Sök
Växjö Lakers HC
KARLSSON: Här är SHL:s tio bästa nordamerikaner

43 utespelare och en målvakt från Nordamerika har representerat de 14 SHL-klubbarna under säsongen. Nästan alla håller hög klass – men vilka är bäst? Här rankar jag mina tio favoriter med nordamerikanskt pass.

10. Brendan Shinnimin, Växjö

Jamen, vi sliter väl av det här plåstret då. För att jag inte ska kölhalas på twitter börjar jag med att säga: Ja, Brendan Shinnimin filmar. Ja, det är ett otyg. Nej, jag gillar honom inte för det.

Men som spelare är Brendan Shinnimin oersättlig. Som SHL utspelat sig den här säsongen är han nästan ensam om i serien att ge dig allt. Mål, poäng, hårt jobb, känslor, provokationer… Han är en spelare alla vill ha i sitt lag. Punkt slut. Jag skulle gärna ha honom högre på listan – men konkurrensen är så fruktansvärt hård att jag dessvärre inte kan.

 

9. Derek Roy, Linköping

Jag måste erkänna att jag inte riktigt såg den här komma. Jag trodde inte Derek Roy skulle ha skridskoåkningen för att klara av den stora isen i SHL. Men den tidigare NHL-stjärnan har med all önskvärd tydlighet visat att man kan komma långt med ett gott spelsinne. Är med och slåss om SHL:s poängligaseger (vilket förvisso 20 andra spelare också gör). 34 poäng på 39 matcher i ett darrigt Linköping vittnar om klass.

8. Nick Ebert, Örebro

Jag måste själv säga att jag inte blev sådär supersåld som många andra blev på honom när han kom förra säsongen – och var lite skeptisk till hyllningarna när han förlängde kontraktet. Men det är bara att kapitulera. Nick Ebert är en av SHL:s absolut bästa backar och är en av få spelare Örebro har av riktigt bra SHL-klass. Han kanske är den enda utespelaren som kan sättas i den kategorin, till och med. 24-åringen har kontrakt med Örebro även nästa säsong och lyckas de behålla honom då kommer han kunna bli ännu bättre. Då kan han bli SHL:s allra bästa back, till och med.

7. Ryan Gunderson, Brynäs

Vad ska man säga om den här killen som inte redan är sagt? SHL:s bästa back sett över hela 2010-talet. Gör inte sin bästa säsong, men är en av få som håller Brynäs någorlunda flytande. Misstagen blir fler och han briljerar inte på samma sätt i powerplay längre. Men ärligt talat, hur många backar i SHL är bättre än den 33-årige eleganten? De är fortfarande väldigt få. Ryan Gunderson må vara på väg ned – men hur i allsin da’r ska Brynäs kunna ersätta honom om han lämnar efter säsongen?!

6. Broc Little, Linköping

Har dessvärre haft en skadefylld säsong vilket begränsat honom till 26 matcher. Men när han väl spelar är Broc Little fortfarande en spelare i den absolut högsta hyllan i SHL. 23 poäng på dessa matcher säger en del. Bara fyra spelare i SHL, som spelat fler än tre matcher, har ett högre poängsnitt än Little. Utan honom är Linköping ett lag som är betydligt enklare att stoppa. Han har kontrakt med LHC i tre år till – så förhoppningsvis kan han ta sig tillbaka från sin hjärnskakning och visa oss alla sina skillz i SHL.

5. Kodie Curran, Rögle

Det är i princip dött lopp mellan Ebert, Gunderson och Curran i kampen om vem som är SHL:s bästa nordamerikanska back. Det är tycke och smak – och jag väljer Curran då han på ett annat sätt än de övriga helt kan dominera ett byte. Stundtals ser han ut som en centertank á la Jevgenij Malkin när han har pucken. Stundtals ser han ut som en mjuk och spelskicklig back á la Oliver Ekman-Larsson. Ja, med SHL-mått mätt förstås. Kodie Curran har varit en pangsuccé som stigit som en raket på den här typen av listor under säsongen.

4. Spencer Abbott, Mora

En av mina personliga favoriter i hela SHL. Oj, vad jag hade älskat att se honom i ett bättre lag än Mora. Att inget annat lag knöt till sig kanadensaren kan jag tycka är märkligt. Men Mora är nog nöjda. Och det ska man vara. Jag har svårt att se något annat än att Spencer Abbott ska tok-dominera ett kval mot ett hockeyallsvenskt lag, om det nu blir kval. Jag minns när Ilari Filppula gjorde 14 poäng på sju matcher i SHL-kvalet 15/16 och blir inte förvånad om Spencer Abbott kan dominera på samma sätt. Han sitter på utgående kontrakt och frågan är vilka som sajnar honom? Det känns som att det här på många sätt är en perfekt SHL-spelare, nämligen och vill han verkligen stanna i ett bottenlag som Mora ett år till, när han fått känna på guldsötman i Frölunda?

Spencer Abbott

3. Kris Versteeg, Växjö

Ja, jag vet att han bara spelat tre matcher. Men jag känner mig ändå trygg i att ha med Kris Versteeg på en lista av det här slaget – och högt upp dessutom. Ge honom lite tid så kommer han kunna dominera på SHL-nivå. Det är min övertygelse, i alla fall. Han har en speltid och en spets som lär ge honom en bra utdelning på den här nivån, och med den omgivning han har i Växjö borde han kunna göra en hel del poäng även i ett stundande slutspel. Det här är en klasspelare.

2. Aaron Palushaj, Örebro

Fram till den olyckliga skadan nyligen har Örebro fått precis allt de ville ha av Aaron Palushaj. Han ledde deras offensiv på ett makalöst sätt, i en ganska dassig omgivning. Jag vill påstå att han till och med gjorde en bättre säsong nu än i Brynäströjan förra året. Och då var han ändå en av SHL:s bästa spelare redan då. Precis som Spencer Abbott känns det här på många sätt som den perfekta SHL-spelaren. Han har kontrakt även nästa år och kommer säkert slåss om poängligasgern då. Om nu Örebro blir kvar i SHL…

Kanske, kanske, kanske hade han till och med kunnat hota om förstaplatsen på den här listan om inte den där hemska skadan kommit?

1. Ryan Lasch, Frölunda

Det är förstås tråkigt att behöva ha Ryan Lasch etta, eftersom det är så uppenbart och uttjatat. Men jag kan inte göra annat. Han är SHL:s bästa spelfördelare, trots att han inte ens är center, och en poänggarant som ingen annan i ligan. Ryan Lasch är helt enkelt bäst. Bäst i Frölunda. Bäst i SHL. Tänk om han hade spelat med en ännu vassare center än Joel Lundqvist. Då hade både antalet mål och assist gått upp markant. Då hade det blivit ännu tydligare vilket enorm klass Ryan Lasch håller. Som läget är nu är han ganska klar etta på den här lista, trots att konkurrensen bakom honom egentligen är rätt hård. Det säger egentligen allt.

Ryan Lasch är utan tvekan en spelare som ska vara med och slåss om att vara SHL:s MVP den här säsongen. Och kanske kan han dessutom inkassera sin andra poängligaseger av bara farten.

Vi var närmast listan: Chay Genoway, Frölunda, Jack Connolly, Luleå, Andrew Gordon, Linköping, Jason Garrison, Djurgården, Brandon Gormley, Frölunda

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten