Växjö Lakers HC
KARLSSON: Här är SHL:s tio bästa nordamerikaner
ANNONS

43 utespelare och en målvakt från Nordamerika har representerat de 14 SHL-klubbarna under säsongen. Nästan alla håller hög klass – men vilka är bäst? Här rankar jag mina tio favoriter med nordamerikanskt pass.

10. Brendan Shinnimin, Växjö

Jamen, vi sliter väl av det här plåstret då. För att jag inte ska kölhalas på twitter börjar jag med att säga: Ja, Brendan Shinnimin filmar. Ja, det är ett otyg. Nej, jag gillar honom inte för det.

Men som spelare är Brendan Shinnimin oersättlig. Som SHL utspelat sig den här säsongen är han nästan ensam om i serien att ge dig allt. Mål, poäng, hårt jobb, känslor, provokationer… Han är en spelare alla vill ha i sitt lag. Punkt slut. Jag skulle gärna ha honom högre på listan – men konkurrensen är så fruktansvärt hård att jag dessvärre inte kan.

 

9. Derek Roy, Linköping

Jag måste erkänna att jag inte riktigt såg den här komma. Jag trodde inte Derek Roy skulle ha skridskoåkningen för att klara av den stora isen i SHL. Men den tidigare NHL-stjärnan har med all önskvärd tydlighet visat att man kan komma långt med ett gott spelsinne. Är med och slåss om SHL:s poängligaseger (vilket förvisso 20 andra spelare också gör). 34 poäng på 39 matcher i ett darrigt Linköping vittnar om klass.

8. Nick Ebert, Örebro

Jag måste själv säga att jag inte blev sådär supersåld som många andra blev på honom när han kom förra säsongen – och var lite skeptisk till hyllningarna när han förlängde kontraktet. Men det är bara att kapitulera. Nick Ebert är en av SHL:s absolut bästa backar och är en av få spelare Örebro har av riktigt bra SHL-klass. Han kanske är den enda utespelaren som kan sättas i den kategorin, till och med. 24-åringen har kontrakt med Örebro även nästa säsong och lyckas de behålla honom då kommer han kunna bli ännu bättre. Då kan han bli SHL:s allra bästa back, till och med.

7. Ryan Gunderson, Brynäs

Vad ska man säga om den här killen som inte redan är sagt? SHL:s bästa back sett över hela 2010-talet. Gör inte sin bästa säsong, men är en av få som håller Brynäs någorlunda flytande. Misstagen blir fler och han briljerar inte på samma sätt i powerplay längre. Men ärligt talat, hur många backar i SHL är bättre än den 33-årige eleganten? De är fortfarande väldigt få. Ryan Gunderson må vara på väg ned – men hur i allsin da’r ska Brynäs kunna ersätta honom om han lämnar efter säsongen?!

6. Broc Little, Linköping

Har dessvärre haft en skadefylld säsong vilket begränsat honom till 26 matcher. Men när han väl spelar är Broc Little fortfarande en spelare i den absolut högsta hyllan i SHL. 23 poäng på dessa matcher säger en del. Bara fyra spelare i SHL, som spelat fler än tre matcher, har ett högre poängsnitt än Little. Utan honom är Linköping ett lag som är betydligt enklare att stoppa. Han har kontrakt med LHC i tre år till – så förhoppningsvis kan han ta sig tillbaka från sin hjärnskakning och visa oss alla sina skillz i SHL.

5. Kodie Curran, Rögle

Det är i princip dött lopp mellan Ebert, Gunderson och Curran i kampen om vem som är SHL:s bästa nordamerikanska back. Det är tycke och smak – och jag väljer Curran då han på ett annat sätt än de övriga helt kan dominera ett byte. Stundtals ser han ut som en centertank á la Jevgenij Malkin när han har pucken. Stundtals ser han ut som en mjuk och spelskicklig back á la Oliver Ekman-Larsson. Ja, med SHL-mått mätt förstås. Kodie Curran har varit en pangsuccé som stigit som en raket på den här typen av listor under säsongen.

4. Spencer Abbott, Mora

En av mina personliga favoriter i hela SHL. Oj, vad jag hade älskat att se honom i ett bättre lag än Mora. Att inget annat lag knöt till sig kanadensaren kan jag tycka är märkligt. Men Mora är nog nöjda. Och det ska man vara. Jag har svårt att se något annat än att Spencer Abbott ska tok-dominera ett kval mot ett hockeyallsvenskt lag, om det nu blir kval. Jag minns när Ilari Filppula gjorde 14 poäng på sju matcher i SHL-kvalet 15/16 och blir inte förvånad om Spencer Abbott kan dominera på samma sätt. Han sitter på utgående kontrakt och frågan är vilka som sajnar honom? Det känns som att det här på många sätt är en perfekt SHL-spelare, nämligen och vill han verkligen stanna i ett bottenlag som Mora ett år till, när han fått känna på guldsötman i Frölunda?

Spencer Abbott

3. Kris Versteeg, Växjö

Ja, jag vet att han bara spelat tre matcher. Men jag känner mig ändå trygg i att ha med Kris Versteeg på en lista av det här slaget – och högt upp dessutom. Ge honom lite tid så kommer han kunna dominera på SHL-nivå. Det är min övertygelse, i alla fall. Han har en speltid och en spets som lär ge honom en bra utdelning på den här nivån, och med den omgivning han har i Växjö borde han kunna göra en hel del poäng även i ett stundande slutspel. Det här är en klasspelare.

2. Aaron Palushaj, Örebro

Fram till den olyckliga skadan nyligen har Örebro fått precis allt de ville ha av Aaron Palushaj. Han ledde deras offensiv på ett makalöst sätt, i en ganska dassig omgivning. Jag vill påstå att han till och med gjorde en bättre säsong nu än i Brynäströjan förra året. Och då var han ändå en av SHL:s bästa spelare redan då. Precis som Spencer Abbott känns det här på många sätt som den perfekta SHL-spelaren. Han har kontrakt även nästa år och kommer säkert slåss om poängligasgern då. Om nu Örebro blir kvar i SHL…

Kanske, kanske, kanske hade han till och med kunnat hota om förstaplatsen på den här listan om inte den där hemska skadan kommit?

1. Ryan Lasch, Frölunda

Det är förstås tråkigt att behöva ha Ryan Lasch etta, eftersom det är så uppenbart och uttjatat. Men jag kan inte göra annat. Han är SHL:s bästa spelfördelare, trots att han inte ens är center, och en poänggarant som ingen annan i ligan. Ryan Lasch är helt enkelt bäst. Bäst i Frölunda. Bäst i SHL. Tänk om han hade spelat med en ännu vassare center än Joel Lundqvist. Då hade både antalet mål och assist gått upp markant. Då hade det blivit ännu tydligare vilket enorm klass Ryan Lasch håller. Som läget är nu är han ganska klar etta på den här lista, trots att konkurrensen bakom honom egentligen är rätt hård. Det säger egentligen allt.

Ryan Lasch är utan tvekan en spelare som ska vara med och slåss om att vara SHL:s MVP den här säsongen. Och kanske kan han dessutom inkassera sin andra poängligaseger av bara farten.

Vi var närmast listan: Chay Genoway, Frölunda, Jack Connolly, Luleå, Andrew Gordon, Linköping, Jason Garrison, Djurgården, Brandon Gormley, Frölunda

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL