Sök
EN MÄKTIG RESA. Linus Johansson har klivit fram som en viktig kugge för Färjestad, men vägen dit hr varit brokig.
SHL

Vaktmästaren i Nittorp har blivit SHL-stjärna: ”Drömde om att spela i allsvenskan”

26 år gammal är han ett respekterat namn i SHL som har landslagsmeriter. Linus Johanssons väg dit har varit brokig och gått via Hockeyettan, Norge och Hockeyallsvenskan – och innehållit alla möjliga sorters jobb.
– När man har många förluster på rad kan jag tänka att jag kunde ha stått på ett industrigolv och jobbat i stället, säger Färjestads assisterande kapten till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det tandlösa flinet andas slutspelshockey. Det är också då Linus Johansson trivs som bäst. När varje match är dignitet, varje byte har betydelse och varje aktion på isen kan bli avgörande – åt ena eller andra hållet.

Det var därför som 26-åringen från Ljungby valde att flytta på sig inför den här säsongen. Från Djurgården till Färjestad. Sportsligt var det ”en flytt i sidled”, som han själv uttrycker det, men för honom personligen ett lyft.
– Det var det här ansvaret jag ville åt, säger Linus Johansson medan han med slevar i sig en matlåda bestående av pasta.
– Att få spela mycket mer i alla spelformer, jag känner att man växer med det. Samtidigt är man ibland ansvarig för att man förlorar matcher för att man missar att täcka ett skott eller slarvar med pucken och det kommer ju med speltiden. Det är lite mer att man antingen är med och blir hjälte och hjälper laget med en skymning, ett mål, en assist eller så förlorar man och är på isen när det går åt helvete. Det är lite speciellt.

Han tar en tugga, väger sina ord och fortsätter utläggningen om ansvaret.
– Men jag tycker att jag ska ha det här förtroendet och jag tycker att jag ska vara därute när det bränner till. Det finns alltid utrymme att förbättra sig. Under grundserien tycker jag att jag kan höja mig ännu mer, men det är kul att vara där det händer. Speciellt i ett slutspel.


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”VARA NÅGON SOM KAN GÖRA LIVET SURT FÖR MOTSTÅNDARNA”

Ansvaret har speglats i den speltid som Linus Johansson har fått av Färjestads tränare. I grundserien snittade han 18.19 minuter per match. Bara Joakim Nygård spelade mer bland lagets forwards. I slutspelet har den tiden ökat till mer än 21 minuter per match.

Den offensiva produktionen är på samma nivå som tidigare, men totalt sett känner Johansson sig mer betydelsefull för Färjestad än han gjorde för Djurgården, som han är mitt uppe i en het semifinalserie mot.
– Jag vet att jag inte kommer att göra 28 poäng i det här slutspelet, men jag vill vara en pådrivare och jag hoppas att jag kan fortsätta vara det och ha energin till det. Det ska jag ha och det känns som jag är på gång.

Det verkar som du är en riktig gris att spela mot också…
– (Skratt) Det blir väl så. Det är kul att spela så och något som ger energi. Vi har så pass skickliga spelare i laget med ”Linkan”, Ryno, Nygård, Jesse och allt vad de heter att man måste få in något annat element också för att bli mer allround som lag. Då känner jag att jag tillsammans med framför allt ”Alex” (Alexander Johansson) i min kedja kan vara det. Att vara någon som kan göra livet lite surt för motståndarna och flytta momentum till vårt lag i stället.

Det känns som ni har ett par killar i laget som är jobbiga att möta, men vem är den jobbigaste?
– En sån som (Gustav) Rydahl är extremt jobbig att möta, en sån som Oskar Steen också. Steen är så skicklig på isen och jobbar samtidigt så hårt och är grisig. Men jag säger ändå Rydahl. Han kan störa de flesta med sitt spel.

DEBUTERAT I TRE KRONOR

Under säsongen har Linus Johansson även debuterat i Tre Kronor. Det får ses som ett kvitto på att han kommit en bit på vägen.
– Det tycker jag ändå. Speciellt när man byter klubb i sidled såhär som jag har gjort, får en större roll och få spela mer. Då känns det som man vill ha chansen i landslagströjan också. Men samtidigt, om jag inte hade fått chansen någon gång hade jag nog inte tänkt på det så mycket. Nu när man har fått det vill man vara kvar och visa att man kan kriga på den nivån. Det tycker jag har kunnat när jag varit på den nivån också. Det finns saker som jag kan förbättra, men jag tycker att jag kan spela på internationell nivå också.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Du har gjort en rätt häftig resa via Hockeyettan, spel i Norge och i allsvenskan med Mora innan du hamnade i SHL och sedan landslaget. Hade du kunnat föreställa dig det här för några år sedan?
– Nej för fan, inte i närheten! När jag spelade i Nittorp i Hockeyettan drömde jag om att spela i allsvenskan och ha en stadig månadslön som man kunde gå runt i vardagen och spela hockey. Men det är det som är tävlingsinstinkten också, att man aldrig blir nöjd och att det finns mer att ta. I Norge kände jag att nu måste jag gå härifrån för att förbättras och i Mora var det samma sak. Det var lite tuffare när jag kom till Djurgården första säsongen, men sedan har det fortsatt att gå uppåt hela tiden och jag är inte mätt än. Jag vill fortsätta.

Till NHL?
– Jag vill så högt jag kan hela tiden, det är ju självklart. Men då ska det finnas anbud och rätt anbud också så att man känner att man får en ärlig chans. Jag vill framåt.

FRÅN VAKTMÄSTARE TILL HOCKEYPROFFS

Innan den där stadiga månadslönen började trilla in på kontot hade Linus Johansson allehanda jobb för att dryga ut kassan samtidigt som han spelade hockey.

* Strålfors industri i Ljungby
– Jag var vaktmästare ett tag och det var rätt otydligt vad jag hade för arbetsuppgifter där (skratt).

* Vaktmästare i ishallen i Nittorp
– Jag fixade lagets tvätt, klippte gräset och sådana grejer.

* Volvo i Olofström
– Jag packade bildelar och skickade dem till Kina.

* Elgiganten i Norge
– Det var fem timmar tre dagar i veckan som jag stod där och krängde datorer och grejer. Så man kan i alla fall inte anklaga mig för att inte veta vad livet verkligen går ut på i alla fall (skratt). Det är ändå skönt att ha gjort det för man vet lite vad som väntar efteråt.

Tror du att det faktum att du har testat på allt det här gör att du uppskattar livet som välbetalt hockeyproffs mer?
– Det är så svårt att tänka på det när man är mitt uppe i någonting. Det är mer efter säsongen eller när man har många förluster på rad som jag ändå kan tänka att jag kunde ha stått på ett industrigolv och jobbat i stället. Det är absolut inget fel med det, men jag gör ju hellre det här. Då är det rätt coolt att jag har varit där jag har varit och kan bli utbuad på Hovet.

Idag 19:00
Karlskrona HK - HC Vita Hästen
1 2.70
X 4.00
2 2.25
Idag 19:00
Modo Hockey - Kristianstad IK
1 1.35
X 5.90
2 6.55
Idag 19:00
IF Björklöven - AIK
1 1.25
X 6.35
2 8.75
Idag 19:00
Mora IK - BIK Karlskoga
1 2.70
X 4.20
2 2.20
Idag 19:00
Södertälje SK - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.25
2 3.80
Lördag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.32
X 5.80
2 6.30
Lördag 15:15
Brynäs IF - Frölunda Indians
1 2.80
X 4.20
2 2.30
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten