Sök
Damhockey

Efter VM-fiaskot: ”Vi är alla överens om att det finns en ljus framtid”

Det som inte kunde ske – det skedde. Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp. Med distans till VM-misslyckandet analyserar förbundskaptenen Ylva Martinsen vad som gick snett.
– Klart att jag har mått dåligt. Jag är precis som alla andra som var med väldigt besviken, säger hon till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det har gått en dryg månad sedan Sverige fick lämna VM:s A-grupp. Det blir första gången Damkronorna inte spelar i VM:s högsta division. Förbundskapten i VM och även nästa säsong är tidigare OS-medaljören Ylva Martinsen.

Även om det har varit tunga dagar för Martinsen så har hon nu börjat blicka framåt och har revansch i tankarna och blicken.
– Klart att jag har mått dåligt. Jag är precis som alla andra som var med väldigt besviken. Samtidigt växer det en revanschlust inom mig, säger förbundskaptenen då vi ses i Svenska Ishockeyförbundets lokaler i södra Stockholm.

Kunde du och ledningen gjort något annorlunda?
– Man får alltid gå tillbaka till sig själv och det jobb vi gjorde som ledarteam. Vi hade ett tydligt uppdrag, att skapa förutsättningar för spelarna att prestera.
– När jag sedan ser tillbaka finns det små detaljer som jag hade kunnat göra annorlunda som huvudansvarig. Det här är också sådant som ger erfarenhet och jag lär mig grejer hela tiden. Det här var mitt första senior-VM och till nästa gång har jag ett VM med mig i bagaget.
– I det stora hela tycker jag att alla jobbade stenhårt för att fullfölja vårt uppdrag, så det handlar inte om att vi kunde gjort några stora grejer annorlunda i alla fall.

SER POSITIVT PÅ FRAMTIDEN

Hur snabbt kunde du släppa det här och börja titta framåt?
– Det har varit jättesvårt och det är fortfarande så att jag tittar på detaljer i spelet. Vi håller på att förbereda nästa säsong. Då får vi titta tillbaka och ta med dom steg vi har tagit, men även vad vi måste jobba mer med.
– Vi har haft ett upplägg och ett arbetssätt säsongen som varit. Hur skruvar vi nu på det för att hamna ännu mer rätt? Hela tiden är det sådana grejer som måste utvärderas och det är jag inte klar med helt.

Jag antar att det varit en del destruktiva tankar hos dig efter degraderingen, har du kunnat släppa dom?
– Ja, det har jag gjort nu. Det var första veckorna efter som det bara var att stänga av allt och gräva ner sig en stund.
– Nu har vi redan startat säsongen med ett russinläger uppe i Falun som vi alla tycker var väldigt positivt.

Blev det som en signal för en nystart?
– Ja, det tycker jag. Där vi hade möjligheten att jobba dels med en U18-grupp och en U22-grupp, alltså våra just nu mest lovande spelare i Sverige. Vi är alla överens om att det finns en ljus framtid. Det gäller att vi och klubbarna tar hand om dom här tjejerna och alla andra svenska spelare.
– Jag är positiv och när jag fått ta tag i sakerna och jobba praktiskt känner jag att det kommer bli bra.

UPPSKATTAR STÖTTNINGEN

Hur var feedbacken från tjejerna på russinlägret?
– Tjejerna svarade upp bra. Det var bara fokus på individuell utveckling. Målet med campen var att skicka med spelarna lite frön hem eftersom lägret bara var under fem dagar.
– Det är vad dom gör i vardagen när inte vi eller någon annan ser som räknas. Vi försöker pusha och kanske ge en extra motivation. Alla som tackade ja och kom dit visade att dom har ett driv och vill något. Klart att det kommer dagar där dom inte är supermotiverade, men det gäller att även då ligga i.

Foto: Bildbyrån

Trots det tuffa nederlaget och degraderingen känner ändå Ylva Martinsen att hon har fått bra stöttning från folk inom Svenska Ishockeyförbundet.
– Det har faktiskt varit bra. Både min chef (Olof Östblom), kollegor och förbundskaptener för andra landslagen har varit ett jättebra stöd. Klart att det värmer, säger Ylva Martinsen som tystnar lite och det syns i hennes blick att hon verkligen menar att stödet har betytt mycket för henne.

”BEHÖVER HA FLER SPELARE SOM ÄR BRA UTBILDADE”

Nu gäller det för Ylva Martinsen och svensk damhockey att ånyo få ett starkt landslag både på kort och lång sikt.
– Jag tror det handlar om många delar. Dels långsiktiga delar så som att vi behöver ha fler spelare som är bra utbildade och har en hög nivå för att skapa en bra konkurrens när vi kommer till landslag. Där är konkurrens för dålig just nu och det skulle behövas ett större urval, men att få till ett större urval kommer ta många år. Förhoppningsvis kommer vi dit.
– Sedan tror jag på den modellen svensk hockey har valt för spelarna, företrädelsevis i SDHL, Division 1, college och till viss del kill-hockey, att man tillhör klubblaget och det är där man utvecklas och utbildas. Det är där spelaren har sin plattform. Sedan är det en bonus när man blir kallad till ett landslag. Den gamla modellen var tvärtom, att det var landslaget som var huvudfokus och sedan spelade man och tränade även lite i sitt klubblag.
– Med vår modell ställs det höga krav på klubbarna och på miljön där. Det ställs även höga krav på tränarna, att det finns fystränare, målvaktstränare och utbildade coacher som leder spelarna i vardagen och ger tjejerna träningsmöjligheter.

Om vi inte bara ser till Damkronorna utan även generellt, kan du idag känna att det saknas en grundutbildning för tjejerna?
– Generellt sett tycker jag inte att vi är där i klubbhockeyn. Det är många bra saker som görs, men att bara spela matcher i SDHL räcker inte för att utvecklas som spelare. Speciellt eftersom i dom ledande lagen innehas ofta dom ledande positionerna av utländska spelare. Det här blir ett problem i förlängningen.
– Sedan måste det finnas bra kvalitétsträning och individuell träning om vi ska få fram ”skillade” spelare. Där är exempelvis NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning i ishockey på gymnasiet) en viktig del, hur det säkerställs att det verkligen är en bra utbildning och inte bara rullar på.
– Givetvis är det också viktigt att vi har en bra verksamhet när vi samlas, att vi har förberedande förutsättningar för att kunna prestera.

MÅNGA SPELARE LÄGGER AV TIDIGT

Rebecca Stenberg, 26 år, Hanna Lindqvist, 27 år, Maria Omberg, 24 år, Selma Aho, 20 år, Melinda Olsson, 26 år, Julia Åberg, 22 år, Jenni Asserholt, 31 år, Lina Bäcklin, 24 år, Maja Jakobsson, 23 år, Sarah Berglind, 23 år, Annie Swedin, 27 år, Maria Lindh, 25 år… Det är många spelare i sina bästa åldrar som lagt av senaste säsongerna. Det här är givetvis ett problem enligt Ylva Martinsen.
– Det är supertråkigt. Speciellt eftersom det är svenska spelare som slutar, men även att dom är relativt unga. Bland annat har vi Melinda Olsson som gjorde sitt första senior-VM och väljer att sluta efter det. Vi har även Julia Åberg som också gjorde sitt första senior-VM och nu väljer göra ett uppehåll eller sluta. Om man ska vara krass så bidrar inte det här till att konkurrensen hårdnar. Återigen faller det tillbaka på klubbarna och ligan. Vilken väg kommer det här att ta? Det ska bli spännande att följa.

Julia Åberg lade av efter VM. Foto: Ronnie Rönnkvist

Kan du känna en oro över att det börjar gå åt fel håll?
– Oro… Samtidigt görs det bra saker på rekryteringsnivå, man försöker behålla spelare och bygga framåt, men på kort sikt är mitt svar på frågan: Ja, då finns det en oro.

Det måste väl finnas förebilder på seniornivå för att kunna göra en bra rekrytering?
– Ja, så kortsiktigt är det en oro. Klart att sedan måste vi jobba med dom vi har. Vi har väldigt duktiga spelare. När vi samlas får vi jobba med att spetsa dom så gott det går.
– Förhoppningsvis via en bra dialog med klubbarna måste vi säkerställa att våra tjejer får bra träningsmöjligheter, bra utbildning och utveckling.

”MÅSTE FINNAS EN BRO”

Kan ni från förbundshåll hjälpa till där?
– Ja, det kan vi absolut. Det måste finnas ett samarbete. Jag tror inte vi kan se SDHL som en ö och SIF som en annan. Det måste finnas en bro däremellan. Finns inte den…
– Den som tror att SDHL kan stå på egna ben och separera sig, där är vi inte idag. En dag kanske vi är där, men så är det inte idag. Det behövs ett nära och bra samarbete som är sunt för båda parter.

Går det att sätta en press på klubbarna att spela våra svenska unga spelare mer så det inte blir att dom får följa stora delar av matcherna från bänken?
– Vilken riktning vill SDHL ta? Det är ändå en organisation nu som vill utforma sin egen liga och styra den. Det ska bli intressant att se åt vilket håll dom styr den. SDHL kan bestämma själva att ”så här gör vi för det kommer att gynna svensk hockey”.

Hur är dialogen mellan dig som förbundskapten och SDHL?
– Jag träffade deras styrelse efter VM och det var ett bra samtal om en del utmaningar som finns. Jag hoppas att den dialogen kommer fortsätta vara bra.

”NÅGONTING HÄNDER I ALLA FALL”

Du har även tränat juniorlandslaget, hur skulle du säga att inställningen är bland nästa generations landslagsspelare?
– I grunden är den bra när det gäller inställning till träning och så vidare. Återigen, när du blir kopplad till NIU och ett SDHL-lag där måste utbildningen kvalitésäkras. Ser det likadant ut oavsett om du är kille eller tjej? Har du lika bra instruktörer på Dam-J som på Herr-J?
– Någonting händer där i alla fall. Om du åker med ett SDHL-lag men inte får spela då hade du kanske istället kunnat träna eller spela matcher i Division 1 eller vad det kan vara. Finns det sådana typer av planer för spelarna? Det är något vi behöver jobba med och då är vi där igen, vad vill SDHL-lagen, hur vill dom hantera sina unga och lovande spelare som dom knyter till sig? Vill klubbarna ha dom längre fram som sina ledande spelare eller ska det bara få rinna ut i tomma intet?

Mer eller mindre varje herrspelare har en utvecklingsplan, finns det även på damsidan?
– Jag hoppas det. Om du åker runt bland klubbarna och ber dom visa upp utvecklingsplanen för spelarna så tror jag inte att det är heltäckande.
– Redan förra säsongen var nästan alla tränare heltidsanställda även om dom kanske behövt göra mer än bara träna damlaget. Att dom här bitarna då börjar tas på allvar och att det inte bara handlar om att man får utrustning i kontraktet, pengar eller hjälp med jobb utan att det även handlar om utveckling av spelaren. ”Kommer du hit till vårt lag får du en utvecklingsplan med uppföljning och bra möjligheter till individuell träning”.
– Dom delarna är också viktiga när du som spelare väljer vart du vill hamna. Sedan tycker jag att det skulle vara en stolthet för klubbarna att kunna säga att dom jobbar med spelarutveckling och inte bara samlar spelarna på hög.

Blir det skillnad på VM-uppladdningen inför den här turneringen då ni spelar i B-gruppen?
– Det avgörs mycket på kongressen då dom förhoppningsvis kommer fram till vart vi ska spela. Efter det kommer vi göra en plan.
– Helt klart måste vi ta ett grepp och komma till det VM:et och känna att vi är riktigt förberedda, avslutar en revanschsugen Ylva Martinsen. 

 

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten