Sök
Michelle Karvinen berättar om anledningen till det finska landslagets framgångar på senare tid.
SDHL

Världsstjärnan: ”Fakta är att vi helt enkelt har bättre förutsättningar”

Hon har en meritlista som räcker längre än de flestas och är en av världens bästa spelare på damsidan. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar 29-åringen om hur hon upplevde den första tiden i Luleå, den snöpliga finalförlusten mot USA och vad Finland gör bättre än Sverige på damsidan.
— Alla i finska landslaget plus dom som är på väg upp får ersättning och inte bara några stycken, berättar hon.

HÄGERSTEN/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Michelle Karvinen är en av världens bästa spelare genom alla tider råder det inget tvivel om. Meritlistan är hur lång som helst. Finsk mästare, svensk mästare, OS-brons, VM-silver, VM:s All Star team, OS bästa forward, SDHL:s mest värdefulla spelare, SDHL:s bästa forward, SDHL:s poängligavinnare… Som ni förstår kan listan göras egentligen hur lång som helst. Några av ovan nämnda framgångar har hon dessutom varit med och vunnit mer än en gång.

FÖDD OCH UPPVUXEN I DANMARK

Född och uppvuxen i danska Rödovre, bott tre år i USA, spelar i finska landslaget, men senaste fyra åren varit norrbottning.
– Min uppväxt och den kultur jag har inom mig är dansk. Sedan är min pappa finsk så jag känner mig nästan lite adopterad till Finland. Det är också mitt hemland då vi kommer till hockey. USA var ett äventyr och jättekul. Självklart trivdes jag under min uppväxt i Rödovre, men under min professionella karriär har jag känt mig mest hemma i Luleå. Det är min hemklubb, berättar Michelle Karvinen då vi ses på ett café i Midsommarkransen i södra Stockholm.

Idag är du en av världens bästa spelare, hur har du nått dit?
– För det första tycker jag att det är svårt att prata om mig själv, säger Luleå-forwarden med ett leende och fortsätter:
– Jag tror det viktigaste är att man förstår att hockey är en lagsport där man blir utvecklad av andra hela tiden. Du måste låta dina medspelare utveckla dig på samma sätt som du är med och utvecklar dom. Det tror jag har varit viktigt för mig, att jag haft bra medspelare under hela min uppväxt, även med killar. Jag spelade bland annat med Mikkel Bødker och Lars Eller till det jag var 14-15 år. Vi spelade till och med i samma kedja. Båda blev draftade i första rundan i NHL.
– Det är inte så konstigt att det gått bra för mig då jag haft så bra spelare runtomkring mig som har pushat samtidigt som jag har kunnat lära mig mycket av dom. Det har varit otroligt viktigt. Sedan tror jag också det är viktigt att vara nyfiken som spelare och hela tiden vilja utvecklas.
– Jag har alltid haft en stor kärlek till tekniken i hockey, detaljer. Det är något som kommer från min pappa (Heikki). Han har såklart gett mig alla plus, men det har även min mamma gjort. Henne får vi inte glömma (skratt), men pappa är den som lärt mig allt jag kan inom ishockeyn, åka skridskor, hantera puck och så vidare. Jag har ju gått i hans skola.

När du ser dina kompisar, Mikkel Bødker i Ottawa och Lars Eller i Washington, lyckas ta sig hela vägen till NHL kan det även ge dig ett starkare självförtroende eftersom dom faktiskt varit dina kedjekamrater?
– Absolut. Man måste ha ett självförtroende och våga. Jag tror det ligger mycket i att våga misslyckas för att lyckas. Det är ingen som är expert på en gång.
– Det här är något jag alltid har försökt ta med mig, att hela tiden utveckla mig själv. Då måste jag också utmana mig själv, men allt det här är en process. Jag tror det är många som håller sig inom sin komfort zon. Då blir det också lätt att man står still.

PRESSEN HAR ÖKAT

Hennes framgångar och fina spel har också gjort att förväntningarna och pressen ökat på henne både i Luleå och landslaget.
– Jag tar det lite som motivation. För fyra, fem år sedan kunde jag tycka det var jobbigt, men nu är jag mer medveten om att jag att ibland inte kommer kunna göra det som förväntas av mig.
– Samtidigt går inte andras förväntningar att jämföra med dom jag själv har på mig. Idag hanterar jag bättre när det går dåligt och använder det till något bra istället.

Har du jobbat med någon mental coach genom åren?
– Lite i USA, men egentligen har jag inte haft någon mental coach. Jag är lite min egen mentala coach plus att jag har mina medspelare och vågar prata med dom om hur jag mår för dagen.

Är det högt till tak i Luleås omklädningsrum?
– Ja, det tycker jag. Så är det. Man måste förstå att det är människor vi har att göra med och som ska behandlas som just människor. Det kommer att gå upp och ner. Då är det viktigt att man har en bra kommunikation kring hur man mår. Ibland har man bra dagar och andra gånger lite sämre.
– Jag tror också att man anpassar spelet utefter hur man mår, om man är sliten och så vidare. Det här har jag pratat en del med Jenni (Hiirikoski) om, men även Emma Nordin. Vi har alltid frågat varandra hur vi mår den dagen vi spelar. Då förstår vi bättre hur vi kanske måste spela just den dagen.

Kan du känna att det är lika kul att spela borta mot ett bottenlag en onsdagskväll i november som att möta ett topplag en lördag inför en entusiastisk hemmapublik?
– Det kommer aldrig helt vara samma känsla. Det är två helt olika matcher och det finns olika grejer man kan utveckla från båda matcherna. Jag tror att det är så man måste se det, att man hela tiden pushar sig själv.
– Det kan inte bara komma utifrån utan du väljer själv vilken inställning du vill ha till en match. Vissa matcher kanske du inte ger ditt max bara för att du inte behöver. Det är också vad som är lite farligt, kan du så ska du göra det bra och det blir vad du själv gör det till.

MINNS FÖRSTA TIDEN I LULEÅ

Michelle Karvinen flyttade till Sverige inför säsongen 2015/16 och hon minns första tiden i sin nya hemstad väl.
– Det var fantastiskt kul och jag är tacksam över att jag har fått vara med om första tiden i Luleå Hockey. Dom flesta spelarna kom från Munksund samtidigt som jag inte visste vad jag hade att förvänta mig.
– Första veckan, vi hade inte riktigt något lag eller omklädningsrum utan det var mycket som skulle på plats. Redan i första matchen, jag minns att jag tittade upp på läktaren och tänkte ”fans? Luleå-fans?” Jag hade aldrig varit på en dammatch när det var fans där och inte bara min familj (skratt). ”Jaha, det kanske kan bli något av det här”. Sedan har det bara växt för varje år.

Michelle Karvinen kysser pokalen efter senaste SM-guldet. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Just intresset för laget är också en av anledningarna som driver Michelle Karvinen att fortsätta spela för Luleå.
– Ja, det är en fantastisk stad på det sättet med herrarna och damerna, men även med basketen. Det finns en otrolig värme där man visar ett engagemang och stöttar varandra på alla sätt och vis.
– Det kommer folk till matcherna som kanske inte är jättestora hockeyentusiaster, men som vill stötta upp det här tjejlaget. Inte minst såg vi det på rekordmatchen. Av alla som var där så var det nog många som aldrig hade varit på en dammatch tidigare och utan kom till matchen för det känndes rätt att göra så. Det här tycker jag är väldigt fint.

När du går på Coop eller ICA och handlar kommer det fram folk som vill snacka hockey med dig?
– Ja, absolut. Jag träffar folk hela tiden som vill prata hockey. Det spelar ingen roll vart jag går. Än så längre har det bara varit positivt och kul att folk är engagerade.
– Jag vet att när jag drar på mig Luleå-tröjan är det inte bara för mig själv utan för hela staden, men framförallt för alla småtjejer som ser våra matcher. Det skulle varit en dröm om jag var en liten hockeytjej och få känt att ”där vill jag spela en dag”.
– När jag var liten var NHL drömmen, men det var något som aldrig skulle kunde bli aktuellt samtidigt som jag inte hade något annat att drömma om. Nu kan våra småtjejer få drömma om något som kan bli verklighet.

Michelle Karvinen är också ute en del och träffar unga blivande hockeytjejer.
– Ja, vi försöker ge så mycket vi kan…

Är det även småkillar som kommer fram och vill spela och prata hockey?
– Ja, absolut. Det var nästan fler killar som var med ute på isen då vi vann guld. Det är också otroligt många småkillar som jag träffar och pratar med nere på hallen. Att träffa oss eller herrlaget har inte varit någon skillnad. Vi träffar dessutom ofta herrlaget nere på gymmet.

Har dam och herrlaget en bra kontakt mellan varandra?
– Ja, verkligen. Det handlar om hela inställningen från början i klubben. Några av herrspelarna tog till sig det på en gång och gick ut med det offentligt, Joel Lassinantti, Johan Forsberg, (Jan) Sandström och så vidare.

INTE BITTER ÖVER BORTDÖMDA MÅLET

Den finska landslagsspelaren fick också vara med om något märkligt tidigare i våras. Finland tog sig sensationellt hela vägen till VM-final mot USA. Finland hade också en puck inne och under några glädjerusiga sekunder trodde Finland att de skrivit ishockeyhistoria. Att de hade lyckats med ett nytt Miracle on Ice, men så blev det som bekant inte. Målet som först såg ut att ha gett finskorna guldet dömdes bort. VM-finalen gick i stället till straffar där USA vann guld och fick fira inför ett minst sagt upprört finskt lag, och inför en chockad hemmapublik.

Michelle Karvinen måljublar under OS. Foto: Bildbyrån

När Michelle Karvinen ser tillbaka på finalen väljer hon att se allt positivt som den innebar.
– Jag är otroligt stolt och jag tror inte man ska tänka på om det var mål eller inte. Efter matchen, när vi var besvikna över att det inte blev guld, kände jag ändå en stolthet i laget.

Vann ni ett silver eller förlorade ni ett guld med tanke på det dramatiska slutet?
– Jag tror vi vann mycket mer än en medalj och det hade nog inte så mycket att göra med om det en silver eller guldmedalj. Vi vann något stort för finsk damhockeys framtid.
– Dessutom för oss själva, det har så länge varit bronsmedalj, bronsmedalj, bronsmedalj… Nu tog vi det ett steg vidare.

Var det viktigt för finsk hockey att ta det här steget?
– Ja, verkligen. Vi har fått mer stöttning från finska olympiska kommittén och finska ishockeyförbundet senaste åren. Då var det viktigt att visa att vi var värda det och att dom har tagit rätt beslut.

Hur tänker du kring att Sverige åkte ur A-VM?
– Jag har väldigt många bra kompisar i svenska laget och jag tycker att dom är värda mycket mer. Det är något fel med systemet just nu. Exempelvis vann inte Schweiz någon match i VM, men bara för att dom började turneringen i A-gruppen så spelade det ingen roll att dom förlorade. Att sedan man har två lag som åker ner, vilket Sverige var ett av dom, är inte bra för damhockeyn.
– Sedan går allt väldigt snabbt i ett VM. Jag tycker att Sverige var bättre i första matchen mot Tyskland, men kunde inte göra mål. Jag hoppas det här kan bli en vändning, men det är en svår diskussion ha utifrån och jag läste vad Ronja (Savolainen) sa.
– Egentligen är det ganska enkelt. Alla i finska landslaget plus dom som är på väg upp får ersättning och inte bara några stycken. I svenska laget måste alla tjejerna jobba för att kunna betala för hyra och det ena och det andra. Det handlar inte om att bli rik utan att kunna lägga ner mer tid för att bli en bättre hockeyspelare.
– Alla frågar varför det går bättre för Finland. Fakta är att vi helt enkelt har bättre förutsättningar och då blir det ett bättre resultat. Nu vet jag att Ronja var ganska hård i diskussionen, men det är faktiskt sanningen, avslutar Michelle Karvinen som också hyllar finska förbundet för sitt engagemang för landslaget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten