Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Är det en tokflopp (igen) eller ett nytt Västerås?

Å ena sidan ett lag som verkar oförmöget att vinna playoff-matcher. Å andra sidan ett lag som på många sätt påminner om en upplaga som blev framgångsrik ifjol. Det går att se både optimistiskt och pessimistiskt på Hudiksvall.

1-2 borta mot Köping. Ett målskytte som uppenbarligen fallerar och underläge med 0-1 i matcher.

Det blev ingen vidare start på playoff-spelet för Hudiksvall i år heller.

Man kan välja att se det på två olika sätt. Optimistiskt eller pessimistiskt.

Låt oss ta den negativa sidan först. Det finns uppenbarligen ett playoff-spöke som är väldigt påtagligt för Hudiksvall.

Klubben må (med all rätt) tillhöra storfavoriterna den här säsongen, men faktum är att laget inte har vunnit en enda liten playoff-match sedan säsongen 14/15.

Då besegrades Åker/Strängnäs med 2-0 i matcher i playoff 1, men sedan dess har Glada Hudik 0-7 i playoff-matcher och har följaktligen trots starka upplagor inte tagit sig förbi playoff 1.

14/15 blev Västervik för svåra i playoff 2. 15/16 gick de inte ens till playoff. 16/17 blev det 0-2 mot Asplöven i playoff 1. Ifjol 0-2 mot Kalix i playoff 1 och nu öppnade man alltså med en förlust borta mot Köping.

Det är begripligt om greppen om klubborna i det haussade laget blir lite extra krampaktiga med ett sådant facit och inte blir det roligare om man konstaterar att Hudiksvall bara lyckats göra tre mål på sina tre senaste playoff-fighter.

Ifjol gjorde laget ett mål vardera i förlustmatcherna mot Kalix och igår mot Köping blev det alltså endast en kasse framåt igen. Påtagligt är dessutom att samtliga de tre målen gjorts av backar. Hudiksvall har alltså inte ett playoff-mål gjort av en forward sedan säsongen 16/17.

En svårighet att, trots bitvis riktigt bra spel och en väldigt namnstark trupp, lyckas få pucken i mål är ett tema för hela säsongen i Hudiksvall. Trots sylvass spets är den offensiva leveransen snudd på bristfällig.

Men det för oss till den optimistiska sidan av det här resonemanget.

Minns fjolårets Västerås.

Trots ett riktigt namnkunnigt och på papperet spetsigt lag lyckades gurkorna inte göra särskilt mycket mål över huvud taget. I Allettan mäktade de bara med 49 mål på 18 matcher. Det var bara bottenlagen Örnsköldsvik och Lindlöven som gjorde färre mål i hela serien.

Och inte blev det särskilt mycket spetsigare när de klev in i playoff-spelet. Västerås gjorde bara tio mål på sex playoff-matcher (ett snitt på 1,66 per match), men tog sig ändå till kvalserien.

Precis som i årets Hudiksvall var det defensiven som stod i fokus. Precis som i årets Hudiksvall lutade sig laget mot en lysande matchvinnarmålvakt (i VIK Marcus Dahlbom, i Hudik Magnus Åkerlund). Precis som i årets Hudiksvall hade de dessutom Conny Strömberg i laget. Det var ju faktiskt i slutändan han som sköt Västerås till kvalserien med sitt 2-1 borta mot Kristianstad.

Men likheterna stannar inte där.

Precis som Hudiksvall gick ju Västerås in i playoff-spelet mot en motståndare som de haft förhållandevis ”lätt” för under säsongens gång, men hamnade ändå i underläge.

För Västerås del var den motståndaren Mariestad som de slagit i fyra av fyra matcher under seriespelet, men som imponerande satte enorm press på gurkorna via en seger i första playoff-mötet.

För Hudik är det som sagt Köping som de ganska lätt avfärdade två gånger i Allettan, men som vann gårdagens drabbning med 2-1.

Västerås klarade att vända runt underläget mot Mariestad och resten är historia.

Är Hudiksvall nya Västerås? Ja, kanske. Om inte är säsongen en rejäl flopp.

Igen.

* * *

Annars måste man så klart konstatera att tisdagens playoff-start var ganska historisk.

Så bra som lagen från fortsättningsserierna mätte sig. Så brukar det verkligen inte se ut.

Lagen som vunnit de sämre serierna under våren brukar få vara med på nåder i playoff-spelet. Lite för sakens skull. Det kan hända att det är ett lag som sprattlar någon gång, men annars brukar de mest få vara med för formens skull mest.

De två senaste säsongerna har fortsättningsseriesegrarna som bekant fått mäta sig med varandra i ett förkval vilket inneburit att bara två lag gått in i playoff.

Ifjol var det Köping och Tranås. Köping lyckades inte göra ett enda mål på KRIF i playoff 1 och åkte ut med 0-2 medan Tranås faktiskt skrällde ut Östersund med 2-1 i matcher och slutligen strandade i playoff 2 i täta matcher mot Kristianstad.

Året dessförinnan var det Örnsköldsvik och Tranås som inte lyckades vinna en enda match och åkte raka vägen ut med 0-2 mot Piteå respektive Väsby.

Säsongen 15/16 fick inte mindre än åtta lag från fortsättningsserierna gå in i playoff 1, men av Skövde, Lindlöven, Åker/Strängnäs, Hammarby, Kristianstad, Halmstad, Örnsköldsvik och Vännäs var det bara Kristianstad som lyckades ta sig vidare efter 2-1 i matcher mot Huddinge. Fem av åtta fortsättningsserielag lyckades inte vinna en enda match.

Det är ungefär så det brukar se ut. Mot den bakgrunden är gårdagens resultat imponerande.

Tre (Segeltorp, Kalmar och Forshaga) av fyra fortsättningsserielag vann ju sina matcher och det fjärde (Teg) tog sin match till en förlängning som tillslut landade i en förlust.

Grymt kul att lagen underifrån inte bara är med för att se på, utan att de faktiskt hävdar sig också.

Det sätter extra spets på playoff-spelet.

* * *

Själv la jag huvudfokus på två matcher igår kväll. Kalmar mot Huddinge och Mariestad mot Visby/Roma.

I det senare fallet är det väl inte så mycket att säga. Visby lyckades stressa Mariestad i den första perioden, men så fort Erik Olsson påpassligt hängt dit 1-0-pucken var det slut på diskussionen. 4-0 är ett ganska talande resultat och som jag ser det är skaraborgarna ett bättre lag i det mesta. De har bättre spets, bättre passningsspel, bättre målvakt, bättre flow.

Dessutom har de verkligen börjat få ordning på spelet i kölvattnet efter sitt tränarskifte och jag skulle bli väldigt förvånad om de inte står som slutsegrare efter att matchserien avslutats på Gotland i helgen.

I fallet med Kalmar och Huddinge är jag på sätt och vis imponerad av båda lagen.

Huddinges första halva av matchen var stark. De spelade uppoffrande försvarsspel och frustrerade hemmalaget som ville gå på offensiv knock ordentligt. Det är väldigt komiskt att den som hade hand om den officiella statistiken lyckades hitta 42 skott för hemmalaget (eller 55 för bortalaget för den delen), när i stort sett varenda skott hittade en kroppsdel eller skridsko hos föredömligt täckande Huddinge-spelare.

Det var liksom helt i sin ordning att Talangfabriken kunde utnyttja naiva misstag av ystra hemmaspelare och gå upp till en 2-0-ledning. Hade de bara fortsatt på inslagen linje från matchens första halva hade de lätt kunnat försegla och packa in segern och åkt hem för att avgöra i Björkängshallen på fredag.

Men Huddinge började göra misstag…på misstag…på misstag.

Kalmar, som under matchens första halva haft förtvivlat svårt att komma kontrollerat in i anfallszon och skapa långa anfall, fick plötsligt luft. Tankar fulla av uppfriskande syre och slutforceringen i sista perioden var imponerande.

Då var det faktiskt inte tal om något annat än en regelrätt överkörning. Kalmar käkade upp Huddinge fullständigt och hade det inte varit för att Pontus Eltonius spelade fantastiskt i gästernas kasse hade siffrorna kunnat bli betydligt större än de 4-2 det stannade vid sedan Evan Allen åkt förbi en styrdansande Joakim Albertsson på egen blålinje och retfullt enkelt kontrat in den sista pucken.

I tredje akten spelade Kalmar som ett lag som knappast borde ha några problem att avancera vidare till ett playoff 2 efter nästa möte med ett Huddinge som föll samman och bara blev mindre och mindre för varje minut som gick.

Två helt skilda ansikten alltså. Vilket gör det omöjligt att gissa vad vi kan förvänta oss i returen de här båda lagen emellan.

Idag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.32
X 6.10
2 6.80
Idag 15:15
Brynäs IF - Frölunda Indians
1 2.80
X 4.25
2 2.30
Idag 15:15
Luleå HF - Färjestads BK
1 1.95
X 4.45
2 3.50
Idag 15:15
HV 71 - IF Malmö Redhawks
1 1.95
X 4.25
2 3.45
Idag 18:00
Västerås IK - Almtuna IS
1 1.59
X 4.55
2 4.60
Idag 18:00
Örebro HK - Djurgårdens IF
1 2.45
X 4.20
2 2.60
Idag 18:00
Leksands IF - IK Oskarshamn
1 2.10
X 4.30
2 3.15
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten