kommer jag göra försäsongen med A-laget. Sedan beror allt på skador och hur jag presterar. Det kan exempelvis även bli aktuellt med utlåning till Kristianstad, Tingsryd eller liknande.

Är målet att spela J20 eller bli utlånad om du inte tar en plats i A-lagstruppen?
– Att bli utlånad för att spela seniorhockey. Det har jag pratat med Rögle om och det kommer i så fall bli att jag kommer kunna gå fram och tillbaka mellan klubbarna.

Fanns den möjligheten även i Färjestad?
– Nej, där tror jag att det hade blivit utlåning en hel säsong.

Hade du dialog med Färjestads sportchef Peter Jakobsson om det?
– Ja, men det blev aldrig någon konkret. Det blev aldrig något mer än att vi pratade och jag fick inte heller något kontraktsförslag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

HADE ANBUD FRÅN BRYNÄS

Det var inte bara Rögle som var intresserade av Wilson Johansson utan det fanns även möjligheter för honom att flytta till Gästrikland, alltså samma landskap som pappa Andreas kommer ifrån.
– Ja, jag pratade med Brynäs också och det var mellan dom och Rögle det stod emellan. Det var även lite prat med några hockeyallsvenska klubbar, men det blev aldrig någonting som gick vidare utan det blev Rögle.

Du har även möjligheten att draftas i sommar, hur tänker du kring det?
– Om det skulle bli så ser jag det enbart som en bonus. Jag går inte och tänker någonting, avslutar Wilson Johansson innan han och Andreas gav sig ut i Stockholmsvimlet för att hitta en restaurang som visar hockey-VM.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten