Konstantin Komarek tackar mentala coachen Andy Swärd för mycket av sina framgångar.
SHL

Hyllar mentala coachen efter poänglyftet: ”En av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått”

Han fick sitt genombrott på SHL-nivå i Karlskrona förra säsongen. Den här säsongen har Konstantin Komarek tagit nästa steg i sin utveckling och blivit en offensiv kraft att räkna med i Malmö Redhawks. Enligt den 26-årige österrikaren bottnar mycket av framgångarna i arbetet bakom kulisserna tillsammans med sin mentala coach Andy Swärd.
– För mig är jobbet med Andy en av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått, säger Konstantin Komarek till hockeysverige.se.

För Konstantin Komarek har aldrig problemet varit kvalitéerna som hockeyspelare.

Tekniken. Spelsinnet. Skottet.

Den 26-årige österrikaren har haft alla dessa egenskaper i sig under hela sin hockeykarriär. Trots det fick ”Kosta”, som han kallas, inte sitt ordentliga genombrott på SHL-nivå förrän förra säsongen i Karlskrona. Den här säsongen har Komarek tagit ytterligare kliv i sin utveckling och står noterad för 30 poäng (11+19) på 39 matcher i SHL.

Mycket av framgångarna de senaste två säsongerna tackar Malmöforwarden sin mentala coach Andy Swärd för. Swärd, som jobbar nära med en rad NHL- och SHL-spelare, har hjälpt Komarek att toppa sina prestationer och gett honom verktygen för att plocka fram sina kvalitéer mer frekvent än tidigare.
– Mitt jobb med Andy har hjälpt mig jättemycket. Mental träning är någonting som uppskattas mer och mer inom hockeyn och inom idrott i allmänhet. Nu när jag har börjat jobba med det på allvar förstår jag hur otroligt viktigt det är och hur mycket det kan hjälpa en. Mental träning är otroligt underskattat, enligt mig. Man lägger ner hur många timmar som helst på fysträning och kost och allt sånt där, sen lägger man inte ner någon tid alls på den mentala biten, säger Konstantin Komarek.

”JOBBAR STENHÅRT MED SIG SJÄLV”

26-åringen erkänner att han, innan han började jobba med Swärd, inte tog allt för allvarligt den mentala aspekten av sporten.
– Jag var som så många andra innan jag träffade Andy. Nu är den mentala delen av sporten någonting som är jätteviktigt för mig. Det är bland de viktigaste punkterna inom hockeyn enligt mig, då hockeyn är en så pass mental sport. För mig är jobbet med Andy en av de största anledningarna till att jag fått den utveckling som jag fått.

För hockeysverige.se utvecklar Swärd hur han och Komarek arbetar tillsammans för att göra 26-åringen till en bättre hockeyspelare.
– Vi satte oss ned och gjorde ett par tester och det visade sig att ”Kosta” med rätt verktyg presterade ungefär 25 procent bättre än tidigare. Han kunde med detta maximera sina ”skills” och hade en klarare och effektivare tankeprocess i pressade och stressade situationer, situationer som vi kallar för ”det förändrade tillståndet” (DFT). Vi jobbar egentligen med tre bitar i vårt arbete. Dels är det hur man hanterar kroppen på bästa möjliga sätt, alltså hur man förbereder kroppen för DFT. Därefter jobbar vi med hur man förbereder tanken för DFT. Sist men inte minst jobbar vi med hur vi ska arbeta med våra grundegenskaper när vi hamnar i dessa utmanande situationer, säger Swärd.
– När han fick lära känna sina grundegenskaper blev det mer uppenbart varför han reagerar på vissa sätt i vissa utmanande situationer. Där har han gjort ett fantastiskt jobb. Han jobbar stenhårt med sig själv och har med detta förädlat sin prestation på ett fantastisk vis. Han förbereder sig minutiöst, vet precis hur han ska hantera kroppen inför, under och efter prestationerna och vet hur han ska preparera sina inre dialoger som styr våra handlingar på isen. Det är också något som gett resultat för ”Kosta”.


Konstantin Komarek har fått jubla ofta den här säsongen. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån

”ABSOLUT NÅGONTING JAG ÄR NÖJD MED”

Komareks fina resultat den här säsongen kommer inte heller som någon överraskning för Swärd.
– Vissa säger att han smugit lite under radarn och blommat ut den sista tiden. Jag har hela tiden sett resultaten av hans arbete med sig själv. Utmaningen ligger i när man till en början kanske inte får det där förtroendet, då är det svårt att se helheten. Han presterade även när han hade mindre istid förra säsongen, men det är klart att ju mer istid du får, desto mer kommer denna typ av framstegen att synas.
– Han är en klok och sund individ som insåg att han inte fick ut sin bästa, potentiella prestation. Då var han beredd att ta sig an det här jobbet med sig själv och de verktyg som vi arbetar med. Det har han gjort på ett helt underbart sätt och det är superkul att se att det otroligt hårda jobbet han lägger ner också bär frukt.

Det hårda jobbet utanför isen har, i kombination med hårt jobb på isen, lett till 30 producerade poäng den här säsongen. I och med det toppar Komarek Malmös interna poängliga och har, trots att tio matcher återstår av SHL:s grundserie, redan slagit sin tidigare poängbästa notering på 27 poäng.
– Det är absolut någonting jag är nöjd med. Jag sätter alltid upp mål inför säsongerna och inför den här säsongen var det ett av mina personliga mål. Jag vill leda laget i offensiven och det har jag lyckats göra. Nu gäller det att hålla i det också. Det är tio matcher kvar att spela och det är mycket som kan hända. Det handlar om att slutföra jobbet, säger Komarek.

VÅGAR TA FÖR SIG MER

För de som följde Komarek under förra säsongen i Karlskrona kommer kanske inte årets succé som någon större överraskning. Tillsammans med Joel Kellman (numera i Brynäs) och Carl Persson (Malmö) bildade han en fruktad kedja för bottenlaget. Trots förstakedjans framfart kunde inte Blekingelaget hålla sig kvar i SHL, utan fick se Timrå sno åt sig SHL-platsen i den sjunde och avgörande kvalmatchen förra våren.
– Om man tittar väldigt egoistiskt så var det en väldigt viktig säsong för mig. Jag fick utvecklas, fick ett stort förtroende och verkligen känna att jag kan spela på en hög nivå i den här ligan. Jag insåg att jag kunde vara en offensiv kraft i SHL. Det är väl det som jag personligen fick ut ur det året, säger Komarek och fortsätter:
– Sen gick ju laget inte speciellt bra och då är det liksom svårt att glädjas över sina egna framgångar. Det var väldigt blandade känslor. Samtidigt som man var glad över att man kunde prestera på den nivån man gjorde så var man ledsen över att laget förlorade så mycket och till slut även åkte ur SHL.

Trots att Karlskrona åkte ur SHL blev Komarek kvar i SHL. De fina prestationerna i Blekingelaget hade inte gått Malmö förbi, samma klubb som österrikaren spelade i säsongen 2016/17. En dryg månad efter degraderingen stod det klart att Konstantin Komarek var klar för en återkomst till Malmö.
– Det stod väl egentligen mellan två klubbar där Malmö var en av dem. Det var lite fram och tillbaka, men i slutändan kände jag att det var Malmö som passade mig bäst. Jag skulle inte säga att Malmö var det självklara valet där och då. I slutändan kändes det som rätt beslut. Jag pratade med (Oscar) Alsenfelt och ”Frippe” (Fredrik Händemark) och de tyckte verkligen att jag skulle komma tillbaka. Jag hade bra relation med många av spelarna som var kvar i laget, vilket så klart också spelade in. Om man blickar tillbaka så var det väldigt bra att jag tog beslutet att återvända hit till Malmö, säger Komarek.


Tiden i Karlskrona var nyttig för Konstantin Komarek. FOTO: Magnus Lejhall/Bildbyrån

”ALDRIG TVIVLAT PÅ OSS SJÄLVA”

26-åringen själv menar att det är en bättre – och självsäkrare – spelare som återvände till Skånelaget inför den här säsongen.
– Jag vågar ta för mig betydligt mer ute på banan idag än tidigare. Jag trodde inte på mig själv på samma sätt förut som jag gör nu. Idag tror jag att jag kan avgöra en match och vara en väldigt bra spelare. Det är mycket av de här mentala bitarna som jag jobbat med. Jag hade kanske inte det självförtroendet förra sejouren här i Malmö. Då var jag nästan glad över att få vara med och vara lite nöjd över att ens få spela powerplay. Nu vill jag vara på isen hela tiden, spela i första powerplay-formationen och tar för mig mycket mer ute på isen.

I dagsläget placerar sig Malmö på sjätteplatsen i den hyperjämna SHL-tabellen. Med tio matcher kvar av grundserien har Skånelaget gett sig själva en god chans att knipa en direktplats till kvartsfinalspelet.
– Överlag är jag nöjd med vår säsong än så länge. Vi har haft en bra resa tillsammans. Inför säsongen trodde inte folk på oss, men vi i klubben har aldrig tvivlat på oss själva. Vi har inte uppnått något än. Samtidigt tycker jag att vi måste få vara nöjda med det vi uppnått hittills.

VINNER SOM ETT LAG

Komarek vet vad som krävs för att laget ska hålla sig på rätt sida kvartsfinalstrecket när grundserien ska summeras i mitten av mars.
– Om man tittar på våra två senaste matcher har vi haft en noggrannhet i försvarsspelet som varit otroligt bra. När vi vinner hockeymatcher gör vi det verkligen som en enhet, som ett lag, medan vissa andra lag kanske har stjärnspelare som kan stjäla matcher åt dem. För att vi ska vinna måste alla bidra och då är disciplinen i försvarsspelet otroligt viktigt. Alla perioderna i de tio matcher som återstår är otroligt viktiga nu, för en poäng hit eller dit kan avgöra om man hamnar top-6 eller inte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Latvia U20 - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten