NYTT ÄVENTYR. Till hösten kommer Tomas Mitell att bossa över Patrick Kane och Jonathan Toews, bland annat.
Nyheter

”Inget jag hade kunnat drömma om inför säsongen”

Det slog ner som en bomb när uppgifterna kablades ut under torsdagskvällen. Nästa säsong tar Tomas Mitell klivet från Hockeyallsvenska AIK till en plats i Chicago Blackhawks tränarstab.
– Det var så klart inget jag hade kunnat drömma om inför säsongen, säger den nye Chicagotränaren till hockeysverige.se.

Det var i torsdags som en smärre bomb briserade i hockey-Sverige. Efter att ha omgärdats av rykten om bland annat en återkomst till nydegraderade Mora stod det klart att Tomas Mitell byter Hockeyallsvenskan – mot NHL.

LÄS ÄVEN: BOMBEN: Svensken får tränarjobb i NHL

Den Mariestadbördige 38-åringen presenterades då som klassikerklubben Chicago Blackhawks nya assisterande tränare. För Mitell var det lite av en lättnad när klubben offentliggjorde nyheten.
– Jag skrev på för ungefär två veckor sedan, så nu har man hunnit landa i det lite skulle man kunna säga. Det är skönt att allting är officiellt nu, det betyder att jag inte behöver gå runt och vara hemlighetsfull längre, skrattar Mitell.

Att Mitell skulle stå i ett NHL-bås den kommande säsongen var inget han hade föreställt sig när han i höstas inledde jakten på en SHL-plats med AIK.
– Det var så klart inget jag hade kunnat drömma om inför säsongen. Men det är klart,  alla som håller på med den här idrotten vill jobba på så hög nivå som möjligt. Sen när Jeremy (Colliton) hamnade där borta så…

En slags hemlighetsfull tystnad infinner sig Mitell fortsätter:
– Nej, men det är klart att det inte var någonting man hade planerat inför säsongen. Men man strävar alltid uppåt och det känns grymt inspirerande.

ÅTERFÖRENAS MED COLLITON

I Chicago återförenas Mitell med sin parhäst från tiden i Mora – det senaste stjärnskottet på NHL:s tränarhimmel, Jeremy Colliton.
– Det blir bra, så klart. Vi klickade väldigt bra i Mora. Vi har bra kemi mellan varandra, både på och utanför isen. Vi har ungefär samma grundsyn på hockey och hur man vill spela, men också mycket nyanser i spelet. Det kommer att bli spännande och utvecklande, för alla parter.

Colliton var också en bidragande faktor att Mitell i slutändan hamnade i just Chicago.
– Jag och Jeremy har behållit kontakten sedan vi jobbade ihop i Mora. Vi har pratat under de två åren då han har varit där borta i Nordamerika. Chicago kände väl någonstans att de ville ha in lite nytt, någon men lite nya idéer och infallsvinklar och sådär. Det är på den vägen det är.


ÅTERFÖRENAS. I Chicago återförenas Mitell med sin parhäst från tränartiden i Mora, Jeremy Colliton. FOTO: James Guillory-USA TODAY Sports

”VILL BIDRA MED LITE NYA IDÉER”

I slutet av juni eller mitten av augusti går flyttlasset till Chicago för familjen Mitell. Då börjar de årliga camperna borta i Nordamerika och innan det har 38-åringen en hel del förberedande arbete att göra.
– Det blir väl ungefär samma jobb som man gör inför varje sommar. Sen är det klart att det gäller att skaffa ordentligt med videomaterial att kolla igenom och träffa de spelare man har möjlighet att träffa. Men det skiljer sig inte märkbart från vad man gör i Sverige. Vi behöver utveckla spelet och vill så klart bli bättre i alla spelformer. Jag vill också lära känna till spelarna så gott det går, men det är egentligen samma procedur som inför en ”vanlig” säsong, eller vad man ska säga.

Med sin svenska ishockeyfilosofi hoppas Mitell kunna bidra men någon eller några nya infallsvinklar i Chicagos tränarstab den kommande säsongen.
– Jag vill bidra med lite nya idéer kring spelidé och en liten ny syn på hockeyn generellt En frisk fläkt, skulle man kanske kunna säga. Jag kommer in med en liten annan kultur och kommer nog att komma in och se på situationer på ett lite annorlunda sätt.
– Även fast jag och Jeremy i mångt och mycket delar synen på hockey så har vi ändå olika infallsvinklar. Vi är uppvuxna med olika hockeykulturer, och då menar jag både det som sker på isen men även rent ledarskapsmässigt utanför isen.

”BEHÖVER FÖRTJÄNA MIN RESPEKT”

Att komma in med en annorlunda hockeykultur till en av NHL:s mest välrenommerade klubbar bäddar såklart också för en del utmaningar. Det är dock något som Tomas Mitell inte räds.
– I ett hockeyomklädningsrum känner jag mig trygg med språket, det är mycket samma ord som används så där är det lugnt. Men som jag sade tidigare så är det ju en viss kulturskillnad, och det är klart att även fast det kan vara en av mina tillgångar så blir det även en utmaning.
– Det kommer bli lite annorlunda från vad jag är van vid, men det är väl delvis också därför jag är där. Sen är det klart att jag behöver förtjäna min respekt där borta, precis som man behöver på alla andra arbetsplatser.


SPÄND FÖRVÄNTAN. ”Det kommer bli lite annorlunda från vad jag är van vid, men det är väl delvis också därför jag är där”, säger Mitell. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån

Mitell kommer till en klubb som vet hur segerns sötma smakar. Blackhawks har vunnit sex Stanley Cup-titlar under sin existens, varav de tre senaste kommit 2010, 2013 och 2015. De senaste åren har dock varit tunga för Patrick Kane och kompani. Nu vill Mitell vara med och lyfta Blackhawks.
– Det är en klubb som är van att vinna, men nu är det inte mycket spelare kvar från den tiden. Man har missat slutspel två år i rad nu, så först och främst ska vi ta oss dit. Sen får man se vart det tar vägen.

HEKTISK SOMMAR VÄNTAR

Innan dess väntar en sommar full av planering inför en flytt till andra sidan jorden. Trots att Mitell slipper planering av ispass den här tiden på året är det ändå full rulle som gäller.
– Det är mycket logistik som ska skötas nu, så det är väl mest det jag kommer att syssla med i sommar. Annars blir det väl ungefär en vanlig sommar. Det är klart att det är mycket som ska göras inför flytt och så, sen vill jag så klart vara så förberedd det bara är möjligt innan jag träffar mitt nya lag. Det ska jobbas en del i sommar, men jag ska även klämma in lite ledighet.

En ”vanlig” sommar men med en lite annorlunda utmaning än vad du är van vid till hösten?
– (skratt) Ja, så skulle man kunna säga. Men man har ju liksom inte jättemånga dagar då man inte tänker på hockey, så det är inga problem med att det blir lite mycket hockey under sommaren. Det kommer att bli spännande.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten