Sök
HEMMA I SVERIGE. Jacob de la Rose har landat i Arvika efter en händelserik säsong.
Nyheter

Nu ska Detroit-svensken vara fri från hjärtbesvären: ”Hade 150 i puls under tre och en halv timme”

Jacob de la Rose har haft en märklig säsong. Den inleddes med att han fick hjärtproblem under en match med Montréal. Sedan trejdades han till Detroit där han avslutade säsongen med att ånyo få hjärtproblem för att sedan göra en hjärtoperation.
– Tråkig start och tråkig avslutning, men däremellan har det varit roligt att testa på något nytt och se hur det är i en annan organisation, säger de la Rose till hockeysverige.se.

Nu är Jacob de la Rose hemma i Arvika där han fixar på sitt hus. När han idag ser tillbaka på säsongen och flytten så gör han det med blandade känslor.
– Jag tycker att det varit bra i Detroit. Sedan är blev säsongen väldigt konstig. Dels genom att jag fick hjärtgrejen första gången i sista träningsmatchen inför säsongen. Då blev ju starten som den blev, berättar Jacob de la Rose och fortsätter:
– Sedan fick jag det igen då det var cirka tio matcher kvar. På så vis blev det en väldigt märklig säsong och det känns så här i efterhand som det mesta fokuset blev på den här hjärtgrejen.
– Tråkig start och tråkig avslutning, men däremellan har det varit roligt att testa på något nytt och se hur det är i en annan organisation. Bli sedd med lite nya ögon.

Hur reagerar kroppen när du fått hjärtproblem?
– Det har hänt under match båda gångerna, men det kan ha hänt tidigare utan att jag har vetat om det.
– Under framförallt första matchen, när vi hade haft powerplay och jag inte spelat på fem minuter, så kände jag att pulsen inte gick ner. Vanligtvis går ju pulsen ner om man vilat någon minut, men där och då tänkte jag ”vilken hög puls jag har fortfarande”. Jag tänkte att den skulle gå ner under periodpausen eftersom jag tidigare hade haft något långt byte. Men den gjorde inte riktigt det
– Jag spelade tredje perioden också, men kände att pulsen inte gick ner. Efter matchen gick jag in till vår läkare och sa att jag inte fick ner pulsen. Då tog vi in läkare och ambulanspersonal för att kolla allting. Dom sa att vi skulle åka in till sjukhuset för att kolla. När jag kom in dit hade jag 150 i puls under tre och en halv timme innan dom fick ner den.

LÄS MER: Hjärtproblem stoppar NHL-svensken

”KUNDE INTE HITTA VAD DET VAR FÖR FEL”

Den andra gången de la Rose märkte av hjärtproblemen var i slutet av säsongen när han spelade för Detroit mot New York Rangers i Madison Square Garden.
– Jag gjorde alla tester jag kunde i Montréal och hjärtat såg perfekt ut. Man kunde inte hitta vad det var för fel utan man sa att det kunde vara stress och sådant som orsakade det här.
– Efter att jag gjort alla tester som fanns skickade dom tillbaka mig på isen. Jag tränade på och allt var som vanligt. Sedan hände det inte igen förrän match 60. Vi mötte Rangers borta. Jag satt på bänken och kände, efter att jag inte hade spelat på ett tag, att pulsen fortfarande var hög. Då tänkte jag ”nu händer det igen”.


OBEHAGLIGT. Två gånger om fick Jacob de la Rose hjärtflimmer den här säsongen. FOTO: Rick Osentoski-USA TODAY Sports

I periodpausen mellan andra och tredje perioden försökte han få ner pulsen utan att lyckas.
– Jag testade att bara lägga mig ner i omklädningsrummet för att se om pulsen skulle gå ner. Den gjorde inte det så innan vi skulle in till tredje perioden sa jag ”nu tror jag att det händer samma sak som på försäsongen”. Det innebar att jag fick åka in till sjukhuset för att göra samma tester igen.

Blev du orolig när det här hände eller hur kände du?
– Första gången blev jag såklart orolig. Det är inte normalt att ha så hög puls så pass länge, vilket jag också fattade. Då hade jag ingen aning om vad det var och inget jag hade någon kunskap om.
– Andra gången, alla symptom var som det var första gången. Då kände jag ”Okej, nu händer det igen och jag måste åka in och låta dom fixa det åt mig”. Då var jag ändå rätt lugn även om jag var sjukt besviken på att det hände igen eftersom jag förstod att jag den här gången måste göra någonting åt det.

FICK TRE ALTERNATIV

Jacob de la Rose fick flera alternativ att ta ställning till då det handlade om att få ordning på hjärtbesvären och allt landade i en operation.
– När jag kom tillbaka till Detroit fick jag träffa en specialist från University of Michigan. Doktor Morady heter han och är världskänd när det kommer till det här med hjärtoperationer. Han opererade mig på University of Michigan sista veckan på säsongen.
– Först fick jag välja om jag ville göra operationen eller inte. Dom sa att jag antingen kunde fortsätta som det var och spela. Det skulle inte vara något farligt, men grejen är att man kan få det när man sover och inte ens vaknar av det. Samtidigt är det farligt när hjärtat går för fort under en så pass lång tid utan att du märker något.
– Dom sa också att det kanske inte kommer hända igen, men att det med största sannolikhet kommer hända. ”Det här är något du är född med. Vi kan fortsätta med att inte göra någonting, men då ska du vara medveten om att det kan hända igen”.

Alternativ två var att medicinera.
– Då skulle jag få ta medicin resten av livet, vilket jag inte var så sugen på. 23-år och medicin resten av livet… Dessutom kunde jag bli hängig av den. Det skulle kanske inte vara så bra då jag vill vara en funktionell idrottare. Mitt jobb är att vara pigg och igång, säger de la Rose med ett lätt skratt.

I stället valde Jacob de la Rose operation.
– Tredje alternativet, vilket var det som alla rekommenderade, var att jag skulle göra det här ingreppet. Läkaren jag hamnade hos är lite av en pionjär inom sådana hjärtoperationer så jag var i goda händer.
– Dom gick in via en artär i ljumsken och brände av nervtrådar som jag hade för mycket av. Jag var nedsövd hela tiden och det tog ungefär tre timmar.


INGEN REPRIS. Jacob de la Rose tvingades tacka nej till VM efter hjärtoperationen. FOTO: Petter Arvidsson/Bildbyrån

”ETT TOPPLAG IGEN INOM EN SNAR FRAMTID”

Hur mår du idag?
– Hela tiden sedan dom fått ner pulsen på mig så har jag mått helt normalt. Jag känner inte av det någonting. Det var bara då det hände jag kände något, men även då kände jag mig helt normal förutom att jag hjärtat gick mycket snabbare.
– När jag satt lika lugnt som jag gör nu då jag pratar med dig gick hjärtat lika fort som när jag varit ute och sprungit. Det är också vad som varit så märkligt.
– Jag har inte heller känt något efteråt utan det enda dom sa efter operationen var att jag skulle vila en vecka så ljumsken skulle få läka, men jag kunde börja träna redan efter en vecka.

Tränar du någonting nu?
– Ja, jag började träna för några veckor sedan. Det är bara att göra sig redo för nästa säsong. Självklart var det segt att missa sista tio matcherna av säsongen och behöva tacka nej till VM, men jag gjorde hellre den här operationen nu. Sedan har jag hela sommaren att träna på i stället för att jag skulle behövt göra den mitt under säsongen.
– Hade jag inte gjort något nu och det hände igen så kanske jag hade fått gjort ingreppet i december istället. Då hade hela säsongen varit förstörd.

Spelmässigt gjorde ändå Jacob de la Rose en bra säsong i Detroit under tiden han kunde vara med. På 60 matcher svarade centern för tre mål och totalt nio poäng.
– Jag fick spela väldigt mycket i början då jag kom till Detroit eftersom vi hade många skador på centrar. Det var riktigt kul att få ett lite större förtroende.
– Sedan hade vi tungt som lag, vilket inte är något att sticka under stol med. Vi hade inte alls den säsongen vi hade hoppats på.
– Vi är ett väldigt ungt lag och framtiden ser väldigt ljus ut för Detroit och (Dylan) Larkin, (Andreas) Athanasiou och (Anthony) Mantha var ”outstanding” sista 20 matcherna av säsongen. Jag tror Detroit kommer vara ett topplag igen inom en snar framtid.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten