Sök
DUBBEL LANDSLAGSMAN. Karl Henriksson var en lovande fotbollsspelare innan han valde att satsa på hockeyn.
U18-VM

Småkronornas poängkung var landslagsaktuell – i fotboll: ”Det var inget enkelt val”

Han är Småkronornas poängkung på U18-VM. Men faktum är att Karl Henriksson en gång i tiden var en väldigt lovande fotbollsspelare – och att det inte alls var självklart beslut att satsa på ishockeyn.
– Jag var på ett landslagsläger på Bosön, så lite landslagsaktuell var man väl i alla fall, säger Henriksson till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Småkronorna har precis avslutat gruppspelet i hemma-VM i Örnsköldsvik genom att besegra Ryssland med 3–0. Karl Henriksson har förvisso lämnat isen poänglös för första gången under turneringen, men lika glad är han för det.
– Det var riktigt kul att spela idag. Jag tycker att vi gör en otroligt stabil insats. Vår fjärdekedja med (Oscar) Lawner, (Albin) Sundsvik och (Max) Wahlgren gör återigen en riktigt fin match och jag tycker att det är många i laget som gör sin bästa insats i turneringen, säger Henriksson till hockeysverige.se.

För Karl Henriksson har VM på hemmaplan varit en stor succé än så länge. Med sina fem poäng (3+2) under de fyra gruppspelsmatcherna toppar Frölundatalangen Småkronornas interna poängliga.
– Det är så klart att det är skönt att det lossnat. När man får in några poäng på kontot kan man slappna av lite mer ute på isen, vilket så klart hjälper. Men det är nu det riktiga börjar, så nu gäller det att växla upp ett snäpp till, menar Henriksson.

”FINNS MER ATT HÄMTA”

Henriksson har varit en del av den svenska förstakedjan med Lucas Raymond och Alexander Holtz. Henrikssons kedjekamrater har varit lite av ansiktena utåt för den svenska offensiven, men den 18-årige centern har ingenting emot att inte behöva bländas av rampljuset.
– Jag trivs med den rollen jag har fått. Jag har aldrig varit en sån person som stuckit ut på det sättet, så jag trivs med den rollen och tycker att det är rätt skönt om jag ska vara ärlig.

Hur ser du på din roll i kedjan?
– Jag ska försöka fördela ut puckarna till Lucas och Holtz och vara den där länken i kedjan så att de kan få använda sin skicklighet. De är två grymt skickliga spelare och det är riktigt kul att få spela tillsammans med dem.

Tillsammans stod trion för elva poäng på gruppspelets fyra matcher. Henriksson menar dock att det finns mer att hämta.
– Jag tycker att vi har skapat mycket chanser, men kanske inte riktigt fått in puckarna ännu. Vi vet att vi kan spela bra tillsammans och jag är inte orolig att det kommer att lossna för oss. Det finns mer att hämta.


FÖRSTAKEDJAN. Karl Henriksson har bildat kedja med supertalangerna Alexander Holtz och Lucas Raymond under U18-VM. FOTO: Bildbyrån

LANDSLAGSMÄSSIG I FOTBOLL

Men faktum är att det inte alltid varit självklart att hockeyn var den idrott som Karl Henriksson skulle lägga ned sin själ i. Innan flyttlasset gick till Göteborg för spel i Frölunda var 18-åringen en av landets mest lovande fotbollsspelare i sin årskull.

När den dåvarande förbundskaptenen Magnus Wikman kallade 44 av landets största talanger till ett landslagsläger på Bosön sommaren 2016 var Henriksson en av de uttagna spelarna.
­– Ja, jag var på ett landslagsläger på Bosön, så lite landslagsaktuell var man väl i alla fall. Sen var det ingen landskamp under det där lägret, så jag har aldrig spelat i landslaget men man får väl säga att jag ändå var aktuell.

Henriksson styrde spelet från sin position på innermittfältet.
­– Jag var väl rätt duktig. Jag har ett ganska bra spelsinne så jag levde rätt mycket på det. Sen var jag ganska snabb och stark också och sprang väldigt mycket. Jag försökte styra mittfältet lite, kan man säga, säger Henriksson med ett skratt.

INGET ENKELT VAL

Valet att sluta med fotbollen för ishockeyns skull var inte helt självklar, menar centertalangen.
– Nej, det var inget enkelt val… Men jag har alltid tyckt att det var roligare att träna hockey, vilket så klart är en rätt viktig del av ens karriär om man vill gå långt. Intensiteten i hockeyträningen var mycket roligare än i fotboll, så i slutändan när allt liksom kokades ner kändes det som rätt beslut.
– Jag gillade hockeyn mer helt enkelt. Sen tyckte jag, och tycker fortfarande, att det var väldigt kul med fotbollen. Men i fotbollen kändes det som att det bara var matcherna man såg framemot. I hockeyn har helheten varit mycket roligare, tycker jag.

Valet av sport är ingenting som Henriksson ångrar idag. Nu är han en del av det svenska laget som ska ta sig an Tjeckien i morgondagens kvartsfinal. Tjeckien vann två och förlorade två matcher i gruppspelet och Henriksson ser framemot utmaningen som stundar.
– En kvartsfinal är alltid tuff oavsett motstånd och Tjeckien är lite liknande Ryssland i spelsättet. För oss gäller det att vi kommer upp på den nivån vi vet att vi har i oss, så kommer det nog att gå bra.

Kvartsfinalen i U18-VM spelas imorgon, torsdag, med nedsläpp 19:30 i Fjällräven Center.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten