Sök
Jonas Ahnelöv ärinte nöjd med säsongen i Rögle.
SHL

OS-backen om besvikelsen i Rögle: ”Blev knappt svettig under matcherna”

Han är en av Leksands tyngre värvningar inför SHL-återkomsten. Men Jonas Ahnelöv kommer från en säsong full av besvikelser i Rögle och Ängelholm.
— Jag kunde lika gärna sitta på läktaren eftersom jag ändå inte fick ut någonting av mitt spel, summerar han säsongen 18/19 för hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksand storsatsar inför comebacken i SHL. Klubben har redan presenterat tre nyförvärv med meriter från Tre Kronor, Sebastian Wännström, Johan ”Frallan” Fransson och Jonas Ahnleöv. Dom två sistnämnda spelade OS tillsammans så sent som 2018. Ahnelöv hade vid OS tre fina säsonger i Avangard Omsk bakom sig, men valde redan inför förra säsongen att återvända till Sverige. Han valde mellan Djurgården och Rögle, men valet föll till slut på Skåne och Ängelholm.
– Jag fick inget nytt av Omsk, även om jag hade kunnat tänka mig att stanna där, samtidigt som jag kände att jag ville åka hem. Det fanns inte heller några andra erbjudanden från KHL just då efter det att jag hade fått min hjärnskakning under OS, berättar Jonas Ahnelöv då vi ses för en intervju på hans altan i Huddinge söder om Stockholm.
– Vi åkte hem och tog det lugnt. Sedan dök det här upp med Rögle och det var så det blev.

TRIVDES I RYSSLAND

Familjen Ahnelöv trivdes annars väldigt bra i Ryssland både socialt och vid sidan av hockeyn.
– Familjen har varit med hela tiden och vi trivdes faktiskt bra. Det är också därför jag hade kunnat tänka mig att stanna kvar i just Omsk. Samtidigt, vem vill skriva på något med en som precis har fått en hjärnskakning? Jag skulle tro att det var så snacket gick om mig i KHL.
– Vi åkte, som sagt var, hem och vilade upp huvudet. Sedan snackade vi lite med Djurgården, men det blev inget där. Efter det kom Rögle. Det kändes inspirerande så det var bara att skriva på.

Utflykten till Omsk var inte Jonas Ahnelövs första utanför Sveriges gränser. Mellan 2008 och 2011 spelade han för San Antonio i AHL, farmarlag till dåvarande Phoenix i NHL.
– USA är helt annorlunda jämfört med Ryssland. Varmt, skönt och flippflopp-väder (skratt). I Ryssland kunde det var minus 40 och svinkallt.
– Som jag sa trivdes jag ändå väldigt bra i Ryssland. Första säsongen blev det en stor omställning, men sedan blev det bra där.

Blev det en stor omställning att komma till KHL?
– KHL är en bra liga. I AHL. San Antonio, var det mer ”brunk”, fighter och en massa skit hela tiden. I Ryssland var det verkligen världsspelare. Varje kväll behövde man verkligen vara redo eftersom vi skulle möta många skickliga spelare.
– Det var väldigt kul i KHL och jag tycker att det gick väldigt bra under mina tre säsonger där. Dessutom är jag väldigt nöjd med att jag fick jag stanna i samma lag under tre säsonger och inte bli bort-trejdad. Jag vet hur det annars kan vara där.

SKADEHELVETE I AHL

Det var ändå nära att Jonas Ahnelöv skulle tagit en plats i NHL redan 2008. Då hade antagligen han varit kvar där borta och kanske backkollega med Oliver Ekman-Larsson.
– Första campen, då hade jag tagit en plats i Phoenix. Sista träningsmatchen, såklart, med tio minuter kvar av sista perioden går jag ner för att täcka ett skott och bryter lillfingret.
– Dom sa till mig att hade jag inte gjort det så hade jag fått börja uppe och spela. Jag kom ner till AHL och där började skadehelvetet. Det var axlar, hjärnskakning, fingrar och vete fan allt vad det var. Totalt gjorde jag bara 96 matcher på tre säsonger så det var inte skitroligt.

Jonas Ahnelöv. Foto: Ronnie Rönnkvist

Skadorna gjorde att Jonas Ahnelöv aldrig riktigt fick chansen att ta klivet upp i NHL.
– Efter ena skadan kom nästa. Ett tag kände jag att ”jag lägger av snart för det är bara en massa skador hela tiden”
– Det var tre skadedrabbade säsonger och jag önskar att jag inte hade täckt det där skottet på campen. Då hade jag kanske varit i en helt annan sitts nu.

Inför förra säsongen valde Jonas Ahnelöv spel i Rögle med ledarduon Chris och Cam Abbott vid rodret.
– Jag och frugan (Sofia) åkte ner och snackade med Chris och Cam. Det var verkligen ”vi ska vinna guld i år”. Rögle förr i tiden var lite berg och dalbana. När man åkte ner dit visste man att det skulle bli tre pinnar.
– Nu ville dom få in en ny mentalitet där nere. Dessutom såg jag vilka namn dom hade fått in och jag kände att det skulle bli ganska bra. Vi körde på det och såg det som att det skulle bli en ny utmaning. Vi drog ner dit och resten är historia.

Det blev 39 matcher, tre mål och totalt sju poäng för den defensiva backen i Rögle.
– Tiden i Rögle blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det var mer lovord innan jag skrev på än vad det var under säsongen. Jag var inte nöjd med min speltid och så vidare, men jag vet inte…
– Dom säger att dom var nöjda med mitt spel och det jag gjorde, men jag vet inte om jag ska lita på allt det dom säger eftersom jag innan omgång 30 inte varit över 20 minuter i speltid. Om jag varit coach och tagit in en spelare för dom på pengarna så hade jag utnyttjat honom mer.

Hur var dialogen kring det här med Abbotts-bröderna?
– Jag satte mig inte på tvären och respekterar tränarna. Det är ändå dom som har sista ordet. Sedan kan det vara bra att folk säger vad dom tycker och tänker samtidigt som man försöker hjälpa. Jag var inte där för att dra ner laget utan för att hjälpa.
– Jag har ändå varit med ett tag, sett olika situationer och försökte komma med tips. Det kanske inte alltid uppskattades. Däremot skulle jag aldrig försöka ta över någonting, men ser jag någonting som vi kanske kunde ändra på för att gynna laget så säger jag det. Om coacherna sedan tar in det eller inte är upp till dom.

Chris och Cam Abbott. Foto: Bildbyrån

SÄSONGEN EN BESVIKELSE

Du kom från OS och VM-spel till att spela mindre än 13 minuter per match inledningsvis, det här måste blivit en enorm besvikelse för dig.
– Ja, så var det verkligen. Den här säsongen har inte givit mig någonting i utveckling. Så känns det.
– Det är tråkigt eftersom jag vet att när jag spelar som bäst ska jag ligga mellan 22 och 25 minuter och ha ett stort förtroende. När jag då spelar 13 minuter… Jag kunde lika gärna sitta på läktaren eftersom jag ändå inte fick ut någonting av mitt spel. Jag blev knappt svettig under matcherna.
– Om Rögle ville få ut mitt max måste jag spela. Nu är jag så pass gammal (31 år) att jag vet vad jag behöver för att prestera bra. Jag måste spela många minuter för att komma upp i nivå. När jag gör det kommer jag också tillföra mest och spela min bästa hockey.

Trots att Jonas Ahnelöv inte var nöjd med situationen i Rögle fanns det en dialog om fortsättning i klubben.
– Rögle ville skriva på med mig redan vid jul, men jag ville vänta och se hur det skulle gå med barnen och allt det där. Nu trivdes vi väldigt bra och då sa jag att vi kunde börja prata. Då blev det istället knäpptyst från deras sida. Därifrån rann det bara ut i sanden.
– Socialt trivdes vi jätte, jättebra i Ängelholm. Ungarna hade sitt och vi köpte hus där nere. Nu kommer det bli ett sommarhus som vi kommer renovera och sedan försöka hyra ut det. Som det verkar kommer Kodie Curran hyra det eftersom han har sitt barn med sig. Det blir perfekt för honom.

Det känns som ni ändå fastnat för Ängelholm.
– Ja, det fastnade vi riktigt mycket för. Det skulle inte i framtiden vara omöjligt att vi säljer rubb och stubb här uppe och flyttar ner dit bara för barnens skull. Jag känner att här i Stockholm händer det så mycket skit. Där nere kändes det lugnt och skönt och vi fastnade för Ängelholm, så luften gick ur lite när vi inte blev kvar där. Samtidigt, livet går vidare och det ska bli väldigt kul att komma till Leksand.

Varför föll valet på just Leksand?
– Först och främst hade jag ett bra snack när Thomas Johansson ringde mig. Han berättade om deras upplägg. Sedan vet jag att Roger (Melin) och Gunnar (Persson) är där. Det är sköna tränare och jag vet att det kommer bli skön stämning i laget. Det tycker jag om eftersom jag själv är ganska skämtsam och tycker om att ha kul.
– Sedan låg (Mattias) Ritola på mig som en galning (skratt). Det kändes rätt och förhoppningsvis får jag mer förtroende än vad jag fick förra säsongen. Det ska bli kul.
– Jag och Sofia snackade om det här med Leksand. Det kändes rätt för barnen samtidigt som vi kommer ha nära hem till Stockholm och övriga familjen kan komma upp ofta.

Mattias Ritola ville verkligen få Ahnelöv till Leksand. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det låter som den sociala biten är viktig i ditt val av klubb?
– Ja, så är det verkligen. Det skulle bli jobbigt om barnen och familjen inte trivs. Om jag skulle gå och gräma mig över att familjen inte trivs så skulle det kanske gå ut över hockeyn.
– Det är bättre att vi kommer överens och vi alla känner att det känns bra. Då kan jag lägga det åt sidan och bara fokusera på hockeyn. Jag är inte heller sådan som tar med mig hockeyn hem när jag lämnar hallen. Då tar jag hand om familjen i stället.

VILL HA EN STOR ROLL

Sofia Ahnelöv sitter med under intervjun och när Leksand kommer på tal så berättar hon att det känns som en bra flytt.
– Det ska bli spännande. Jag har inte varit så mycket där tidigare, men jag tror att det är en jättebra miljö för barnen att växa upp i. Det är något som såklart är viktigt när vi har så pass små barn.
Jonas Ahnelöv:
– Största barnet ska börja skolan nu. Lilla tjejen, det finns ett dagis i arenan. vi ska försöka ha henne där om det går.

Vad hoppas du tillföra Leksand?
– Mycket. Jag vill ha en stor roll och hoppas kunna bidra med mitt spel då jag är som bäst. Spela ganska många minuter. Min bästa sida är att bidra i det defensiva. Där är det bra att vi fått in ”Frallan” (Johan Fransson) som är offensiv. Jag får städa upp lite efter honom, skrattar Jonas Ahnelöv och fortsätter:
– Självklart kommer jag även hänga med upp i offensiven på samma sätt som jag gjort under alla år. Dessutom vill jag hjälpa dom yngre killarna med den rutin jag har. Samtidigt kommer nog dom lära mig en massa eftersom dom är nymodiga och jag gammalmodig. Det ska bli kul att hjälpa våra unga spelare på traven så gott jag kan. Det vill säga om dom har någon defensiv gubbe. Dom offensiva får kolla på någon annan, avslutar Jonas Ahnelöv innan vi låter honom testa Leksands matchtröja för första gången.

Jonas Ahnelöv i sin nya tröja. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten