Sök
Vancouver

Piratligans målvaktskung – Old School Hockey John Garrett

John Garrett vaktade Vancouver Canucks kasse under en kortare period, men har också blivit känd som expertkommentator under lagets tv-sända matcher. Han är också känd som en av de stora målvakterna i piratligan WHA. Här berättar den leende målvakten om sin kultförklarade karriär.

John Garrett, som fyller 69 år i juni, var en av de mest uppskattade målvakterna i NHL och WHA bland spelarna under 1970-talet och början av 1980-talet. Han hade alltid en kul kommentar över och ett leende på läpparna även i dom jobbigaste stunderna för lagen han spelade för.

I WHA, som levde mellan åren 1973 och 1979 och var en parallell liga till NHL, innehar han rekordet för antalet vunna matcher för målvakter. Av de 323 matcherna han vaktade målet för Minnesota Fighting Saints, Toronto Toros, Birmingham Bulls och New England Whalers, vann han inte mindre än 148 av dem. Säsongen 1976/77 togs han ut i ligans All Star Team.

Trenton, var ligger det?
– Det ligger i Ontario, Kanada, inte så långt från Toronto och det var där som jag växte upp. Vad ska man säga om Trenton? Det var och är fortfarande den största flygmilitärbasen i Kanada och det bor runt 12 000 invånare i själva samhället.

John Garrett.

Varför valde du att bli just målvakt hemma i Trenton?
– Anledningen till det var helt enkelt att min storebror ville han någon att skjuta på när han spelade hockey hemma i området, skrattar John Garrett.
– Jag spelade först hockey för Trentons B-juniorer innan jag kom till Peterborough Petes juniorlag 1969. Där fick jag Roger Neilson som coach och han var en väldigt duktig coach redan då, men framför allt även en väldigt bra person som jag är mycket tacksam att jag fick lära känna. Han lärde mig och mina lagkamrater i Peterborough väldigt mycket hockey men även väldigt mycket om det sociala livet vid sidan av isen.

HADE SVÅRT ATT PLATSA I NHL

Efter att ha spelat ib land annat Montreal Juniors, Kansas City Blues, Portland Buckaroos och Richmond Robins i olika mindre ligor lockade Minnesota Fighting Saints från den då ett år gamla WHA-ligan Garrett med ett kontrakt.
– I Montreal Juniors var jag bara med under deras slutspel säsongen 1969/70. Oj, vad länge sedan det låter, skrattar Garrett, eller ”Chi-Chi”, som han kallades av lagkamraterna.
– Jag draftades av St. Louis Blues i NHL 1971 men i deras organisation fick jag ingen chans i NHL utan jag fick bara spela i mindre ligor i deras farmarlag. Efter två säsonger hos St. Louis blev jag såld till Chicago Blackhawks. Chicago hade ju Tony Esposito och Gary Smith, som var två av ligans bästa målvakter, på den här tiden. Så även under mitt år i Chicagos organisation fick jag hålla till i deras farmarlag. Då beslutade jag att hoppa på WHA och spela där för Minnesota.
– De första åren i WHA hade ligan problem med att det var för många lag och att ägarna av lagen inte var tillräckligt duktiga eller kompetenta för att driva och utveckla verksamheten. Minnesota, där jag spelade, gick i konkurs och utgick under min tredje säsong där, så jag flyttade till Toronto Toros som året efter såldes och blev Birmingham Bulls.

Arkivbild.

Birmingham Bulls hade ett väldigt namnkunnigt lag under dina år i klubben, men vilken nivå höll ni egentligen?
– Vi hade ett lag med väldigt många skickliga spelare. Men jag vill nog även påstå att vi var ett lite äldre lag. Frank Mahovlich var på väg mot slutet av sin karriär och hade hela tiden problem med ett skadat knä. Paul Henderson spelade tillsammans med Vaclav Nedomansky och sedan kom både Tim Sheehy och Tom Simpson från Edmonton Oilers.
– Trots alla bra spelare gjorde vi inga bra säsonger i WHA och till mitt andra år i klubben bytte vi coach till Glen Sonmor. Med Sonmor som coach blev vi ligans tuffaste lag med spelare som Gilles ”Bad News” Bilodeau (258 utvisningsminuter), Frank ”Never” Beaton (279) och Dave ”Killer” Hanson (241). Dave spelade förresten en av bröderna Hanson i hockeyfilmen ”Slapshot” med Paul Newman i huvudrollen.
– I laget spelade även Steve Durbano, Phil Roberto och Serge Beaudoin som också var riktigt tuffa killar och som gjorde att fansen i Alabama verkligen älskade oss. När laget gick in i en ekonomisk kris efter den säsongen så var ägaren, John Bassett, som för övrigt var en god vän till mig, tvingad att sälja några av våra bästa spelare för att få in pengar till organisationen. Mark Napier, Ken Linseman, Rod Langway och jag själv blev sålda ungefär som på samma sätt som man säljer bilar.

Ny klubbadress för John Garrett i WHA kom nu istället bli New England Whalers som året efter kom att flytta sin organisation till Hartford.
– Året efter min flytt till New England slogs ligorna ihop och vi flyttades till Hartford och fick alltså spela i under namnet Hartford Whalers i NHL. I dag heter ju laget Carolina Hurricanes. Om de första åren inte var speciellt bra i WHA var de sista åren bättre. Då var det bara sju eller åtta lag kvar, vilket ökade kvalitén och kraven på lagen och spelarna. Lagen i WHA var faktiskt bättre än lagen på den undre halvan i NHL. Det är ju bara titta på vad New England (Hartford), Edmonton och Québec åstadkom i NHL.
– I WHA hade jag även turen att få vara med i ligans All-Star-matcher vid tre tillfällen.

LAGKAMRAT MED GORDIE HOWE

Mr. Hockey.

I New England, men även i Hartford, kom John Garrett bli lagkamrat med en far och två av hans söner – det vill säga Gordie, Mark och Marty Howe.
– Gordie var ju 52 år då, men ändå kunde han vara med och konkurrera som en av NHL:s bästa spelare, fantastiskt. Han var ju även en av de mest eleganta och trevliga personer du kunde tänka dig att möta.
– Mark Howe borde vara själskriven i Hall of Fame och Marty Howe var kanske inte en lika stor talang. Men det vägde han upp med sin otroliga passion för hockeyn.

Efter två och en halv säsong med NHL-spel för Hartford Whalers såldes Garrett till Québec Nordiques där han bland annat fick slåss om platsen i målet med Dan Bouchard, Michel Plasse och Clint Malarchuk.
– När jag värvades till Quebec blev jag ganska snabbt andremålvakt bakom Dan Bouchard. Han var den första målvakten som spelade med butterfly-stilen. Patrick Roy formade för övrigt sitt sätt att agera som målvakt just utefter hur Bouchard spelade.
– Malarchuk spelade visserligen i vårt farmarlag mest under de här åren, men vi lärde känna varandra riktigt bra.

FICK CHANSEN I ALL STAR-MATCHEN

Foto:Arkivbild

När Vancouver Canucks målvakt Richard Brodeur blev skadad säsongen 1982/83 ringde  Garretts tidigare coach från juniortiden, Roger Neilson, och frågade om inte Garrett ville komma dit och spela. Samma år fick han dessutom, som ensam spelare från Vancouver Canucks, delta i den ärorika, men kanske inte alltid sportsligt heta All-Star-matchen i NHL. Coach för Garretts All-Star-lag var för övrigt Roger Neilson och i motståndarmålet stod ingen mindre än Pelle Lindbergh från Philadelphia Flyers.
– När jag såldes till Vancouver återvände jag till min gamle coach från Peterborough, Roger Neilson. Dessutom var min coach från Minnesota, Harry Neale, general manager i klubben. Klubben förändrade mycket just då och var i en generationsväxling på backsidan under de här åren.
Lars Lindgren (Minnesota North Stars), Kevin McCarthy (Pittsburgh Penguins) och Colin Campbell (Detroit Red Wings) blev alla sålda inom loppet av ett år efter att jag kommit till klubben.
– Just Lindgren var ju en riktig ledare och han var i högsta grad en väldigt viktig spelare för laget och en stor förlust för oss.

IMPONERADES AV THOMAS GRADIN

John Garrett – alltid med ett leende på läpparna.

När vi börjar prata om svenska spelare som Garrett spelat med kommer vi in på Thommy Abrahamsson, Lasse Molin, Patrik Sundström med flera. Men den Garrett fastnar på med ett skratt är Långseles Thomas Gradin.
– Thomas var ju före sin tid som spelare. Hans skicklighet med pucken och hans fantastiska skridskoåkning kompletterades med att han var den bäst tränade spelare jag har träffat på. Det var långt före att man tog dietister och underliga fyscoacher till hjälp för sina lag, skrattar Garrett.

Efter tre säsonger i Vancouver Canucks avslutade John Garrett sin mycket framgångsrika målvaktskarriär med att spela några matcher för Fredericton Express i AHL under coachen André Savards ledning. Garrett var då 34 år och att slåss med yngre målvakter som Wendell Young, Frank Caprice, Mario Gosselin, Luc Guenette och Richard Sevigny i farmarlaget var inget som lockade Garrett längre.
– Efter att jag slutade spela har jag varit involverad i både radio- och TV-sändningar från NHL-matcher. Det här är ett jobb som jag verkligen tycker är riktigt roligt och det gör att jag hela tiden känner mig involverad i hockeyn fortfarande. Jag är lyckligt gift och har två underbara döttrar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten