190117 HV71:s Kristofer Berglund deppar efter 0-3 av Luleås Karl Fabricius (ej i bild) under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Luleå den 17 januari 2019 i Jönköping. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200 …
SHL

Ser framåt efter den snabba sortin: ”De ville en grej och jag ville en annan”

ANNONS

Det överraskade nog en och annan HV-supporter att backen Kristofer Berglund lämnar klubben efter fem år. Nu berättar den stabile SHL-backen om sortin från klubben och varför han lämnade staden så snabbt som han gjorde. Och det finns inga ”hard feelings” gentemot HV71 från hans sida betonar han genom intervjun.
— Jag har inget annat än gott att säga om dem. Ibland kommer man bara inte överens och det är ”give and take” från båda sidor, berättar 30-åringen för hockeysverige.se.

Han har gjort fem säsonger i klubben och många såg nog en framtid på minst lika många år för honom i HV71. Men efter en tids förhandlingar om ett nytt kontrakt mellan HV71 och backen Kristofer Berglund så blev det i måndags definitivt klart att parterna inte skulle fortsätta med varandra.
— Vi förhandlade och kom inte överens. Det är så det fungerar i hockeyn, berättar Kristofer Berglund, när hockeysverige.se når honom i hans hem i Umeå.

Är du besviken på att ni inte kom överens?
— Njae, säger han efter en stunds fundering.
— Jag fick någon rubrik där att: ”Vill du vara kvar? Ja.” Det låter lite fel för folk som läser det.
— Har man börjat förhandla så vill man ju vara kvar, så är det ju. Det är en otroligt fin stad och jag hade kunnat spela där många år. Men man vet ju samtidigt hur det är, det är en förhandling…De ville en grej och jag ville en annan och då var det inte så mycket mer med det.

Överraskade det dig att ni inte kom överens?
— Njae, säger han ånyo efter en stunds betänketid och fortsätter:
— Men jag hade väl hoppats på att vi skulle komma överens. Jag trivdes bra i stan och det är en otroligt fin förening och bra folk.

INGEN DRAMATIK BAKOM DEN SNABBA FLYTTEN

Att Kristofer Berglund skulle lämna blev definitivt i måndags. I tisdags hade han flyttpackat allting och satte sig med familjen i bilen och drog de närmare 100 milen till hemstaden Umeå där han har hus. Det låter som en dramatisk sorti från staden han kallat hemma i fem år, men det var inte riktigt så dramatiskt.
— Vi har bara lägenheten månaden ut och vi skulle hem ändå efter säsongen. Men nu blev det att flyttpacka hela vägen, istället för att bara ta med oss det vi skulle ha över de veckorna som det var tänkt att vi skulle vara hemma, berättar han.
— Det blev en flyttpackning istället för att bara packa det nödvändigaste. Vi fick tag i en flyttfirma som kunde köra i slutet av månaden och då behöver ju inte vi vara där.

Kristofer Berglund har sedan han lämnade Björklöven 2008 spelat för i tur och ordning Luleå, Färjestad, Växjö och nu de fem senaste säsongerna i HV71. Han har genom dessa år etablerat sig som en stabil SHL-back som kanske inte får de stora rubrikerna, men som är väldigt stabil bakåt och väldigt sällan gör misstag. I ryggsäcken har han 511 SHL-matcher, 78 matcher i slutspelet, två SM-guld, ett JVM-silver och en handfull landskamper med Tre Kronor.

SKADAD FÖRRA SÄSONGEN

Förra säsongen spolierades av en skada, det blev bara elva matcher i HV-tröjan då. Först blev det en axeloperation, sen passade han på att göra en höftoperation också. När han var tillbaka till säsongen 18/19 så har han återigen uppvisat ett stabilt backspel, även om han säger att det tog lite tid.
— Jag tycker att det var en stabil säsong. Puckmässigt tycker jag det gick bra hela säsongen, spelet gick bra, men rent…Jag har ju alltid tyckt om att tacklas och spela lite hårdare och försöka vinna närkamper. Men det tog längre tid än vad jag trodde i och med axeln och höften att komma tillbaka. Men efter halva säsongen tyckte jag att det började släppa och bli bättre.

STÄNGER INGA DÖRRAR

Kristofer Berglund är nu alltså hemma i huset i Umeå och han berättar att han just i detta nu inte vet så mycket om var framtiden bär. Han är fåordig om framtiden, men säger samtidigt att han inte stänger några dörrar.
— Vi vet inte. Vi har ju inte vetat helt hundra hur det skulle bli med HV, det var ju första spåret. Men vi vet inte, vi har ingenting klart så.
— Det är första gången som vi inte haft något klart, det blir något nytt för oss.

Det var nog en och annan Björklöven-supporter som hoppade till när en av deras egna produkter blev kontraktslös.
— Löven har inte varit i kontakt med mig, så det är som en icke-fråga, blir svaret på frågan om moderklubben.

Lockar utlandet?
— Just nu är vi i en position så vi inte vet vad vi ska göra. Men hockey ska jag spela, slår han fast.

Han berättar att det är mycket mer att ta hänsyn till nu än innan då det handlar om val av ny klubb. Han är sedan snart två år tillbaka småbarnsförälder.
— Tidigare har frugan stuckit med dit vi har åkt,  men nu måste man tänka en sväng till.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL